FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
po mustangu forte tak samo , w tym roku rowniez fiolki ladnie rosna . Obecnie srodki nie niszcza totalnie chwastow i przy takim roku jak ten nawet miotla potrafila odbic z powodu slabych zboz i dostepu swiatla .
Mi miotła odbiła po lancecie w miejscach gdzie słabsze zboże ozime , a byłem pewien że załatwiona - myślę nad axialem żeby jeszcze poprawić.
- mytotoksyna1

-
Tylko to mi pozostało wypróbować nigdy nie był mustang stosowany w gospodarstwie . Ogólnie jak kłos jest na wierzchu to raczej nie pryskać na chwasty może powodować szczelbatość kłosa lub przyhamować roślinę w rozwoju tak 1 raz zrobiłem z pszenicą jak Chaberek pojawił się i linturem opryskałem to plon 2 razy mniejszy , na pewno skracanie zboża daje wiekszą możliwość dla rozwoju chwastów.Stanislaw pisze:po mustangu forte tak samo , w tym roku rowniez fiolki ladnie rosna . Obecnie srodki nie niszcza totalnie chwastow i przy takim roku jak ten nawet miotla potrafila odbic z powodu slabych zboz i dostepu swiatla .
Axialem śmiało dawaj póki miotła nie wykłoszona, więc nie trać czasu.nemezis pisze:Mi miotła odbiła po lancecie w miejscach gdzie słabsze zboże ozime , a byłem pewien że załatwiona - myślę nad axialem żeby jeszcze poprawić.
Przecież u Ciebie piachy podobno są. A tu takie mokradła i to o tej porze roku?baraki pisze:No i w pi... wylądował...
https://drive.google.com/open?id=1E1TJQ ... h20b8ZrvtE
w maju spadło wody 51 litrów na m2
U czołowych producentów jest o wiele gorzej . https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-po ... 9,1,0.html
-
Zboża siana susza daje się w znaki 

- mytotoksyna1
Pola nie wapnujeta ,zmianowania nie robita, obornika nie dajeta , a potem cudów na polu chceta . 

- mytotoksyna1
Skwar leje sie z nieba , ale na razie zboża wyglądają jak trzeba . 

Orientuje sie ktos kiedy na poludniu zaczna kosic jeczmien?
jeszcze pare takich dni i wielkopolska rusza . Z szacowaniem strat
. Plonow znowu w tym roku niebedzie , a juz sie przymierzali ponizej 500 za jeczmien .

- mytotoksyna1
Masz prawdę .Stanislaw pisze:jeszcze pare takich dni i wielkopolska rusza . Z szacowaniem strat. Plonow znowu w tym roku niebedzie , a juz sie przymierzali ponizej 500 za jeczmien .
Teraz w tych zbożach za dużo chemii , bo wystarczy dziesięć upalnych dni i zbożą się d...a tli ......!

- mytotoksyna1
Przyszła burza zboże zbiła i bałagan zostawiła. 

- mytotoksyna1
Człowiek cały rok w tym zbożu tyra i przyjdzie burza i całe chęci do roboty odbiera. 

Ano zabiła. U sąsiada bo chemii nie stosuje

U nas teraz co trzeci dzien ładny deszczyk zboża idealne ale do żniw jeszcze daleko
A u mnie żniwa będą szybciutko przez ostatnie 3 tygodnie upałów spadło 2l/m2 - wszystko już białe. Jęczmień ozimy początek lipca pod kose!!!
- mytotoksyna1
MekkaB pisze:A u mnie żniwa będą szybciutko przez ostatnie 3 tygodnie upałów spadło 2l/m2 - wszystko już białe. Jęczmień ozimy początek lipca pod kose!!!

W moim regionie jęczmień od poniedziałku pójdzie. Wszystko już suche, poskręcane. Pszenżyta bieleją szybko. 20 lipca będziemy po żniwach jeśli się pogoda nie zmieni
Na pomorzu bedzie urodzaj wszystkie zboża wygladaja pieknie miejscowe burze położyły conieco
Wczoraj już pierwszy jęczmień u sąsiada skoszony
-
jęczmień Sandra 6,4 T z ha
- mytotoksyna1
Ważone na wadze ,czy "pi razy drzwi" ?turbogrocho49 pisze:jęczmień Sandra 6,4 T z ha
...bo jak ważone to to jest plon ,któremu należy się niski ukłon!

-
Ładnie, na jakiej klasie? Ziarno cienkie jak owies, tylko gęstością łanu nadrabia?turbogrocho49 pisze:jęczmień Sandra 6,4 T z ha
-
ziarno ważone, gleba 4 ziarno grube ładne, rzadki siew 120 kg na ha, dostał na dużo więcej, no ale za późno dostał wodę, pszenzyta wyglądają w zależności od działek na 5 do 9t, żyta na to 5+
- Muchozolali
kolega pszenżyto dziś skosił 

masz racje skosił bo raczej nie młócił
Top Farms zaczał pszenicę dziś kosić
- Muchozolali
666 Stacji Pomiarowych. 2477 Gmin. Brakuje 1811 Stacji Pomiarowych to jak IUNG oceni rzetelnie suszę?
- mytotoksyna1
Z tego wynika ,że susza je ,ale nie wiadomo za bardzo gdzie ?Muchozolali pisze:666 Stacji Pomiarowych. 2477 Gmin. Brakuje 1811 Stacji Pomiarowych to jak IUNG oceni rzetelnie suszę?

- Muchozolali

- Załączniki
-
- 64637748_908876376171703_768255647937462272_n.jpg (10.07 KiB) Przejrzano 40111 razy
U mnie w jęczmieniu słoma mokra. kombajn wymiotuje. ziarno suche drobne. Objechałem i czekam.
sąsiad wykosił dziś jęczmień ozimy plon około 2,5 tony z ha
od wczoraj w naszej gminie można składać wnioski szusowe
chciałeś powiedzieć wnioski o oszacowanie strat, a to jest pewna różnica
no tak
Od soboty 60litrów i konca nie widac
- Muchozolali
Jeszcze z 40l to nie zbierzesz !!!
- mytotoksyna1
W uprawach żniwnych dzieje się źle te deszcze i wiatry powodują krajobraz wyblakły. 

U nas ciągle susza
Dzis wyjechalem w pszenice , piekny widok z Bizonka na 8-9 ton i to koniec optymizmu . Niecale 3 tony drobniutkich nasion z ha ,kl III a . Kukurydze ,widziane z gory to calkowita porazka, niebedzie z tego NIC .
- mytotoksyna1
Rewelacyjnych plonów nie będzie w ziarnie ,ale krowiarze dostaną dużo paszy w darze. 

Gdyby przedwczoraj i wczoraj nie pokropiło u mnie padła by pszenica ozima i jęczmień jary. Jęczmienie ozime i żyta w moich okolicach już pod dachem, dzisiaj jechali już rzepaki. Pszenżyta może pod koniec przyszłego tygodnia, u mnie niby suche, ale ziarno jeszcze wilgotne, u późniejszych odmian nawet nie chrupnie między zębami. Ogólnie zimowe wyraźnie lepsze jak rok temu, ziarno lepiej wykształcone, zdrowe i znacznie mniej pośladu jak w zeszłe żniwa, rekordów oczywiście nie będzie. U mnie mieszanki jare, gdzie nie wypaliło tam jeszcze zielonkawe. Zasiałem owiec na V klasie, przed upałami zapowiadał się nieźle, jak na taką glebę, teraz zastanawiam się, czy warto w to wpuścić kombajn, bo będzie głównie słoma i plewy, rok temu na podobnym stanowisku nawet gorzej. Kto mówi, że owies jest dobry na słabe gleby, to mówi.
u nas tylko pierwsze rzepaki idą wilgotność w okolicach 9-10% wydajności jak dotąd od 2 ton do 3,5 tony szalu nie ma
- mytotoksyna1
To nie jest źle , bo rzepak to tylko mała czarna kulka je.arek pisze:u nas tylko pierwsze rzepaki idą wilgotność w okolicach 9-10% wydajności jak dotąd od 2 ton do 3,5 tony szalu nie ma

cena rzepaku u nas od 1530 do 1545 za tona przy parametr do 2% zanieczyszczenia 9% wilgotności plus vat szalu nie ma
Popadało coś u Was? U mnie przez weekend zero u kukurydza aż prosi o trochę wody 

od 1 marca spadlo 65 l na metr . Kukurydze to juz 70 % nieistnieje Reszta rowniez jesli nie popada . Najlepsze nawet 2 m i wiecha .Rzepaki po 1,5 -2 tony , te zadbane oczywiscie .Zboza ozime od 2 do 4 ton ,jare niewiem czy tona bedzie posladu .