FORUM
Ceny Trzody
-
Re: CENY TRZODY
nemezis,
ja ani sobie ani ludziom nie liczyłem nic ręcznie. Do tego kalkulatora tylko powstawiałem dane typu ilości sztuk oraz kwoty netto. Tam nic ręcznie nie ma możliwości dodawać. Na logikę wychodzi na to, że arkusz jest źle skonstruowany.
ja ani sobie ani ludziom nie liczyłem nic ręcznie. Do tego kalkulatora tylko powstawiałem dane typu ilości sztuk oraz kwoty netto. Tam nic ręcznie nie ma możliwości dodawać. Na logikę wychodzi na to, że arkusz jest źle skonstruowany.
Witamy w unijnym raju
.

-
ci co zwiększyli produkcje o 25 % to mogą nie być w żadnej strefie
ci co nie zwiększyli to w jakich strefach mają być
ci co świń nie mają już na stanie i o świniach zapomnieli też mogą składać wnioski
ciekawe czy ci co pszenice sprzedają po 1400 też by się nie załapali na pomoc , bo jak by nie ASF to by 1700 kosztowała
ci co nie zwiększyli to w jakich strefach mają być
ci co świń nie mają już na stanie i o świniach zapomnieli też mogą składać wnioski
ciekawe czy ci co pszenice sprzedają po 1400 też by się nie załapali na pomoc , bo jak by nie ASF to by 1700 kosztowała

Jak może nic nie wyjść skoro historyczne kwartały cena była około 6 zł - 5 zł a teraz 3-3,5 to dlaczego nie wychodzi ?
-
Bo sprzedałem też trochę warchlaka, który według nich, zaniżyĺ mi dochód. Dla nich nie ma różnicy czy ktoś sprzedał warchlaka czy tucznika.lantier pisze:Jak może nic nie wyjść skoro historyczne kwartały cena była około 6 zł - 5 zł a teraz 3-3,5 to dlaczego nie wychodzi ?
te wnioski to w jakich strefach można składać? czerwonej i różowej? niebieska też ?
No tak jedyny sens hodowli świń to zwinąć dopłatę
Czy na serio oto nam chodzi
Czy na serio oto nam chodzi
Jestem w strefie czerwonej od lipca mam cenę 3,5 sprzedaję więcej jak auto tygodniowo , cykl zamknięty.
Za lll kw wyrównanie na poziomie 100 pln do sztuki. Na lV jak będą płacić wyjdzie podobnie .
Jak by nie to wyrównanie to już bym nie krył.
Za lll kw wyrównanie na poziomie 100 pln do sztuki. Na lV jak będą płacić wyjdzie podobnie .
Jak by nie to wyrównanie to już bym nie krył.
te dopłaty w strefach to , głównie służą zakładom kupujących za grosze i wypychając mięcho na rynek z zarąbistą marżą, ale taniej niż w białej kosząc konkurencję i zaniżając cenę w całej Polsce.
-
6000 do roku i czekanie jałmużną
trza miec jaja

-
Do jakiego poziomu spadliśmy? Jesteśmy przedsiębiorcami czy robolami na zasiłku?
O takim kapitalizmie marzyliśmy?
O takim kapitalizmie marzyliśmy?
-
albo sprzedaż warchlaka albo w kwartale ze strefą znacznie więcej niż w minionych - wtedy nie wyjdzie zmniejszenie przychodulantier pisze:Jak może nic nie wyjść skoro historyczne kwartały cena była około 6 zł - 5 zł a teraz 3-3,5 to dlaczego nie wychodzi ?

ŁukaszBONQ już wszystko wiemy o co z tym wyrównaniem dochodu chodzi... OKRAŚĆ JEDNYCH I DAĆ DRUGIM!. BANKSTER MORAWIECKI WPROWADZA SWOJE JANOSIKOWE PORZĄDKI!. NIE JESTEŚMY IGNORANTAMI !!!,CHCE NAS ZLIKWIDOWAĆ TO NIECH TO ROBI W CYWIZOWANY SPOSÓB A NIE PO HISZPAŃSKU.

zwykła chciwość i zazdrość w taka skale zapędza ze pewnie do kolan sięgają .robert0169 pisze:6000 do roku i czekanie jałmużnątrza miec jaja
-
Na to wygląda niestety. Czysty socjalizmBRUTAL pisze:ŁukaszBONQ już wszystko wiemy o co z tym wyrównaniem dochodu chodzi... OKRAŚĆ JEDNYCH I DAĆ DRUGIM!. BANKSTER MORAWIECKI WPROWADZA SWOJE JANOSIKOWE PORZĄDKI!. NIE JESTEŚMY IGNORANTAMI !!!,CHCE NAS ZLIKWIDOWAĆ TO NIECH TO ROBI W CYWIZOWANY SPOSÓB A NIE PO HISZPAŃSKU.
temat ceny umilkł to ja odświeżę choć w obecnej sytuacji to nie ma czym się chwalić 4,20 netto 60 szt strefa biała kto jakie ma ceny ?
4.25 netto kg przy sprzedaży 5.45 za jak (57%) moja waga minus 2% . Kwota rozliczenia z zakładu dzielona przez kg netto po potrąceniu.
4.3 max na koniec ubiegłego tygodnia.
co najmniej o 1 zł za niska cena wciąż :/ a nawet o 1,5 zł przy tych koszach i galopującej inflacji... każdy dostaje wzrost płac, podnosi marże, a my tylko odkrywamy coraz to nowe sposoby na obniżanie kosztów produkcji, zagrzebując się w coraz głębszy muł
[quote="Peron"]4.3 max na koniec ubiegłego tygodnia.[/quote]
Koniec zeszłego tygodnia tak - zgadza się , ale ten tydzień 4,4-4,5 przy całym zestawie
Koniec zeszłego tygodnia tak - zgadza się , ale ten tydzień 4,4-4,5 przy całym zestawie
Piszecie ze swinie do góry a ja zacząłem likwidować stado. Wczoraj sprzedałem kilkanaście macior. Zaraz chyba zacznę żałować swojej decyzji
Nawet tak nie żartuj
No zobacz teraz swinie beda po 12 zł . I to zaraz po pierwszym. 

Jeszcze sporo macior zostało jak będzie po 12 zł to się stado odbuduje
Następne maciory wyjada w lutym.

W 1990r. Po nowym roku była tragedia z trzodą. A w maju ojciec sprzedał 50 tuczników kupił za to zetora 7211 i cegle na spory garaż. A ten zetor ach to była maszyna.
Te ursusy 1614 czy inne to chowały sie komfortem. Teraz to 10 kabanow trzeba na tone mocznika.

Te ursusy 1614 czy inne to chowały sie komfortem. Teraz to 10 kabanow trzeba na tone mocznika.
Kutno. Cena - 5,75. Czerwona - 5,05
`tuczników szukają, zboże ostro w dół,soja w dół to skąd u was depresja.

Moja sprzedaż sprzed tygodnia 100 szt. - 5,40 w E
Ptaszki ćwierkają, że od jutra dwa duże zakłady 30 - 40 gr. do góry. Zobaczymy. Sam jestem ciekaw. Ciekawi mnie dlaczego drożeje przywóz elementów z Hiszpanii. Czyżby coś się wydarzyło z eksportem do Chin?
http://www.chinaqw.com/jjkj/2021/11-25/314789.shtml
Zboża na dół. Rekordowe zbiory w Australii i Brazylii ( również soi ) + mniejsze ssanie ze strony Chin. Czuję, że kto nie sprzedał i chciał jeszcze więcej to się przeliczył.
Ptaszki ćwierkają, że od jutra dwa duże zakłady 30 - 40 gr. do góry. Zobaczymy. Sam jestem ciekaw. Ciekawi mnie dlaczego drożeje przywóz elementów z Hiszpanii. Czyżby coś się wydarzyło z eksportem do Chin?
http://www.chinaqw.com/jjkj/2021/11-25/314789.shtml
Zboża na dół. Rekordowe zbiory w Australii i Brazylii ( również soi ) + mniejsze ssanie ze strony Chin. Czuję, że kto nie sprzedał i chciał jeszcze więcej to się przeliczył.
podobno chytry traci dwa razy 

Tukan, o rekordowych zbiorach można pisać, czy mówić, gdy się już zbierze. W krajach które wymieniłeś, żniwa kończą się w lutym, więc nim zbiorą, to te „rekordy”, to jedne z wielu, o jakich już słyszeliśmy/czytaliśmy, również z Twojej klawiatury. Niemniej czuj, czuwaj, i bądź czujny
Dobrych cen życzę 

Masz rację. Są to oficjalne prognozy zbiorów. Jak widać te dane mają wpływ na giełdy światowe. Zabawne jest jednak to, że "analitycy" ( w tym polscy ) dawali się w tym roku robić w "konia" przez Chińczyków i ulegać propagandzie, że świńskie pogłowie zostało odbudowane, a nawet mają nadprodukcję. Przede wszystkim Chiny miały wpływ na wszelkie podwyżki produktów rolnych. Widać, że świat się zreflektował.bezbarwny pisze:Tukan, o rekordowych zbiorach można pisać, czy mówić, gdy się już zbierze. W krajach które wymieniłeś, żniwa kończą się w lutym, więc nim zbiorą, to te „rekordy”, to jedne z wielu, o jakich już słyszeliśmy/czytaliśmy, również z Twojej klawiatury. Niemniej czuj, czuwaj, i bądź czujnyDobrych cen życzę
Dziękuję za życzenia, bo dużo lepszych cen na wieprzowinę potrzebujemy jak powietrza. No i oczywiście znacznie niższych kosztów.
-
Ze zbozem taki manewr byl w tamtym roku tez w grudniu, opuscili i tez rozne prognozy byly, w styczniu juz tylko do gory
-
A gieldy od wczoraj znowu odrabiaja straty
-
Z ciekawostek to gaz ziemny spadl o 30%, ciekawe co bedzie z azotami?
No i wylazł z Ciebie…życzliwośćtukan pisze:Masz rację. Są to oficjalne prognozy zbiorów. Jak widać te dane mają wpływ na giełdy światowe. Zabawne jest jednak to, że "analitycy" ( w tym polscy ) dawali się w tym roku robić w "konia" przez Chińczyków i ulegać propagandzie, że świńskie pogłowie zostało odbudowane, a nawet mają nadprodukcję. Przede wszystkim Chiny miały wpływ na wszelkie podwyżki produktów rolnych. Widać, że świat się zreflektował.bezbarwny pisze:Tukan, o rekordowych zbiorach można pisać, czy mówić, gdy się już zbierze. W krajach które wymieniłeś, żniwa kończą się w lutym, więc nim zbiorą, to te „rekordy”, to jedne z wielu, o jakich już słyszeliśmy/czytaliśmy, również z Twojej klawiatury. Niemniej czuj, czuwaj, i bądź czujnyDobrych cen życzę
Dziękuję za życzenia, bo dużo lepszych cen na wieprzowinę potrzebujemy jak powietrza. No i oczywiście znacznie niższych kosztów.

No w sejmie prezes azotów mówił żeby kupować nawozy bo braknie...turbogrocho49 pisze:Z ciekawostek to gaz ziemny spadl o 30%, ciekawe co bedzie z azotami?
Tak naprawdę trzęsie portkami bo magazyny pełne z drogiego gazu. Dlatego YARA, BASF wstrzymały produkcję bo wiedziały że tak się stanie.
Yara już rusza ponownie.
W duszy ich mam z tymi nawozami. Na pierwszą dawkę starczy gnojowica po mrozie. A na drugą dawkę zostało mi trochę od zeszłego sezonu.
Kowalczyk zapowiedział tysiaka do lochy ale ..... podejrzewam, że najwcześniej w maju
Jak ceny?
W duszy ich mam z tymi nawozami. Na pierwszą dawkę starczy gnojowica po mrozie. A na drugą dawkę zostało mi trochę od zeszłego sezonu.
Kowalczyk zapowiedział tysiaka do lochy ale ..... podejrzewam, że najwcześniej w maju

Jak ceny?
4,40-4,50 żywa waga. Biała/niebieska
Ciekawe jak te lochy będą liczone
Zaraz będzie burza że do otwartego też trza dopłacić i z tysiąca zostanie 10 zeta
Zaraz będzie burza że do otwartego też trza dopłacić i z tysiąca zostanie 10 zeta
https://www.farmer.pl/produkcja-zwierze ... 13614.html
Lochy na podstawie prosiąt, pomoc na 30 czerwca
cfaniaki
Lochy na podstawie prosiąt, pomoc na 30 czerwca

Czyli 1000 ale nie do wszystkich loch
Czyli system tygodniowych wyproszen
Wygra z systemem trzytygodniowym
Jak 7 zeta za kg zywej nie będzie do końca roku to nic nie zatrzyma likwidacji hodowli
Wygra z systemem trzytygodniowym
Jak 7 zeta za kg zywej nie będzie do końca roku to nic nie zatrzyma likwidacji hodowli
Ale którego roku?
Od 15 listopada 2021 do 31 marca 2022Peron pisze:Ale którego roku?
Teraz jak wykasowali większość i zostało Gobarto Agriplus to oni pomoc zaoferowali ha ha ha CYRK
propozycja na dzień dobry 4,5zł/kg żywego wieprza dziś padła
A warchlak dziś +10 DKK
Ale to się zalisz czy cieszysz