Ceny Trzody

Immortaldzk

Re: CENY TRZODY

Post autor: Immortaldzk »

dragonlux pisze:Panowie ładował ktoś w poniedziałek z białej strefy ? napiszcie za ile .Ja dostałem 5.20 wbc
We wtorek znajomy z różowej 5.2 więc różnica się już zatarła
andre

Post autor: andre »

No raczej się nie zatarła, bo u nas w czerwonej 4.9 E
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Ja mam sprzedawać w poniedziałek i na 90% przełoże sprzedaż o tydzień.
Nie pytajcie czy się opłaci, nie potrafię na to odpowiedzieć :D
Immortaldzk

Post autor: Immortaldzk »

andre pisze:No raczej się nie zatarła, bo u nas w czerwonej 4.9 E
Pisałem o różowej.
W czerwonej byłem więc współczuję.
dragonlux

Post autor: dragonlux »

A Dontex to faktycznie tyle płaci 5,50 do 5,55 ?
Wilk86

Post autor: Wilk86 »

A w Niemczech jakieś strefy obowiązują? Są niższe ceny ? Czy tylko z nas durniow robia?
nemezis

Post autor: nemezis »

A kiedy nie robili?????????? Przy naszych politykierach.
danielski813

Post autor: danielski813 »

A kto tych politykierów wybiera???
nemezis

Post autor: nemezis »

No właśnie robieni w durnia ,i tu się chyba koło zamyka.
Emil144

Post autor: Emil144 »

Koniec następnego tygodnia 4.7-4.8 żywa
danielski813

Post autor: danielski813 »

To w sumie jakieś pocieszenie lepiej dokładać 70 PLN niż 150
Ulan

Post autor: Ulan »

dziś były propozycje 4,5 na żywa albo 5,8 WBC
ques

Post autor: ques »

kto tyle proponował
dragonlux

Znając te forum to na pewno się [nie] dowiemy
arek

Post autor: arek »

Chciałeś aby zdradzil własne drogie źródełko
No wez
Ulan

w kilku źródełkach podobne propozycje. poza tym czy to aż tak dużo ? 5,8 na żywą jak by było, to można by powoli zacząć się uśmiechać, a tak jedynie dopiero widać światełko w tunelu. Może warto poczekać co przyniesie czas, a przynajmniej do poniedziałku jeśli ktoś może oczywiście czekać
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

4 kg zboża + dodatki na kg tucznika w zamknietym .Ułan umiesz liczyć ? . Tych prostych wyliczeń nie podważysz .Zostało 10% loch , u mnie .
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Stanisław kończysz z tą hodowlą już od co najmniej 5 lat. Tu trzeba działać zdecydowanie. Jak to mawiał Leszek Miller, prawdziwego mężczyznę poznaje się po tym, gdy ma loch zero. Czy jakoś tak... :)
Stanislaw

peron jestem wolnym rolnikiem , mielismy 60 mamy 5 i nie TY bedziesz o tym decydował co zrobimy i kiedy skończymy .
arek

Tobie Stasiu wydaje się że jestes wolnym rolnikiem
Ulan

Stanisław, umiem liczyć, po czymś wniosłeś że nie umiem ?
napisałem, że jak by było o 1,5 zł/kg żywca wyższa cena to by coś tam zostało może, a w tej chwili jedynie można się cieszyć że przestała cena spadać i trochę się odbiła. Oby to było odbicie od dna i już tylko do góry, bo wiele brakuje żeby wynik nie wychodził na minusie.
Gregory_Fox

Post autor: Gregory_Fox »

Stasiu, 4 kg zboża + dodatki?
Nic dziwnego że ciągle biadolisz.

Ja w poniedziałek dowiedziałem się, że trafimy do czerwonej w piatek już wiedziałem że to koniec.

A ty od pary lat że już ostatnie zaladowales A to znowu masz 20 tucznikow A później że znowu lochy.
Dzikbezasf

Post autor: Dzikbezasf »

Stasio my wyj..ne na rząd bo ma nawozy 2019 rok i ropę z początku covida , 2 emerytury dostanie w marcu wiec ma czym dokładać . 5 lat temu jego córka brała 10 koła na miesiąc więc on świnie po to trzyma żeby mogła przyjechać do ojca i dzieciom pokazać .

Poza tym juz lepiej by było jakby nie miał tych macior , nawet 5 . Góra mięsa będzie czy będziecie mieć te świnie czy nie .
Jakby zamknąć import wieprzowiny z zachodu to ludzie ze wsi pojechaliby strajkować bo nie byłoby mięsa w Biedronce na kotlety . Jak to nie ma schabu po 9 tylko za 20 ?
hodowca przez cecha

Post autor: hodowca przez cecha »

Stanislaw pisze:peron jestem wolnym rolnikiem , mielismy 60 mamy 5 i nie TY bedziesz o tym decydował co zrobimy i kiedy skończymy .

Ty Stanisław robisz się niewiarygodny. Niby masz paliwa kupione na zapas na dwa lata, a jak obniżyli vat to zamawiasz dostawę nowego. Pewnie na następne dwa lata. Tak samo z tą hodowlą jesteś na emeryturze pewnie załapałeś się jeszcze na tą wcześniejszą od 60 lat.Zamiast dziękować PSL- owi za te 5 lat to realizujesz plan dla wsi PIS-u praca aż do śmierci.
rom19

Post autor: rom19 »

Jedziecie po Stanisławie jakby wam te kilkadziesiąt gr wzostu przywróciło opłacalność. Przypomnę tylko , że na tą chwilę jest ch*jowo...
czarny

Post autor: czarny »

.... jowo to jest jak nie ma opłacalnosci a teraz to jest załamanie totalne. To jest ***** UNIĘ.
adamk9335

Post autor: adamk9335 »

Ja to wszędzie pisze i mówię że ta cała unia to gorsza zaraza od komuny.
321

Post autor: 321 »

Widzę że kilka groszy na plus niektórym rozum odbiera . Pozdrawiam , do zobaczenia za parę lat może coś kupię na licytacji komorniczej zaślepionych głupoli co czepiają się Stanisława.
Sam mam w głęboko w d...i ceny ON ( B 0)przez 6 lat RSM przez 5
Żadnych inwestycji nie potrzebuje ewentualnie mały remont. Chętnie kupię grunt . Moja zasada połowa rocznego prznego przychodu w gotówce i zapas zbóż na rok( zakup tylko w żniwa , mam stałych dostawców płatność 2 dni , place więcej niż okoliczne skupy)
hodowca przez cecha

Post autor: hodowca przez cecha »

321 pisze:Widzę że kilka groszy na plus niektórym rozum odbiera . Pozdrawiam , do zobaczenia za parę lat może coś kupię na licytacji komorniczej zaślepionych głupoli co czepiają się Stanisława.
Sam mam w głęboko w d...i ceny ON ( B 0)przez 6 lat RSM przez 5
Żadnych inwestycji nie potrzebuje ewentualnie mały remont. Chętnie kupię grunt . Moja zasada połowa rocznego prznego przychodu w gotówce i zapas zbóż na rok( zakup tylko w żniwa , mam stałych dostawców płatność 2 dni , place więcej niż okoliczne skupy)

Ty to jesteś prawdziwy patryjota jak trzymasz w gotówce przez rok połowę przychodów. Przy tej inflacji to 10% tej twojej gotówki idzie rocznie na PiS-owskie plusy. Skup zboża w żniwa to ostatnimi laty dobry interes ale czy tak było zawsze i będzie w przyszłości to nie wiadomo. Jeszcze dochodzi ryzyko wpadki ASF a z tym związany problem z wypłatą przez państwo odszkodowania za zniszczone pasze czyli zgromadzone zboże. Choć nie wątpię że ty jako wzorowy hodowca takowe dostaniesz bez problemu. Co do Stansława to z gruntu rzeczy postępuje słusznie lokując szybko kasę w towar. Tylko nie wiem czy przechowywany 2 lata ON nie straci na jakości ale to już jego problem.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

ze skrajności w skrajność :lol:

jak dochód 30 % przychodu , to dostępność gotówki stanowiąca do 70 % przychodu nie powinna nikogo dziwić w zależności od pory wypłaty następnego przychodu

trochę się na inflacji traci grosza jak gotówka na zawołanie , ale więcej się traci jak gotówka niedostępna [w postaci odsetek których około 90 % rolników nie jest w stanie policzyć kupując środki do produkcji np .] i zdrowia bo to branie na kredyt nie służy zdrowiu psychicznemu :lol: :lol:

Większość tu młodych pewnie Stanisława do końca nie zrozumie , szczególnie jego biadolenia CHŁOPINA starszy, dużo zdrowia i sił włożył w gospodarkę i teraz podk...rwiony , bo nikt nie chce wózka pchać za niego , sam nie daje rady , a jak już ciągnie wózek to traci na tym że go pcha .

Młodszy bardziej się usprawiedliwi odnośnie pchania wózka , nie będzie biadolił siądzie na tira , albo wyjedzie za granice i najwyżej Ojcu powie że pierdoli jego darowizne [ świnie i hektary ]
321

Powiatowy lekarz weterynarii na spotkaniu w sprawie ASF powiedział zboże w silosach zamkniętych, dotarli paszowe w zamkniętych opakowaniach nie podlega utylizacji.
Olej napędowy bez bio dodatków nie traci na jakości nawet do 6 lat .
Proponuję zalać dwa czyste zbiorniki jeden B-0 , drugi B-7 i po roku porównać gdzie zachodzą reakcje chemiczne i bakteryjne ( B-7 szlamowaty osad) drugi czysty.
Gotówka nie traci , zdarza się tu i teraz wręcz natychmiast coś do kupienia w dobrej cenie . Co można później sprzedać.
dragonlux

Macie wiedze co z cenami na ten tydzień ?
Emil144

Cena na dziś nie ważna, tylko frajer sprzeda w tym tygodniu.
Dzikbezasf

Jaki jest sens żeby ropę magazynować ? Może mi ktoś wytłumaczyć ? :D
321 Ty to taki bystry jesteś nic ino wycieczki z koła gospodyń do ciebie na farmę zapraszać
stan1069@o2.pl

Emil144 pisze:Cena na dziś nie ważna, tylko frajer sprzeda w tym tygodniu.
to właśnie dlatego tucz nakładczy się rozwija i dożyna wolny rynek , wcale się im nie dziwie , robił bym to nawet z większą premedytacją i z uśmiechem na twarzy

ciekawe jak by się Tobie pasza w silosach kończyła co byś powiedział jak by mieszalnia powiedziała to co TY dzisiaj ????????? jak by na horyzoncie komponenty paszowe drożały
Emil144

Jak ktoś nie ma zaplecza na tydzień do przodu to jak ma funkcjonować z tej branży :shock:
Swoją drogą każdy ma tak krótką pamięć jak zaklady brały z gadka albo sprzedajesz pan za jałmużnę albo w ogóle nie odbierzemy. Oczywiście sprzedaż na WBC z okrojona wybojowoscia do granic maxymalnego upokorzenia.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 lut 2022, 11:16 przez Emil144, łącznie zmieniany 1 raz.
Stanislaw

stan1069@o2.pl pisze:ze skrajności w skrajność :lol:

jak dochód 30 % przychodu , to dostępność gotówki stanowiąca do 70 % przychodu nie powinna nikogo dziwić w zależności od pory wypłaty następnego przychodu

trochę się na inflacji traci grosza jak gotówka na zawołanie , ale więcej się traci jak gotówka niedostępna [w postaci odsetek których około 90 % rolników nie jest w stanie policzyć kupując środki do produkcji np .] i zdrowia bo to branie na kredyt nie służy zdrowiu psychicznemu :lol: :lol:

Większość tu młodych pewnie Stanisława do końca nie zrozumie , szczególnie jego biadolenia CHŁOPINA starszy, dużo zdrowia i sił włożył w gospodarkę i teraz podk...rwiony , bo nikt nie chce wózka pchać za niego , sam nie daje rady , a jak już ciągnie wózek to traci na tym że go pcha .

Młodszy bardziej się usprawiedliwi odnośnie pchania wózka , nie będzie biadolił siądzie na tira , albo wyjedzie za granice i najwyżej Ojcu powie że pierdoli jego darowizne [ świnie i hektary ]
Nie wiesz jak jest a tworzysz , moją pracą jest utrzymanie sprzętu i 8 wiaderek paszy dla macior dziennie , kombajnowanie 50 ha i czasem jakieś uprawy sianie rzepaku reszte zięć, o zapierdalaniu nie ma mowy , jedyną reczną robotą to jest wygarniecie obornika na ganek reszta traktor , mieszalniki , paszociągi
stan1069@o2.pl

Emil144 pisze:Jak ktoś nie ma zaplecza na tydzień do przodu to jak ma funkcjonować z tej branży :shock:
Zakłady mięsne zaplecze mają żywe , wiadomo może zachorować , być wcześniej leczone [ karencja na leki ] niemożliwy dojazd ,ludzie na taśmach , zamówienia itd towar musi być

jak się prowadzi biznes to trzeba partnerów rozumieć / szanować
jak się robi tak się ma !!!
Emil144

Ale jesteś naiwny jak Cię zakład mięsny poszanuje przy spadkach cen haha
arek

A ja już myślałem że rolnicy znormalnieli
Jak łatwo się pomylić
321

Dzikbezasf pisze:Jaki jest sens żeby ropę magazynować ? Może mi ktoś wytłumaczyć ? :D
321 Ty to taki bystry jesteś nic ino wycieczki z koła gospodyń do ciebie na farmę zapraszać

Żaden przy zakupie 2.99 litr netto
daniel0

Post autor: daniel0 »

Emil nie wiem czym się zajmujesz, ale świnia to żywy organizm. Poza tym w cyklu zamkniętym sprzedaży nie odsuniesz o tydzień czy dwa....
O tym co dyskutujecie to normalna GOPODARNOSC i inwestowanie kapitału w taki sposób jaki umiemy. Każdy jest doby oby był skuteczny.
Cena szaleje, czy jednak rolnicy?
Aż 5.55 netto hak.
Promocji ciąg dalszy!!!
Emil144

Nie promocji tylko to jest cena dla ludzi niezorientowanych, ostatnie chwile na wyzysk.
Dzikbezasf

Emil nie przedstawiaj pana jak drożeją tylko pochwal się sytuacja jak cena spada . To że 2 tyg temu oddałeś po 3.9 to o tym nie wspominasz no chyba że jesteś skupiającym to możesz się tak powysmiewać .
Hodowca ma tyle do gadania co Ukrainiec do Putina czyli nic , raptem jak cena rośnie to wszyscy się wstrzymują a jak zacznie spadać to co bardziej cwaniaczyli pierwsi oddadzą aby im ktoś kupił nie ważne za ile . Typowy polak , wróci z giełdy , sprzedał ziemniaki nie ważne że 3 zł za 15 kg , ważne że sprzedał
Dzikbezasf

321 pisze:
Dzikbezasf pisze:Jaki jest sens żeby ropę magazynować ? Może mi ktoś wytłumaczyć ? :D

Żaden przy zakupie 2.99 litr netto
Taka cena utrzymywała się przez dwa tygodnie w maju 2020 roku , nie sądzę żeby ktoś zmieścił 20 czy 30 tys litrów i do tej pory korzysta , fakt jeden będzie miał na 10 lat , drugi na pół roku , na dziś to nie ma znaczenia , teraz zmagazynować to możesz tłuszcz na brzuchu po żarciu z biedry
321

Więc wtedy kupiłem i mam.
Emil144

Dzikbezasf pisze:Emil nie przedstawiaj pana jak drożeją tylko pochwal się sytuacja jak cena spada . To że 2 tyg temu oddałeś po 3.9 to o tym nie wspominasz no chyba że jesteś skupiającym to możesz się tak powysmiewać .
Hodowca ma tyle do gadania co Ukrainiec do Putina czyli nic , raptem jak cena rośnie to wszyscy się wstrzymują a jak zacznie spadać to co bardziej cwaniaczyli pierwsi oddadzą aby im ktoś kupił nie ważne za ile . Typowy polak , wróci z giełdy , sprzedał ziemniaki nie ważne że 3 zł za 15 kg , ważne że sprzedał
Jak chce coś doradzić to słuchaj uważnie bo znowu się wyleszczysz po 3.9. Nie będę Ci tłumaczył racji bo i tak tego nie zrozumiesz dziś
321

W sprawie wojny na Ukrainie to Chiny musiały coś wcześniej wiedzieć więcej o tym że robiły zapasy zbóż i surowców przez co ceny wzrosła
Dzikbezasf

Od nowego roku do tej pory nikt się ceną nie pochwalił , nie ważne jaka strefa .
Dziś też nie ma szału 4.3-4.4

Co do mojej ceny 3.9 to ostatni raz po tyle sprzedałem w listopadzie 2015 roku .

Cena wzrośnie jak posprzedajemy :P
Pozdrawiam
Dzikbezasf

321 pisze:Więc wtedy kupiłem i mam.
Widocznie mało potrzebujesz i dobrze że kontroli nie miałeś gdzie to trzymasz
ODPOWIEDZ