FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Tak potwierdzony !!!
Im szybciej, tym lepiej.
Z czym lepiej?? Możesz rozwinąć myśl bo ja nie uważam.ze lepiejPeron pisze:Im szybciej, tym lepiej.
Na pewno przyszedł od Helmuta. Ale i tak stwierdzą że przyjechał w kanapce ze wschodu.kędzierzawy pisze:dzik koło wschowy ?
Czyli idą żniwa dla skupników

Pleszew, Jarocin, Środa...Tam jest więcej świń niż na całej ścianie wschodniej.MekkaB pisze:Czyli idą żniwa dla skupników![]()
![]()
- Muchozolali
No to się rozpoczął drugi etap.
Ważne pytanie - jakim sposobem tam dotarł.
-
wania kanapke rzucił i jest ci dzik zakazony
Żółta strefa od tego dzika jaki obszar obejmie?;
xx kilometrów, sąsiednie gminy a może całe powiaty?
Bo śledząc mapkę wschodu to nie wiem czy są jakieś wytyczne czy widzimisie urzedasow. I po jakim czasie ?
xx kilometrów, sąsiednie gminy a może całe powiaty?
Bo śledząc mapkę wschodu to nie wiem czy są jakieś wytyczne czy widzimisie urzedasow. I po jakim czasie ?
-
czerwona po dziczku
Odnosnie wielkosci strefy to widzimisie urzedasow ale tych unijnych.
mogę się założyć że decyzje o wybiciu dzików do nogi podejmą jak już będzie strefa w całej Polsce. Jak UE interweniuje bo będzie się bała że sama podzieli nasz los. Tylko pytanie czemu to ma służyć? ochrona tam jakiś kilkuset tysięcy dzików które i tak zginą kosztem kilkunastu milionów świń, a razem z nimi rodzin rolników i skutków dla całej gospodarki. To wygląda na kompletny brak zdrowego rozsądku. Porównać by można np do wpuszczenia na wielki stadion 1 chorego na zakaźną śmiertelną chorobę- w dodatku wiedząc o tym że jest chory i zarazi innych - bo to taki biedaczek przecież i jednemu z drugim kretynowi jego żal się zrobiło. Niestety życie czasami musi być okrutne i trzeba wybierać mniejsze zło. Odstrzelić źródło infekcji, w tym przypadku dzika, póki jeszcze nie jest za późno ( a już po woli jest)
Widzę że mało kto tu rozumie do czego służy ASF... w dobie globalizacji chłop który coś produkuje to problem a więc trzeba go zagazować a ASF to idealne lekarstwo na chłopa bo takiego do tysiąca to nie da się inaczej ucywilizować.
Kolega wczoraj powiedział !!!
A pamiętasz jak jeszcze niedawno było głośno o tym że jedna ze znanych ubojni na wielkopolsce bardzo chciała ubijać świnie z Czerwonej strefy ??? Dostali zakaz po protestach i obuzeniu !!
No to teraz już bez żadnych problemów będą mogli i co zdziwiony jesteś że tak się stało ?
Niby potrącony przy drodze ok 300km od najbliższego przypadku !!!!!!!!
To już jest KPINA i BIZNES
Dzik nosiciel i szkodnik chroniony przez Ekologów a całkiem zdrowe świnie wybijane !!!
Budzimy się NARODZIE !!!!
A pamiętasz jak jeszcze niedawno było głośno o tym że jedna ze znanych ubojni na wielkopolsce bardzo chciała ubijać świnie z Czerwonej strefy ??? Dostali zakaz po protestach i obuzeniu !!
No to teraz już bez żadnych problemów będą mogli i co zdziwiony jesteś że tak się stało ?
Dzik nosiciel i szkodnik chroniony przez Ekologów a całkiem zdrowe świnie wybijane !!!
Teraz na kolanach będą błagać tą firme zeby ubijali jak przez miesiąc albo dwa nie beda mogli nigdzie sprzedac.chłop pisze:Kolega wczoraj powiedział !!!
Przykra sprawa. Jestem z czerwonej strefy współczuje. Wasza tragedia jest też nasza
-
a mnie zastanawia gdzie wszyscy byli 2,3,4 lata temu?
-
Rozszerzanie asf to problem. Jednak biorąc pod uwagę że zachód miał w dupie problemy wschodu to może teraz w końcu cała Polska ruszy i zablokuje Warszawę.
U Niemca asf dawno tylko tam dbają o swój interes i gospodarkę.
Ogólnie jestem ciekaw jak się sytuacja rozwinie, zima idzie więc jest dużo wolnego czasu.
U Niemca asf dawno tylko tam dbają o swój interes i gospodarkę.
Ogólnie jestem ciekaw jak się sytuacja rozwinie, zima idzie więc jest dużo wolnego czasu.
Miejmy nadzieję że teraz pójdą po rozum do głowy i zaczną poważnie podchodzić do tematu
Swoją drogą czy każdego dzika z białej strefy po strzelaniu lub potrącenie samochodem trzeba badać pod kątem asf??
Swoją drogą czy każdego dzika z białej strefy po strzelaniu lub potrącenie samochodem trzeba badać pod kątem asf??
-
Każdy padły dzik w Polsce jest badany pod kątem ASF
Wielkopolanin pisze:Każdy padły dzik w Polsce jest badany pod kątem ASF
Tylko top Agrar podaje że on nie był padły a potrącony przez samochód
Miejsce na granicy 3 województw ....
- mytotoksyna1
Musita płot pobudować , ale teraz wokół POLSKI ,żeby żaden dzik nie uciekł z Polski! 

No i elegancko, teraz będą mogli składać wnioski o płot
Obstawiam że odstrzał dzika nie zostanie zwiększony, a jedynie jeszcze bardziej zostaną zaostrzone kontrole żeby wyeliminować ryzyko w gospodarstwach
W budżecie nie ma pieniędzy na odszkodowania więc trzeba będzie skrócić ławkę do ewntyalnych rekompensat. Tylko jak tu zmusić muchy i komary żeby nie chciały przylatywac do gowna? 

no to na aukcji w jednej licytacji 2,00 euro przebite
Kinga Rusin nie pozwala na odstrzał dzików. A świnie po ile wołać bo nie wiem czy 6.2 na żywo to nie za nisko?
0909 wytłumacz mi co się dzieje. Na takie uderzenie nie byłem przygotowany. Brakuje tuczników, a co będzie w grudniu to jeszcze zobaczymy. 

Warchlak prawie 4 stówy, ASF u bram, a Ty zdziwiony, że tuczników mało?
Raczej niemiaszki chcą zrobić zanim u nich na granicy 3 landow znajdą dziczego nieboszczyka
Mówiłem to w żartach. Cena dawno powinna być wyższa. Mamy powtórkę z rozrywki, czyli z wiosny. Teraz wystrzeliła cena ponownie, choć tak spektakularnych podwyżek nie spodziewam się. 8 na WBC jak najbardziej możliwe w krótkim czasie. Takie moje zdanie. Jak teraz przekroczy 8, to w 2020 raczej niżej nie zejdzie. Ewentualny pomór w Niemczech jest zagadką. Nie wiemy co w praktyce wyjdzie z regionalizacją. Oby nie było rąbnięcia w dół.Peron pisze:Warchlak prawie 4 stówy, ASF u bram, a Ty zdziwiony, że tuczników mało?
asf w lubuskim
Tukan no właśnie OBY !!! Bo pamiętasz co się w Belgii zrobiło tylko przy dzikach ?? Jak cena pierdzielnęła i zaraz 25 krai się zamknęło na nich. A my też dużo eksportujemy !!!!
Ale koniec tylko Czarnych scenariuszy cieszmy się że zachód ruszył i może u nas też !!!
Ale koniec tylko Czarnych scenariuszy cieszmy się że zachód ruszył i może u nas też !!!
Piszecie o tym ASFie w lubuskim a ja nie widzę potwierdzenia.
Piszecie o tym ASFie w lubuskim a ja nie widzę potwierdzenia.
[quote="BRUTAL"]Piszecie o tym ASFie w lubuskim a ja nie widzę potwierdzenia.[/quote]
pojawi się razem ze strefami..... teraz debatują jakie duże zrobić te strefy pewnie
pojawi się razem ze strefami..... teraz debatują jakie duże zrobić te strefy pewnie
-
Kropka jest i teraz kolorki porobią ale raczej nie z dnia na dzień myślę że około 2 tygodni zejdzie...
- mytotoksyna1
Dziki się rozpanoszyły i nie ma na nie siły ?
Kraj słaby je ,że tak je .
Kraj słaby je ,że tak je .

Na Święta Bożego Narodzenia 7 zł a na styczeń 3,50 ?
Za pół kilo?
-
Mało wiarygodny ten agent jecze kilka dni temu kazał wybić sobie podwyzki z głowy i straszył obnizkami a tu takie kwiatki...
Kwiatki ? bo zimy brak jest ciepło i kwitną jeszcze. Bedą cuda sie dziać , a kto dziś otrzymuje 6 zł zywca ?danielski813 pisze:Mało wiarygodny ten agent jecze kilka dni temu kazał wybić sobie podwyzki z głowy i straszył obnizkami a tu takie kwiatki...

- mytotoksyna1
Te słowa chociaż teraz brzmią złowieszczo to za kilka tygodni będą wypełnione treścią.0909 pisze:Na Święta Bożego Narodzenia 7 zł a na styczeń 3,50 ?

Po kolei będą padać Polskie ZM oprócz tych wybranych co kupują z niebieskiej bo ci mają parasol ochronny jako strategiczne.
jeszcze kilka podwyzek tucznika i po zakładach
-
Zostanie sokołów animex Duda i coś tam jeszcze ale wtedy to już po rodzinnych gospodarstwach
- Muchozolali
Jak pompowali miecho zupą to będą pompować dalej i biznes kwitnie!!!0909 pisze:jeszcze kilka podwyzek tucznika i po zakładach
-
Ciekawe kto przejmie te zakłady?0909 pisze:https://www.money.pl/gospodarka/zla-sytuacja-w-branzy-miesnej-kolejny-znany-zaklad-znika-z-rynku-6446437321201281a.html