CENY TRZODY

0909

Re: CENY TRZODY

Post autor: 0909 »

tukan pisze:
0909 pisze:tukan miał racje tylko pomylił sie o miesiąc Tuczniki tylko w góre
0909, wiesz że Cię lubię? :lol:
Nawet nie wiesz jak bardzo nie chciałem się mylić. Kamień z serca mi spadł. Pozdrawiam.
Każdy z nas sie może pomylić, nie myli sie Ten ! Który nic nie robi . Pozdrawiam chciałeś dobrze nie musisz sie tym martwić
bezbarwny

Post autor: bezbarwny »

Stanislaw pisze:Czyli robic swoje i nic nie krytykowac .Zniknelo 100 tys gospodarstw trzodziarskich [przez ostatnie pare lat .rowniez za PO ], importujemy ponad 8mln warchlaka , oddalismy obcym koncernom nastepne kilkadziesiat % rynku hodowli prosiaka i tucznika i ponad 50 % rynku przetworstwa tegoz tucznika . Trzeba byc slepym i gluchym zeby nie krytykowac i nie narzekac na naszych politykow .Jesli stado podstawowe[politycy ] w moim gospodarstwie nie spelnia moich oczekiwan i do tego jest agresywne :lol: to kupuje nowe loszki i likwiduje najstarsze najbardziej agresywne osobniki i najwazniejsze zmieniam ojca stada :lol: .no to sobie ulzylem tym narzekaniem .Nie podejmuje tematu pozostalych galezi gospodarki ponieważ tam jest znacznie gorzej .
Stanisław, genialne porównanie :lol:
Pewnie prócz narzekania, jakiś równie genialny plan masz? W słuch się zamieniam :D
0909

jakie obstawienia na dziś i za tydzień ?
Aaaaaa

Post autor: Aaaaaa »

+5 obstawiam dzisiaj a za tydzień się zobaczy

Ale zakłady w Polsce ciekawe czy też będą CHCIALY PODNIEŚĆ
Aaaaaa

+7
0909

Aaaaaa pisze:+5 obstawiam dzisiaj a za tydzień się zobaczy

Ale zakłady w Polsce ciekawe czy też będą CHCIALY PODNIEŚĆ
Plus 7 jest dzis
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Wszystko idzie ku temu że tylko kolory na Kutnie i Piotrkowie uratują Polskie ZM
0909

plus 30 gr żywy
chłop

Post autor: chłop »

U nas +30 ale wbc

Za zestaw dużej świni 5,88
0909

7,70 wbc
chłop

No to bogato !!!
Ja przechlowałem z wagami i wolałem żywca ustalić
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

0909 pisze:7,70 wbc
..te wbc to oznacza wieczny bałagan ceny ! :wink:
Emil144

Post autor: Emil144 »

Czy sokołów bierze z niebieskiej strefy ?
krzywy

Post autor: krzywy »

Dzwoń! Dowiesz się, że nie. A w wykazie od wet jest.
Przy okazji. Jak jest z odbiorem padliny u Was? Mało kto bierze z niebieskiej, ale nawet z białej nie chcą odbierać, bo ARiMR nie podpisała umów od sierpnia. A dlaczego? Dzwoniłem do Agencji, mówią, że ministerstwo nie przekazało środków. Jestem w niebieskiej strefie. Panie, które mnie kontrolowały widziały padłą lochę. Jak długo mam ją trzymać w oczekiwaniu na ASF wraz z muchami, które padlinę namierzą z daleka?
nemezis

Post autor: nemezis »

.
Ostatnio zmieniony środa 04 wrz 2019, 22:31 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Aaaaaa

Podejrzenie kolejnego ogniska koło Kętrzyna
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

6.00 - 2%
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

lukas1982 pisze:6.00 - 2%
To już jest cena za wysoka , bo znowu chceta z chłopa zrobi ćwoka. 8)
0909

Smutno też będzie
Aaaaaa

Agent Możesz coś rozjasnic??
Nowe obostrzenia w strefach czy nowe ogniska w nowych województwach?

37 ognisko potwierdzone
Powiat kętrzyński 1840 sztuk
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

kolejne sporo gospodarstwo, kolejne pewnie z przestrzeganą bioasekuracją. Tak tylko piszę ;)
Patrykoo1004

Post autor: Patrykoo1004 »

Mała giełda +3
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Pieprzyta o ty giełdzie ,a dzik hasa raz w pole kukurydzy , a raz do lasa. :P
tukan

Post autor: tukan »

https://www.susonline.de/news/markt/meh ... 07035.html

Wygląda na to, że cena będzie rosła.
BRUTAL

U kogo będzie rosła to będzie ale ja widzę że BosWety bawią się w małych Bogów i tworzą niebieskie piekło któryś już rok z kolei i co najgorsze mają przyzwolenie Premiera i Prezesa.
Aaaaaa

https://youtu.be/a5UV-QlBbMA

W okolicach lowicza odbyło się spotkanie z wojewodą oraz lekarzem wojewodzkim

Tukan ten kto zarobi to ma szczęście niestety większość część kraju niestety nie może na to liczyć
Zakłady korzystają z okazji tworząc strefy i grają na zabicie ceny
chłop

Jeśli ktoś jeszcze nie wie to STREFY tworzy Komisja Europejska a nasze władze mają i muszą je jedynie wprowadzić !!!!
W przypadku wprowadzania stref nie mamy nic do gadania !!!
Tak nami Unia steruje !!!!
Nasz kraj szybko i mocno się rozwinął w ostatnich latach i to im bardzo przeszkadza !!!
Pamiętajcie to są celowe działania !!!
BRUTAL

Chłopie ale to (NASI) bossWety w folksdojczów się bawią i proszą berlin na kolanach o strefy i potężną kasę za hodowców których zlikwidowali,zlikwidują.Wczoraj jakiś facet z miasta mówił że ASF jest dodawana do premiksu dla niepokornych.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

taa a najbardziej hodowla trzody z 20 mln szt na 4 mln wlasnych warchlakow i tucznikow. Jeszcze rozwinela sie produkcja wlasnych traktorow , kombajnow , samochodow osobowych i ciezarowych . Tak mozna wymieniac pol dnia .Rozwoj to byl od wojny do lat 90 tych pozniej to zamykanie fabryk i emigracja .
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Stanislaw pisze:taa a najbardziej hodowla trzody z 20 mln szt na 4 mln wlasnych warchlakow i tucznikow. Jeszcze rozwinela sie produkcja wlasnych traktorow , kombajnow , samochodow osobowych i ciezarowych . Tak mozna wymieniac pol dnia .Rozwoj to byl od wojny do lat 90 tych pozniej to zamykanie fabryk i emigracja .
Sumując to od strony historii : mamy IV rozbiór Polski. :cry:
Jaśko

Post autor: Jaśko »

Witam wszystkich na początek i chciałem sie podzielic taką myślą. Otóż miał byc płot na wschodniej granicy ale ten pomysł upadł.Gdy patrzę na mapę ASF w Polsce to zastanawiam sie czy ktoś z rządu lub głowny wet wpadnie na pomysł iż Polske na połowe dzieli autostrada A1. Od Gdańska do Piotrkowa jest cała i chyba w całości opłotowana dośc wysoko. Wystarczy zamknąc przejścia dla zwierząt i juz mamy płot gratis.Od Czestochowy na południe też jest już spory fragment. Czy ktoś słyszał o wykorzystaniu tego juz istniejącego elementu?
danielski813

Post autor: danielski813 »

Jako czyś ty oszalał zwierzątka chcesz gnębić??? Przecież to czlowieki asf roznoszą...
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

A komu na tym zależy? Komu na tym zależy? Władzom? Komu? Wszyscy mają rolnika w dupie. Nikt nie chce przyjąć do wiadomości, że problemem są dziki. Będą wielkie dramaty. Już są dramaty wielu rodzin. Kto ma jeszcze wątpliwości, kto ma nadzieję, że jego to nie będzie dotyczyć, ten jest w błędzie. A całą walkę rolnika z ASF, całą bioasekurację skomentuję tym rysunkiem:
Załączniki
lod.jpg
lod.jpg (86.66 KiB) Przejrzano 30438 razy
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Musita sie zebrać i zrobić spotkanie na którym podejmnieta kroki .
bezbarwny

Post autor: bezbarwny »

Peron, a którzy rolnicy i gdzie walczą z asf? Kiedyś Marucha do tego nawoływał i On, i nieliczni to robili, dziś cała reszta podporządkowuje się przepisom.
prosiaczek

Post autor: prosiaczek »

Produkcja zwierzęca odpowiada w 18%-ach za zmiany klimatyczne. Na 1kg mięsa wołowego potrzeba zużyć 14tys litrów wody, 1kg mięsa wieprzowego 6tys. litrów, drobiowego coś ok 2tys. Ograniczenie produkcji zwierzęcej uchroni nie tylko ziemię ale i ludzkość. Już daje się odczuć spadek spożycia mięsa na starym kontynencie, tylko w Polsce jakoś się jeszcze trzyma, ale to kwestia czasu. W świecie jest 18 laboratoriów w których usilnie podejmują próby produkcji sztucznego mięsa. Moim zdaniem parcie w kierunku przemysłowej produkcji zwierzęcej nie jest perspektywiczne. Dla dobra wszystkich ograniczenie hodowli trzody na wschodzie Polski wyszłoby na dobre, łącznie z pozytywnym skutkiem w walce z ASF-em.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

prosiaczek pisze:Produkcja zwierzęca odpowiada w 18%-ach za zmiany klimatyczne. Na 1kg mięsa wołowego potrzeba zużyć 14tys litrów wody, 1kg mięsa wieprzowego 6tys. litrów, drobiowego coś ok 2tys. Ograniczenie produkcji zwierzęcej uchroni nie tylko ziemię ale i ludzkość. Już daje się odczuć spadek spożycia mięsa na starym kontynencie, tylko w Polsce jakoś się jeszcze trzyma, ale to kwestia czasu. W świecie jest 18 laboratoriów w których usilnie podejmują próby produkcji sztucznego mięsa. Moim zdaniem parcie w kierunku przemysłowej produkcji zwierzęcej nie jest perspektywiczne. Dla dobra wszystkich ograniczenie hodowli trzody na wschodzie Polski wyszłoby na dobre, łącznie z pozytywnym skutkiem w walce z ASF-em.
Na h..ja dajeta pozwolenia i budujeta te duże chlewy koncentracyjne i obory ??
Co chceta pokazać ,że piąty klepki wam brak.? 8)
tukan

Post autor: tukan »

prosiaczek pisze:Produkcja zwierzęca odpowiada w 18%-ach za zmiany klimatyczne. Na 1kg mięsa wołowego potrzeba zużyć 14tys litrów wody, 1kg mięsa wieprzowego 6tys. litrów, drobiowego coś ok 2tys. Ograniczenie produkcji zwierzęcej uchroni nie tylko ziemię ale i ludzkość. Już daje się odczuć spadek spożycia mięsa na starym kontynencie, tylko w Polsce jakoś się jeszcze trzyma, ale to kwestia czasu. W świecie jest 18 laboratoriów w których usilnie podejmują próby produkcji sztucznego mięsa. Moim zdaniem parcie w kierunku przemysłowej produkcji zwierzęcej nie jest perspektywiczne. Dla dobra wszystkich ograniczenie hodowli trzody na wschodzie Polski wyszłoby na dobre, łącznie z pozytywnym skutkiem w walce z ASF-em.
Z ostatnim zdaniem ciężko mi się zgodzić. Wschód miał po prostu pecha że choróbsko przyszło ze wschodu, ale nie odbierajmy im prawa do hodowli w którą inwestowali jak wszyscy inni. Jak pomór przyjdzie do nas czyli obejmie tereny na zachód od Wisły to co powiemy? Ograniczyć w całej Polsce, a najlepiej zlikwidować? Czesi sobie poradzili także wszystko zależy od determinacji w zwalczaniu dzików i dalsze uświadamianie hodowców. Ja osobiście zabroniłbym chowu świń w gospodarstwach które w dupie mają bioasekurację. Niech dotuczą i zakończą chyba, że się dostosują. Ja miałem w powiecie kontrolę jako drugi w zeszłym roku 24 maja. Od wielu miesięcy cisza, nic nie słychać o kontrolach. Chyba wety zbierają siły na wycinanie stad jak u nas się pojawi. Przykra refleksja.
yaro_1

Post autor: yaro_1 »

Prosiaczek nie wiem skąd jesteś ale jednego jestem pewien, prędzej czy później do ciebie też to dotrze, ciekawe co wtedy powiesz

a co do wykorzystania A1 jako ogrodzenia przed dzikami? mosty i wiadukty wystarczą żeby dziki przelazły
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Na tym forum są dwa odłamy , jedno mówi mamy ,a drugie mówi nie mamy.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

yaro_1 pisze:Prosiaczek nie wiem skąd jesteś ale jednego jestem pewien, prędzej czy później do ciebie też to dotrze, ciekawe co wtedy powiesz

a co do wykorzystania A1 jako ogrodzenia przed dzikami? mosty i wiadukty wystarczą żeby dziki przelazły
Wystarczy stara Syrena 105 , aby wirusa miała przenieść chęć.
czarny

Post autor: czarny »

Dzika trzeba zlikwidować. Mamy na to czas do 13 października, kolejny termin za 4 lata. Ale wtedy to cała Polska będzie czerwona. Trzeba protesty zacząć i domagać się. Baraki dawaj na Warszawu! Trzeba przywódcę wybrać i ruszać czasu mało.
nemezis

Post autor: nemezis »

[
.
Ostatnio zmieniony środa 04 wrz 2019, 22:30 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Aaaaaa

38 ognisko 2000 sztuk
chłop

Co się kurcze dzieje ? A jaki region ?
danielski813

Post autor: danielski813 »

A co ma się dziać jak dzicza zaraza chodzi gdzie chce i nikt nawet nie wspomni żeby to zredukować. Wożą świnie setki kilometrów z ognisk do utylizacji a na miejscu nie wiadomo ile czasu leżą bo nie ma kasy na utylizacje niektore6firmy już nie zabierają bo od kwietnia nie dostają kasy inne dogadują się między sobą i jakoś zbierają ale w eterze cisza bo kto by się tam przejmował blachostkami jak wybory tuż tuż i trzeba nakrecać cały ten kabaret
jacek-g

Post autor: jacek-g »

38. ognisko ASF w Polsce w tym roku stwierdzono w gospodarstwie, w którym utrzymywano 2004 świń.
Gospodarstwo to jest położone w gminie Budry w powiecie węgorzewskim w województwie warmińsko-mazurskim na obszarze zagrożenia.
andre

Post autor: andre »

Jeden z naszych forumowych kolegów zadaje pytanie jak mantrę co my robimy w kierunku ASF? A ja się pytam gdzie są izby rolnicze które nie dawno wybraliśmy, partie chłopskie jest tego od nasrania. Czyżby te stołki były aż tak ciepłe i wygodne że ciężko jest się z nich ruszyć? Większość ostatnich przypadkow to duże fermy nie ci co pokrzywami pasa :wink: więc obstawiam że tam bioasekuracja jest dopieta na Maxa. Jak widać życie pokazuje że to nie wystarczy. Dla mnie jak i chyba dla wiekszosci z nas terapia jest jedną WYBIĆ DZIAKA! Nie wiem jaki jest sens i komu zależy na likwidacji tylu dobrych gospodarstw trzodowych.
Aaaaaa

39 ognisko powiat Sokołowski
Emil144

Post autor: Emil144 »

Jak przedstawiają się ceny w czerwonych strefach ? Jest niżej ?
ODPOWIEDZ