FORUM
zywienie odpadami z przemysłu
witam chciałbym poruszyc temat skarmiania swin odpadami pochodzacymi z przemysłu ..prosze o wyrazenie swoich opini na temat takich produktuw ubocznych jak pulpa ziemniaczana ,serwatka , czerstwy chleb ,, produkt iboczny z przemysłu cukierniczego i ubojni drobiowych jakie sa wady , zalety jak zachowuje sie po tym swinie gdyz jestym zaintersowany wprowadzeniem takiego zywienia gdyz mozna obnizyc koszt wyprodukowania tucznika i obserwuje ze w moich oklicach zaczyna robic sie to modne
muj znajomy tez tym kiedys karmił i jeszce dodawał czysta krew z ubojni oni te wnetrznosci gotowali i puzniej podawli to swiniom straszny smrud mieso po tak zywionym tuczniku nie chciało sie zabardzo zamrazac w chłodni a swinie robiły sie koloru zułtego i skonczył z tym gdyz zakłady nie chciały brac od niego takiego towaru ale tuczniki chetnie to jadły i dosyc niezle przyrastały
Jezeli chodzi o tuczniki to spokojnei mozne go skarmiac. Robi to polowa majej wioski. Ja tego nie robie bo nie mam koryt w chlewni , choc mysle nad tym.Do DANIEGO - zeby zamowic transport musisz zwolac pol wioski, Przywoza cysterna ok. 20.0 ton.Jezeli ci zalezy odezwij sie na forum, a postaram sie dac ci kontakt.
a skad wogule jestes bo ja jestem z kuj.pomor okolice włocławka a ty bo zbiornik to na takie zeczy to na 30 m szesciennych i skad oni to przywoza z jakich okolic bo ja to najpierw bym chciał sprubowac od małej ilosci a długo to moze lezec w zbiorniku jak to przywioza i w jakiej jest to postaci płyn papka czy cos innego
Ja jestem z poludnia wielkopolski.Wywar przywozony jest gdzies spod Wroclawia.Przy takich temperaturach jak teraz u mnie lezal 2 tygodnie bez rzadnych problemow. Wywar przywozony jest w postaci plynnej papki. Nie mam raczej mozliwosci przywozu malej ilosci. Na kazdej wiosce u nas jest ktos kto organizuje zbyt dla calego transportu, on rozlicza sie z ludzmi a potem z kierowca, ale ma od tego "
Chcialem odswiezyc pytanie corvina, bo wydaje mi sie w tym momencie jak najbardziej aktualne.corvina pisze:Może macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły czym żywić świnie żeby obniżyć koszty????
Moze ktos nowy dolaczyl do forum, kto moglby rozwinac temat stosowania odpadow przemyslowych w zywieniu trzody.
[quote="Anonymous"]Ja jestem z poludnia wielkopolski.Wywar przywozony jest gdzies spod Wroclawia.Przy takich temperaturach jak teraz u mnie lezal 2 tygodnie bez rzadnych problemow. Wywar przywozony jest w postaci plynnej papki. Nie mam raczej mozliwosci przywozu malej ilosci. Na kazdej wiosce u nas jest ktos kto organizuje zbyt dla calego transportu, on rozlicza sie z ludzmi a potem z kierowca, ale ma od tego "[/quote]
gdzie można kupić taki wywar? proszę o informacje
gdzie można kupić taki wywar? proszę o informacje
Nie nie warto, młóto nadaje sie jedynie jako pasza objetościowa dla bydła i to w ograniczonym zakresie, dla świń zbyt mała jest koncentracja energii i białka za to sporo włókna ! Choćby uzupełnił samą tylko soją i premixem ,dalej nie złapiesz bilansu co się przekłada na słabe przyrosty !kadet pisze:A co sądzicie o żywieniu trzody chlewnej wysłodzinami browarnianymi tzw. młóto browarniane. Mam dostęp do takiej paszy i nie wiem czy warto tym karmić świńki. Cena tego to ok. 50 zł/t.
Przy tej cenie zboża którą teraz mamy , jęczmień w granicach 55 - 60 zł za tonę, kupowanie młota po 50 zł to czysty absurd !!!!!!!!!
-
-
Witam! Ciężko jest znalezc cokolwiek o melasie ale z tego co znalazlem to dodaje sie jej ok 5% wiec raczej drozej od oleju Pozdrawiam
Melasa jest produktem ubocznym składającym się z pozostałości syropu z produkcji lub rafinacji cukru z buraków. Dodawanie jej do mieszanek dla trzody chlewnej znacznie zwiększa smakowitość paszy. Jest naturalnym aromatem.
Melasa jest produktem ubocznym składającym się z pozostałości syropu z produkcji lub rafinacji cukru z buraków. Dodawanie jej do mieszanek dla trzody chlewnej znacznie zwiększa smakowitość paszy. Jest naturalnym aromatem.
- marek mokwa
- Kontakt:
WITAJCIE JA ZACZEŁEM STOSOWAĆ KIEŁKI JĘCZMIENNE BIAŁKO 22-24 WŁÓKNO 14.7 ALE WIELKI CUD TO NIE JEST DLATEGO JAK ZACZOŁ BILANSOWAĆ TO MÓJ ŻYWIENIOWIEC TO WIECIE PSZENICA MA 12 BIAŁKA JAK ZWIEKSZASZ KIEŁKI TO ZMNIEJSZASZ ZBORZE I TAK JESLI MASZ TE KIEŁKI TANIO TO WATRO JA DAJĘ MACIOROM LUŻNYM 10% A RESZCIE DORZUCAM PO 5%