FORUM
CENY TRZODY
- mytotoksyna1
Re: CENY TRZODY
Jo !! chyba nowe ogromne chlewy będą powstawać , a głupie polityki będą na to pozwolenie dawać ?Chinczyk pisze:500 może i nie Ale 450 realne. Jakieś powstanie wielkopolskie się szykuje?Aaaaaa pisze:Warchlak dunski bedzie po 500 ??

Bułgaria ma agencje bezpieczenstwa zywnosci a my mamy weterynarie .https://finanse.wp.pl/skandal-z-polskim ... 801945217a
Giełda kichaaaaaaaaaaaaaa
Chciałbym żeby taka "kicha" trwała przez najbliższe kilka lat. Odnoszę wrażenie, że dla Ciebie im gorzej, tym lepiej. Jakbyś wyczekiwał pojawienia się chorych dzików w Niemczech i spadku ceny, by móc powiedzieć "a nie mówiłem?". Szkoda.0909 pisze:Giełda kichaaaaaaaaaaaaaa
[quote="tukan"][quote="0909"]Giełda kichaaaaaaaaaaaaaa[/quote]
Chciałbym żeby taka "kicha" trwała przez najbliższe kilka lat. Odnoszę wrażenie, że dla Ciebie im gorzej, tym lepiej. Jakbyś wyczekiwał pojawienia się chorych dzików w Niemczech i spadku ceny, by móc powiedzieć "a nie mówiłem?". Szkoda.[/quote]
Tukan - popieram twoje słowa , a te co nie zeszły to niewiele brakło , rolnicy pewnie minimalną 2,10 wystawili
Chciałbym żeby taka "kicha" trwała przez najbliższe kilka lat. Odnoszę wrażenie, że dla Ciebie im gorzej, tym lepiej. Jakbyś wyczekiwał pojawienia się chorych dzików w Niemczech i spadku ceny, by móc powiedzieć "a nie mówiłem?". Szkoda.[/quote]
Tukan - popieram twoje słowa , a te co nie zeszły to niewiele brakło , rolnicy pewnie minimalną 2,10 wystawili
0909 pisze:Giełda kichaaaaaaaaaaaaaa

Niestety Twoje starania na nic

- mytotoksyna1
Chłopy - jak cena na duńskiego warchlaka jest taka to może za dwa miesiące być tak ,że świni na rynku nie będzie brak. 

-
Brak to może być nie dlatego że cena wysoko tylko dlatego że duńce kontrakty mają gdzieś i warchlaka nie wypuszczają
Warchlak dla stałych klientów na zapisy dla nowych nieosiągalny,więc za 3 miesiące może być ciekwie
- mytotoksyna1
Chłopy -trzeba zmienić filozofie chowu świni - tylko cykl zamknięty może to zmienić .
Wtenczas świnia jest na oku , a chłop nie stoi w rozkroku.
Wtenczas świnia jest na oku , a chłop nie stoi w rozkroku.
Nie wiadomo ile wołać za tuczniki. warchlak niech będzie jak naj droższy
- mytotoksyna1
Jak jest cena sześć złotych to już nie plećta głupoty.
- mytotoksyna1
Cena świni musi mieć trzy oblicza.
-mieszczuch , czyli klient.
-skupnik , ubojnik,masarz.
-chłop
-mieszczuch , czyli klient.
-skupnik , ubojnik,masarz.
-chłop

Z czerwonej szybko do niebieskiej 1,5 roku stoję na pusto rocznie tuczylem 4000 szt 25 lat swinie w gospodarstwie serce mi się kraje na dzisiejszą cenę a ja dziś mam braki w kasie z żółtej do niebieskiej przeskoczylem w 2 mc cena na rynku była około 5,00 a u nas płacili 2,50 także zachód to jeszcze nie wie co asf wszystko przed wami najgorsze jest to że nikt nie słuchał nas wtedy
- mytotoksyna1
Trzeba uświadomić sobie ,że Niemcy cały czas wypychają mięso z Europy drzwiami i oknami . 

-
tys sie urodzil w czwartek 15 pazdzienika 2009 fizionomie 

To ile on już ma lat...?.Stary jak uj
- mytotoksyna1
Po prostu wnioski wykluwają się same . Po prostu trzeba powiedzieć , że po prostu to tak wygląda jak po prostu widzimy.
Prosto mówiąc to po prostu hodowle małe po prostu chorób nie boją się wcale po prostu.
Prosto mówiąc to po prostu hodowle małe po prostu chorób nie boją się wcale po prostu.

- mytotoksyna1
Po prostu to co teraz się dzieje to po prostu brak słów po prostu , gdzie Mietko jest po prostu gdzie ? 

https://www.o2.pl/artykul/ogromny-drama ... 189340801a to samo po 7 latach
Mało ostatnio o aktualnych cenach.
Na wtorek 180 szt. - 8,30 w E

-
Tukan, w Polsce żyjesz i się chwalisz?
Toż to nie wypada, no jak to wygląda.
Powinieneś raczej napisać, że te oszusty z ubojni nie chcą dać 9.
- mytotoksyna1
Po prostu jakby tu powiedzieć , a nie skłamać po prostu to po prostu Grzegorz ma po prostu prawdę po prostu. 

DobreGregory_Fox pisze:Tukan, w Polsce żyjesz i się chwalisz?

Szalejesz. Zawsze było 105szttukan pisze:Mało ostatnio o aktualnych cenach.
Tak jakoś pasuje, jednak następna sprzedaż dopiero po 6 stycznia. Jak mam sprzedać 150 i cyrklować między świętami a nowym rokiem przy mniejszej ilości dni ubojowych postanowiłem pierwszy raz od lat mieć spokojne święta i przełom roku. Tym bardziej, że cena jest jak dla mnie super.Chinczyk pisze:Szalejesz. Zawsze było 105szttukan pisze:Mało ostatnio o aktualnych cenach.
- mytotoksyna1
Po prostu mówiąc prosto z mostu jest trend na świnie ,ale po prostu on minie po prostu. 

Jutro 100szt ten sam odbiorca tą samą cenatukan pisze:Tak jakoś pasuje, jednak następna sprzedaż dopiero po 6 stycznia. Jak mam sprzedać 150 i cyrklować między świętami a nowym rokiem przy mniejszej ilości dni ubojowych postanowiłem pierwszy raz od lat mieć spokojne święta i przełom roku. Tym bardziej, że cena jest jak dla mnie super.Chinczyk pisze:Szalejesz. Zawsze było 105szttukan pisze:Mało ostatnio o aktualnych cenach.
-
- Kontakt:
09.12.2019 Aktualne ceny skupu tuczników i macior w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
Solóweczka 6.5netto - 2%
6.45 - 1%, czerwona.
Panowie stosując tabletki quickphos w silosie na wierzch po jakim czasie mozna srutowac zboże?
Panowie stosując tabletki quickphos w silosie na wierzch po jakim czasie mozna srutowac zboże?
-
Vicia, jak zboże dla świń, to nie lepiej przedmuchac mroznym powietrzem zamiast gazowa?
-
Vicia jestem podobnego zdania co Wielkopolanin
Dwa lata temu znalazłem w silosie z pszenicą trojszyka.
Akurat zapowiadali przyprozki.
Temperatura w silosie jak spadnie poniżej 7 stopni to już po większości robaków.
Z reguły czekam na taki suchy mróz że szron wyjdzie na drzewach.
Wtedy dmuchawa przez 3-4 godziny.
Taka mam metodę.
Temperatura w silosie jak spadnie poniżej 7 stopni to już po większości robaków.
Taka mam metodę.
-
ja pakowalem ziarno w rekawy, i w końcu mam po problemie z robakami
-
Ciekawe teorie z tym mroźnym powietrzem ale jak ma zboże do żniw w silosie to nic to nie da bo robak nie wyginie
Ile taka usługa? Możesz dać namiary na firmę?turbogrocho49 pisze:ja pakowalem ziarno w rekawy, i w końcu mam po problemie z robakami
-
usluga chyba cos kolo 20 zl od tony na gotowo np agripak, ja kupilem swoja maszyne
-
Gregory_Fox pisze:Vicia jestem podobnego zdania co Wielkopolanin
Taka mam metodę.
Tylko jak jest robak to temperatura będzie w silosie ok 25 stopni nie wiem czy zbijesz poniżej 7 chyba ze przemieszasz zboże zawsze na środku silosa tworzy się jej pyłu i zboże się zgrzewa i jest robak żadna dmuchawa tego miejsca nie przedmucha bo powietrze będzie szło bokiem najlepiej jest przemieszać zboże 2 miesiące po żniwach i spokój z robakiem oczywiście musi być suche zboże a po gazie zboże będzie czuć nawet do 3 miesięcy jak się będzie śrutować. Najmniejszy czas na śrutowanie ok miesiąca .
- mytotoksyna1
Po prostu bez ogródek mówię wam , że na spichrzu zbożowym zwykła miotła jak jest na stanie to ziarku się nic po prostu nie stanie po prostu. 

-
A powiedz, jak wybierasz to zboże z rękawa? Ładowarką jakoś czy ślimakiem? Prosto do srutownika, czy na jakiś magazyn?turbogrocho49 pisze:usluga chyba cos kolo 20 zl od tony na gotowo np agripak, ja kupilem swoja maszyne
-
wybieram ładowarka, na przyczepy i na magazyn do mielenia idzie, rekaw to koszt 2700 na 420 t ziarna pszenzyta to jest 90 m dlugi, towar z rekawa wyglada jak po zniwach calosc po włożeniu konserwuje sie samoczynnie co2, w rekawie nie ma tlenu wiec i zyc tam nic nie ma prawa, ja weszlem w to bo nie dawalem sobie rady z robalami, bo kupuje dużo towaru, a wszystkiego od ludzi nie dojrzysz
Woj. śląskie. 5 szt. - śr. 130 kg - 5,80 netto.
- mytotoksyna1
Chłopy .
Jak po prostu wilgotność ziarna odpowiednia jest to przechowuje się "fest".
Jak po prostu wilgotność ziarna odpowiednia jest to przechowuje się "fest".

-
Wilgotność Przy koszenie to masz 13%ale najlepiej jak jest 12%. Ja mam silosy nie duże 90m3 i dmuchawa daje naprawdę rację. Temperature zbijam naprawdę skutecznie.Marcin1606 pisze:Gregory_Fox pisze:Vicia jestem podobnego zdania co Wielkopolanin
Taka mam metodę.
Tylko jak jest robak to temperatura będzie w silosie ok 25 stopni nie wiem czy zbijesz poniżej 7 chyba ze przemieszasz zboże zawsze na środku silosa tworzy się jej pyłu i zboże się zgrzewa i jest robak żadna dmuchawa tego miejsca nie przedmucha bo powietrze będzie szło bokiem najlepiej jest przemieszać zboże 2 miesiące po żniwach i spokój z robakiem oczywiście musi być suche zboże a po gazie zboże będzie czuć nawet do 3 miesięcy jak się będzie śrutować. Najmniejszy czas na śrutowanie ok miesiąca .
-
to jak kupujesz od ludzi w ciągu roku to też w rękaw ładujesz, czy tylko w żniwa? Jak wydajna jest maszyna do pakowania i czy ona ubija ziarno, czy jest sypkie po otworzeniu? Ładowarką do dna raczej nie zabierzesz i trzeba trochę połopatować?turbogrocho49 pisze:wybieram ładowarka, na przyczepy i na magazyn do mielenia idzie, rekaw to koszt 2700 na 420 t ziarna pszenzyta to jest 90 m dlugi, towar z rekawa wyglada jak po zniwach calosc po włożeniu konserwuje sie samoczynnie co2, w rekawie nie ma tlenu wiec i zyc tam nic nie ma prawa, ja weszlem w to bo nie dawalem sobie rady z robalami, bo kupuje dużo towaru, a wszystkiego od ludzi nie dojrzysz
-
nie pakuje tylko w zniwa, i kuku mielona mokra, no trzeba niestety troche gibać to co sie nie zbierze ładowarka, mysle o dmuchawie ssaco tloczacej na wom to by do cna wybierał, sa maszyny do wybierania z rekawa tylko troche za drogi gips
Na 17 grudnia mam ugadane 30 szt po 6,2 i bardzo chętne coś by jeszcze zabrali między świetami a nowym rokiem

- mytotoksyna1
To po prostu cena 6 złotych dla ciebie niska je , bo jeszcze po prostu grzebiesz dodatkowo po prostu w rękawie ..turbogrocho49 pisze:nie pakuje tylko w zniwa, i kuku mielona mokra, no trzeba niestety troche gibać to co sie nie zbierze ładowarka, mysle o dmuchawie ssaco tloczacej na wom to by do cna wybierał, sa maszyny do wybierania z rekawa tylko troche za drogi gips

-
A na kuku masz jakiś zasyp w paszarni czy jak?turbogrocho49 pisze:nie pakuje tylko w zniwa, i kuku mielona mokra, no trzeba niestety troche gibać to co sie nie zbierze ładowarka, mysle o dmuchawie ssaco tloczacej na wom to by do cna wybierał, sa maszyny do wybierania z rekawa tylko troche za drogi gips