FORUM
Ceny Trzody
Re: CENY TRZODY
Stwierdzam fakt koleżko
Na koniec marca rekordowe pogłowie trzody jakieś 12mln,przynajmniej w danych agencji
Czuję, że wbrew temu co się tutaj pisze, chińczyki odbudowali pogłowie i mało tego, zajęło im to tyle czasu, ile pszenicy na matif, w odbiciu ceny o blisko 10 euro, dokładnie 2(dwa) dni. Szybkie te chińczyki.

pogłowie loch czy świń w chinach, panoszenie się ASF jest tak samo jawna jak liczba ofiar covid. niewielu jest chińczyków znających prawidłowe dane więc dla reszty świata zostają spekulacje i domysły
lukas1982 pisze:https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/pomoc-dla-hodowcow-swin-1000-zl-loche-w-przeliczeniu-na-urodzone-prosieta,113614.html
Lochy na podstawie prosiąt, pomoc na 30 czerwcacfaniaki
-
Jak usłyszałem o pomocy to nawet przez chwilę było mi szkoda decyzji o kasacji stada loch. Ale później przyszła myśl " weź się ogarnij, trochę godności ".
Ale z innej beczki sprawa.
W związku z tym że kończy mi się zboże postanowiłem przejść na gotowe pasze zamiast szukać zboża kiedy nikt nie chce sprzeda c. Zadzwoniłem do paszarni. Pierwszy raz miałem z takimi do czynienia.
Ale z innej beczki sprawa.
W związku z tym że kończy mi się zboże postanowiłem przejść na gotowe pasze zamiast szukać zboża kiedy nikt nie chce sprzeda c. Zadzwoniłem do paszarni. Pierwszy raz miałem z takimi do czynienia.
-
Stwierdziłem że wezmę dwa auta naraz może uchroni mnie to przed podwyzkami. Ale nie i tym. Powiedziałem otwarcie że maciory wyciolem. Pan zaczął delikatnie że może by wstawić warchlaka, ale szybko widząc po mojej minie stwierdził że " rozumiem, pan Z tych anty".
-
Wspominałem o gabarto więc mu się humor poprawił bo mógł konkurencję obgadać. Że tam jakoś znajomy tuczyl Ale po odliczeniu kosztów wyszło mu 35zl. Zw ninyb to strasznie mało. I powiedział że ram ktoś ma dla innej firmy i wyszło mu 85 zł .
Chyba warto w to wejść. Co Nie?
Chyba warto w to wejść. Co Nie?
jkub pisze:lukas1982 pisze:https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/pomoc-dla-hodowcow-swin-1000-zl-loche-w-przeliczeniu-na-urodzone-prosieta,113614.html
Lochy na podstawie prosiąt, pomoc na 30 czerwcacfaniaki
jak położą pieniążki dzisiaj to OK! ale jak na czerwiec 2022 to nie to *** ZIMNA podobno chiny odbudowały stada i tam się zwracać
35 a 85 spora różnica, ale zależy co chcemy udowodnić. 35 myśle ze jest realne czystego zysku na łapę. W tym 85 będziesz miał wliczone 10 zł na weta, niskie upadki i zużycie paszy 2,65 przy tuczu do 125-130 bo takie sa premiowane to jedno wyklucza drugie
Co do pomocy to nakładcze z 400 mln zł pomocy lwią część zabiorą,jak nie prawie całość. Trzeba dać 2000 zł do lochy i do 200 szt maksymalnie to pare polskich chodowcow by skorzystało.
Mali dostaną najmniej.
Ci którzy mają po kilka loch często odsadzają prosięta dużo starsze niż 3-4 tygodniowe więc cykl się wydłuża do 6mcy czyli już 25% statystycznie ucieka. Mają mniej prosiąt od lochy czyli następne 20% ucieka. A mając jeszcze pecha że dwie wyprosily się w październiku a trzecia pipka będzie w grudniu powtorkowac może być wielkie gówno z tej dopłaty
Ci którzy mają po kilka loch często odsadzają prosięta dużo starsze niż 3-4 tygodniowe więc cykl się wydłuża do 6mcy czyli już 25% statystycznie ucieka. Mają mniej prosiąt od lochy czyli następne 20% ucieka. A mając jeszcze pecha że dwie wyprosily się w październiku a trzecia pipka będzie w grudniu powtorkowac może być wielkie gówno z tej dopłaty
Ciekawe jak będą też liczyli
Czy 49 sztuk zgłoszonych prosiat
Do kwotę 4900 czy 4000
Czy 49 sztuk zgłoszonych prosiat
Do kwotę 4900 czy 4000
-
każdy grosik ważny żeby żeby przeżyć do następnego dnia przy takich cenach , ale to się żle skończy znając zaradność hodowców i handlarzy
Za panowania ASF głupszego pomysłu chyba nikt oprócz pisu nie wymyśli
teraz dunski prosiak będzie miał polskie obywatelstwo i podwójne urodzenie na dodatek 80 zł podrożeje w cyklu otwartym
w zamkniętym z kolei będą się rodziły albo wcześniaki albo takie po 120 kg hahaha
stado na wybory odbudowane , ciągniki w garażach zamiast na drogach porą zimową , tanie grilowanie podczas wakacje , podwyżka nawozów zrekompensowana itd.
Za panowania ASF głupszego pomysłu chyba nikt oprócz pisu nie wymyśli

teraz dunski prosiak będzie miał polskie obywatelstwo i podwójne urodzenie na dodatek 80 zł podrożeje w cyklu otwartym

w zamkniętym z kolei będą się rodziły albo wcześniaki albo takie po 120 kg hahaha
stado na wybory odbudowane , ciągniki w garażach zamiast na drogach porą zimową , tanie grilowanie podczas wakacje , podwyżka nawozów zrekompensowana itd.
-
To w końcu dopłata ma być do macior czy do prosiąt,a co jak maciora będzie miała np 9szt to co wtedy bo piszą że 10szt od lochy.
Coś w tym jest
. Jeśli kto nie zgłaszał urodzeń na czas to może na tym sporo wygrać. Dziadostwo
Najbardziej plują sobie w brodę Ci co zgłosili dużą grupę na kilka dni przed 15.11

Najbardziej plują sobie w brodę Ci co zgłosili dużą grupę na kilka dni przed 15.11
przykład.
Ma gospodarz 8 loch.
Odsadza 8 tygodniowe
wychodzą mu dwa cykle/rok
2 lochy - wyprosiły się w końcówce października - zonk, brak dopłaty
2 lochy - wyprosiły się w styczniu - miały w sumie 17 prosiąt
2 lochy - miały się wyprosić w marcu ale jedna z nich powtórkowała więc w marcu oprosiła się jedna 11 prosiąt
2 lochy - mają wyprosić się na początku kwietnia - brak dopłaty
W sumie gospodarz zgłosił w tym czasie 28 prosiąt.
Wg zasad które znamy dostanie 2 tysiące.
starczy w czerwcu na 1 tonę paszy dla owych loch
Wariant skrajny ale możliwy.
Ma gospodarz 8 loch.
Odsadza 8 tygodniowe
wychodzą mu dwa cykle/rok
2 lochy - wyprosiły się w końcówce października - zonk, brak dopłaty
2 lochy - wyprosiły się w styczniu - miały w sumie 17 prosiąt
2 lochy - miały się wyprosić w marcu ale jedna z nich powtórkowała więc w marcu oprosiła się jedna 11 prosiąt
2 lochy - mają wyprosić się na początku kwietnia - brak dopłaty
W sumie gospodarz zgłosił w tym czasie 28 prosiąt.
Wg zasad które znamy dostanie 2 tysiące.
starczy w czerwcu na 1 tonę paszy dla owych loch
Wariant skrajny ale możliwy.
Wcale nie taki skrajny
Dodam jeszcze że kombinowac z urodzenia i
Też za bardzo się nie da bo
Wetki kontrolować będą bioasekuracje liczeniem swinek włącznie
Dodam jeszcze że kombinowac z urodzenia i
Też za bardzo się nie da bo
Wetki kontrolować będą bioasekuracje liczeniem swinek włącznie
6 tysięcy loch https://www.youtube.com/watch?v=NHiu51XK3xw
Przez lata hodowla trzody przechodzi restrukturyzacje za przyzwoleniem wladzy, której na rekę korpo. Mniej gospodarstw, mniej protestów...
Niestety, aby chociaż w pewnym stopniu zapewnić bezpieczenstwo żywnosciowe muszą finansować takie firmy jak agri czy sokołów...
Monopol zachodnich zakładów postepuje tak mocno, że gdyby nie one to w kraju wojna bo miesa na pułkach braknie.
Także pomoc to zaplata, że łaskawie molochy karmią nasz naród.
Upokorzenie do konca!
Jałmużna dla bardziej wydajnych gospodarstw bo tak jak Łukasz pisze u drobnych mniejsza rotacja, bardziej sezonowo i mniej wydajnie. Także tam nawet tego co trzymają nie dostaną...
A jak ceny na przyszły tydzień?
Niestety, aby chociaż w pewnym stopniu zapewnić bezpieczenstwo żywnosciowe muszą finansować takie firmy jak agri czy sokołów...
Monopol zachodnich zakładów postepuje tak mocno, że gdyby nie one to w kraju wojna bo miesa na pułkach braknie.
Także pomoc to zaplata, że łaskawie molochy karmią nasz naród.
Upokorzenie do konca!
Jałmużna dla bardziej wydajnych gospodarstw bo tak jak Łukasz pisze u drobnych mniejsza rotacja, bardziej sezonowo i mniej wydajnie. Także tam nawet tego co trzymają nie dostaną...
A jak ceny na przyszły tydzień?
-
I zapowoada sie tylko gorzej
Ceny tak jak zapowiadał tukan od czwartku ruszyły do góry ok 30 gr.
Ty nie patrz na ceny w sklepach
Bo tam tylko w gore
Patrz na ceny skupu
Bo tam bez zmian ciągle dołek
Bo tam tylko w gore
Patrz na ceny skupu
Bo tam bez zmian ciągle dołek
Cena +30 gr
Ale panowie dramat na rynku premiksów. Po niedzieli tona powyżej 6 koła. Kto może niech dziś zamawia w firmach które nie zmieniły jeszcze aż tak bardzo cenników.
Glukoza z 3 zł na 10 zł.
Ostatni gasi światło..... Jeśli będzie miał siły.
Ale panowie dramat na rynku premiksów. Po niedzieli tona powyżej 6 koła. Kto może niech dziś zamawia w firmach które nie zmieniły jeszcze aż tak bardzo cenników.
Glukoza z 3 zł na 10 zł.
Ostatni gasi światło..... Jeśli będzie miał siły.
-
Na całe życie zapasów nie zrobisz
Glukoza jak glukoza, lizyny nie ma na rynku
A jak jest, to cena z 7zl na 25
Ja już na pół roku zrobiłem zapasy po normalnych cenach
Z tymi paszami to robi się podobna sytuacja jak z materiałami budowlanymi, wtedy wszędzie mówili kupuj materiał bo będzie drożej i było tak, że Ci co mieli kupić materiały za 3 miesiące albo później kupowali wcześniej i tym samym wszyscy podnosili ceny bo był większy popyt a poza tym Chiny to mądry gracz i za grosze nie chcą swoich produktów sprzedawać. W takiej sytuacji nie ma mądrych.
-
Saletra miesiąc temu była po 3200 w mojej okolicy wszyscy robili zapasy nawet biorąc kredyt teraz ta sama Saletra jest po 2750.
Ja za 6zl premiksu nie kupowałem na szczęście.
https://www.pb.pl/rosja-szykuje-nowe-li ... cy-1135300
Zboża raczej nie stanieją
Zboża raczej nie stanieją
-
spokojnie to wszystko pierdolnie pozdrawiam
Na poniedziałek 5,80, strefa biała ,wielkopolska
Może w końcu nauczy się UE i USA że produkcje trzeba mieć u siebie, a nie w Chinach. Bo Chiny nie są głupie i ceny mieli niskie po to żeby uzależnić produkcje od siebie i w innych częściach świata ..a teraz przyszedł czas na realizację zysków i ceny w góre o kilkaset % wszystkiego co od nich bierzemy i bardzo dobrze. Ponieważ produkcję trzeba mieć u siebie.GaL pisze:Glukoza jak glukoza, lizyny nie ma na rynku
To jest stały schemat.
Żywność jak będzie chciało się tylko sprowadzać to też się szybko okazało by że ceny rosną w zastraszającym tempie. Tylko że bez żywności nie ma życia. Bez stali czy badziewia z Chin można jeszcze przeżyć przez jakiś czas.
jaskółki ćwierkają że 4,7 na żywą. prawda to? ktoś sprzedaje?
-
wczoraj dzwonili z propozycja 4,6
4.6 to już wielu płaci, więc 4.7 pewnie też możliwe
-
to się zaczyna pewnie po świętach 5 z przodu
Etap podduszania hodowców zakończony. Słaniający się na nogach rolnicy wezmą kilka wdechów powietrza, żeby się dotlenić i stwierdzić, że bez świń nie umieją żyć, a to podduszanie jest całkiem fajne, bo różne haluny widać bez korzystania z używek.
u nas na dziś 5,75 w E za 100 szt.
ZA 2 kiloadrian102500 pisze:to się zaczyna pewnie po świętach 5 z przodu
Zmiana strefy z czerwonej na różową i 50 groszy do gory
-
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... ospodarstw
Każdego z nas mogą o 6 rano wyprowadzić w kajdankach Chory kraj PIS.
-
Trzeba nie zamykac drzwi, bo jak rozjeb8a to dodatkowe koszta, wczoraj minister ukoronowuje animex za rekordowe zyski, a chlopow w dyby, przypadek? Nie sadze
gdybysmy do dziś zyli w tej "komunie " z lat 80tych to byśmy jedzili nowiutkimi Ursusami , Bizonami lexionami ,struktura gospodarstw i tak zmienialaby się .Styropianowcy doprowadza nas na koniec urwiska i powiedza "sami chcieliscie "W moim szpitalu powiatowym było w latach 80 trzydzieści karetek dziś chyba z pieć .Kilka lat rozbudowuja ten szpital [ poszło prawie 40 baniek ] a ludzie uciekają przed tym szpitalem gdzie tylko mogą z powodu jakości uslug .Putin to powinien zrobić porzadek aż po Odrę inaczej pozabijają nas nasi "dobroczyncy "
Wielkopolanin pisze:https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/trzoda-chlewna/25104-hodowcy-swin-upokorzeni-i-potraktowani-jak-kryminalisci-za-blahostke-zostali-wyprowadzeni-w-kajdanach-ze-swoich-gospodarstw
Idąc tym tokiem myślenia, praktycznie 100% lekarzy musieli by zamknąć i hodowców też, także może pora pakować się do pierdla? a prawda jest taka że powinni przyjeżdżać, badać stan przed sprzedażą, a nie robią tego. Rolnik wzywa lekarza, płaci, wypisuje tą całą papierologie, zgłasza do powiatu i arimr i jeszcze jest za to karany. Nas będą ścigać za to że za dużo powietrza zużywamy, a właścicieli nieuczciwych zakłady i pośredników którzy sztucznie ceny zaniżają, albo nie płacą za towar, chodzą i się śmieją. Wcale się nie zdziwie jak w przyszłym roku każą nam płacić za emisję CO2, bo w końcu efekt cieplarniany to wywołuje, a zwierzęta dużo tego emitują.
Tak dla wyjaśnienia - Hodowca nie nakłania lekarza do nielegalnego wystawiania świadectwa. Zgłasza tylko że chce sprzedać zwierzęta. Reszta to jest broszka lekarza- on powinien przyjechać, zbadać świnie i wystawić świadectwo, jeśli tego nie robi to łamie prawo.
Drugą kwestią jest to czy będzie im się opłacało przyjeżdzać np do 10 sztuk, bo pieniądze z tego nie są jakieś kosmiczne. I może dojść do sytuacji w której rolnik nie dostanie świadectwa bo nikomu nie będzie się opłacało przyjechać i je wystawić.
od kilku dni probuje sie skontaktować z moim lekarzem rodzinnym , bezskutecznie wydzwaniam i nieodbiera . .Chce tylko recepte na amoksycyline bo i tak mnie nie przyjmie fizycznie . Nie widzialem go prawie dwa lata .Całe leczenie i dokumentacje do krusu [ocena stanu zdrowia ]place prywatnie . przez ostatni miesiąc 1000 zl .W ostatni poniedziałek [wizyta prywatna 200 ] dzwonie i mowie ze kaszel , katar ,niech pan zalozy maseczke i zapraszamy .ten mój rodzinny to prawdziwy konował , musze go zamienić na kogoś z honorem lekarskim .Żona , corka, zięć mają innych lekarzy i nawet oddzwaniaja . Polska to obecnie kraj z papieru a papier wszystko przyjmie .A potem kryminał bo nakłaniałem lekarza do fikcji .
+3 ale jest * czyli Vion i Tonis b3dą placić nadal 1,20 bo nie zgodzily się na tą podwyżke
Wielkopolanin pisze:https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/trzoda-chlewna/25104-hodowcy-swin-upokorzeni-i-potraktowani-jak-kryminalisci-za-blahostke-zostali-wyprowadzeni-w-kajdanach-ze-swoich-gospodarstw
A ci rolnicy to ci co na własną rękę jeszcze jadą czy hotelarze - ma ktoś info????????????
Indywidualni !
Piotrków mocno jeszcze się trzyma ale robią wszystko by ich zmusić na hotele i te akcje pewnie też w tym kierunku
Piotrków mocno jeszcze się trzyma ale robią wszystko by ich zmusić na hotele i te akcje pewnie też w tym kierunku