FORUM
Uprawa zboz
- mytotoksyna1
Re: Uprawa zboz
.....to prawdziwy z Ciebie Car jednak z zachwytu się nie obal.turbogrocho49 pisze:sprzedam 200 t pszenżyta 550 brutto, kasa przy załadunku

Mykotoksyna my na tym forum wiemy że ilość 200 ton cię przerasta ps. ty chyba sam się ''obaliłeś '' na głowęmytotoksyna1 pisze:.....to prawdziwy z Ciebie Car jednak z zachwytu się nie obal.turbogrocho49 pisze:sprzedam 200 t pszenżyta 550 brutto, kasa przy załadunku
Jakie białko????????????turbogrocho49 pisze:sprzedam 200 t pszenżyta 550 brutto, kasa przy załadunku
-
nie badane, ale będzie mieszanka bo z roznych pol
- mytotoksyna1
Satysfakcja ze zbiorów jakaś je , ale ceny na skupach lichutkie. 

- mytotoksyna1
Obecnie rolnictwo jest sztuczne tak jak nawozy sztuczne.
-
O czym mówisz?
Gdzie to jest
Ostrze i też się wybieram
Po ile chodzi słoma z pokosu belka 120??????????????
To zależy ilu masz na nią chętnych. Są rejony że i za darmo nie ma komu brać(choć przecież zostawiona na polu po szrpaczu ma swoją wartość). Ja sprzedawałem po 25 za balot 120/120 i prasowanie po stronie kupującego. Gdyby miało być taniej to wolę to poczaskac i zostawić na polu. Myślę że to uczciwa stawka bo jak przyjeżdżają tymi zachodnimi prasami to je tak scisną że baloty po sipmach wyglądają jak waciki
Ja po 15zł za balot i robota po stronie kupującego. Dwóch stałych odbiorców mam co roku także cena też wypośrodkowana. z pszenicy 35 balotów/ha wyszło
Poniżej 30zł nie ma to sensu ekonomicznego.lukas1982 pisze:Ja po 15zł za balot i robota po stronie kupującego. Dwóch stałych odbiorców mam co roku także cena też wypośrodkowana. z pszenicy 35 balotów/ha wyszło
I tak i nie. Wszystko zależy od poziomu próchnicy i następstwa roślin. Jeśli moja ziemia co drugi rok (zawsze po zbiorze ozimin) dostaje w prezencie fajny poplon z rzodkwi,facelii,wyki siany ok 15.08 i ta cała masa zostaje wiosną na polu to ziemia dostaje trochę próchnicy i pokarmu.
Co więcej, co drugi rok przychodzi na każdym polu qq na ziarno i zostawia po sobie 30t resztek
.
A ze słomą jest tak, że jeśli jest stały odbiorca to bierze co roku niezależnie czy cena po 15 czy po 50. Bierze wszystko
Co więcej, co drugi rok przychodzi na każdym polu qq na ziarno i zostawia po sobie 30t resztek

A ze słomą jest tak, że jeśli jest stały odbiorca to bierze co roku niezależnie czy cena po 15 czy po 50. Bierze wszystko
Kiedyś sprzedałem słomę z jęczmienia po 60zł za balota 140 to pamiętam że NPK prawie kupiłem.lukas1982 pisze:I tak i nie. Wszystko zależy od poziomu próchnicy i następstwa roślin. Jeśli moja ziemia co drugi rok (zawsze po zbiorze ozimin) dostaje w prezencie fajny poplon z rzodkwi,facelii,wyki siany ok 15.08 i ta cała masa zostaje wiosną na polu to ziemia dostaje trochę próchnicy i pokarmu.
Co więcej, co drugi rok przychodzi na każdym polu qq na ziarno i zostawia po sobie 30t resztek.
- mytotoksyna1
Balot słomy jak jest w poniewierce to aż się kroi serce.
dokładnie, a zdjęcia wykonanej roboty to coś pięknego, duma. W Schody Balustrady Ogrodzenia https://creoarti.pl Warszawa Radom Kielce Świętokrzyskie
muszę również coś takiego zaproponować i zorganizować.
Z lotniczych transportów Chińsko-polskich i polsko-chińskich to najlepiej skorzystać z https://lotniczy.pl firmy mającej duże doświadczenie.
Ostatnio zmieniony piątek 09 cze 2023, 08:53 przez wiktoriaa, łącznie zmieniany 4 razy.
I jak Ci ten jęczmień sypnąl?lukas1982 pisze:U mnie w zależności gdzie padało tak sypało.
na słabszym kawałku 7ha - śr 8.5t/ha wilg 26.5
14.10 zasiany jęczmień
na tym bardziej deszczowym ( dwa solidne opady więcej)
10ha - 11.5t/ha 28%wilg.
8.47t/ha. Od 20.06 90% poległo .
Ogólnie sandra jest bardzo tolerancyjna na opóźniony siew
Ogólnie sandra jest bardzo tolerancyjna na opóźniony siew
Kiedy QQ kosicie?
-
na piaskach za tydzień, na mokrych piaskach za miesiac
jak dziki nie będą szybsze to polowa listopada nie wcześniej
- mytotoksyna1
My w naszej wiosce siejem tylko pszencę i trochę rzepaku , ażeby dziki nie mieli posmaku. 

U mnie pandoras 240fao siana 10.04 ma na dziś 35%. Jak pogoda pozwoli to pewnie pod koniec przyszłego tygodnia. Taka 30% jest idealna do zakiszenia.
Natomiast Figaro siana ok 20.04 jeszcze min 2-3 tyg.
U mnie Mass 22r za tydzień na dzień dzisiejszy około 32%lukas1982 pisze:U mnie pandoras 240fao siana 10.04 ma na dziś 35%. Jak pogoda pozwoli to pewnie pod koniec przyszłego tygodnia. Taka 30% jest idealna do zakiszenia.
Mass 29T 36% ale zieloniutki 2-3 tygodnie
-
Siejecie już zboża? W mojej okolicy obszarnicy idą pełną parą
Jak pogoda nie popsuje się to ja po niedzieli z pszenica i pszenżytem ruszam
jutro koncze siewy
-
Jęczmienie, żyta, pszenżyta posiane, została tylko pszenica.
- mytotoksyna1
Obecny stan ozimin jest taki , że Polska jest w stanie nie szukać żywności w żadnym amerykańskim stanie. 

Kosicie kukurydzę, u mnie po tych deszczach dobiła do 35%...
- mytotoksyna1
Chłopy ! w polu tak mokro jest niech to szlag , że nie można robić nic tylko sie upić. 

Kukurydza wykoszona jak Figaro plonował bo przymierzam się do niej na przyszły roklukas1982 pisze:U mnie pandoras 240fao siana 10.04 ma na dziś 35%. Jak pogoda pozwoli to pewnie pod koniec przyszłego tygodnia. Taka 30% jest idealna do zakiszenia.
nie wiem czy można wklejać linki z konkurencyjnego forum ale cos o qq
https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/i ... -farmsaat/
https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/i ... -farmsaat/
Figaro 800kg mnie w przeliczeniu na suchą. Ziarno większe, kolba większa, obsada taka sama a jednak pandoras dużo lepszy.
CZy szkodliwy będzie przymrozek , po podaniu na jęczmień grzybówki z nawozem PiK ?
- mytotoksyna1
To wykąp się i z wanny wyjdź na dwór i stój całą noc to rano się sam przekonasz ,czy zdrówko dopisuje.beniu33 pisze:CZy szkodliwy będzie przymrozek , po podaniu na jęczmień grzybówki z nawozem PiK ?

U mnie 22r średnia 10T/ha w przeliczeniu na sucho
29T 10,5T/H
23M 10,5T/H
Rosomak 7,9 T/H
na sucho wszystko.
29T 10,5T/H
23M 10,5T/H
Rosomak 7,9 T/H
na sucho wszystko.
U mnie
Pandoras 15200 (35%)
Figaro 13850 (32%)
Chyba kończę z KWS choć był u mnie nieprzerwanie od 10 lat. Ale ostatnio przegrywa z konkurencją. Pewnie moje zmianowanie przestało mu służyć
Pandoras 15200 (35%)
Figaro 13850 (32%)
Chyba kończę z KWS choć był u mnie nieprzerwanie od 10 lat. Ale ostatnio przegrywa z konkurencją. Pewnie moje zmianowanie przestało mu służyć

-
Ja tez sialem kilka lat z rzedu KWS, ale faktycznie sa lepsze firmy.
W tym roku u mnie wylacznie Dekalb bylo, i plony bardzo ladne.
Teraz kusi mnie Kokuna z IGP
W tym roku u mnie wylacznie Dekalb bylo, i plony bardzo ladne.
Teraz kusi mnie Kokuna z IGP

po ile u was kupuja kukurydze
mam propozycje 480 netto przy 30%
10 zeta +- za procenty
10 zeta +- za procenty
- mytotoksyna1
To wynika z tego ,że za jedną tonę kukurydzy kupisz tucznika jednego 110 kilogramowego. 

-
Bardzo dobra cena.arek pisze:po ile u was kupuja kukurydze
10 zeta +- za procenty
U nas ok 440 zł
+- 10 zł
Chociaż ponoć drożeje, ze względu na kiepską pogodę i problemy ze zbiorami.
Od wczoraj mokra po 500 netto.
To po ile będzie sucha??
To po ile będzie sucha??
Dobra pytanie Loyer, a zważywszy na fakt, iż jeszcze niedawno warchlak również w tej cenie latał, a jako tucznik sprzedał się jak się sprzedał, to bardzo odpowiedzi ciekaw jestem.
- mytotoksyna1
Śnieżna kołderka rośliny otuliła to na razie z roślinami nie będzie żadna chryja . 

Mam do wyboru jęczmień Radek i Feedway macie jakieś doświadczenia z nimi? Z opisu lepiej niby prezentuje się Radek no ale to jest opis a pole może pokazać zupełnie coś innego .
Jak tam z nawozami już szalejecie
- mytotoksyna1
Woda cały czas pomimo nadchodzącej wiosny jest o dwadzieścia centymetrów mniejsza aniżeli rok temu trzeba bacznie przypatrywać się temu .