CENY TRZODY

dragonlux

Re: CENY TRZODY

Post autor: dragonlux »

engie pisze:Telefon dzwoni od 8 rano.
Tuczniki potrzebny na już.
Ile chcą dać ?
LukaszBONQ

Post autor: LukaszBONQ »

dragonlux pisze:Witam jak myślicie 6 zł na jutro to dobra cena ?
Nawet 6,2 daje na dzień dobry zakład, który chce kupić. Pani mówi, że gdzie nie zadzwoni, to wszędzie świnie chore albo w karencji do czwartku ;)
1963

Post autor: 1963 »

Pojawiają się oferty po 6.1 - 6.2
dragonlux

Już w piątek padła propozycja 6 zł i załadunek w sobotę .Wstrzymałem się bo oni nigdy nie kupowali w sobotę trochę dało to do myślenia
jacek-g

Post autor: jacek-g »

cena 6.00 zł na spokojnie do wynegocjowania,
Ulan

Post autor: Ulan »

niech teraz płacą po 8 zł na żywą za to co zrobili z ceną. Choć to jest stała taktyka -panika.
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

arek

Post autor: arek »

mateusz jak ty masz aktualne ceny jak u ciebie sredna 5,30
a koledzy kosza juz ponad 6 zeta cos chyba jest nie tak z twoja aktualnoscia
czarny

Post autor: czarny »

Ceny rzeczywiście drgnęły trochę. A zakłady wydzwaniają do tych co pusto mają w chlewniach proponując ceny powyżej rynkowej i tym samym zachęcają do wstawień. Lepsza zagrywka niż parobkowy tucz. Bo np..w Danii tucznik w dół.
jędrek

Post autor: jędrek »

I tak na prawdę cena zakupu dla ZM z ostatniego miesiąca i tak około 5, także nic wielkiego. Szkoda tylko nerwów wszystkich przez ostatni miesiąc , jedni wkurzeni że sprzedali jak już spadło lub zanim podrożało.
Aaaaaa

Post autor: Aaaaaa »

arek pisze:mateusz jak ty masz aktualne ceny jak u ciebie sredna 5,30
a koledzy kosza juz ponad 6 zeta cos chyba jest nie tak z twoja aktualnoscia
Ceny są w miare wiarygodne
Należy tylko zauważyć że są też ceny podawane przez zakłady skupujących z stref
Ale jak ktoś sobie poszuka to będzie wiedział ile np kutno animex płaci i wcale nie kest to 5,3
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

ja puściłem dziś za 5.8netto.
prosiaczek

Post autor: prosiaczek »

czarny pisze:Ceny rzeczywiście drgnęły trochę. A zakłady wydzwaniają do tych co pusto mają w chlewniach proponując ceny powyżej rynkowej i tym samym zachęcają do wstawień. Lepsza zagrywka niż parobkowy tucz. Bo np..w Danii tucznik w dół.
Nie wiem na ile zachęcają do wstawień, ale to co jest teraz z ceną, to mniema, że jest wynikiem małych wstawień w lutym, duńczyka kupiono poniżej 500tys. W marcu wstawienia duńczyka przekroczyły już 500tys i wróciły do normy, także zakłady odbiją jeszcze sobie te dzisiejsze zakupy. Oby nie złupili nas bardziej jak ostatnio, a jak przyjdzie druga fala koronawirusa to scenariusz pewny. Kwestia tylko na ile pójdzie w górę prosiak duński, bo jak na dzisiaj to cena super. Myślę, że nie będzie chętnych by przebijać się z ceną bez opamiętania i płacić nawet 500zł.
robert0169

Post autor: robert0169 »

zachecanie nie wystarczy tera trza prosic a w przyszlym roku zamykac biznes BRAK SUROWCA a niemiec bedzie mial i do polski bedzie pchal :wink:
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

W tej branży prosi się tylko maciora. I ewentualnie rolnik, żeby kupili i potem, żeby zapłacili:)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Za duża drożyzna w sklepach mięsnych je i to nie podoba nam we wiosce sie ! 8)
prosiaczek

mytotoksyna1 pisze:Za duża drożyzna w sklepach mięsnych je i to nie podoba nam we wiosce sie ! 8)
Po tej decyzji widać, że drogiego mięsa nie akceptuje żaden konsument.

https://www.portalspozywczy.pl/handel/w ... 85489.html

W tę środę Niemcy nie planują już podwyżki, chyba, że minimalną. Czyżby miałaby to być odpowiedź na decyzję sieci? Jeżeli tak by się stało, to na pewno nasze zakłady będą próbowali usztywniać się z cenami lub ograniczać uboje i ciągnąć półtusze z Niemiec. Na dzisiaj to przy naszej 6,00/żywą cena jest wyższa jak w Niemczech. Robi się ciekawie. Zobaczymy komu puszczą nerwy.
zibik1

Post autor: zibik1 »

Jakie ceny tuczników na dziś proponują?
chłop

Post autor: chłop »

Przecież normalnym jest że ZM szukają świń bo wszyscy się wstrzymują tak samo jak stało się z warchlakiem wstrzymane zakupy cena w dół. Tylko tucznika nie da się przetrzymać w nieskończoność i może być taki efekt że obecnie mamy chyba najwyższą cenę w europie i jak zachód nie podniesie to zakłady zaczną ściągać i ponoć już to robią bo rolnicy nie chcą sprzedać więc za chwilę zeby wszyscy nie ruszyli ze sprzedażą tak jak z zakupem warchlaka iceny mogą zrównać się z zachodem . Oby zachód się podniósł choć trochę czyli Belgia itp !!
Awatar użytkownika
lukas1982

Guzik prawda Chłop. Przecież braki towaru i panika z ceną zaczęły się po spadkach gdzie ludzie w popłochu wyprzedawali. Wstrzymanie teraz to efekt paniki ZM za towarem a nie odwrotnie. Dobrze wiesz, że nie ma za dużo przetrzymywanego towaru bo ludzie lżejsze sprzedawali gdy cena leciała na łeb.
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Chłopie widzę że sraczki dostajesz jak tuczniki drożeją.2 dni cena się stabilizuje na poziomie 6 zł a już naganiacz frustracji dostaje że kogoś nie obuje.Vicia jak obniża to coś kupią a jak w góre by było to każdy się wstrzyma.
Ostatnio zmieniony wtorek 26 maja 2020, 10:18 przez BRUTAL, łącznie zmieniany 2 razy.
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Cena startowa obniżona z 1.70 na 1.66. Zgaduj zgadula kto dziś kogo zrobi w ciula
loyer

Post autor: loyer »

vicia1223 pisze:Cena startowa obniżona z 1.70 na 1.66. Zgaduj zgadula kto dziś kogo zrobi w ciula
I dobrze niech obniżą, bo znowu by tiry z warchlakiem szły. Moim zdaniem świń jest za mało, reszta to tylko gra rynkowa. Zobaczcie posty z ostatniego miesiąca "chłopa" jak gra na zniżki. Tylko wszyscy już wiedzą kto to jest i co robi, musi zmienić nick, np. fermiarz, rolnik, 0909 lub inny ale i tak każdy go pozna.
robert0169

Post autor: robert0169 »

6 plus vat i ida w swiat :D sprawdzone :idea:
chłop

Loyer powiem tak " przestań panikować bo szkoda bielizny "

Znałem takich co jak się prawdę mówiło to nerw dostawali i teraz nadal nic nie mają i nerwy jedynie.

Każdy ma prawo napisać tu co sądzi i uważa a nie każdy musi to czytać i tak robić bo każdy niech robi po sojemu zeby nie mieć do nikogo pretensji. Kilka osób pisze podobnie jak ja i zaraz wszystkich opluwasz co ci to da ? Życie pisze scenariusz a nie my ! My tylko możemy próbować coś przeczuć ale jest ciężko
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Chłopy - jeszcze nie jest tak źle jeszcze kilka świń w naszej wiosce je. 8)
loyer

Post autor: loyer »

chłop pisze:Loyer powiem tak " przestań panikować bo szkoda bielizny "

Znałem takich co jak się prawdę mówiło to nerw dostawali i teraz nadal nic nie mają i nerwy jedynie.

Każdy ma prawo napisać tu co sądzi i uważa a nie każdy musi to czytać i tak robić bo każdy niech robi po sojemu zeby nie mieć do nikogo pretensji. Kilka osób pisze podobnie jak ja i zaraz wszystkich opluwasz co ci to da ? Życie pisze scenariusz a nie my ! My tylko możemy próbować coś przeczuć ale jest ciężko
Ja nie panikuję, w swoim życiu sprzedawałem świnie po 2,2 za kg, myślę że zbyt dużo takich hodowców nie zostało.

Nie zakazuję Ci pisać, tylko pisz z sensem. Bo każdy twój wpis jest że już obniżka.

Brak obiektywnych przesłanek na obniżki. Świń jest mało, a będzie jeszcze mniej jak ASF wejdzie dalej. W Niemczech brak skokowego wzrostu pogłowia.

Jedyną przesłanką na zniżki są ceny w USA, ale tam zawsze było tanio.
prosiaczek

loyer pisze:
chłop pisze:Loyer powiem tak " przestań panikować bo szkoda bielizny "

Ja nie panikuję, w swoim życiu sprzedawałem świnie po 2,2 za kg, myślę że zbyt dużo takich hodowców nie zostało.

Nie zakazuję Ci pisać, tylko pisz z sensem. Bo każdy twój wpis jest że już obniżka.

Brak obiektywnych przesłanek na obniżki. Świń jest mało, a będzie jeszcze mniej jak ASF wejdzie dalej. W Niemczech brak skokowego wzrostu pogłowia.

Jedyną przesłanką na zniżki są ceny w USA, ale tam zawsze było tanio.
Po wczorajszej małej giełdzie widzę inny problem. Przez tego koronawirusa zmieniło się wiele i w gospodarce i w życiu społecznym. Cały kanał gastronomiczno-hotelarski, kurorty na razie leży i nie wiadomo czy dojdzie do dawnej świetności. Wesela, komunie, inne imprezy też siadły. Przecież tu ucieka duża ilość mięsa. Sezon grillowy raczej wątpliwych rozmiarów. Lidl ogłasza promocje na mięso. Kurs euro w dół. Wnioski zatem nie są napawające optymizmem dla trzodziarzy. W następnym tygodniu może nie być ciekawie.
Nowy123

Post autor: Nowy123 »

Mam pytanie jak radzicie sobie z muchami? Czym pryskacie żeby skutecznie działało? Mam problem z muchami na porodówce. trzy rózne preparaty już stosowałem i nie działaja
Awatar użytkownika
lukas1982

Masz kolego problem z wentylacją, przy prawidłowej nie ma much.
Ulan

Nowy123 pisze:Mam pytanie jak radzicie sobie z muchami? Czym pryskacie żeby skutecznie działało? Mam problem z muchami na porodówce. trzy rózne preparaty już stosowałem i nie działaja
Neporex na ruszta opryskiwaczem rozprowadź i we wszystkie zakamarki gdzie mogą składać jaja- najlepiej zanim wprowadzisz zwierzęta.. - dzięki niemu larwy nie mogą zmienić się w dorosłe muchy. Do tego na okna, słupy, płaskie i niechropowate powierzchnie ,na których najczęściej siadają dorosłe owady daj jakiś zwykły środek na dorosłe owady - substancja aktywna deltametryna, cypermetryna itd. Od bidy może być zwykły środek którym pryska się w polu na mszyce czy skrzypionke. Ważne żeby nie pryskać po zwierzętach i po miejscach z których mogą środek zlizać. Problemu much po tym nie ma. Najlepsza wentylacja nic nie da jak nie zabezpieczy się chemią bo w chlewni pełno jest resztek paszy, odchodów itd. Muchy zawsze do tego lizą ;)
engie

Post autor: engie »

Duża, bez zmian

Wczorajsza sprzedaż 6,2 + vat bez potrącenia
chłop

Szacun . Ja wczoraj 6zl -1%.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Nowy123 pisze:Mam pytanie jak radzicie sobie z muchami? Czym pryskacie żeby skutecznie działało? Mam problem z muchami na porodówce. trzy rózne preparaty już stosowałem i nie działaja
Nie zabijajta much , bo znów jakiegoś wirusa wywołata.
Mucha jest po to , aby wyjadać co to, a jak ukąsi to tak zaraz dobrego samopoczucia nie zmąci ! 8)
Falco

Post autor: Falco »

Holandia i Francja zamykają
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... -produkcje
W Brazylii chorują
https://thepigsite.com/news/2020/05/brf ... d-19-cases
Podobnie w Kanadzie i Meksyku
W USA utylizują świnie i drób bo nie ma ich gdzie ubić
https://www.3trzy3.pl/artykuły/eutanazj ... ywej_3895/
Złote żniwa, oby i u nas się nie pochorowali
jędrek

Przecież już jeden nie mały zakład nie bije z powodu korony, po cichutku licząc że jak najszybciej wróci do gry.
dragonlux

Wczoraj 7.8 poszły a dzisiaj o 11 tej dzwoni że -0.40 groszy
Awatar użytkownika
Peron

Ale za te z wczoraj odciął, czy kolejna partia w niższej cenie?
dragonlux

Peron pisze:Ale za te z wczoraj odciął, czy kolejna partia w niższej cenie?
Mam mu k.....wa oddać przy następnej odstawie .
dragonlux

A faktycznie są te obniżki ?
Awatar użytkownika
Peron

Sprzedaj komu innemu :)
jędrek

dragonlux pisze:
Peron pisze:Ale za te z wczoraj odciął, czy kolejna partia w niższej cenie?
Mam mu k.....wa oddać przy następnej odstawie .
Dobre , mam ubaw do wieczora :lol:
prosiaczek

dragonlux pisze:A faktycznie są te obniżki ?
Cos chyba jest na rzeczy, bo telefony ucichły. Na zachodzie raczej tendencja spadkowa, np. Duńczycy po raz kolejny. Ale slychac, że Belgowie podnieśli ceny na półtusze więc jest nadzieja że zainteresowanie polskim tucznikiem będzie. Cena 7,40 na wbc na tę chwilę jest odiągalna.
Ulan

dragonlux pisze:Wczoraj 7.8 poszły a dzisiaj o 11 tej dzwoni że -0.40 groszy
to może jutro Ty zadzwoń i zaproponuj że może jednak +50 gr ;) Jak faktura wystawiona to nie można zmieniać zasad gry po fakcie. Bo takto kazdy by mówił że da 7 zł, żeby tylko mu sprzedać .. a na drugi dzień - wiesz co- jednak będzie 5 zł :twisted:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Jak świnia będzie po sześć to chłop będzie miał co jeść , a jak po pińć to zostanie chłopowi cheińć , a jak po cztery to będzie znaczyć ,że chłopem rządzą gangstery ! 8)
dragonlux

Ulan pisze:
dragonlux pisze:Wczoraj 7.8 poszły a dzisiaj o 11 tej dzwoni że -0.40 groszy
to może jutro Ty zadzwoń i zaproponuj że może jednak +50 gr ;) Jak faktura wystawiona to nie można zmieniać zasad gry po fakcie. Bo takto kazdy by mówił że da 7 zł, żeby tylko mu sprzedać .. a na drugi dzień - wiesz co- jednak będzie 5 zł :twisted:
Tak dla ścisłości to on te kasę zapłaci [ wyszły 6.20 ] ale dzwonił żeby uświadomić z jakim '' dobrym i przewidującym odbiorcom tuczników współpracuję że dzięki przyspieszeniu o 1 dzień odstawy o ile jestem do przodu.'' szkoda gadać .
brzydal

Post autor: brzydal »

dragonlux umyj mu nogi i wypij wode w tedy bedziecie kwita
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Tu widzimy jedno ,że na plecach chłopów siedzi rzeczy sedno . :|
dragonlux