FORUM
Ceny Trzody
Re: CENY TRZODY
Skoro jestem jak Pan Budka, to i ja coś Ci powiem Panie Ryszardzie Złotousty, jeden z królów sześciutukan pisze: Coś Ci powiem. O kulach pisałem rzecz jasna z przymrużeniem oka. Ja przedstawiłem swoje autorskie przemyślenia w oparciu o dane które posiadam. Fajnie byłoby, gdyby ktoś rzucił światło na ceny z innego punktu widzenia. Zawsze moglibyśmy wszyscy wyciągnąć sensowne wnioski.
Najprościej jest negować i krytykować, bo to nie wymaga wysiłku intelektualnego. Wnieś do naszej debaty coś mądrego, przedstaw swoją wizję i poprzyj ją argumentami. Jesteś jak Budka,cokolwiek zrobi rząd to krytyka, jednak żadnego programu i pomysłu.
Nie da się nie zauważyć, że 0909 zaczął grać w naszej lidze. Fajnie, że znów jesteś między nami i piszesz prawdę. Może napiszesz jak Ty widzisz najbliższą jak i tę dalszą przyszłość. Jestem ciekaw i pewnie nie tylko ja. Napisz, co sądzisz o moim punktu widzenia, może entuzjazm z powodu rosnących cen przesłonił mi rzeczywistość. Też biorę to pod uwagę.

cena soi 2,5 , premiksy 80% drozsze, zboze , otreby po 900 a swinie maja byc po 5 i chlopki maja sie cieszyc ?Ilu tu zostalo hodowcow .Lukas napewno a reszta ?
Stanislaw ma racje zboze po 1000 zeta otreby to historia z cena a nie ktorzy wystrzelili konfeti 5 szampanow z wiejskiej orkiestry osp poszly werble fanfary no bravo a i plony po 18 ton zbieraja juz bysta o tych plonach nie pisali bo miasto mowi jaki to chlop bogaty bo navara na pole jezdzi opamintejta sie
Parę lat wstecz kiedy tucznik był po 5 zeta za dodatki paszowe płaciłem 22tys dziś za ta sama ilość dodatków place 48 tyś A tucznik nadal 5 zeta to tak dla ciekawosci pisze
-
5 przynosi nadzieje a 3 rozpacz
Miło spojrzeć na ceny...Locha 3.50 a ja w tym roku tuczniki taniej oddawał i to jaką łaskę robi a na koniec awanturę mi uczynił że musi kupować.
-
Za chwilę przeprosi.BRUTAL pisze:Miło spojrzeć na ceny...Locha 3.50 a ja w tym roku tuczniki taniej oddawał i to jaką łaskę robi a na koniec awanturę mi uczynił że musi kupować.
U nas maciora na dziś to 3.9
5.8 za solówkę
Teraz palącą a po świętach cenę obniża. Oby nie tak było!
-
płacą bo tuczników po prostu niema koniec tematu
-
podobno nie dobrzy producenci wstrzymuja sie ze sprzedaza nie dzwonia nie zapisuja sie w kolejke 

A jaki mają problem kupienia u Niemca?!.Przecież nasze po 3 złote to drogie!,u niemca tańsze po 2,50.
Po świętach jest majówka -łogiń 3 dniMARTECH pisze:Teraz palącą a po świętach cenę obniża. Oby nie tak było!

5.80 za duńczyka???????
Bardzo ładna cena. Zagroziłeś że jak nie dadzą to sprzedasz w czwartek, czy tak dali sami z siebie?1963 pisze:5.8 za solówkę
Kolega dzisiaj sprzedawał po5.8 a ja od jesieni nie mam świnektukan pisze:Bardzo ładna cena. Zagroziłeś że jak nie dadzą to sprzedasz w czwartek, czy tak dali sami z siebie?1963 pisze:5.8 za solówkę
miejscowy kupiec czy przewoznik1963 pisze:Kolega dzisiaj sprzedawał po5.8 a ja od jesieni nie mam świnektukan pisze:Bardzo ładna cena. Zagroziłeś że jak nie dadzą to sprzedasz w czwartek, czy tak dali sami z siebie?1963 pisze:5.8 za solówkę
Przewoźnik
- mytotoksyna1
Nie piszta już o tych wysokich cenach , bo i tak to ni ma w rzeczywistości żadnego odzwierciedlenia . 

- mytotoksyna1
Czytaliśta "Przedwiośnie" ,albo "Ludzie bezdomne " S. Żeromskiego ? 

-
ile proponujesz za 100szt miłośniku literatury 

- mytotoksyna1
W naszy okolicy nikt więcej za swinie nie da jak 5,30-5,40 za większe ilości nawet choćby chłop klęczał i prosił "litości". 

1963 to niech ci kolega pokaże fakture bo już słyszałem wszystkie ceny a fakturę pokazali tylko ci co do 5,4 sprzedali reszta tylko mówi.
Ja ładuje wieczorem i 5,4 -1% .
Obdzwoniłem wielu co w tamtym tygodniu dzwonili i nikt nie chce tucznika więc gdzie te ceny i ssanie ???
Obdzwoniłem wielu co w tamtym tygodniu dzwonili i nikt nie chce tucznika więc gdzie te ceny i ssanie ???
a gdzie ta twoja okolica się znajduje?mytotoksyna1 pisze:W naszy okolicy nikt więcej za swinie nie da jak 5,30-5,40 za większe ilości nawet choćby chłop klęczał i prosił "litości".
A w czwartek po ile będą dawać?mytotoksyna1 pisze:W naszy okolicy nikt więcej za swinie nie da jak 5,30-5,40 za większe ilości nawet choćby chłop klęczał i prosił "litości".
Teraz będzie pewnie przy każdej większej podwyżce w Niemczech również u nas z tym że ok 20% mniejsza aż nasze cenniki zrównają się z dużą giełdą. Nie uda się na dłuższą metę utrzymać cen sporo wyższych niż na zachodzie, a tym bardziej że waga zrobiła się ciężka.
aj sie trole i inne chlopy uruchomily . Za rzepak tez w zniwa krzyczeli ze nie dadza wiecej a teraz 2450 . Mozna ?. Zobaczymy jak na zachodzie nie kupia tanio ?Niemcy i reszta zachodu beda za darmo robic i Polakom promocje dawac bo u nich zboze , rzepak , soja i premixsy to po rowach lezy .
Po co mi faktura jak ja mu tego kupca wysłałemchłop pisze:1963 to niech ci kolega pokaże fakture bo już słyszałem wszystkie ceny a fakturę pokazali tylko ci co do 5,4 sprzedali reszta tylko mówi.
Stachu, a z czego tu się cieszyć? Pytałeś ostatnio o ceny nawozów, czy chemii? Pewne jest jedno, ceny tych ostatnich wywindowane zostaną i tak już zostanie, a ceny rzepaku i innych produktów naszych, do „normalności” prędzej, czy później wrócą. Jak z mięsem. Jak planować inwestycje, czy w ogóle wydatki, w takim pojebowie.Stanislaw pisze:aj sie trole i inne chlopy uruchomily . Za rzepak tez w zniwa krzyczeli ze nie dadza wiecej a teraz 2450 . Mozna ?. Zobaczymy jak na zachodzie nie kupia tanio ?Niemcy i reszta zachodu beda za darmo robic i Polakom promocje dawac bo u nich zboze , rzepak , soja i premixsy to po rowach lezy .
Nie ma co kombinowac trzeba korzystac z doswiadczenia historycznego Polakow i zarzadzac swoim gospodarstwem jak najlepiej sie potrafi , nawoz kupic jak jest po 800 ,paliwo jak jest po 3,8 ,maszyny tylko ktore sa niezbedne i KORZYSTAC Z KAZDEJ MOZLIWEJ [realnej] OKAZJI . Nie zawsze sie to uda zrobic najlepiej , planowac to sobie mozna jak ma sie swoja kase .Kredyt bralem tylko na zakup ziemi .Zawsze przestrzegalem zasady"tyle kredyciku ile w chlewiku "Zaczynalem gospodarzyc w 2000 roku z golymi 13 ha bez budynkow .Dzis jest 36 + 13 dzierzawy i 3000 m kw budynkow .Troche kredyciku jest ale tylko tyle ile zapasow ktore mozna zawsze sprzedac i zostac z golym gospodarstwem .Maszynami tez sie nie pochwalę ale nikogo wynajmowac do uslug nie musimy .
Z tym planowaniem to jest tak,
że nie jeden planował piardnąć
a się zes**ł.
że nie jeden planował piardnąć
a się zes**ł.
Racja GaL. Tak się dzieje, gdy plany opierane są na cenie rzepaku po 2400, czy tuczniku po 7.
Stanisław, życzę Ci, Byś kupił tę saletrę w maju czy lipcu tego roku, po rzeczone 800. Mało tego, jeśli Ci się to uda, to dorzucę się do Twojej faktury, w kwocie 10 zł do tony i daję na to uroczyste słowo humoru

Stanisław, życzę Ci, Byś kupił tę saletrę w maju czy lipcu tego roku, po rzeczone 800. Mało tego, jeśli Ci się to uda, to dorzucę się do Twojej faktury, w kwocie 10 zł do tony i daję na to uroczyste słowo humoru

-
na jutro duża giełda obstawiam 7 centów w gore
Jutro to 10 do 12 poleci bo tyle im do nas brakuje ! 

bezbarwny, polowe juz mam zakupioną , czy tego umowa moze dotyczyc?
Polifoski na caly przyszly .Wypowiedz najmniej dotyczyla nawozow ale twoja propozycja mnie zainteresowala .Wszystko zalezy od stu rzeczy po ile bedzie nawóz .

chlop, 09 czy tam jurek będziesz musiał i tak więcej zapłacić jak na tej waszej śmiechu warte giełdzie bo wam Niemiec i inni niestety nie dowiozą bo mało, a azja drożej zapłaci. Także źródełko wyschło, a u nas tak zniszczyliscie, że bić nie ma co. Ciekawie będzie jak korek z warchlakiem przymkną to wtedy może być naprawdę ciekawie.
Też obstawiam 10 - 12chłop pisze:Jutro to 10 do 12 poleci bo tyle im do nas brakuje !
Stanisław, maj-lipiec, tak stało w umowie, w w zasadzie, propozycji.
Co do tego, że o nawozach najmniej istotne w Twojej wypowiedzi było...wiem, po raz kolejny, zaznaczyć chciałeś, ile to dachu pobudowałeś. No sporo, nie przeczę, tylko czy zgodnie z przeznaczeniem/założeniami te dachy wykorzystane? Ile to tam świń po 7 za kilo pomieścić się miało, a ile po 3-5 jest? A może inaczej...ile to tego rzepaku po 2450 pod tymi dachy przechowujesz?
Co do tego, że o nawozach najmniej istotne w Twojej wypowiedzi było...wiem, po raz kolejny, zaznaczyć chciałeś, ile to dachu pobudowałeś. No sporo, nie przeczę, tylko czy zgodnie z przeznaczeniem/założeniami te dachy wykorzystane? Ile to tam świń po 7 za kilo pomieścić się miało, a ile po 3-5 jest? A może inaczej...ile to tego rzepaku po 2450 pod tymi dachy przechowujesz?
- mytotoksyna1
Chłopy - inwestować trzeba w gospodarstwo tak , aż
eby chłopa nie porwał wiatr.

jędrek pisze:Teraz będzie pewnie przy każdej większej podwyżce w Niemczech również u nas z tym że ok 20% mniejsza aż nasze cenniki zrównają się z dużą giełdą. Nie uda się na dłuższą metę utrzymać cen sporo wyższych niż na zachodzie, a tym bardziej że waga zrobiła się ciężka.
na logikę patrząc, to cena u nas powinna być wyższa niż w Niemczech, ponieważ jesteśmy importerem netto. Podobnie jak Chiny są importerem .. i dlatego cena u nich jest wyższa bo dochodzi koszt transportu, ceł itd. U nas ceł nie ma, ale transport jest. No i to że cena w Niemczech wcale nie jest taka jak na giełdzie , tylko wyższa o kilka eurocentów realnie. Więc de facto u nas powinna być zawsze wyższa cena niż w krajach ościennych z których przyjeżdzają do nas brakujące na naszym rynku towary, w tym świnie.
To tak jak by w Danii warchlak kosztował 200zł a do nas przyjeżdzał po 150. Kazdy wie że jeśli w DK jest np. po 200 to u nas po 250zł, bo każdy pośrednik musi dołożyć swoje i do tego jeszcze koszt transportu.
-
na przyszły tydzień za solo 6,20 do 6,40
Wcale się nie zdziwię jak dziś będzie +15
Wszystko jest możliwe bo to brudne spekulacje,nakupili tanio,mają to zamrożone i windują cenę, żeby drogo sprzedać a w pewnym momencie pierdolnie znów cena i tak w kółko walić chłopka w rogi.
- mytotoksyna1
Z łuską soi są lepsze spekulacje , bo nie trzeba tego mrozić - wystarczy worek sznurkiem zawiązać i odstawić w magazynie. 

Ulan masz rację ale proszę wytłumacz mi teraz dzisiejszą promocję na łopatkę bk w kerfurze czy innym dziadostwie za 7.80 PLN brutto jak półtuszy dla rolnika prawie 7 złotych netto jeszcze do tego koszty transportu uboju rozbioru itp . Mi ktoś kiedyś powiedział że tych magicznych mechanizmów rynkowych nie da się logicznie wytłumaczyć. Na moje to jest sztuczne dmuchanie ceny żeby "fermiarzy" zachęcić bo jaki to będzie biznes na tuczniku.
Jednak chyba będzie +10. Spore tarcia u Niemca, ale co się odwlecze....tukan pisze:Wcale się nie zdziwię jak dziś będzie +15
No i +10