FORUM
Ceny Trzody
Re: CENY TRZODY
jestem ciekaw skąd za chwile paszarnie i tucz nakładczy wezmie zboże , firmy produkujace ze stali zaczynaja stawać . A tu dla ludzi o przecietnej IQ https://www.youtube.com/watch?v=_WdS-IibM28
+10
1,85 euro,
tyłka tu nie urywa ciągle,
po przeliczeniu mamy
1,85*4,68=8,66zł a
8,66*0,78=6,75 na żywą zaledwie
do 10zł jeszcze daleko,
świń było mniej i miały niższą masę, więc póki co odwrócenia trendu raczej nie widać
1,85 euro,
tyłka tu nie urywa ciągle,
po przeliczeniu mamy
1,85*4,68=8,66zł a
8,66*0,78=6,75 na żywą zaledwie
do 10zł jeszcze daleko,
świń było mniej i miały niższą masę, więc póki co odwrócenia trendu raczej nie widać
Ciekawe jaka cena będzie za około 3 miesięcy. Słyszałem że już warchlak 400 netto kosztuje doliczajac pasze, prąd upadki to w 1000 zł ciężko będzie się zamknąć A to przecież nie wszystkie koszty.
Śpiewają krasnoludki że niewidzialna ręka rynku [ta na A] CHCE WYWOŁAĆ POPŁOCH wśród zwierzyny.
Animeks podobno coś kombinuje z ceną
-
Nie tylko oni, inne zakłady też zaczynają kombinować.
A jak myślisz co wyciąga najlepiej świnie z chlewa?
Spadek ceny!
Na wczoraj 9 hak duże zakłady, mniejsi dzwonią i placa według potrzeby.
Niech jada teraz do niemca i kupią to co im brakuje...
Ciężkie czasy! Chore ceny!!
Spadek ceny!
JEDNO JEST PEWNE -MAJĄ BRAKI TOWARU.
NIEMIEC BEDZIE PŁAKAŁdaniel0 pisze:A jak myślisz co wyciąga najlepiej świnie z chlewa?
Spadek ceny!
To w końcu jaka cena na koniec tygodnia?
Składał już ktoś na te 1000 do lochy mam pytanie jeśli od 20 loch urodziło się 227 prosiąt to ile kasy dostanę
Dostaniesz 22000 zł. Nigdzie nie podaje się liczby loch ,poprostu jest 1000 do każdej pełnej dziesiątki urodzonych prosiąt.
To jest tylko po to by lepiej brzmiało we wniosku nie pisze ile ma loch tylko prosięta czyli jest 100 zł do prosięcia (pełne dziesiątki zgłoszone) a nie 1000 do lochy
Co się dzieje? rzeźnie wstrzymują skup
Wstrzymać i nie sprzedawać zakładom w biedronkach mało mięsa
Nic dziwnego bo troche im jeszcze do nas brakuje w cenach
Hehe. Rzeźnie grają na panikę a za dwa tygodnie będzie cho...rna nerwówka bo część z nich nie będzie miała towaru i pod stołem będzie 8zł za kg.
Jak to mówi klasyk przekształcając go na sytuację z tucznikami - świń nie ma i nie będzie.
Jak to mówi klasyk przekształcając go na sytuację z tucznikami - świń nie ma i nie będzie.
[quote="0909"]Dania plus[/quote]
Dania nawet po podwyżkach daleko w tyle zostaje z cenami za resztą Europy .
Cytat z niemieckiej strony rolniczej :
Podaż na żywo pozostaje niewielka
Masy ubojowe, które ostatnio mieściły się w normalnym zakresie, wynoszącym nieco
poniżej 97 kg, nie wskazują na to, że tuczacy wstrzymywali świnie ze względów
spekulacyjnych. Nie przewiduje się zatem wzrostu podaży w nadchodzących
tygodniach. Radość z podwyżki cen przyćmiewa wzrost kosztów.
Moim zdaniem w środę kolejne podwyżki
Dania nawet po podwyżkach daleko w tyle zostaje z cenami za resztą Europy .
Cytat z niemieckiej strony rolniczej :
Podaż na żywo pozostaje niewielka
Masy ubojowe, które ostatnio mieściły się w normalnym zakresie, wynoszącym nieco
poniżej 97 kg, nie wskazują na to, że tuczacy wstrzymywali świnie ze względów
spekulacyjnych. Nie przewiduje się zatem wzrostu podaży w nadchodzących
tygodniach. Radość z podwyżki cen przyćmiewa wzrost kosztów.
Moim zdaniem w środę kolejne podwyżki
Dania to inna liga współpracy handlowej na linii zakład-rolnik
Panowie wstrzymujcie sprzedaż tucznika do środy te obniżki to celowa zagrywka zakładów Niemcy w środę podniosą cenę odmawiajcie umówione świnie nie gódzcie się na obniżki bo jak im dacie palec to wam rękę upierdolą niema żadnej nadwyżki tucznika
ile za duńczyka teraz śpiewają po dzisiejszej podwyżce?
Kaufland szynka 8,99 ciekawe czy to z naszych po 7 zł raczej nie.
Trzymaj sobie Olek te świnie jak masz pasze i zboże ja przetrzymalem 2 tyg do wtorku średnia waga 142 kg sprzedane po 7 zł i zamykam chlewnie
Duńczyk do g9ry pewnie juz min 360zl i zaczynają dzwonić czy warchlaka nie potrzeba !!!
Trzymaj sobie Olek te świnie jak masz pasze i zboże ja przetrzymalem 2 tyg do wtorku średnia waga 142 kg sprzedane po 7 zł i zamykam chlewnie
Duńczyk do g9ry pewnie juz min 360zl i zaczynają dzwonić czy warchlaka nie potrzeba !!!
teraz jest dobry moment żeby sprzedać co się ma i zakończyć przygodę ze świniamichłop pisze:Kaufland szynka 8,99 ciekawe czy to z naszych po 7 zł raczej nie.
Bardzo mądrze mówisz.
I lepszego momentu może nie być.
Większość przyzna rację
Mało kto posłucha
Mało kto posłucha

Zmieniając temat to ktoś w tych czasach buduje chlewnie ?jak pręt zebro 8,5 zl kg, kable 40 % zresztą wszystkie materiały ostro w górę razem z robocizna.... kiedy to wszystko się zwróci...
Pewnie że budują. Wszystko można było kupić przed podwyżkami.
Ci co najwięcej krzyczą że kończą to już mają wstawione i nie chcą słyszeć o przerwie tylko na forum robią zamęt od kilku lat .
Przed podwyzkami w tym roku czy w tamtym?
Wszyscy mają zeszłoroczne zapasy , ropy nawozu , stali , pustaków płyty warstowej , normalnie jasnowidze że to przewidzieli
Niedługo zapas tłuszczu się przyda na ciężkie czasy .
Pochwal się jeden z drugim ile masz brutto na żywą wagę

Niedługo zapas tłuszczu się przyda na ciężkie czasy .
Pochwal się jeden z drugim ile masz brutto na żywą wagę

Każdemu przydałaby sie kasa na zapas he he. Ten kto buduje na kredyt to na pewno materiałów budowlanych rok wcześniej nie kupił A przy tych cenach to nikt przy zdrowych zmysłach nie buduje chlewni. W podlaskim 7.1 netto na żywa sprzedaż w poniedziałek.
od 2 tygodni cena jest taka że nie wychodzi -200 zł na sztuce, a tu już temat budowy budynków powraca jak bumernag. Spokojnie, jeden rzut wyjdzie lepiej może a potem w kolejnym wszystko oddamyWilk86 pisze:Zmieniając temat to ktoś w tych czasach buduje chlewnie ?jak pręt zebro 8,5 zl kg, kable 40 % zresztą wszystkie materiały ostro w górę razem z robocizna.... kiedy to wszystko się zwróci...
i tak,
bo to chodzi o to żeby cały czas było pod kreską, każdy ma już tego dość, potem na chwile dadzą zaczerpnąć oddech na jednym rzucie .. i znów przez rok można będzie brać za darmo
Dajmy na to że komuś zostanie teraz 200zł ze sztuki. Pomijając fakt że wcześniej rok robił za darmo i to nie zrekompensuje tej straty. To i tak nawet nie zobaczysz tej kasy, bo od razu oddasz ją na droższego warchlaka który jest droższy o conajmniej 200zł na sztuce w porównaniu do tego z którego teraz schodzą tuczniki. O droższej paszy i innych kosztach już nie wspomne.
Ulan ja akurat tak z ciekawości zapytałem. Mam cykl zamknięty i rozumiem też hodowców w cyklu otwartym. Sami wiecie że'' świński interes ''jest jednym z najgorszych i najmniej przewidywalny niestety...
Witam. Po ile sprzedajecie żywiec w tym tygodniu?
To jaka będzie cena to zależy od nas samych jeśli ktoś się zgodzi na 6.8 to potyle sprzeda moim zdaniem nie powinniśmy sprzedawać poniżej 7 zł
To może inaczej. Ile zakłady wam proponują za tuczniki? Wiem, że pasowałoby nie sprzedawać taniej jak 7 zł ale realia są inne.
Sam sobie odpowiadasz.Nas już nie stać na produkcje tuczników z dokładką po 200zł. ZM mają tuczniki u niemca,duńczyka ba mogą zamawiać szynkę z Hiszpanii po kilkadziesiąt tirów na raz i likwidować co polskie ciesząc się jakie to chłopy głupie trzymając tuczniki po 4 zł.
-
Mam pytanie jakie są widełki wagi półtusz w Sokołowie i jakie są potrącenia za półtusze ponad wagę? Drugie pytanie to jakie są widełki mięsności klasy E i do jakiej ceny spada cena w klasie U, jeśli klasa E kosztuje na chwilę obecną 8,8 zł?
-
W czwartek płacili 9.2 plus mięsność za całe autorom19 pisze:Sokołów 9 wbc
Walka na giełdzie. Ostatnia partia 2,035
BRUTAL pisze:Walka na giełdzie. Ostatnia partia 2,035
walka nie walka, mnie to dziwi czemu czasami biją się o jakąś partię na zabój, a drugiej za 1,9 nikt nie licytuje
Bo każdy wku .. rwiony że poprzedniej nie wygrał

Mało kto zwraca uwagę na opis towaru... Najczęściej te partie które łapią wyższą cenę mają np certyfikat o chowie spełniającym dobrostan na wyższym poziomie lub bez GMO w paszy itp. u nas też takie rzeczy działają. Myślę że czasem lokalizacja i data odbioru też mają duży wpływ na cenę
Daj spokój z tymi bajkami o wyższej cenie za standardy i dobrostan jedynie na pulce sklepu będzie wyższa cena bo na pewno nie u rolników podobnie fundusz promocji to kolejny podatek który płacimy świadectwo wetrerynaryjne to samo
Dzisiaj obstawiam 5 do +10 u sąsiadów