CENY TRZODY

Awatar użytkownika
MekkaB

Re: CENY TRZODY

Post autor: MekkaB »

1963 pisze:W tym kierunku idziemy
Taka loszka zaczerpnie swieżego powietrza i odwali kite ;-)
Siwy

Post autor: Siwy »

http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 78165.html

Patrzcie co to się robi..... W zeszłym roku nikt się nie zastanawiał dlaczego pogłowie spada ... i czy rolnik miał z czego żyć ...
Teraz przetwórcy i handel szukają porozumienia - miedzy sobą oczywiście a rolnik ? Z kim ma się porozumieć ? Rolnik znowu pominięty ...
Rolnika widzi się tylko jak protestuje, bo przeszkadza na drodze . Jak ASF załatwi naszą hodowle to i porozumienie im nie będzie potrzebne. Udają zaskoczonych ? Przecież w zeszłym roku kiedy ASF pojawił się w Chinach już było wiadomo ,że do tego dojdzie a oni dalej udawali ,że nic się nie dzieje i dalej dołowali ceny .
Siwy

Wszystkie kraje poza Chinami ( :wink: )prognozują , że podobna sytuacja potrwa co najmniej 5 lat , zanim stado się odbuduje ,ale raczej nie uda im się odbudować do tej wielkości przed wybuchem ASF.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 78165.html
Nie płaczta tak , bo z jednej kupionej od chłopa świni robita 250 kilogramów wędliny ! :roll:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

https://www.3trzy3.pl/artykuły/yan ... Yjk3NzM%3D
To Chiny takie mocne są przy hodowli świni , a w menii mają mięso z psiny ? :wink:
MARTECH

Post autor: MARTECH »

Korporacją a zwłaszcza ich prezesa grunt zaczyna palić się pod stopami!!! Źródełko taniego surowca zaczyna wysychać ,nie liczą się z rolnikami tylko im cyferki w głowie a ludzi od brudnej roboty będzie z karzdym rokiem coraz mniej,za grosze nikt pracować nie będzie.,,
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

MARTECH pisze:Korporacją a zwłaszcza ich prezesa grunt zaczyna palić się pod stopami!!! Źródełko taniego surowca zaczyna wysychać ,nie liczą się z rolnikami tylko im cyferki w głowie a ludzi od brudnej roboty będzie z karzdym rokiem coraz mniej,za grosze nikt pracować nie będzie.,,
Jeszcze nie tak dawno chłop zaapi...ł przy świniach za darmo . :cry:
Aaaaaa

Post autor: Aaaaaa »

Asf na dolnym slasku
jędrek

Post autor: jędrek »

Don

Post autor: Don »

UE proponowala poszerzenie tylko strefy zoltej a oni poszezyli przy okazji czerwona bo pewnie wiedzieli co dziś ogłoszą.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

Awatar użytkownika
Muchozolali

vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Tylko czekać kiedy u Niemca będzie. Cena raz dwa wróci na 4.5, polaczki w zakładach tylko czekają kiedy się obłowią..
0909

Post autor: 0909 »

+ 5
0909

skup- 6.10 Duńczyk -6,60 wszystko plus vat
świniak na zabicie od rolnika 7,50 brutto i chętnych b dużo
DRIPOL

Post autor: DRIPOL »

0909 pisze:skup- 6.10 Duńczyk -6,60 wszystko plus vat
świniak na zabicie od rolnika 7,50 brutto i chętnych b dużo
U mnie tucznik prywatnie 8.00 brutto
arek

Post autor: arek »

a ja prywatnie nie sprzedaje
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

Ja też nie, szkoda zabawy. W dodatku się nie opłaca, bo obcemu bym nie sprzedał, a znajomego szkoda zdzierać.
Ulan

Post autor: Ulan »

krzysieko71 pisze:Ja też nie, szkoda zabawy. W dodatku się nie opłaca, bo obcemu bym nie sprzedał, a znajomego szkoda zdzierać.
ale ogólnie można wg prawa sprzedać tucznika komukolwiek teraz? np. jak przyjedzie ktoś i powie że chce kupić, zapakować do passata i sobie pojechać?
magier

Post autor: magier »

Nie mozna. Bez swiadectwa nie mozesz sprzedac ani sztuki a na osobe prywatna bez numeru gospodarstwa kwitu wet Ci nie wystawi.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

magier pisze:Nie mozna. Bez swiadectwa nie mozesz sprzedac ani sztuki a na osobe prywatna bez numeru gospodarstwa kwitu wet Ci nie wystawi.
To jak to tera je ? Imię , nazwisko i numer dowodu osobistego się ne liczy ? tylko numer gospodarstwa kwiczy ?
Ludzie puknijta sie prawą ręką w głowe . :roll:
0909

Coś śmierdzi
mozgu10

Post autor: mozgu10 »

Jeśli nie chodzi o zapach z naszych chlewni to rozwiń...?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Prawdziwe świnie od chłopa 6 złotych + ryczałt- żywa.
tukan

Post autor: tukan »

0909 pisze:Coś śmierdzi
Jeśli chodzi o kolejne podwyżki to raczej pachnie. Świnek brakuje przed świętami, czy znów mogę powiedzieć " a nie mówiłem? ". Troszkę sobie żartuję. Mimo wszystko musimy zachować sporą dozę pokory. Teraz jest dobrze ale nie znamy dnia ani godziny... Niepokoi mnie sytuacja gdy w Niemczech dziki oficjalnie złapią pomór. Nie wiemy jak zachowa się rynek. Z czasem na pewno w tym przypadku więcej na Chiny pójdzie z Hiszpanii, a Niemcy zostawią swoje nadwyżki na rynku unijnym. Scenariusz w przypadku zablokowania eksportu niemieckiego - raczej mało prawdopodobny ale tego nie wiemy.
Ulan

Post autor: Ulan »

gdyby wykryli w nowym kraju w UE, napewno wiele spekulantów wykorzystało by to do obniżenia ceny, szczególnie gdyby nastąpiło to u naszych zachodnich sąsiadów. Ale pytanie brzmi czy Niemieckie służby zachowują się tak samo opieszale jak nasze?
a może już przy granicach z Polską od dawna nie ma ani jednego dzika? bo jeśli nie ma dzika to i nie znajdzie się martwego dzika ( no chyba że ktoś podrzuci). A kto jak kto ale Niemcy właśnie tak powinni postąpić. Jak każdy kraj zagrożony ASF. Wystarczy zrobić populacje dzików w kraju: 0 sztuk. Z resztą już poradzimy sobie sami- my hodowcy.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Dwa razy nie mówić , że 2X2 Merkel już szczepionkę na asf ma ! :roll:
kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

0909, a co powiesz na ceny 5,3- 5,4 + vat ? nawet nie 50 kilometrów od ciebie
danielski813

Post autor: danielski813 »

09 a ten smród to nie ma Żurominie
Siwy

Jakie oferty dostajecie za zestaw 180-200 szt ? 6,50 czy coś więcej ?
tukan

Post autor: tukan »

Aukcja +2 na 2,09
Dzwonią telefony za świnkami :lol:
robert0169

Post autor: robert0169 »

kudlaty ja kupie pare sztuk bo ludziska zyc nie daja :D :D
FarmerB

Post autor: FarmerB »

tukan pisze:
Jeśli chodzi o kolejne podwyżki to raczej pachnie. Świnek brakuje przed świętami, czy znów mogę powiedzieć " a nie mówiłem? ". Troszkę sobie żartuję. Mimo wszystko musimy zachować sporą dozę pokory. Teraz jest dobrze ale nie znamy dnia ani godziny... Niepokoi mnie sytuacja gdy w Niemczech dziki oficjalnie złapią pomór. Nie wiemy jak zachowa się rynek. Z czasem na pewno w tym przypadku więcej na Chiny pójdzie z Hiszpanii, a Niemcy zostawią swoje nadwyżki na rynku unijnym. Scenariusz w przypadku zablokowania eksportu niemieckiego - raczej mało prawdopodobny ale tego nie wiemy.
Podejrzewam, że Niemcy bez powodu nie wybili 800tyś dzików, a ten w Lubuskim to bliżej było uciec mu z NIemiec do Polski jak z wschodu 300km tutaj. Chyba, że na kołach ;) W Niemczech sprawę załatwia się na pewno cichaczem bo wiedzą jaki to biznes dla nich branża mięsna itp.
Awatar użytkownika
Muchozolali

To jest dobry przykład solidaryzmu społecznego. Jeśli choroba wystąpi to zrobi się zapaść
większa niż w okresie BSE.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Bardzo dobrze zrobiłeś , że skunksa kupiłeś :wink:
0909

kurczak w tesco 2,99 łopatka 9,99 biedronka mięso z holandi
danielski813

Post autor: danielski813 »

No tylko że w Holandii 2 ojro już od miesiąca wbc płacą
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

danielski813 pisze:No tylko że w Holandii 2 ojro już od miesiąca wbc płacą
Jak tak jest to dlaczego tak jest ? :roll:
Aaaaaa

Więc co to za mięso??
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

To zapewne są zdrowe soczyste półtusze od polskiego chłopa pańszczyźnianego ? 8)
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

w Wagrowcu juz odbyly sie pierwsze posiadowki z okazji ASF w lubuskim . Padla nawet propozycja aby dorzucic mysliwym z funduszu promocji wieprzowiny coby zechcieli strzelac do dzikow ale chyba nie zostala zaakceptowana .Jak juz ASF bedzie u nas to ciekawe co wtedy zrobia bo sa raczej pewni ze przyjdzie do nas [ prywatna opinia wetow ]. Nie chcialem o tym pisac ale jednak to zrobie , chociaz boje sie reakcji sluzb panstwowych bo co dla nich za problem dowiedziec sie kto to napisal .MNie chce sie obciazyc bioasekuracja za kilkadziesiat tysiecy a reszta spoleczenstwa kladzie na to lache Powiedzcie jak to jest ze wypadkowe dziki trafiaja w prywatne rece jakichs "zbieraczy "Jestem tego pewny .Czy nie powinno to byc zabezpieczone przez weterynarie . Wprowadzic obowiazek powiadamiania policji o takim zdarzeniu .Pani lekarz powiatowa czy pani o tym wie ? Jestem przerazony tym co wyrabiaja moi sasiedzi rowniez mysliwi .W ostatnim tygodniu widzialem dwa wypadkowe dziki i dwa upolowane na haku a pozniej ludzie ktorzy przy nich robili przyjezdzaja do mnie hodowcy swin cos tam pozyczyc .Oczywiscie tylko do bramy ale ryzyko jest olbrzymie .Gdzie jest w tym przypadku weterynaria .Podobno nawet badaja probki z dzika na wlosnie a ja chcac zbadac swinie musze wykonac cala procedure ubojowa inaczej trzy lata paki .AMEN .
pio

Post autor: pio »

Stanislaw pisze:w Wagrowcu juz odbyly sie pierwsze posiadowki z okazji ASF w lubuskim . Padla nawet propozycja aby dorzucic mysliwym z funduszu promocji wieprzowiny coby zechcieli strzelac do dzikow ale chyba nie zostala zaakceptowana .Jak juz ASF bedzie u nas to ciekawe co wtedy zrobia bo sa raczej pewni ze przyjdzie do nas [ prywatna opinia wetow ]. Nie chcialem o tym pisac ale jednak to zrobie , chociaz boje sie reakcji sluzb panstwowych bo co dla nich za problem dowiedziec sie kto to napisal .MNie chce sie obciazyc bioasekuracja za kilkadziesiat tysiecy a reszta spoleczenstwa kladzie na to lache Powiedzcie jak to jest ze wypadkowe dziki trafiaja w prywatne rece jakichs "zbieraczy "Jestem tego pewny .Czy nie powinno to byc zabezpieczone przez weterynarie . Wprowadzic obowiazek powiadamiania policji o takim zdarzeniu .Pani lekarz powiatowa czy pani o tym wie ? Jestem przerazony tym co wyrabiaja moi sasiedzi rowniez mysliwi .W ostatnim tygodniu widzialem dwa wypadkowe dziki i dwa upolowane na haku a pozniej ludzie ktorzy przy nich robili przyjezdzaja do mnie hodowcy swin cos tam pozyczyc .Oczywiscie tylko do bramy ale ryzyko jest olbrzymie .Gdzie jest w tym przypadku weterynaria .Podobno nawet badaja probki z dzika na wlosnie a ja chcac zbadac swinie musze wykonac cala procedure ubojowa inaczej trzy lata paki .AMEN .
pio

Post autor: pio »

stanislaw byles na zebraniu w leknie
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

zwisaja mi te wszystkie posiadowki, do konca roku i koniec z hodowla chociazby i nawet po 8 byly . Nie bedziemy ryzykowac dorobkiem zycia czy w razie ASF weterynaria zechce nam laskawie zaswiadczyc [ czy raczej nie] ze dopelnilismy warunkow bioasekuracji i mozemy otrzymac odszkodowanie[ czy raczej nie ] warunkujace nasza dalsza egzystencje .W poprzednim poscie opisalem sytuacje delikatnie i tylko czesciowo , poniewaz boje sie poruszac miejscowe uklady w tym zakresie .
Awatar użytkownika
Muchozolali

Lubisz dużo narzekać i biernie się przyglądać.
To jest tak jak w Poznaniu w piątek mężczyzna
wciągnął ośmiolatkę do samochodu i nikt nie reagował.
Brawo twojej postawy pro rolniczej. Rachunek przyjdzie
słono zapłać.
bezbarwny

Post autor: bezbarwny »

Muchozol, a niby co ma Stachu zrobić? Dobrze, że choć narzeka, bo widać/słychać, co Mu na sercu leży, a raczej nie leży. Lepsze to, niż pierdolenie typu „cena w górę tylko” czy „szkoda mi tych, których asf dotknęło”, ewentualnie „Chiny z asf sobie nie radzą, więc dobra nasza”
Aaaaaa

Jesteśmy krajem który wiecznie narzeka A nie potrafi się cieszyć tym co ma
Każdy z nas mógł mieć gorzej !!!!!
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Kitajce sobie szybciej poradzą z ASF niż nam się, zdaje. To oni zalewają rynek wszystkim, a nie rynek ich. Myślę, że aktualna cena jest dla znakomitej większości z nas najwyższą ceną w karierze. I dla wielu z nas może to być "złoty wsad". Chyba nie muszę tłumaczyć, co to oznacza?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Peron pisze:Kitajce sobie szybciej poradzą z ASF niż nam się, zdaje. To oni zalewają rynek wszystkim, a nie rynek ich. Myślę, że aktualna cena jest dla znakomitej większości z nas najwyższą ceną w karierze. I dla wielu z nas może to być "złoty wsad". Chyba nie muszę tłumaczyć, co to oznacza?
Racja je .O matko . O ojcze.
Rynek świni jest manipulowany przez nie znane organy . :wink:
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

A Tobie co?. ASF zniknie razem z nami.Nie miałbym nic przeciwko jakby z tego złotego wsadu jak to nazywasz zrobił się "ZŁOTY STRZAŁ"
ODPOWIEDZ