FORUM
Ceny Trzody
-
Re: CENY TRZODY
jeśli małpa dostaje brzytwe to takie sa efekty

ja nie nie uważam że oni niewiedzą co czynią . Trzepią niesamowite majątki, w ciągu kilku lat osiągaja to co kilka pokoleń cieżko pracujacych rolnikow .Tacy ludzie byli w Polsce zawsze ,zaczynając od Piastow a zaborach II wojnie i skonczywszy na terażniejszości .To są poprostu zdrajcy .Im zawsze żyło sie dobrze i tylko niekiedy ponosili odpowiedzialność . Zamiast zmagazynowania gazu , wegla i innych minerałow nakupili sobie złota i jeszcze twierdza ze to dla naszego dobra . Cena gazu wrociła do cen sierpniowych ale nasi dobroczyńcy pewnie zakontraktowali najdrozszy jaki był na parę lat . To są experci ktorzy biora na miescic 100 tys zl i drugie tyle premi za dobre zarządzanie .Ja drobny chłopek po zawodówce przewidziałem ich bezeceństwa robiac zaopatrzenie na dwa lata [nawozy ,paliwo , opał, stal ]. Boje sie tylko że bardzo prą do wojny . TVP obraża moich sasiadów Białoruś -rezim Rosja -Putin zło całego swiata , Chiny - komunizmi zamordyzm ale ze USA Indian się pozbylo i pozamykało w rezerwatach - przejmujac [legalnie ] ich ziemię to jest OK .Nie wspomnę o rozpiepszeniu krajów arabskich z ktorych to sa Ci uchodzcy na Białorusi .JEDNOCZMY [ tworzmy swoje partie ] SIE bo inaczej kruki nas rozdziobią.
w ubiegłym roku na każdym rogu dwojka policjantow a dziś zapraszamy całą Europę . Objaw schizofreni ? .https://portal.abczdrowie.pl/najwieksze ... -najlepsze
Wiedzą że to ostatni Sylwester w polsce bo parcie na Rosję jest ogromne a Donbasu nie oddadzą nawet jeśli Polska miałaby zostać poligonem nuklearnym a zostanie w 100%
Zabicie 6 mln Żydów to holokaust ale zabicie 36 mln Indian to nawracanie,ot taka drobna różnica.Stanislaw pisze:ja nie nie uważam że oni niewiedzą co czynią . Trzepią niesamowite majątki, w ciągu kilku lat osiągaja to co kilka pokoleń cieżko pracujacych rolnikow .Tacy ludzie byli w Polsce zawsze ,zaczynając od Piastow a zaborach II wojnie i skonczywszy na terażniejszości .To są poprostu zdrajcy .Im zawsze żyło sie dobrze i tylko niekiedy ponosili odpowiedzialność . Zamiast zmagazynowania gazu , wegla i innych minerałow nakupili sobie złota i jeszcze twierdza ze to dla naszego dobra . Cena gazu wrociła do cen sierpniowych ale nasi dobroczyńcy pewnie zakontraktowali najdrozszy jaki był na parę lat . To są experci ktorzy biora na miescic 100 tys zl i drugie tyle premi za dobre zarządzanie .Ja drobny chłopek po zawodówce przewidziałem ich bezeceństwa robiac zaopatrzenie na dwa lata [nawozy ,paliwo , opał, stal ]. Boje sie tylko że bardzo prą do wojny . TVP obraża moich sasiadów Białoruś -rezim Rosja -Putin zło całego swiata , Chiny - komunizmi zamordyzm ale ze USA Indian się pozbylo i pozamykało w rezerwatach - przejmujac [legalnie ] ich ziemię to jest OK .Nie wspomnę o rozpiepszeniu krajów arabskich z ktorych to sa Ci uchodzcy na Białorusi .JEDNOCZMY [ tworzmy swoje partie ] SIE bo inaczej kruki nas rozdziobią.
"Jedna śmierć to tragedia, milion – to statystyka."
Ио́сиф Виссарио́нович Джугашви́ли,
Ио́сиф Виссарио́нович Джугашви́ли,
przykład długofalowej polityki
https://businessinsider.com.pl/gospodar ... cs&utm_v=2
ciekawe co kombinują
https://businessinsider.com.pl/gospodar ... cs&utm_v=2
ciekawe co kombinują
Śmiali sie wszyscy ze chińczyk za miske ryżu bedzie na nas robił a zeby nie okazało sie ze my bedziemy za tą samą miske ryzu na Chinczyka zapier....
To już się okazało że robimy dopłacając do pracy. Ta śpiewka PRYMITYWNYCH IGNORANTÓW dalej trwa tylko teraz na jęzorach Rosja
Chiny gromadzą zapasy, a unas w 2021 r zutilizowano prawie 35 tyś świń z powodu asf.gdzie takie same świnie przyjeżdżają do nas z całego świata.
Może po prostu Chiny chcą spowodować dalszy wzrost cen zbóż A gdy będzie odpowiednią to sprzedadzą z dużym zarodkiem albo gromadzą żywność bo szykuje się głód albo nie daj Boże wojna
Jest nowy cennik Anwilu 

Tucznika biała strefa 20 groszy w dół
Czyli 4 zeta za zywa
Czyli 4 zeta za zywa
Saletra u mnie 3100.
Niebieska na przyszły tydzień 4,50 żywa za całe auto.arek pisze:Tucznika biała strefa 20 groszy w dół
Czyli 4 zeta za zywa
Bez zmian
-
Jakie macie przemyślenia na stycznie ???
Cena coś ruszy czy do dołu.
Chce w połowie stycznia wywalić wszystko co się rusza.
Cena coś ruszy czy do dołu.
Chce w połowie stycznia wywalić wszystko co się rusza.
Przemyślenia na 2022r
Optymistyczne - ok marca cena zacznie skokowo piąć się w górę z powodu większego popytu i malejącej podaży.
Realistyczne - będziemy dalej się łudzić że musi przyjść przełamanie. Asf będzie zdobywał nowe tereny a my będziemy ledwo zipać i wykruszać się w tempie podobnym co w 2021.
Pesymistyczne - zostaniemy bez świń i bez pieniędzy.
Optymistyczne - ok marca cena zacznie skokowo piąć się w górę z powodu większego popytu i malejącej podaży.
Realistyczne - będziemy dalej się łudzić że musi przyjść przełamanie. Asf będzie zdobywał nowe tereny a my będziemy ledwo zipać i wykruszać się w tempie podobnym co w 2021.
Dobrze prawisz polać ci trzeba
Wysokie ceny zboz spowodują że w nadchodzącym roku więcej gospodarstw zlikwiduje świnie niż miało to miejsce w tym roku
Bo nie liczę że radykalnie zmienia się ceny
Osobiście czekam do końca lutego jeżeli cena nie ruszy przynajmniej do 7 zeta to zaczynam likwidację stada
Bo nie liczę że radykalnie zmienia się ceny
Osobiście czekam do końca lutego jeżeli cena nie ruszy przynajmniej do 7 zeta to zaczynam likwidację stada
-
Ja się pytam o styczeń 4 tygodnie a tu prognoza na cały rok która mówi mi tyle co sam wiemlukas1982 pisze:Przemyślenia na 2022r
Zadzwoń do wróżbity to Ci z tarota odpowie
Nie trzeba być wróżką, jeśli drożeją koszty produkcji od 50% do 300% to nawet laik się domyśli że z min.4zł muszą kosztować 6
-
A po Co? Jeśli towar cały czas płynie do zakładów to po co przepłacać?BRUTAL pisze:Nie trzeba być wróżką, jeśli drożeją koszty produkcji od 50% do 300% to nawet laik się domyśli że z min.4zł muszą kosztować 6
Koniec świętowania, czas narzekania hehe.
Prawdopodobnie bedzie to czas narzekania ZM na ceny i dostępność towaru. No moze nie od dzis, ale....... .
Właśnie zakładom mięsnym o takie myślenie chodzi
Warchlaka z Dani nawet w święta zwozili
Obym się mylił ale tucznika tak szybko nie braknie
Nie po to zakłady programy robiły aby teraz o tucznika prosić się chlopkom
Zaraz tych chłopków nie będzie to się prosić nie będą musieli.
Wątpię aby zauważyli że chłopaków już nie ma
Tak samo może byc że zbozami dziś jest wysoka cena bo Chiny zrobily zapasy
Ale co będzie jak po zniwach do portu nie zawita żaden statek z Chin po zboże
-
Jeżeli Chiny mają miliard + ludności i mają ponad 50 procent światowych zapasów i ma im to starczyc na półtora roku z ich wypowiedzi więc realnie pewnie na rok.arek pisze:Wątpię aby zauważyli że chłopaków już nie ma
To teraz skoro reszta świata dysponuje jakimiś zapasami a zaczynają ograniczać eksporty to czy przypadkiem nie wychodzi na to że są ogromne braki na świecie. ??
Arabia bardzo dużo podpisuje kontraktów na następne żniwa w obawie o braki
arek pisze:Właśnie zakładom mięsnym o takie myślenie chodzi
NIE MYLISZ SIĘ
hotelarstwo zapewnia surowiec -chłopki już są niepotrzebni, jedyni co proszą to nieliczni z tych chłopków [ ci z jakimiś mało wiele obiektami] o hotel
W czerwonej warunki [ceny] dla tych przypartych do muru chłopków to............ 10 lizaków od ogona.
Sami eksperci od eksportu , Chiny to Chiny tamto a tak serio to wiadomo tyle o Chinach że ryż to jedna z ulubionych potraw .
Czas skupić się na czwórce z przodu za kg żywej świni a nie zaglądać do garnka dla skośnego pana .
Dla Chin nasze zboże jest jak taczka zboża od sąsiada.
Taki "statek " to jak kieliszek wódki dla zdrowego chłopa
Czas skupić się na czwórce z przodu za kg żywej świni a nie zaglądać do garnka dla skośnego pana .
Dla Chin nasze zboże jest jak taczka zboża od sąsiada.
Taki "statek " to jak kieliszek wódki dla zdrowego chłopa
W Siedleminie (pow Jarocin) jest planowane postawienie chlewni na ..... 45 tysięcy. W niedalekim Sapieżynie na 12 tysięcy. są to rejony Panów B i W. Jedna chlewnia na 45tys wyżywi 2-3 powiaty.
I można można
Według (niby) specjalistów z różnych banków cena za tucznika będzie wynosila ponad 5 złotych w drugim półroczu a zboża mają jeszcze podróżeć o ponad nawet 30%. Hmm to czyli co najmniej 1 zł na kg w plecy. Czyżby ten rok będzie jeszcze gorszy?
Widać że wybitni specjaliści
Likwidując świnie nie musi być gorszy
-
Chyba sie zaczyna
TA
prądu nawozów premiksów gazu mandatów itd itp
prądu nawozów premiksów gazu mandatów itd itp
6.2 jest na dziś?turbogrocho49 pisze:Chyba sie zaczyna
Niby też podwyżka, ale tylko na 5.8
turbogrocho49 pisze:Chyba sie zaczyna
5 fala ?

Miastowe a to największy konsument ze względu na ilość mieszkańców jak powracają z tych świąt sylwestrów sprawdzą kieszenie ile im zostało jak ich górale z dudków wyczyścili to oczy otworzą. Do tego strzał prąd gaz itd to kupią schab w mięsnym za 20 zł czy w biedrze za 10-12 zł ?
Zajechałem ostatnio do baru bo mi się przypomniał . Jadłem tam ponad rok temu PLACEK PO WĘGIERSKU za 16zł .
Ku mojemu zdziwieniu teraz ten sam placek kosztuje 28zł !!!!
Ziemniaki nie zdrożały mięso nie zdrożało Ba nawet świnie droższe wtedy były.
To co tak koszty podniosło ze 80% cena skoczyła ???
A zapowiadają Bary kolejne podwyżki ok 20-30% bo koszty im rosną . No wybaczcie zwykły kowalski zrobi dobry obiad w domu za 40zł dla 5 osób.
Schab 1kg 20zł
Ziemniaki 2kg 5zł
Warzywa na surówke 7zł
Gaz prąd itp 3zł.
40zł to za chwilke porcja będzie kosztować.
W tym roku poleci tez dużo hoteli i barów !!!!
Zajechałem ostatnio do baru bo mi się przypomniał . Jadłem tam ponad rok temu PLACEK PO WĘGIERSKU za 16zł .
Ku mojemu zdziwieniu teraz ten sam placek kosztuje 28zł !!!!
Ziemniaki nie zdrożały mięso nie zdrożało Ba nawet świnie droższe wtedy były.
To co tak koszty podniosło ze 80% cena skoczyła ???
A zapowiadają Bary kolejne podwyżki ok 20-30% bo koszty im rosną . No wybaczcie zwykły kowalski zrobi dobry obiad w domu za 40zł dla 5 osób.
Schab 1kg 20zł
Ziemniaki 2kg 5zł
Warzywa na surówke 7zł
Gaz prąd itp 3zł.
40zł to za chwilke porcja będzie kosztować.
W tym roku poleci tez dużo hoteli i barów !!!!
Idzie 5 fala ale dojenia rolników...
Zresztą i też większości obywateli bo pod przykrywką pandemii wszyscy podnoszą ceny...
Jak wszyscy rolnicy A raczej chłopaki nie podnoszą wręcz przeciwnie promocja -50% na tucznika ciągle aktualna