FORUM
Uprawa zboz
-
Re: Uprawa zboz
bierz sandre, w ubiegłym roku sandra 6,7t hybryda ledwo 3, ziemia w przewadze 4b
- mytotoksyna1
W końcu jeden wie o co rozchodzi w rolnictwie sie.turbogrocho49 pisze:bierz sandre, w ubiegłym roku sandra 6,7t hybryda ledwo 3, ziemia w przewadze 4b

- mytotoksyna1
Ziarno rzepaku w strąku latoś za duże nie je .
Jak główka od igełki.
Jak główka od igełki.

panowie czu u was tez wymagają przy sprzedaży rzepaku numeru decyzji dopłat z ubiegłego roku kopie wniosku o dopłaty z tego roku i jeszcze kilka dokumentów
- mytotoksyna1
Jeszcze rzepaku nie sprzedajem to nie wiemy czego się znowu głupiego dowiemy ? 

Dziś robiłem lustrację jęczmienia jarego i wyszło na to że cały wysiłek na niewiele się zdał. W sumie poszło 350 kg P:K, 330 KG/ ha amonowej, ochrona na grzyba i skracanie, a cały wysiłek zniweczyly deszcze nawalne i wiatr. Większość jest połamana i obczaskana 

-
A psieżytka bądź żytka już poszły pod kosę czy jeszcze nic? Ja jutro pierwsze pszężyto spróbuję, jeśli pogoda pozwoli.
Chyba chcą Ci wyliczyć plon z hektara pewnie nie wierzą w te 5 t co im powiedziałeś. Hahaarek pisze:panowie czu u was tez wymagają przy sprzedaży rzepaku numeru decyzji dopłat z ubiegłego roku kopie wniosku o dopłaty z tego roku i jeszcze kilka dokumentów
Gdzie można kupić nasiona Sandry bo lokalnie nigdzie nie mogę dostać?turbogrocho49 pisze:bierz sandre, w ubiegłym roku sandra 6,7t hybryda ledwo 3, ziemia w przewadze 4b
U nas przysłowiowy gnój. Co drugi dzień leje,choć wczoraj jak byłem na polu to było słychać bizona,ale krótko. Chyba ktoś próbował i stwierdził że jednak nie wartokrzysieko71 pisze:A psieżytka bądź żytka już poszły pod kosę czy jeszcze nic? Ja jutro pierwsze pszężyto spróbuję, jeśli pogoda pozwoli.
Ja wczoraj skosiłem z 0,3ha pszenżyta, jeszcze z 4-5 dni trzeba poczekać. Ziarno mokre.
-
AgriiF1 pisze:Gdzie można kupić nasiona Sandry bo lokalnie nigdzie nie mogę dostać?turbogrocho49 pisze:bierz sandre, w ubiegłym roku sandra 6,7t hybryda ledwo 3, ziemia w przewadze 4b
U mnie ziarna miękkie, dobry tydzień jeszcze. Słoma sucha
- mytotoksyna1
Małe żniwa zbliżają się dużymi krokami.
Ziarno rzepaku dobniutkie.

Ziarno rzepaku dobniutkie.
-
Rzepak suchy 7 %, co do plonu ciężko powiedzieć, zibaczymy na koniec, ale źle chyba nie będzie.
Jęczmień jary w miarę się nadaje na dziś. Reszta do sierpnia musi poczekac.
A tak z ciekawości.
Desykujecie zboża i rzepaki?
A tak z ciekawości.
Desykujecie zboża i rzepaki?
Ja nigdy nie desykowalem. Oggolnnie takie praktyki powinny być zabronione. Wszędzie kuźwa chemia, nawet ogórki ludziska kiszą w plastikowych butelkach a potem zdziwko, że wszędzie raczycho.
-
u mnie rzepak cienko jak narazie z dwoch dzialek, jedna 3,36 t z ha druga 2,6 t z ha, wygladaly na duzo wiecej
-
rzepak skoszony srednia 2,8 z calosci, lipa wygladal na 4 t i więcej, ciekawe jak zboza bo wygladaja tez na duzo
Za jęczmień płacą 500 PLN . Na naszych mozaikowatych glebach glebach uprawa roli mija się z celem
desykacja roslin uprawnych jest zabroniona ale wasza wiedza jest jaka jest . Glifosat jest jedna z bardziej kancerogennych substancji i jest wycofana w wielu cywilizowanych krajach a w Polsce to nawet nikt tego niekontroluje . Dlaczego ? .
Dlaczego ,dlaczego -tubylce mają zapierdalać i nie dożyć emerytury

rzepak skoszony wydajność 3360 kg z ha wilgotność 7,2% cena 1650 plus vat
za jęczmień ozimy płaca 600 zeta plus vat
innych zbóż jak dotąd nikt nawet nie próbuje kosić
za jęczmień ozimy płaca 600 zeta plus vat
innych zbóż jak dotąd nikt nawet nie próbuje kosić
-
Rzepak na pierwszej działce 4,12 z ha przy wilgotności ok 8%, na drugiej działce wizualnie wygląda lepiej, ale zobaczymy co będzie. Dziś miał jeszcze 15% wilgoci. Pszenżyto dziś próbowałem. 13,5-14% czyli teoretycznie pod kosę, ale jednak sporo jeszcze niedojrzałego ziarna więc czekam.
Ja dziś wymłóciłem 0.35 ha bo niedosyc że po ulewach dosłownie wyglądało jak powałowane to już rosło w kłosach. Szału nie ma ziarno drobne, z resztą czekam na słońce szkoda maszyny i nerwów choć też większość leży to bez dobrej pogody to samobójstwo
nie myslalem ze beda tak kiepskie plony 3-4 tony z hektara .Wyglada z kombajnu na 7-10 ton ale zboze jest bardzo drobniutkie .sasiad ma podobne ale u niego 10 ton .
Kolo mnie jest skup zboz i rzepaku.W ubieglym roku mieli lezec kilka tys ton .W tym niewiem czy maja 500 a rzepaki sie koncza . Nasz jeszcze stoi . NIEDESYKOWANY !!!!!!!!!!

Stanisław. A świnki chodujesz w dalszym ciągu?
paredziesiat szt ,wczorajsza sprzedaz 15 szt 4,5 zl netto - 2% . hodujemy tylko pbz x wbp . Dobralismy troche ziemi , bedziemy uprawiac bardziej ekstansywnie , troche ekologiczniej , nie widze sensu tyle inwestowac w pole jak trzeci rok z rzedu susza zabrala wiekszosc plonow . Przed chwila rozmawialem z kolegą 50 ha rzepaku lacznie 80 ton .Chetnie hodowalibysmy wiecej swinek [kolo1000] w zamknietym ale nie przy tej cenie .Nasze rolnictwo lezy na lopatkach tylko niektorzy nie chca w to uwierzyc a niektorzy nawet zaprzeczaja , albo promuja produkcje zywnosci za pieniadze .Finansowo zyje nam sie dobrze chociaz 70% dochodow nie pochodzi z hodowli i uprawy .
-
Stanisław na Ciebie to już chyba wszystkie największe plagi tego świata spadły. U mnie średnia z rzepaku ponad 4 t, zboża też się bardzo ładnie zapowiadają.
- mytotoksyna1
Stanisław jak coś napisze to chociaż trochę prawdy się kołysze. 

Ja już wstrzymałem skup zbóż. Zbiorniki zapełnione. Zboża bardzo dużo. Plony w zależności od gospodarza ale lepsze niż średnia wieloletnia.
Płaciłem chyba dobrze bo telefony dzwonią cały czas. Pszenica 660+wat a pszenżyto 580+wat.
Płaciłem chyba dobrze bo telefony dzwonią cały czas. Pszenica 660+wat a pszenżyto 580+wat.
a wiesz lukas kto [co] to jest najlepszy gospodarz w moich stronach ........... 3a i 3b .Krzysiek dziekuj Bogu ze tak masz .Plony tylko w malej czesci zaleza od nas , ceny rowniez . Troche pokory panowie .
- mytotoksyna1
To są ceny z początku XXI wieku ; tak więc "du...y nie urywaja"lukas1982 pisze:Ja już wstrzymałem skup zbóż. Zbiorniki zapełnione. Zboża bardzo dużo. Plony w zależności od gospodarza ale lepsze niż średnia wieloletnia.

-
Rzepak po odliczeniu zanieczyszczeń 81,75 t z 19,6 ha. Całość sprzedana po 1625 zł netto.
No mi też nastrój się poprawił, na szczęście te 0.35 nie było wyznacznikiem dla reszty
.Pszenżyto ogółem zamnknelo się 8.1 z ha, pszenica ponad 9 jako jedyna nie była wazona ale ilość obsianych ha taka sama jak pszenżyto a towaru więcej. Został jęczmień jary ,ale to jutro mam zamiar to położyć więc się okaże ale już na ten moment mogę powiedzieć że jest dobrze.

-
u mnie pszenżyto co zaczelem 5,4-6 t z ha
Stanisław jesteś z tej samej gminy co ja. Byłem na skupie z rzepakiem i nie spotkałem nikogo kto by narzekał na plony w tym roku.Stanislaw pisze:paredziesiat szt ,wczorajsza sprzedaz 15 szt 4,5 zl netto - 2% . hodujemy tylko pbz x wbp . Dobralismy troche ziemi , bedziemy uprawiac bardziej ekstansywnie , troche ekologiczniej , nie widze sensu tyle inwestowac w pole jak trzeci rok z rzedu susza zabrala wiekszosc plonow . Przed chwila rozmawialem z kolegą 50 ha rzepaku lacznie 80 ton .Chetnie hodowalibysmy wiecej swinek [kolo1000] w zamknietym ale nie przy tej cenie .Nasze rolnictwo lezy na lopatkach tylko niektorzy nie chca w to uwierzyc a niektorzy nawet zaprzeczaja , albo promuja produkcje zywnosci za pieniadze .Finansowo zyje nam sie dobrze chociaz 70% dochodow nie pochodzi z hodowli i uprawy .
Powiem tak u mnie pod kościołem to ma każdy super plony szkoda że ja tego na ich polach nie widzę
No cóż dla jednego powyżej 4,5 t z ha to niepojęte szczęście a dla innego wszystko poniżej 8 to tragedia i rok spisany na straty. Po prostu każdy mierzy swoimi miarami.
- mytotoksyna1
Jęczmień jary jak zbiera się pińć , a to już trzeba mieć do roboty chińć , ażeby to mińć.
...i sprzeda się po pińć set to normalnie boli łeb.
od wszelakich w rolnictwie podniet.
...i sprzeda się po pińć set to normalnie boli łeb.

-
Albo mierzy swoimi nakładaminemezis pisze:No cóż dla jednego powyżej 4,5 t z ha to niepojęte szczęście a dla innego wszystko poniżej 8 to tragedia i rok spisany na straty. Po prostu każdy mierzy swoimi miarami.

- mytotoksyna1
...jest tak ,że pajęczyna owija to o co jej szło.krzysieko71 pisze:Albo mierzy swoimi nakładaminemezis pisze:No cóż dla jednego powyżej 4,5 t z ha to niepojęte szczęście a dla innego wszystko poniżej 8 to tragedia i rok spisany na straty. Po prostu każdy mierzy swoimi miarami.
Zależy kto co sieje i na jakich ziemiach. U nas rekordowo bez dyskusji!!
Ziemi 5-6 klasy nawet jak ktoś na głowie stanie to bez deszczu wiele nie urośnie.
Jeczmienie mocne 5 ton, pszezyta zaczynamy, w zależności od działek 5,5-7 puki co.
Magazyny jęczą w tym roku!!
Ziemi 5-6 klasy nawet jak ktoś na głowie stanie to bez deszczu wiele nie urośnie.
Jeczmienie mocne 5 ton, pszezyta zaczynamy, w zależności od działek 5,5-7 puki co.
Magazyny jęczą w tym roku!!
- mytotoksyna1
..piąta i szósta klasa to są piaski i tam mogą wyrosnąć tylko zwykłe ryby karaski.
U mnie została już tylko słoma. Jęczmień jary na najlepszym polu 7.140z ha a na najgorszym 5.2 z tym że tu przewagą 5klasy ziemi. Może średnią nie wyszła imponujaca, ale jestem zadowolony ²
- mytotoksyna1
Na piątej i szóstej klasie ziemi to można zostać siedzieć tylko w podstawowej szkolnej klasie.
W tym roku na zadbanej 6 klasie na życie hybrydowym Bizon z sieczkarnią puszcza wydechem ...---...
Pszenica 630 brutto,pszenżyto 590 brutto, towaru w brud prosto z pod kombajnu
pszenica u nas 620 paszowa
konsumpcja 680
pszenżyto 600
żyto 480
jęczmienia nikt nie chce kupować
ceny netto oczywiście
dziś mała przerwa pada deszcz
konsumpcja 680
pszenżyto 600