FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Jarek różnica jest taka że Ty możesz cenę negocjować a ci z niebieskiej oddają nie pytając się o cenę
Z dwóch źródeł wiem, że animex płacił dziś 8,40 ale nie wie czy hak, czy E 

Tak samo słyszałemtukan pisze:Z dwóch źródeł wiem, że animex płacił dziś 8,40 ale nie wie czy hak, czy E
Dlaczego PiS u ary zrezygnowały z dopłaty dla tych którzy są w czerwonych i niebieskich strefach??
bo próg opłacalności został przekroczony i nie ma potrzeby dopłacania rolnikom
-
ALE KTÓRY ANIMEX ??? BO KUTNOWSKI OD POŚREDNIKA OFERUJE 8,30 MAX..........
-
Dopłaca ci jak sprzedaż po 3 zł a resztę ktoś do ręki ci da
-
dunczyk +25 koron
- mytotoksyna1
Ta cena wyrwała się spod kontroli .turbogrocho49 pisze:dunczyk +25 koron
Jak tucznik spadnie to bardziej zaboli.

-
Toć to polski warchlak zaraz będzie 500 zeta kosztował...
Czytałem wywiad z Ardanowskim gdzie za główną tezę dzisiejszych bankructw w rolnictwie obarcza przeinwestowanie gospodarstw. Poniekąd przyznaję mu rację ale ponoć najlepszą receptą na to jest zakładanie spółdzielni. Proponuje jednak zapoznać się szanownemu ministrowi jak większość grup skończyła.
Daleko nie szukać ,spółdzielnie zakładane w nieistniejących już ZM SALUS ,banda cwaniaków na czele z właścicielami, dyrektor finansowy i jeszcze paru innych wprowadziła miliony złotych żyjąc dziś bez stresu i prowadząc własne firmy (nawet takie które doradzają w sprawach podatkowych
!)A do rolników przychodzi policja i ściga ich urząd skarbowy. Myślę że takich grup w skali kraju jest więcej, i o zgroza przynajmniej tych salusowskich nie można zglosic do upadłości

Akurat za wałkami w salusie stał jeden człowiek, który wszystkim kierował. Żerował na nieświadomości innych i robił kapitał na krzywdzie rolników. Dużo by gadać. A jeszcze więcej o tym, że niektórzy rolnicy cały czas kupują od niego prosiaka.
- mytotoksyna1
Główna teza bankructw to są doradcy wszelakiej maści i eksperty !andre pisze:Czytałem wywiad z Ardanowskim gdzie za główną tezę dzisiejszych bankructw w rolnictwie obarcza przeinwestowanie gospodarstw. Poniekąd przyznaję mu rację ale ponoć najlepszą receptą na to jest zakładanie spółdzielni. Proponuje jednak zapoznać się szanownemu ministrowi jak większość grup skończyła.

Ardanowski niech biznes sobie otworzy będzie bogaczem . Dziś pieprza bzdury i szukają jeleni na otwarcie zakładu masarniczego dlaczego ?
Bo bardzo dożo zakładów upadło i za moment mogą opaść te co zostały ZAKŁADY . A przy tak wysokich cenach wieprzowiny tak może być . Czy kowalski nie zrezygnuje z wieprzowiny na coś innego ? i zakład jak na kupi drogiej wieprzowiny zeby sie nie wykoleił . Popatrzcie ile zakładów upadło
Bo bardzo dożo zakładów upadło i za moment mogą opaść te co zostały ZAKŁADY . A przy tak wysokich cenach wieprzowiny tak może być . Czy kowalski nie zrezygnuje z wieprzowiny na coś innego ? i zakład jak na kupi drogiej wieprzowiny zeby sie nie wykoleił . Popatrzcie ile zakładów upadło
Ładnie dzisiaj giełda pociągnęła.
Dzisiejsza aukcja +5 na 2,07
100 % poszło.

Ciekawe jak długo to wytrzyma ?
Lukas nie jeden,nie jeden i też się dziwię że rolnicy dalej z jednym z nich utrzymują kontakty biznesowe, no ale jak jest baran to się co strzeże. Cwaniactwo i nic więcej, ja raz się pokusilem na samym początku sprzedać im tucznika to zrobili niezły myk z wyceną ale zajarzylem jak i na czym mnie rabnal, był nawet sam osobiście mnie udobruchac, ale to był mój pierwszy i ostatni raz z nimi,dwa razy do tej samej wody się nie wchodzi
A kiedy oglosza???bo wtedy u nas będą duże obniżki!0909 pisze:Niemcy nie przyznają sie ale u nich jest czerwono tez
jak dogadają z Chinami regionalizację to ogłoszą.MARTECH pisze:A kiedy oglosza???bo wtedy u nas będą duże obniżki!0909 pisze:Niemcy nie przyznają sie ale u nich jest czerwono tez
niedlugo kibuce bedziemy zakladac .Panie ministrze juz raz to przerabialismy w latach 45-90 i kto na tym najlepiej wychodzil ?Prezesi , ksiegowi , kierownicy i dyrektorzy .Teraz rowniez z grupami to samo .Zawsze znajda sie cwaniaki co beda zerowac na rolnikach i od tego powinien byc minister .Mi nie jest potrzebny widoczny i duzo gadajacy minister . Lepiej zebym go wogole nie widzial i slyszal a byl zadowolony z jego pracy .Takiej propagandy jak teraz nie pamietam .CO do swinek to niema i nie bedzie .To nie jest tak szybko odbudowac .jedna loszka kosztuje od 1,5 do 3,5 tys a gdzie tu od niej wyhodowac tucznika . 1,5 roku bo loszka ma 80 kg i jeszcze jej kupic nie mozna a o zaproszeniu to nie wspomne .
Bez wieprzowiny można żyć
trzeba za dzikami obejrzeć się są tanie i chude
Stanisław ty się nie ośmieszaj, narzekasz na rząd a po 90 tys hektar kupujesz
Niemcy za ciosem warchlak 3,5euro do góry i jeszcze braki ! Szok Szok
Duńczyk 485- 510zł netto !!!
Duńczyk 485- 510zł netto !!!
Stanisław niech zmieni forum na budowlane bo mówi że tam są pieniądze. Kto dłużej siedzi na tym forum i tak nie chce słuchać jego wypocin
Emil, jak Ci starszy dobrze radzi, to słuchaj z pokorą i szacunkiem. To, co się teraz wyrabia w rolnictwie, to jest parodia. Jak byłem trochę młodszy, to też mi się wydawało, że to wszystko jest proste. Tylko, że nie brałem poprawki na wiele rzeczy.
Akurat z tą budowlanką mają rację. Bo dobry fachowiec zarabia dziennie tyle, ile rolnik na kilku tucznikach.
Akurat z tą budowlanką mają rację. Bo dobry fachowiec zarabia dziennie tyle, ile rolnik na kilku tucznikach.
Dokładnie oni się do tego przygotowali z premedytacją zakład który bije 2 tysie tucznika dziennie to płynność w każdej chwili może stracić dlatego nie powinno się sprzedawać na termin dziś nie problem zrobić przeew przy dostawie a kto nie ma kasy to od kredytów są banki a nie rolnik by zakład kredytować jeśli zakład ma 30 dni termin zaplaty a bije 1000 tucznika dziennie to latwo policzyć ile kasy m pożyczone z chłopskiej kieszeniandre pisze:Lukas nie jeden,nie jeden i też się dziwię że rolnicy dalej z jednym z nich utrzymują kontakty biznesowe, no ale jak jest baran to się co strzeże. Cwaniactwo i nic więcej, ja raz się pokusilem na samym początku sprzedać im tucznika to zrobili niezły myk z wyceną ale zajarzylem jak i na czym mnie rabnal, był nawet sam osobiście mnie udobruchac, ale to był mój pierwszy i ostatni raz z nimi,dwa razy do tej samej wody się nie wchodzi
https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/
powiększcie mapę ASF od strony Niemiec na granicy z Polska mi pokazuje asf w Niemczech czerwony kolor
powiększcie mapę ASF od strony Niemiec na granicy z Polska mi pokazuje asf w Niemczech czerwony kolor
-
A mi się na mapce Niemcy nie ładują.
0909 pisze:https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/
Mówisz o tym zakreskowanym terenie ??
mówi chyba o poligonie wojskowym
Za zachodnią granicą zbiera się truchla i żywych się nie bada na ASF. ..
teoretycznie jeśli u nas czerwona dochodzi do granicy, to za granicą powinna być żółta conajmniej
Za granicą nie ma żadnych kolorów o kolory trzeba wystąpić do komisarza z Brukseli tak jak to nasi zrobili poprosili i łaskawie nas pokolorowali.Ulan pisze:teoretycznie jeśli u nas czerwona dochodzi do granicy, to za granicą powinna być żółta conajmniej
Jest pytanie czy w Niemczech będą strefy kolory?
W niemczech nie będzie stref powiem więcej..nawet Wielkopolska nie pozwoli sobie by kundle z Puław z weterynarzami z prowincji srali im na podwórku.
- mytotoksyna1
Niemcy zrobią to o co innym krajom tylko szło.SA pisze:Jest pytanie czy w Niemczech będą strefy kolory?
Po prostu świnie szczepionką zaszczepio !

Dzik to był chudy ale 30 lat temu0909 pisze:Bez wieprzowiny można żyć

- mytotoksyna1
Niemcy już mają plan "A" i plan "B" na asf. 

-
plan A Chroba Aujeszky'ego likwidacja stad macior , plan B ASF likwidacja tuczu oto cała prawda o planowaniu 

Trudno się z tym nie zgodzić.
- mytotoksyna1
Niemcy w zanadrzu jeszcze mają plan "C" i plan "D". 

powiem wam jedno
ze troche tych liter jest w alfabecie
ze troche tych liter jest w alfabecie
-
a czytanie ze zrozumieniem to sztuka https://youtu.be/HDN_o2dYChk 

Dużo liter nie potrzeba. Zaszczepią i po temacie.
Jedną z wielu polskich wad jest krótkowzroczność, widzicie pięć metrów do przodu nie rozglądając się nawet na boki. A skoro tak, to ktoś sprytniejszy będzie was zawsze w d.....
Skoro olaliście własną, krajową hodowlę zachwycając się różnymi naimami itd to teraz trzeba płacić. Głupota niestety kosztuje. A co do hA to już kiedyś coś napisałem na ten temat. I zemsta za to była natychmiastowa, niejeden mandat zarobił...
Skoro olaliście własną, krajową hodowlę zachwycając się różnymi naimami itd to teraz trzeba płacić. Głupota niestety kosztuje. A co do hA to już kiedyś coś napisałem na ten temat. I zemsta za to była natychmiastowa, niejeden mandat zarobił...
Apropos tego pana, pod koniec zeszłego roku spaliła mu się kolejna chlewnia, jak mi ktoś powiedział, "musiała". Są układy, że jak wejdziesz to nie bardzo da się wycofaćlukas1982 pisze:Akurat za wałkami w salusie stał jeden człowiek, który wszystkim kierował. Żerował na nieświadomości innych i robił kapitał na krzywdzie rolników. Dużo by gadać. A jeszcze więcej o tym, że niektórzy rolnicy cały czas kupują od niego prosiaka.
warto obejrzec do konca , jak komus szyszynka jeszcze dziala https://www.youtube.com/watch?v=8pPsSoROwJ4
Masz i nie masz racji z tą krajową hodowlą. Bo należy sobie zadać pytanie dlaczego się tak stało. Nie chcę wrzucać wszystkich do jednego wora ale większość z tych naszych rodzimych hodowców leszek czy knurow dlugo żyło w przekonaniu że mogą produkować byle co i tak jeleń przyjdzie i kupi za nie małe pieniądze. Znam paru że kiedyś to paniska że chocho.Falco pisze:Jedną z wielu polskich wad jest krótkowzroczność, widzicie pięć metrów do przodu nie rozglądając się nawet na boki. A skoro tak, to ktoś sprytniejszy będzie was zawsze w d.....