FORUM
Ceny Trzody
Re: CENY TRZODY
Wieprzowina na giełdach cały czas rośnie, cieszy.
-
Podobno warchlaczek idzie ja ciepłe bułeczki, czyli jak zawsze nie schodził to trzeba podnieść cenę tucznika.321 pisze:Takiego sms dziś dostałem miałem kolesia zablokować
ale przesyła informacje o giełdzie szwabskiej i warchlakach to nie muszę szukać tych informacji.
Witamm, w zwiazku z ograniczona dostepnoscia warchlaka osoby zainteresowane zakupem warchlakow w najblizszych 2 tygodniach prosze o kontakt. Na ten moment mamy jeszcze dostepne warchlaki w roznych statusach.
Suma sumarum to i tak dokładać trzeba coraz wiecej pewnie . Niech ktos przeliczy po dzisiejszych cenach koszty .,bo ja slaby jestem w wyliczeniach.
-
po łebkach licząc poniżej 10 za kg. żywca nikt normalny nie powinien się tym procederem zajmować
nie twierdzę że ci co się na obecną chwile tym zajmują są nie normalni
domyślam się że zdecydowana większość jest do tego zmuszana , a zdecydowana mniejszość oczekuje poprawy sytuacji i ceny która ich z kręgu nienormalnych uwolni
nie twierdzę że ci co się na obecną chwile tym zajmują są nie normalni

No niestety do opłacalności jeszcze daleka droga ale narazie idzie w tym kierunku. Zobaczymy co będzie dalej...
Stan a kto Ciebie zmusza do pisania tyle lat takich wiadomości ? Mi jakby to koło dupy latało to bym sobie forum głowy nie zawracał i nie tracił czasu .
Coś niektórzy na tukanie się uwzieli A to jeden z najmadrzejszych rolników na tym forum, A on analizuje dane w szerszym zakresie niż my i taka jest prawda. Nie zawsze wszystko przewidzi bo w tych czasach niestety spekulanci rządzą. Pozdrawiam wytrwalych.
Jak widzę że soja i pszeniczka tak pięknie rośnie na giełdzie to ta podwyżka co jest teraz w wieprzowinie to jest jak zwykle lipa. Za chwilę 6 zł na żywo to będzie zero . Więc nie ma się czym podniecać chłopaki tylko już widzę że ten rok dla trzody będzie stracony z powodu wysokich kosztów najwyższych w historii. Na cbot już lekkie zniżki wieprzowiny. Więc raczej będzie się kręcić miedzy 4.8 a 5.3 ciekawe jaka jałmużnę znowu wymyślą po dotacji na prosiaki
pamiętaj tylko że czołgi strzelają i trzeba przed nimi spier..... szybciej niż przed pociągiemhodowca przez cecha pisze:Od kiedy ruskie czołgi wjechały na Ukrainę to już pomału to światełko widać. Pewnie któryś pomylił drogę i wjechał w ten tunel.
Ciekawe kiedy na Wiśle się zatrzymają .
Sankcje Rusek ma w dupie to jest pewne , 5 tys Jankesów może im grochówkę gotować .Błaszczak ma już drimlajnera nasmarowanego do Chicago
Sankcje Rusek ma w dupie to jest pewne , 5 tys Jankesów może im grochówkę gotować .Błaszczak ma już drimlajnera nasmarowanego do Chicago
Chciałbym coś powiedzieć, ale pewnie przez niektórych będę skrytykowany lub potraktowany z przymróżeniem oka. Tym razem nie będę pisał szczegółów jednak twierdzę, że odbijemy sobie straty z nawiązką. Jeśli ktoś uważa, że jestem jakimś naganiaczem proszę pisać na priv. Podam adres swojego gospodarstwa i przy kawce pogadamy. Za chwilę nie będzie miało większego znaczenia czy świnie są z białej, różowej, czy czerwonej strefy. Trzymajcie mnie za słowo. Jeśli tak sie nie stanie będziecie mogli mnie besztać. Honorowo wezmę to na klatę. Ryzykuję, bo sytuacja jest nieprzewidywalna, ale w tym przypadku również wyjątkowa. Jeśli będzie kicha to odejdę w niesławie z tego forum. Będzie to również wiązało się z końcem mojej świńskiej działalności. Wtedy też nie będzie mi czego tu szukać. Pozostanie wstyd, bieda i frustracja. Serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Tukan odważnie prorokujesz , pewne jest że na naszym podwórku towaru z dnia na dzień będzie coraz mniej i dziura dopiero nadejdzie a czy cena będzie pokrywała koszty i dawała zarobić to się okaże... Po tym co ostatnio widać nie mam niestety takiego przekonania, prędzej zboża stanieją niż tycznik będzie bił rekordy i obym się mylił.
-
Będzie dobrze a nawet bardzo dobrze, chyba ze nas zastrzelą
6 zł żywa waga realne za kilka tygodni.
Za kilka tygodni bedzie minimum 8. I będziemy mieli wyższa cenę niż u Niemca. I to nie są pobożne życzenia. Za dwa trzy tygodnie zacznie się istna panika na zakładach bo będziesz musiał kupić tuczniki po każdej cenie albo wypadasz z rynku.
Nie poto zaklady mięsne budowały bazę surowcówa w postaci hoteli aby teraz bic się o tucznika
Za kilka tygodni to dla ruskich przyjdzie oddać świnie jak w takim tempie pójdą jak do Kijowa . Jak któryś myśli o NATO czy UE to się może rozczarować
arek pisze:Ja kupiłem karnisterek 20 litrowy napędu chyba z 5 lat temu A że zużywam rocznie literek to mam zapas jeszcze na co najmniej 14 lat taki jestem zapobiegliwy
Kup jeszcze jeden karnisterek ale mały 5 litrowy póki litr jest poniżej 7 Zeta.
Woreczek saletry też.
Za chwile okaże się że saletra za 3tysie była tania jak barszcz i"była"
Ostatnio zmieniony czwartek 24 lut 2022, 09:44 przez 321, łącznie zmieniany 1 raz.
Drożyzny ciąg dalszy najpierw przez pseudopandemie a teraz przez wojnę. Jak ludzie wpadną w panikę to dopiero nakreci się spirala wzrostu cen ...
Pamiętam jak latem przy bardzo wysokich cenach pszenicy Rosja wstrzymała eksport, Pekin kupował niewyobrażalne ilości, także jak bliski wschód. Napisałem, że śmierdzi mi to jakąś wojną, bo gromadzone są zapasy. Bardziej jednak miałem na myśli Tajwan. Oby teraz w tym miejscu coś się nie wydarzyło.
To jest idealna okazja dla Chin. One nie potępiły Rosji raczej USA za nagonkę.
To był błąd dali się namówić
Memorandum budapeszteńskie (Memorandum Budapeszteńskie o Gwarancjach Bezpieczeństwa) – porozumienie międzynarodowe niemające statusu traktatu[1] podpisane w grudniu 1994 roku[2] w Budapeszcie, na mocy którego Stany Zjednoczone, Rosja i Wielka Brytania zobowiązały się do respektowania suwerenności i integralności terytorialnej Ukrainy, oraz powstrzymania się od wszelkich gróźb użycia siły przeciwko jej niepodległości i integralności terytorialnej[3], a Ukraina zobowiązała się do przekazania strategicznej broni nuklearnej Rosji i przystąpienia do układu o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej[1].
Memorandum budapeszteńskie (Memorandum Budapeszteńskie o Gwarancjach Bezpieczeństwa) – porozumienie międzynarodowe niemające statusu traktatu[1] podpisane w grudniu 1994 roku[2] w Budapeszcie, na mocy którego Stany Zjednoczone, Rosja i Wielka Brytania zobowiązały się do respektowania suwerenności i integralności terytorialnej Ukrainy, oraz powstrzymania się od wszelkich gróźb użycia siły przeciwko jej niepodległości i integralności terytorialnej[3], a Ukraina zobowiązała się do przekazania strategicznej broni nuklearnej Rosji i przystąpienia do układu o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej[1].
Następuje zmiana wajchy na świecie. Chiny zaanektują Tajwan za 3...2....1... A im europa nawet palcem nie pogrozi bo jesteśmy od nich uzależnieni.
Zresztą cała europa ma tak śmieszne armie, że w razie skumania się żółtego z Władimirem zmiotą nas w kilka tygodni.
Ale na to z kolei wujek z USA by nie pozwolił bo stracił by nie tylko resztki władzy globalnej ale i najwierniejszych światowych sojuszników.
W każdym razie będzie ciekawie
Lecz niekoniecznie bezpiecznie.
Zresztą cała europa ma tak śmieszne armie, że w razie skumania się żółtego z Władimirem zmiotą nas w kilka tygodni.
Ale na to z kolei wujek z USA by nie pozwolił bo stracił by nie tylko resztki władzy globalnej ale i najwierniejszych światowych sojuszników.
W każdym razie będzie ciekawie
Lecz niekoniecznie bezpiecznie.
Unijni dysydenci smarują dupska wazelina.
-
Wojna wojną ale ciekawe słuchy dochodzą odnośnie cen soi może któryś z kolegów zna cenę na dziś???
-
Dzieje się na Matifie zielono pszenica powyżej 300 euro, rzepak dochodzi do 800 euro. Takie ceny pokryłyby kosmiczne ceny nawozów, bo zaczęło się już robić nieciekawie. Teraz czas na świnie, tylko że nikt nie panuje nad pogłowiem, Tak w zasadzie to może być jak w Chinach rekordowe ceny a po pół roku nadprodukcja. Więc byłbym bardzo ostrożny w prognozach. Produkcji zboża ot tak nie można zwiększyć przez pół roku na dodatek przy astronomicznych cenach nawozów a trzody chlewnej jest bardzo łatwo, wystarczy dobra cena.
-
2900 soja
-
I zamowilem, bo podobno nie bedzie towaru
Nie chce krakać ale mięso nie jest towarem pierwszej potrzeby i moż zana je ograniczyć w jadłospisie. A raczej nastąpi wzrost cen nośników energii co wpłynie na cenę końcowa wysoko przetworzonych produktów żywnościowych co spowoduje spadek ich spożycia że względu na przyszłe zubożenie społeczeństwa, a największe tego koszty poniesie producent surowca
U mnie 1 km kolejka do CPN po paliwo woj świętokrzyskie/Podkarpackie
Ktoś sprzedawał świnie w tym tyg? Jakie są ceny?
Jakiś użytkownik pisał że po 5 zł na ten tydzień , wątpię żeby ktoś po tyle sprzedał ,4,6-4.7
5zl już jest ale to nadal nic bo po drugie połowie następnego tygodnia 5.5zl żywa
-
Wczoraj 5,5 zł WBC . Czerwona
Przepraszam +13
-
Mała chyba +13lukas1982 pisze:Mała +9
-
Gadalem z chlopakiem z sop-u jest nie ciekawie, nie chcial mi powiedziec czy na polske tez napadna, oni juz cos wiedzą
Mam wrażenie że wpadł lis do kurnika zagryza kurę a reszta kur gracze i liczy że sobie pójdzie i może nie wróci.
-
321 pisze:Mam wrażenie że wpadł lis do kurnika zagryza kurę a reszta kur gracze i liczy że sobie pójdzie i może nie wróci.
Putin weżmie co swoje z Ukrainy i na tym wojna ucichnie. Przecież cały wschód Ukrainy to w przeważającej większości Rosjanie. Z nami nikt w 1945r się nie cackał, była linia Kerzona i nawet Polski Lwów
musieliśmy oddać ZSRR a teraz Ukrainie. Sam Lenin powołując Socjalistyczną Republikę Ukrainy pewnie nie wiedział co czyni, powstało państwo nie jednolite narodowościowo które łatwo rozbić.
Wracając do tematu świnek. Ktoś potwierdzi oferty 5.5/auto na poniedziałek/wtorek?
Napaść napadną , kwestia za ile , pod Brześciem i Grodnem konkretne zasoby armii zgromadzili .
Obca armia na terenie Polski jako pomoc w razie w zawsze zwiastowała wojnę
Obca armia na terenie Polski jako pomoc w razie w zawsze zwiastowała wojnę
No i pojadą zagraniczne traktory na lawetach zastąpić zasłużone białorusy
Widać mniej więcej kto z jakiego regionu kraju... My przy granicy inaczej na to patrzymy...
Jeżeli ludzie nie zaczną się naprawdę mobilzować to prędzej czy później będziemy mieli problem.
Nowoczesna Europa stoi dezerterom otworem do czasu więc miejcie to na uwadze.
Od zaraz obligatoryjne szkolenia z podstaw obronności, szkolenia w terenie itp. O broni nie wspominam bo to dla nowoczesnego europejczyka temat tabou...
Jeżeli ludzie nie zaczną się naprawdę mobilzować to prędzej czy później będziemy mieli problem.
Nowoczesna Europa stoi dezerterom otworem do czasu więc miejcie to na uwadze.
Od zaraz obligatoryjne szkolenia z podstaw obronności, szkolenia w terenie itp. O broni nie wspominam bo to dla nowoczesnego europejczyka temat tabou...
Wczoraj 5,80lukas1982 pisze:Wracając do tematu świnek. Ktoś potwierdzi oferty 5.5/auto na poniedziałek/wtorek?
-
Właśnie włączyłem wiadomości i dowiedziałem się że rolnicy na proteście to rosyjska dywersja. No ładne rzeczy.
nom, Kołodziejczak chlapnął za dużo wczoraj, widać, że to polityczny świeżak.
To mają teraz mięso by sobie poużywać.
To mają teraz mięso by sobie poużywać.
lukas1982 pisze:nom, Kołodziejczak chlapnął
Albo popadł w samozachwyt i uwierzył we własna doskonałość, albo ktoś mu tak głupio podpowiada.
Jak ktoś jeszcze pamięta, gdy tylko Agrounia zaczęła coś znaczyć, natychmiast wokół niego zaczęli się objawiać ludzie służb (tych rodem z prl-u co już nie istnieją, ale mają wpływy i w obecnych, a może i coś więcej niż tylko wpływy), że wymienię tylko Tanajno i Bustowskiego.