problem z powtarzajacs biegunka u prosiąt

eldokan

Re: problem z powtarzajacs biegunka u prosiąt

Post autor: eldokan »

Dodam z objawów u Loch, że strasznie mokro jest w kojcu u chorych loch tam gdzie występuje biegunka dodatkowo prosięta na 3 dni przed owoą biegunką staja się nerwowe strasznie gryzą się i walczą z sobą.
eldokan

Długo nie pisałem bo chciałem zobaczyć czy Gletvax 6 pomoże pomógł jest nie na dwa tygodnie od urodzenia :( Teraz wet karze szczepić Dofatrim ject niektóre prosięta Wymiotują !
danielski813

Post autor: danielski813 »

Pisalem ci na priv pogoń weta i róbcie autoszczepionke nie jest to moze najprostrza metoda ale auto tańsza od komercyjnej i skuteczna ja juz kilka lat jadę na auto i nie ma problemu na porodowkach
Falco

Post autor: Falco »

Danielski, miałeś to co on i autoszczepionka ci pomogła ???
danielski813

nie wiem co on ma u mnie był problem z takimi sraczkami posyłałem kilka razy do jędryczki próbki i w końcu udało się wyselekcjonować jakię coli i clostrydium zrobili autoszczepionke i jest oki gletvax coś tam lepiej działał niż inne komercyjne szczepionki ale nie na tyle żeby przy nim zostać a na autoszczepionce jest oki w sumie co jakiś czas można odświeżyć a cena niższa od wszystkich komercyjnych także sie opłaca
Opisane przez niego objawy pasują do moich z tym że ja bym obstawiał na początku coli z clostrydium a te puźniejsze to już raczej kokcydioza co ciekawe u mnie na to dziadostwo baycox nie działa za to cevazuril jest ok
waldus11

Post autor: waldus11 »

danielski813 pisze:nie wiem co on ma u mnie był problem z takimi sraczkami posyłałem kilka razy do jędryczki próbki i w końcu udało się wyselekcjonować jakię coli i clostrydium zrobili autoszczepionke i jest oki gletvax coś tam lepiej działał niż inne komercyjne szczepionki ale nie na tyle żeby przy nim zostać a na autoszczepionce jest oki w sumie co jakiś czas można odświeżyć a cena niższa od wszystkich komercyjnych także sie opłaca
Opisane przez niego objawy pasują do moich z tym że ja bym obstawiał na początku coli z clostrydium a te puźniejsze to już raczej kokcydioza co ciekawe u mnie na to dziadostwo baycox nie działa za to cevazuril jest ok
ile tej autoszczepionki kupowałeś że zrobili specjalnie pod Twoje świnie ??
danielski813

Nie ma to znaczenia ile bo problemem jest wyselekcjonowanie materialu dla mnie robia serje po 100 dawek w 20 flakonach czyli 5x20
ale moim zdaniem wszystko zależy od tego jakie wet ma uklady w laboratorium
Falco

Post autor: Falco »

W przypadku coli autoszczepionka pewnie będzie skuteczna, w tym efekt będzie mizerny, należy usunąć źródło problemu. Na dodatek teraz będzie podawał Dofatrim :D Efekt pewnie będzie zbliżony do tych o szerokim spektrum które podawał, czyli linco i gentamycyny, czyli krótki i nie pełny.
jooozek

Post autor: jooozek »

A próbował ktoś może preparatów przeciwbiegunkowych dla trzody, w rodzaju tych tutaj - sprawdź? Jest coś takiego jak Diar Stop, podobno w pełni naturalne.
eldokan

Po długiej walce i badaniach kału okazało się że to colstridium Lochy szczepię Gletvaxem 6 jest zaobserwowana poprawa. Badania były wykonywane także pod kątem Kokcydiozy jednak wynik był ujemny
krzywy

Post autor: krzywy »

danielski813 pisze:Pisalem ci na priv pogoń weta i róbcie autoszczepionke nie jest to moze najprostrza metoda ale auto tańsza od komercyjnej i skuteczna ja juz kilka lat jadę na auto i nie ma problemu na porodowkach
Ale na auto wet nie zarobi.
mroweczka12

Post autor: mroweczka12 »

Biegunki u prosiąt często towarzyszą okresowi odchowu. Nie istnieje pewna ochrona przed tym schorzeniem. Najczęstszą przyczyną biegunek u prosiąt są infekcje bakteryjne lub wirusowe.

Ostatnio zmieniony środa 05 sie 2020, 10:33 przez mroweczka12, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Chłopy po prostu jak to jest z tymi prosiętami , czy się z tym tematem uporamy ? 8)
ODPOWIEDZ