FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Każdy z nas sie może pomylić, nie myli sie Ten ! Który nic nie robi . Pozdrawiam chciałeś dobrze nie musisz sie tym martwićtukan pisze:0909, wiesz że Cię lubię?0909 pisze:tukan miał racje tylko pomylił sie o miesiąc Tuczniki tylko w góre![]()
Nawet nie wiesz jak bardzo nie chciałem się mylić. Kamień z serca mi spadł. Pozdrawiam.
Stanisław, genialne porównanieStanislaw pisze:Czyli robic swoje i nic nie krytykowac .Zniknelo 100 tys gospodarstw trzodziarskich [przez ostatnie pare lat .rowniez za PO ], importujemy ponad 8mln warchlaka , oddalismy obcym koncernom nastepne kilkadziesiat % rynku hodowli prosiaka i tucznika i ponad 50 % rynku przetworstwa tegoz tucznika . Trzeba byc slepym i gluchym zeby nie krytykowac i nie narzekac na naszych politykow .Jesli stado podstawowe[politycy ] w moim gospodarstwie nie spelnia moich oczekiwan i do tego jest agresywneto kupuje nowe loszki i likwiduje najstarsze najbardziej agresywne osobniki i najwazniejsze zmieniam ojca stada
.no to sobie ulzylem tym narzekaniem .Nie podejmuje tematu pozostalych galezi gospodarki ponieważ tam jest znacznie gorzej .

Pewnie prócz narzekania, jakiś równie genialny plan masz? W słuch się zamieniam

jakie obstawienia na dziś i za tydzień ?
+5 obstawiam dzisiaj a za tydzień się zobaczy
Ale zakłady w Polsce ciekawe czy też będą CHCIALY PODNIEŚĆ
Plus 7 jest dzisAaaaaa pisze:+5 obstawiam dzisiaj a za tydzień się zobaczy
Wszystko idzie ku temu że tylko kolory na Kutnie i Piotrkowie uratują Polskie ZM
U nas +30 ale wbc
Za zestaw dużej świni 5,88
Za zestaw dużej świni 5,88
No to bogato !!!
Ja przechlowałem z wagami i wolałem żywca ustalić
Ja przechlowałem z wagami i wolałem żywca ustalić
- mytotoksyna1
..te wbc to oznacza wieczny bałagan ceny !0909 pisze:7,70 wbc

Czy sokołów bierze z niebieskiej strefy ?
Dzwoń! Dowiesz się, że nie. A w wykazie od wet jest.
Przy okazji. Jak jest z odbiorem padliny u Was? Mało kto bierze z niebieskiej, ale nawet z białej nie chcą odbierać, bo ARiMR nie podpisała umów od sierpnia. A dlaczego? Dzwoniłem do Agencji, mówią, że ministerstwo nie przekazało środków. Jestem w niebieskiej strefie. Panie, które mnie kontrolowały widziały padłą lochę. Jak długo mam ją trzymać w oczekiwaniu na ASF wraz z muchami, które padlinę namierzą z daleka?
Przy okazji. Jak jest z odbiorem padliny u Was? Mało kto bierze z niebieskiej, ale nawet z białej nie chcą odbierać, bo ARiMR nie podpisała umów od sierpnia. A dlaczego? Dzwoniłem do Agencji, mówią, że ministerstwo nie przekazało środków. Jestem w niebieskiej strefie. Panie, które mnie kontrolowały widziały padłą lochę. Jak długo mam ją trzymać w oczekiwaniu na ASF wraz z muchami, które padlinę namierzą z daleka?
.
Ostatnio zmieniony środa 04 wrz 2019, 22:31 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Podejrzenie kolejnego ogniska koło Kętrzyna
6.00 - 2%
- mytotoksyna1
To już jest cena za wysoka , bo znowu chceta z chłopa zrobi ćwoka.lukas1982 pisze:6.00 - 2%

Agent Możesz coś rozjasnic??
Nowe obostrzenia w strefach czy nowe ogniska w nowych województwach?
37 ognisko potwierdzone
Powiat kętrzyński 1840 sztuk
Nowe obostrzenia w strefach czy nowe ogniska w nowych województwach?
37 ognisko potwierdzone
Powiat kętrzyński 1840 sztuk
kolejne sporo gospodarstwo, kolejne pewnie z przestrzeganą bioasekuracją. Tak tylko piszę 

-
Mała giełda +3
- mytotoksyna1
Pieprzyta o ty giełdzie ,a dzik hasa raz w pole kukurydzy , a raz do lasa. 

U kogo będzie rosła to będzie ale ja widzę że BosWety bawią się w małych Bogów i tworzą niebieskie piekło któryś już rok z kolei i co najgorsze mają przyzwolenie Premiera i Prezesa.
https://youtu.be/a5UV-QlBbMA
W okolicach lowicza odbyło się spotkanie z wojewodą oraz lekarzem wojewodzkim
Tukan ten kto zarobi to ma szczęście niestety większość część kraju niestety nie może na to liczyć
Zakłady korzystają z okazji tworząc strefy i grają na zabicie ceny
W okolicach lowicza odbyło się spotkanie z wojewodą oraz lekarzem wojewodzkim
Tukan ten kto zarobi to ma szczęście niestety większość część kraju niestety nie może na to liczyć
Zakłady korzystają z okazji tworząc strefy i grają na zabicie ceny
Jeśli ktoś jeszcze nie wie to STREFY tworzy Komisja Europejska a nasze władze mają i muszą je jedynie wprowadzić !!!!
W przypadku wprowadzania stref nie mamy nic do gadania !!!
Tak nami Unia steruje !!!!
Nasz kraj szybko i mocno się rozwinął w ostatnich latach i to im bardzo przeszkadza !!!
Pamiętajcie to są celowe działania !!!
W przypadku wprowadzania stref nie mamy nic do gadania !!!
Tak nami Unia steruje !!!!
Nasz kraj szybko i mocno się rozwinął w ostatnich latach i to im bardzo przeszkadza !!!
Pamiętajcie to są celowe działania !!!
Chłopie ale to (NASI) bossWety w folksdojczów się bawią i proszą berlin na kolanach o strefy i potężną kasę za hodowców których zlikwidowali,zlikwidują.Wczoraj jakiś facet z miasta mówił że ASF jest dodawana do premiksu dla niepokornych.
taa a najbardziej hodowla trzody z 20 mln szt na 4 mln wlasnych warchlakow i tucznikow. Jeszcze rozwinela sie produkcja wlasnych traktorow , kombajnow , samochodow osobowych i ciezarowych . Tak mozna wymieniac pol dnia .Rozwoj to byl od wojny do lat 90 tych pozniej to zamykanie fabryk i emigracja .
- mytotoksyna1
Sumując to od strony historii : mamy IV rozbiór Polski.Stanislaw pisze:taa a najbardziej hodowla trzody z 20 mln szt na 4 mln wlasnych warchlakow i tucznikow. Jeszcze rozwinela sie produkcja wlasnych traktorow , kombajnow , samochodow osobowych i ciezarowych . Tak mozna wymieniac pol dnia .Rozwoj to byl od wojny do lat 90 tych pozniej to zamykanie fabryk i emigracja .

Witam wszystkich na początek i chciałem sie podzielic taką myślą. Otóż miał byc płot na wschodniej granicy ale ten pomysł upadł.Gdy patrzę na mapę ASF w Polsce to zastanawiam sie czy ktoś z rządu lub głowny wet wpadnie na pomysł iż Polske na połowe dzieli autostrada A1. Od Gdańska do Piotrkowa jest cała i chyba w całości opłotowana dośc wysoko. Wystarczy zamknąc przejścia dla zwierząt i juz mamy płot gratis.Od Czestochowy na południe też jest już spory fragment. Czy ktoś słyszał o wykorzystaniu tego juz istniejącego elementu?
-
Jako czyś ty oszalał zwierzątka chcesz gnębić??? Przecież to czlowieki asf roznoszą...
A komu na tym zależy? Komu na tym zależy? Władzom? Komu? Wszyscy mają rolnika w dupie. Nikt nie chce przyjąć do wiadomości, że problemem są dziki. Będą wielkie dramaty. Już są dramaty wielu rodzin. Kto ma jeszcze wątpliwości, kto ma nadzieję, że jego to nie będzie dotyczyć, ten jest w błędzie. A całą walkę rolnika z ASF, całą bioasekurację skomentuję tym rysunkiem:
- Załączniki
-
- lod.jpg (86.66 KiB) Przejrzano 30455 razy
- mytotoksyna1
Musita sie zebrać i zrobić spotkanie na którym podejmnieta kroki .
Peron, a którzy rolnicy i gdzie walczą z asf? Kiedyś Marucha do tego nawoływał i On, i nieliczni to robili, dziś cała reszta podporządkowuje się przepisom.
-
Produkcja zwierzęca odpowiada w 18%-ach za zmiany klimatyczne. Na 1kg mięsa wołowego potrzeba zużyć 14tys litrów wody, 1kg mięsa wieprzowego 6tys. litrów, drobiowego coś ok 2tys. Ograniczenie produkcji zwierzęcej uchroni nie tylko ziemię ale i ludzkość. Już daje się odczuć spadek spożycia mięsa na starym kontynencie, tylko w Polsce jakoś się jeszcze trzyma, ale to kwestia czasu. W świecie jest 18 laboratoriów w których usilnie podejmują próby produkcji sztucznego mięsa. Moim zdaniem parcie w kierunku przemysłowej produkcji zwierzęcej nie jest perspektywiczne. Dla dobra wszystkich ograniczenie hodowli trzody na wschodzie Polski wyszłoby na dobre, łącznie z pozytywnym skutkiem w walce z ASF-em.
- mytotoksyna1
Na h..ja dajeta pozwolenia i budujeta te duże chlewy koncentracyjne i obory ??prosiaczek pisze:Produkcja zwierzęca odpowiada w 18%-ach za zmiany klimatyczne. Na 1kg mięsa wołowego potrzeba zużyć 14tys litrów wody, 1kg mięsa wieprzowego 6tys. litrów, drobiowego coś ok 2tys. Ograniczenie produkcji zwierzęcej uchroni nie tylko ziemię ale i ludzkość. Już daje się odczuć spadek spożycia mięsa na starym kontynencie, tylko w Polsce jakoś się jeszcze trzyma, ale to kwestia czasu. W świecie jest 18 laboratoriów w których usilnie podejmują próby produkcji sztucznego mięsa. Moim zdaniem parcie w kierunku przemysłowej produkcji zwierzęcej nie jest perspektywiczne. Dla dobra wszystkich ograniczenie hodowli trzody na wschodzie Polski wyszłoby na dobre, łącznie z pozytywnym skutkiem w walce z ASF-em.
Co chceta pokazać ,że piąty klepki wam brak.?

Z ostatnim zdaniem ciężko mi się zgodzić. Wschód miał po prostu pecha że choróbsko przyszło ze wschodu, ale nie odbierajmy im prawa do hodowli w którą inwestowali jak wszyscy inni. Jak pomór przyjdzie do nas czyli obejmie tereny na zachód od Wisły to co powiemy? Ograniczyć w całej Polsce, a najlepiej zlikwidować? Czesi sobie poradzili także wszystko zależy od determinacji w zwalczaniu dzików i dalsze uświadamianie hodowców. Ja osobiście zabroniłbym chowu świń w gospodarstwach które w dupie mają bioasekurację. Niech dotuczą i zakończą chyba, że się dostosują. Ja miałem w powiecie kontrolę jako drugi w zeszłym roku 24 maja. Od wielu miesięcy cisza, nic nie słychać o kontrolach. Chyba wety zbierają siły na wycinanie stad jak u nas się pojawi. Przykra refleksja.prosiaczek pisze:Produkcja zwierzęca odpowiada w 18%-ach za zmiany klimatyczne. Na 1kg mięsa wołowego potrzeba zużyć 14tys litrów wody, 1kg mięsa wieprzowego 6tys. litrów, drobiowego coś ok 2tys. Ograniczenie produkcji zwierzęcej uchroni nie tylko ziemię ale i ludzkość. Już daje się odczuć spadek spożycia mięsa na starym kontynencie, tylko w Polsce jakoś się jeszcze trzyma, ale to kwestia czasu. W świecie jest 18 laboratoriów w których usilnie podejmują próby produkcji sztucznego mięsa. Moim zdaniem parcie w kierunku przemysłowej produkcji zwierzęcej nie jest perspektywiczne. Dla dobra wszystkich ograniczenie hodowli trzody na wschodzie Polski wyszłoby na dobre, łącznie z pozytywnym skutkiem w walce z ASF-em.
Prosiaczek nie wiem skąd jesteś ale jednego jestem pewien, prędzej czy później do ciebie też to dotrze, ciekawe co wtedy powiesz
a co do wykorzystania A1 jako ogrodzenia przed dzikami? mosty i wiadukty wystarczą żeby dziki przelazły
a co do wykorzystania A1 jako ogrodzenia przed dzikami? mosty i wiadukty wystarczą żeby dziki przelazły
- mytotoksyna1
Na tym forum są dwa odłamy , jedno mówi mamy ,a drugie mówi nie mamy.
- mytotoksyna1
Wystarczy stara Syrena 105 , aby wirusa miała przenieść chęć.yaro_1 pisze:Prosiaczek nie wiem skąd jesteś ale jednego jestem pewien, prędzej czy później do ciebie też to dotrze, ciekawe co wtedy powiesz
Dzika trzeba zlikwidować. Mamy na to czas do 13 października, kolejny termin za 4 lata. Ale wtedy to cała Polska będzie czerwona. Trzeba protesty zacząć i domagać się. Baraki dawaj na Warszawu! Trzeba przywódcę wybrać i ruszać czasu mało.
[
.
.
Ostatnio zmieniony środa 04 wrz 2019, 22:30 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
38 ognisko 2000 sztuk
Co się kurcze dzieje ? A jaki region ?
-
A co ma się dziać jak dzicza zaraza chodzi gdzie chce i nikt nawet nie wspomni żeby to zredukować. Wożą świnie setki kilometrów z ognisk do utylizacji a na miejscu nie wiadomo ile czasu leżą bo nie ma kasy na utylizacje niektore6firmy już nie zabierają bo od kwietnia nie dostają kasy inne dogadują się między sobą i jakoś zbierają ale w eterze cisza bo kto by się tam przejmował blachostkami jak wybory tuż tuż i trzeba nakrecać cały ten kabaret
38. ognisko ASF w Polsce w tym roku stwierdzono w gospodarstwie, w którym utrzymywano 2004 świń.
Gospodarstwo to jest położone w gminie Budry w powiecie węgorzewskim w województwie warmińsko-mazurskim na obszarze zagrożenia.
Gospodarstwo to jest położone w gminie Budry w powiecie węgorzewskim w województwie warmińsko-mazurskim na obszarze zagrożenia.
Jeden z naszych forumowych kolegów zadaje pytanie jak mantrę co my robimy w kierunku ASF? A ja się pytam gdzie są izby rolnicze które nie dawno wybraliśmy, partie chłopskie jest tego od nasrania. Czyżby te stołki były aż tak ciepłe i wygodne że ciężko jest się z nich ruszyć? Większość ostatnich przypadkow to duże fermy nie ci co pokrzywami pasa
więc obstawiam że tam bioasekuracja jest dopieta na Maxa. Jak widać życie pokazuje że to nie wystarczy. Dla mnie jak i chyba dla wiekszosci z nas terapia jest jedną WYBIĆ DZIAKA! Nie wiem jaki jest sens i komu zależy na likwidacji tylu dobrych gospodarstw trzodowych.

39 ognisko powiat Sokołowski
Jak przedstawiają się ceny w czerwonych strefach ? Jest niżej ?