FORUM
CENY TRZODY
- mytotoksyna1
Re: CENY TRZODY
Trza ziemie po 50 tys. brać i na boki spozierać.loyer pisze:U mnie podobnie. 6 lat temu obok mnie sąsiad sprzedawał ziemię 7ha po 30tys za ha i nie kupiłem bo drogo. Ojciec mówi że to ostatni kawałek ziemi we wsi i szkoda. W przeciągu tego miesiąca było u mnie 4 rolników chcą sprzedać ziemię(łącznie 35ha) bo brak chętnych do pracy w gospodarstwie i znowu się zastanawiam bo wołają po 50tys. i znowu mi przejdzie chyba koło nosa bo za drogo.lukas1982 pisze:To zawsze może przyjść refleksja aby dać sobie spokój z hodowlą i zacząć żyć spokojniej. Wycinka polskich gospodarstw i tak jest szybsza niż drzew w puszczy Białowieskiej i za 20 lat pewnie zostanie co czwarte bijące się z korporacjami. Połowa dzisiejszych gospodarstw przestanie istnieć a pozostała część znajdzie swoją niszę typu produkcji eko itp. Lepiej nie mieć za dużego ciśnienia na tą produkcję i podchodzić do tego na spokojnie. No chyba że z 30tys na miesiąc trzeba do banku zanieść to wtedy spokój się kończy.
U mnie też brak nowych chlewni. Tylko drób rośnie ale też pierdol...nie a wtedy będzię dużo ha do kupienia po niższej cenie. Myślę że to kwestia czasu. Mleczarzy już przewietrzyło trochę(komornik), a świniarze sami zrezygnowali.

- mytotoksyna1
100 swini = 50 000. i zabawa trwa . 

- mytotoksyna1
Gdyby ta ziemia po 50 tys, zarobiła te 50 tys w dajmy kilka lat to tylko głupi by sprzedał ,a i chętni do pracy w gospodarstwie by się znaleźli od ręki. U mnie podobnie wołają po 50 z tym że albo ucieszy się 15 albo niech sam na niej zapierdala -choć nie ukrywam że ostatni jelenie różnego kalibru z top agrarami na oczach u mnie też jeszcze nie wyginęli do końca .loyer pisze:U mnie podobnie. 6 lat temu obok mnie sąsiad sprzedawał ziemię 7ha po 30tys za ha i nie kupiłem bo drogo. Ojciec mówi że to ostatni kawałek ziemi we wsi i szkoda. W przeciągu tego miesiąca było u mnie 4 rolników chcą sprzedać ziemię(łącznie 35ha) bo brak chętnych do pracy w gospodarstwie i znowu się zastanawiam bo wołają po 50tys. i znowu mi przejdzie chyba koło nosa bo za drogo.lukas1982 pisze:To zawsze może przyjść refleksja aby dać sobie spokój z hodowlą i zacząć żyć spokojniej. Wycinka polskich gospodarstw i tak jest szybsza niż drzew w puszczy Białowieskiej i za 20 lat pewnie zostanie co czwarte bijące się z korporacjami. Połowa dzisiejszych gospodarstw przestanie istnieć a pozostała część znajdzie swoją niszę typu produkcji eko itp. Lepiej nie mieć za dużego ciśnienia na tą produkcję i podchodzić do tego na spokojnie. No chyba że z 30tys na miesiąc trzeba do banku zanieść to wtedy spokój się kończy.
U mnie też brak nowych chlewni. Tylko drób rośnie ale też pierdol...nie a wtedy będzię dużo ha do kupienia po niższej cenie. Myślę że to kwestia czasu. Mleczarzy już przewietrzyło trochę(komornik), a świniarze sami zrezygnowali.
Koledzy kłania się Ustawa Azotanowa i tam gdzie jest zagęszcznie chlewni już 80 do 100tyś za 1ha płacą bo będą śrubę przykręcać jeszcze bardziej i ten będzie trzymał kto będzie miał ziemie do zagospodarowania gnojowicy itp.
Same lewe fikcyjne Umowy nie wystarczą
Same lewe fikcyjne Umowy nie wystarczą
Mamy kolejny przypadek ASF w lubelskim,
będę miał wstrzymany handel.

-
gdzie w lubelskim
Bekiesza gmina Cyców
niestety ale jak się policzy logicznie to zakup ziemi średnio się kalkuluje. Dajmy że kosztuje 30 tys. Bierzesz kredyt 3% czyli 900zł rocznie osetek, spłącasz 30 lat, czyli 1000zł rocznie +900zł odsetek =1900zł kosztów. Zyski: 900zł dopłaty bezpośrednie + zyski ze zbiorów. Powiedzmy że zbierzesz 5ton zboża na którym zarobisz na czysto 200zł/t, czyli 1000zł. Zyski 1900zł. Zysk - koszt daje równe 0zł przez 30 lat. Z tym że pracy sobie dokładasz. W dodatku zboże zazwyczaj można kupić w żniwa bardzo tanio. A kase zainwestować w szybciej zwracające się inwestycje. Taka moja opinia. Aczkolwiek oczywiście ziemnia jest potrzebna, tylko nie za każdą cenę.loyer pisze:U mnie podobnie. 6 lat temu obok mnie sąsiad sprzedawał ziemię 7ha po 30tys za ha i nie kupiłem bo drogo. Ojciec mówi że to ostatni kawałek ziemi we wsi i szkoda. W przeciągu tego miesiąca było u mnie 4 rolników chcą sprzedać ziemię(łącznie 35ha) bo brak chętnych do pracy w gospodarstwie i znowu się zastanawiam bo wołają po 50tys. i znowu mi przejdzie chyba koło nosa bo za drogo.lukas1982 pisze:To zawsze może przyjść refleksja aby dać sobie spokój z hodowlą i zacząć żyć spokojniej. Wycinka polskich gospodarstw i tak jest szybsza niż drzew w puszczy Białowieskiej i za 20 lat pewnie zostanie co czwarte bijące się z korporacjami. Połowa dzisiejszych gospodarstw przestanie istnieć a pozostała część znajdzie swoją niszę typu produkcji eko itp. Lepiej nie mieć za dużego ciśnienia na tą produkcję i podchodzić do tego na spokojnie. No chyba że z 30tys na miesiąc trzeba do banku zanieść to wtedy spokój się kończy.
Bo zamiast kupować np. 10ha ziemi, możesz zainwestowac np. w lokal 300tys który można wynająć i czerpać zyski bez pracy. Zwróci się napewno szybciej niż w 30 lat, potem też mozna go sprzedać, podobnie jak ziemię. Można też zrobić sobie za 30 tys zamiast hektara panele na dachu i oszczedzić na prądzie miesięcznie 500zł, czyli rocznie 6000zł. Albo 1000 innych sposobów na zainwerstowanie kasy - zawsze trzeba policzyć co się bardziej opłaca.
Ulan myślę że i tak dosyć optymistycznie to policzyłeś- I może nie piszmy więcej że dopłaty to zysk-bo osobom niezwiązanym z rolnictwem się miesza we łbach.
Jacek to masz dobre wtyki w weterynarii bo oficjalnie tego jeszcze nie ma.Dziwne to by weterynaria ustalała ceny świń i stawiała w pion niepokorne masarnie fundując ich niebieskie strefy a inne ubojnie promowała wręcz współpracowała z nimi.Wygląda mi to na przekręt większy niż ci niepokorni vat-owcy morawieckiego.
-
zawsze w terenie wiadomo wcześniej jak oficjalnie
-
Właśnie dają kilka dni na pozbycie się co się tylko da bo potem blokada i inne kwiatki
Co z tego, że dają kilka dni skoro trzeba mieć badania, które te kilka dni trwają...
Jak nie ma strefy To po co Ci badania krwi??
https://m.youtube.com/watch?v=DRvJIZrQg ... e=youtu.be
Proponuję obejrzeć
Jak ekolodzy blokują wszystko w Polsce
Proponuję obejrzeć
Jak ekolodzy blokują wszystko w Polsce
https://www.susonline.de/news/markt/mar ... 91251.html
To trochę narobiło się z tymi Filipinami. Są źródła które podają, że to czasowy zakaz eksportu i za chwilę odwieszą, inne podają że kolejne wysyłki na Filipiny będą przekierowywane do Chin, a jeszcze inne że Filipiny znalazły dziurę w całym aby brać więcej ze stanów. Pewnie w najbliższych dniach wszystko się rozstrzygnie. Niemcy mają dar przekonywania jednak zakłady niemieckie będą grały na obniżkę. Ciekawe jak zachowa się nasz rynek, bo świnek za dużo nie ma.
To trochę narobiło się z tymi Filipinami. Są źródła które podają, że to czasowy zakaz eksportu i za chwilę odwieszą, inne podają że kolejne wysyłki na Filipiny będą przekierowywane do Chin, a jeszcze inne że Filipiny znalazły dziurę w całym aby brać więcej ze stanów. Pewnie w najbliższych dniach wszystko się rozstrzygnie. Niemcy mają dar przekonywania jednak zakłady niemieckie będą grały na obniżkę. Ciekawe jak zachowa się nasz rynek, bo świnek za dużo nie ma.
-
No a w stanch rekordowo wysokie pogłowie nienotowane dotychczas więc może robić się ciekawie...
No bo to USA rozwaliło ASF i zwiększali pogłowie żeby na kolanach po mięsko przyszli !!! To były celowe działania
Stany chcą się odbić za straty które kiedyś wywołał u nich PED
- mytotoksyna1
Koleżanki i koledzy na asf tylko ogień skuteczny jest.
Jak wypalita to wirus dostanie w mordę z kopyta.
Jak wypalita to wirus dostanie w mordę z kopyta.

Te eksperty kowrowskie, to do Tukana na korepetycje chodzić powinniMuchozolali pisze:cytat z czasopisma "Hoduj z głową'"
Według prognoz Krajowego Ośrodka
Wsparcia Rolnictwa z 11 stycznia 2019 roku,
ceny skupu bez VAT podstawowych zbóż w
czerwcu br. wzrosną. Za pszenicę ogółem rolnicy
dostaną 820-880 zł za tonę, za pszenicę
konsumpcyjną 840-900 zł a za żyto
ogółem 720-770 zł.
Z kolei według prognoz ekspertów
w czerwcu ceny żywca wieprzowego
ukształtują się na poziomie 4,5-4,8 zł
za kg i będą od 28 gr do 58 gr wyższe niż
w listopadzie 2018r.

prawdopodobnie minus 6
co ty na to tukan ?
-
No niby - 6 ale czy my się zblizylismy do niemieckiej ceny????
Nie zbliżymy bo z Belgii idzie mięso tańsze jak u nas i jak niemca !!
Wyżej napisałem co o tym myślę. Pozostaje nadzieja, że to sytuacja chwilowa. Nadal twierdzę, że wrócimy do podwyżek, niestety nie wiem kiedy. Teraz to każdy może tak powiedzieć. Szkoda.0909 pisze:co ty na to tukan ?
Spadek warchlaka nie wróży tych 7-8zł na żywą !
Masz racje, to co pisali wcześniej to podawali propagandętukan pisze:https://biznes.interia.pl/makroekonomia/news/zdrozeje-zywnosc-i-energia-nbp-podchodzi-do-inflacji-ze,2622587,2156
W końcu piszą do rzeczy.
chłop pisze:Spadek warchlaka nie wróży tych 7-8zł na żywą !
Na takie ceny to bym nie liczył nawet
Napewno nie przy takiej cenie za wołowinę lub drób
- Muchozolali
cena została obniżona o 0,06 EUR/kg.
-
7-8 zł nie potrzebne, warchlak po 280 i przy 5.5 każdy zarobi.chłop pisze:Spadek warchlaka nie wróży tych 7-8zł na żywą !
z tym że warchlak teraz będzie taniał, a Ci co będą sprzedawać tuczniki przez następne 3 miesiące płącili maxymalną cenę
Spokojnie, warchlak będzie drożał. Wystarczy, że tucznik się odbije a to bardziej niż pewne.Ulan pisze:z tym że warchlak teraz będzie taniał, a Ci co będą sprzedawać tuczniki przez następne 3 miesiące płącili maxymalną cenę
Tukan zgadzam się z Tobą. Nie wiem, kiedy podrożeją, nie wiem ile podrożeją, nie wiem, czy podrożeją, ale napewno podrożeją.
U mnie jeszcze nie podrożały. Nadal 7.1 za żywą, z tym, że strączka 21 procent już.
U mnie jeszcze nie podrożały. Nadal 7.1 za żywą, z tym, że strączka 21 procent już.
- mytotoksyna1
Warchlak będzie zawsze drogi dopóki warsztat produkcji prosiaka w Polsce będzie ubogi.
Jak ABel krowie trzeba wam wszystko tłumaczyć .
Jak ABel krowie trzeba wam wszystko tłumaczyć .

- mytotoksyna1
Cena cały czas sie trzyma . 

100 sztuk 5.75 netto bez strączki, lokalna masarnia, waga 133kg
- mytotoksyna1
133 to już są przerosty.
Prawdziwy masarz i wędliniarz tego nie kupi , bo wie że klient nie jest głupi.

Dania
-- tucznik
-- warchlak
-- tucznik
-- warchlak
-
Myto, a jeszxze pół roku temu mówiłaś że prawdziwa świnia to taka na kartoflach, trzymana pół roku, że słoniną na 4 palce i wadze 160 kgmytotoksyna1 pisze:133 to już są przerosty.
- mytotoksyna1
Być tak nie mogło.!
Ja sprzedaje świnie od 106 do 120 i zawsze każda świnia w tej wadze się zmieszcza.
Ja sprzedaje świnie od 106 do 120 i zawsze każda świnia w tej wadze się zmieszcza.

Dobry pieniądz jest wtedy jak tucznik mający +135kg mieści się w pierwszej klasie 

- mytotoksyna1
Tak obserwuję ,że paszowozy z tych nie polskich firm latają po szosach jakby musiały zbudować jakiś czyn?!
....uchowaj Boże{ nie mam na myśli czynu społecznego.

dobrze sprzedanejarek84 pisze:100 sztuk 5.75 netto bez strączki, lokalna masarnia, waga 133kg
Święci się bezpośredni eksport do Chin. Taka wiadomość może gruchnąć z dnia na dzień. No i oczywiście cena się odbije i nikt nie będzie patrzył na notowania niemieckie. Pamiętajmy, że Chińczycy mają grubo ponad 50% polskiego rynku. Będzie dobrze.mytotoksyna1 pisze:Tak obserwuję ,że paszowozy z tych nie polskich firm latają po szosach jakby musiały zbudować jakiś czyn?!