FORUM
CENY TRZODY
- mytotoksyna1
Re: CENY TRZODY
jarekmalina pisze:https://www.youtube.com/watch?v=O8ovNlPwiws
Jest to słuszna diagnoza.
Trzeba rozpocząć rolnictwa leczenie , bo nastąpi dalsze samookaleczenie.

- mytotoksyna1
Rolnictwo nie lubi kłamstwa .
Do zwierząt i roślin możeta gadać banialuki i tak was nie posłuchają !
Do zwierząt i roślin możeta gadać banialuki i tak was nie posłuchają !

danielski813 pisze:10 ognisko 3 km od macierzystej fermy a+ podobno ciekawe rzeczy tam się dzieją
Piszesz o tym ostatnim ognisko koło Garwolina?
-
Ziarno pójdzie do góry , bo uschło !!chłop pisze:Oj Oj Oj![]()
Nie wyobrażam sobie aby warchlaki po prawie 400zł były sprzedawane w takiej cenie jak jest obecnie !!! Musi coś iść do góry niedługo ale na ile moje ciche marzenie to min 6,5 koniec lipca ?
Teraz nas trochę trzyma cena Kurczaka no i wołowinka leci !
poważnie te warchlaki po 400 kupujecie ???
nie chce być złym prorokiem ale po wakacjach polskie rolniki ruszą na zachód w poszukiwaniu chleba jak emigranci

400 zeta za warchlaka to kwota netto oczywiscie
- mytotoksyna1
arek pisze:400 zeta za warchlaka to kwota netto oczywiscie
...i chłopy na to idą ze swoją kredytową bidą ?

Takie tam ciekawostki o nowym pokoleniu
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 73144.html
To skur............
https://www.3trzy3.pl/wiadomosci_z_bran ... -asf_3390/
Oj krw... żeby zaraz się nie okazało że z tych pięknych artykułów o Chinach itp wyjdzie na to że tylko wsparliśmy Duńskich rolników w cenie warchlaka
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 73144.html
To skur............
https://www.3trzy3.pl/wiadomosci_z_bran ... -asf_3390/
Oj krw... żeby zaraz się nie okazało że z tych pięknych artykułów o Chinach itp wyjdzie na to że tylko wsparliśmy Duńskich rolników w cenie warchlaka
-
Z ceną nikt się nie wyrywa, ale świnie są poszukiwane, wczoraj umówiłem sprzedaż na wtorek, a dzisiaj telefon, czy mogą jechać jutro. Do animeksu też szukają. 7.4 zł
Potwierdzam zaczyna brakować tuczników
tuczników to brakuje już od co najmniej 5 lat
Dziwne zawsze jak brakuje jakiegoś towaru to cena rośnie a jak brakuje świń to cena i tak stoi A zakłady szukają wymowek.
Taki biznes
Taki biznes
- mytotoksyna1
Tak wygospodarzylista ,że mamy polskiej swini tylko ok. 5 milionów sztuk.
..to wiadomo ,że polskiej swini brakuje od kilunastu lat!
..to wiadomo ,że polskiej swini brakuje od kilunastu lat!

- mytotoksyna1
Pamiętajta ,że kraj samowystarczalny pod względem żywności nie musi prosić o jedzenie żadnych jegomości. 

Belgia -5 czyli będzie w Marketach mięsko tańsze którego my rolnicy nigdy nie kupimy ale miastowy kupi bo tanie
A u nas zainteresowanie tucznikiem duże, cena póki co bez zmian.
- Muchozolali
chłop pisze:Belgia -5 czyli będzie w Marketach mięsko tańsze którego my rolnicy nigdy nie kupimy ale miastowy kupi bo tanie
- Załączniki
-
- 66479566_2420899038220328_266137309194223616_n.jpg (11.21 KiB) Przejrzano 31161 razy
- mytotoksyna1
Widzę ,że humory dopisują . 

- mytotoksyna1
Hi hi ni hi , ale na ten tucz nakładczy musita położyć fiskalną łapę. 

Jakie ceny na poniedziałek w Wielkopolsce ? Podwyższają czy nie
Podwyżki bo idą żniwa
- mytotoksyna1
.....oby tak było i tym razem .....rom19 pisze:Podwyżki bo idą żniwa
Miało być dużo taniego zboża i drogie świnie. A co, jeśli będzie na odwrót? Kurczak tani, byki po 5.5.
- mytotoksyna1
Właśnie co wy zrobilista z tą polską wołowiną !
Normalnie krokodyle łzy cisną się na ociężałe powieki oczu.
Normalnie krokodyle łzy cisną się na ociężałe powieki oczu.

Adam Mickiewicz jest masarzem od 20 lat. Pracował w różnych rzeźniach i również lokalnie wyrabia swoje wędliny. - Gdy zaczynałem nie było tyle chemii w mięsie, był inny żywiec, inaczej karmiony. Do kiełbasy dodawało się wołowinę, co teraz nie jest praktykowane – mówi masarz z Podlasia.
- Jak to nie ma wołowiny? Przecież tyle byków hodujemy? - pyta Krzysztof Tołwiński z Federacji Gospodarstw Rodzinnych, który zrealizował materiał filmowy z udziałem Mickiewicza. - W naszym okręgu nie ma dobrej wołowiny. Dwadzieścia lat temu nie było z tym problemu... Wołowina obecnie jest droga – trafia w końcu w sedno Mickiewicz. Tołwiński pytał jeszcze czy produkowane obecnie wędliny mogą być uważane za „swojskie”. - Rzadko się to spotyka, żeby to było swojskie – mówi masarz o imieniu i nazwisku wieszcza narodowego, który raz jeszcze podkreśla, że problemem jest dostępność dobrej jakości surowca. - To nie są świnie takie jak sprzed 15-20 lat - przekonuje. Dodaje, iż surowiec do swoich wyrobów stara się dobierać jak najlepszy, ale jest z tym duży problem.
W swojej pracy zawodowej Mickiewicz miał do czynienia z pracą na duńskim surowcu. - Ta wieprzowina jest spuchnięta, gąbczasta jak galareta. Jak się doda chemii, to można z tego zrobić kiełbasę. Przy tym surowcu chemia jest nieodzowna, w innym wypadku nie będzie smaku – mówi masarz. - W ciągu ostatnich kilkunastu lat stosowanie „polepszaczy” wzrosło w wielu zakładach o połowę. Sam nie jem wyrobów oferowanych w sklepach. Wolę swoje – wyznaje Mickiewicz.
- Zlikwidowali u nas świnie z powodu ASF. Gdyby teraz chciał ktoś wziąć świniaka od lokalnych gospodarzy, to nie ma od kogo za bardzo. Ludzie są skazani na tę chemię - mówi Tołwiński, dodając, że w skupach wołowina jest tania, po 5,50 zł za kg żywca. - Można skierować tani surowiec na polski rynek i robić z tego dobre wędliny. Pośrednicy i zakłady jednak sprzedają za granicę i dobrze na tym zarabiają, a ludzie na tym tracą – mówi szef Federacji Gospodarstw Rodzinnych.
- Jak to nie ma wołowiny? Przecież tyle byków hodujemy? - pyta Krzysztof Tołwiński z Federacji Gospodarstw Rodzinnych, który zrealizował materiał filmowy z udziałem Mickiewicza. - W naszym okręgu nie ma dobrej wołowiny. Dwadzieścia lat temu nie było z tym problemu... Wołowina obecnie jest droga – trafia w końcu w sedno Mickiewicz. Tołwiński pytał jeszcze czy produkowane obecnie wędliny mogą być uważane za „swojskie”. - Rzadko się to spotyka, żeby to było swojskie – mówi masarz o imieniu i nazwisku wieszcza narodowego, który raz jeszcze podkreśla, że problemem jest dostępność dobrej jakości surowca. - To nie są świnie takie jak sprzed 15-20 lat - przekonuje. Dodaje, iż surowiec do swoich wyrobów stara się dobierać jak najlepszy, ale jest z tym duży problem.
W swojej pracy zawodowej Mickiewicz miał do czynienia z pracą na duńskim surowcu. - Ta wieprzowina jest spuchnięta, gąbczasta jak galareta. Jak się doda chemii, to można z tego zrobić kiełbasę. Przy tym surowcu chemia jest nieodzowna, w innym wypadku nie będzie smaku – mówi masarz. - W ciągu ostatnich kilkunastu lat stosowanie „polepszaczy” wzrosło w wielu zakładach o połowę. Sam nie jem wyrobów oferowanych w sklepach. Wolę swoje – wyznaje Mickiewicz.
- Zlikwidowali u nas świnie z powodu ASF. Gdyby teraz chciał ktoś wziąć świniaka od lokalnych gospodarzy, to nie ma od kogo za bardzo. Ludzie są skazani na tę chemię - mówi Tołwiński, dodając, że w skupach wołowina jest tania, po 5,50 zł za kg żywca. - Można skierować tani surowiec na polski rynek i robić z tego dobre wędliny. Pośrednicy i zakłady jednak sprzedają za granicę i dobrze na tym zarabiają, a ludzie na tym tracą – mówi szef Federacji Gospodarstw Rodzinnych.
- mytotoksyna1
Z powyższego postu wynika ,że w rolnictwie jeszcze garść mądrych ludzi pozostała ! 

- mytotoksyna1
....te pinset złotych od swini i i od krowy spowoduje ,że chłop pańszczyzny nie będzie "morowy'.
Meritum sprawy to tucz nakładczy , który nie może być taki władczy .
Meritum sprawy to tucz nakładczy , który nie może być taki władczy .

- Muchozolali
W tym tygodniu w biedronce: schab b/k pakowany próżniowo za jedne 11,99zł za kg.
I o podwyżkach to można pomarzyć!
I o podwyżkach to można pomarzyć!
Sugerując się strona ceny rolnicze to lekko cena za tucznika podskoczyla do gory
Ile płaci obecnie Animex (Pini)
Ile płaci obecnie Animex (Pini)
-
7.4
Poje.bane to dzwonią co drugi dzień ale ceny nie podniosą.
Poje.bane to dzwonią co drugi dzień ale ceny nie podniosą.
Pisałem ze Belgia -5 i tam mięso Markety zamówią !!!
Dlatego schab 11,99 !!!
Dlatego schab 11,99 !!!
dzwonią za tucznikiem maksymalnie 7,55 z haka miałem ofertę
-
- Kontakt:
08.07.2019 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
- Muchozolali
Świadczy to jedynie o tym że nikt nie akceptuje wysokich cen w detalu.
Skup wie dokładnie ile zostaje rolnikowi i ceny dołują.
Utrzymująca się wielkość skupu świadczy o tym że zwierzęta do uboju są
pomimo wysokich cen zakupu warchlaków.
Skup wie dokładnie ile zostaje rolnikowi i ceny dołują.
Utrzymująca się wielkość skupu świadczy o tym że zwierzęta do uboju są
pomimo wysokich cen zakupu warchlaków.
SPRZEDAM 80 SZTUK DUŃCZYKA około 20 lipca
mazowieckie, powiat żyrardowski
tel 608859732
mazowieckie, powiat żyrardowski
tel 608859732
- mytotoksyna1
PKO to co za pojęcie o świni ma ?Ulan pisze:https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/ceny-wieprzowiny-i-mies-w-polsce-beda-rosly/2s4n3fr
prognozują wysokie ceny
Chiny z asf prędzej sobie poradzą niż ze swoją władzą.
Ogniem asf wypalają i na zmiłowanie nie czekają.
Te wszystkie prognozy to jaj broda u kozy.

Ulan pisze:https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/ceny-wieprzowiny-i-mies-w-polsce-beda-rosly/2s4n3fr
prognozują wysokie ceny
Jak już prognozują podwyżki to pewnie cena je...e
5.90 -2% za solo. dziś
5,9 to tak jakbyś wygrał maraton.Jeśli chłopy się nie opamiętają i będą stawiać chlewnie dalej to czeka ich krwawa bratobójcza walka.
To zawsze może przyjść refleksja aby dać sobie spokój z hodowlą i zacząć żyć spokojniej. Wycinka polskich gospodarstw i tak jest szybsza niż drzew w puszczy Białowieskiej i za 20 lat pewnie zostanie co czwarte bijące się z korporacjami. Połowa dzisiejszych gospodarstw przestanie istnieć a pozostała część znajdzie swoją niszę typu produkcji eko itp. Lepiej nie mieć za dużego ciśnienia na tą produkcję i podchodzić do tego na spokojnie. No chyba że z 30tys na miesiąc trzeba do banku zanieść to wtedy spokój się kończy.
A co do budowy nowych obiektów inwentarskich to u mnie w regionie chlewni nie widać ale liczba nowych obór i kurnikow jest porażająca. W mojej gminie buduje się rocznie przynajmniej kilka nowych obór na 50-300 dojnych. Co trzeci krowiarz na przestrzeni 5 lat zrobił dużą inwestycje. A kurniki to już wogole odjazd. Taki Wójcik znany z branży norek otwiera drugą gałąź produkcji czyli kurczaki i na dzień dobry w okolicy Koźmina Wielkopolskiego będzie stawiał 25 kurnikow. Na dzień dobry.
Koledzy idzie -----us
- mytotoksyna1
Łobiasnij jasnij o co sie rozchodzi ?chłop pisze:Koledzy idzie -----us

Wiruschłop pisze:Koledzy idzie -----us
-
idzie plus albo minus
- Muchozolali
cytat z czasopisma "Hoduj z głową'"
Według prognoz Krajowego Ośrodka
Wsparcia Rolnictwa z 11 stycznia 2019 roku,
ceny skupu bez VAT podstawowych zbóż w
czerwcu br. wzrosną. Za pszenicę ogółem rolnicy
dostaną 820-880 zł za tonę, za pszenicę
konsumpcyjną 840-900 zł a za żyto
ogółem 720-770 zł.
Z kolei według prognoz ekspertów
w czerwcu ceny żywca wieprzowego
ukształtują się na poziomie 4,5-4,8 zł
za kg i będą od 28 gr do 58 gr wyższe niż
w listopadzie 2018r.
Według prognoz Krajowego Ośrodka
Wsparcia Rolnictwa z 11 stycznia 2019 roku,
ceny skupu bez VAT podstawowych zbóż w
czerwcu br. wzrosną. Za pszenicę ogółem rolnicy
dostaną 820-880 zł za tonę, za pszenicę
konsumpcyjną 840-900 zł a za żyto
ogółem 720-770 zł.
Z kolei według prognoz ekspertów
w czerwcu ceny żywca wieprzowego
ukształtują się na poziomie 4,5-4,8 zł
za kg i będą od 28 gr do 58 gr wyższe niż
w listopadzie 2018r.
U mnie podobnie. 6 lat temu obok mnie sąsiad sprzedawał ziemię 7ha po 30tys za ha i nie kupiłem bo drogo. Ojciec mówi że to ostatni kawałek ziemi we wsi i szkoda. W przeciągu tego miesiąca było u mnie 4 rolników chcą sprzedać ziemię(łącznie 35ha) bo brak chętnych do pracy w gospodarstwie i znowu się zastanawiam bo wołają po 50tys. i znowu mi przejdzie chyba koło nosa bo za drogo.lukas1982 pisze:To zawsze może przyjść refleksja aby dać sobie spokój z hodowlą i zacząć żyć spokojniej. Wycinka polskich gospodarstw i tak jest szybsza niż drzew w puszczy Białowieskiej i za 20 lat pewnie zostanie co czwarte bijące się z korporacjami. Połowa dzisiejszych gospodarstw przestanie istnieć a pozostała część znajdzie swoją niszę typu produkcji eko itp. Lepiej nie mieć za dużego ciśnienia na tą produkcję i podchodzić do tego na spokojnie. No chyba że z 30tys na miesiąc trzeba do banku zanieść to wtedy spokój się kończy.
U mnie też brak nowych chlewni. Tylko drób rośnie ale też pierdol...nie a wtedy będzię dużo ha do kupienia po niższej cenie. Myślę że to kwestia czasu. Mleczarzy już przewietrzyło trochę(komornik), a świniarze sami zrezygnowali.
giełda minussssssssssssssssss
https://isn-schweineboerse.de/Auktion/Auktionshaus.aspx
https://isn-schweineboerse.de/Auktion/Auktionshaus.aspx