FORUM
odrobaczanie
stosowanie iwermektyny podskurnie jest trudne szczególnie u macior niektórzy twierdzą że np cevamec można stosować domięśniowo nie wiem czy przyniesie to efekty może ktoś tak stosuje i podzieli się swoimi opiniami na ten temat? ja stosuje doramektynę (dectomax) domięśniowo ale jest kilka krotnie droższa od iwermektyny
W dniu odsadzania podaję prosiętom Vetamectin (0,3 ml/10 kg m.c. podskórnie). Cena 250 mililitrowej (ćwiarteczki) flaszki Vetamectinu to dla mnie 85 zł.
Później około 6 tygodni po odsadzeniu, przez 6 dni warchlaki jedzą paszę z dodatkiem Fenbenatu (500 gr/t paszy). Cena 200 gramowej paczki Fenbenatu to 11 zł.
Maciorom podaję około dwóch tygodni przed każdym porodem Vetamectin (domięśniowo gdyż tak jest o wiele prościej niż podskórnie) w ilości 0,3 ml/kg m.c. ale nie więcej niż 7,5 ml na sztukę.
Później około 6 tygodni po odsadzeniu, przez 6 dni warchlaki jedzą paszę z dodatkiem Fenbenatu (500 gr/t paszy). Cena 200 gramowej paczki Fenbenatu to 11 zł.
Maciorom podaję około dwóch tygodni przed każdym porodem Vetamectin (domięśniowo gdyż tak jest o wiele prościej niż podskórnie) w ilości 0,3 ml/kg m.c. ale nie więcej niż 7,5 ml na sztukę.
-
DUDUŚ! Zgodnie z etykietą środka (Vetamectinu) należy go podawać podskórnie. To prawda. Ja jednak śmiem twierdzić, że mimo podania środka domięśniowo efekty działania iwermektyny są u moich macior widoczne.DUDUŚ pisze:Glebiusz! Vetamectinu (iwermektyna) nie możesz podawać domięśniowo bo ona działa tylko jak sie poda podskórnie, także tracisz pieniadze podając maciorom domięśniowo vetamectin.
Swoją drogą być może podanie podskórne rzeczywiście jest lepiej wykorzystane. Z tym bym się nie spierał. W końcu to zalecenia producenta.
-
-