FORUM
Ceny Trzody
Re: CENY TRZODY
Napisałem do nich na tym forum, że mają podnieść cenę i już szybka odpowiedź, że to niby ja mam spuścić z tonu. Nie ma mowy. Sami sobie trzymajcie te świnie skoro tak traktujecie hodowców. Nawiasem mówiąc to pilnie śledzą nastroje wśród rolników te zawzięte szkopiki.
-
O co chodzi przecież cenę mieliśmy wysoką tak pisał Tukan to teraz możemy za sponsorować dojną zmianę, o przepraszam w Niemczech nie ma dojnej zmiany a świnie tanieją. Pewnie Niemcy przeczytali wypowiedz Tukana i doszli do wniosku iż istnieje pole do obniżek jak hodowcą tak się opłacają świnki. A tak między nami to 20 euro centów w dół to już śmieszne nie jest.
Jak w niemcowni, w środę spadną o 20 centów to ile "nasze" zakłady będą płacić?
Ich po...... Nawet za kurczaka więcej płacą...
jak pojawiają się artkuły że cena wzrośnie, to spada, więc jak pojawiają się o spadkach, to może wzrosty na horyzoncie. Ja tam czuje w tym podstęp.
A może chcą zrobić taka zagrywkę analogicznie jak z nawozami. Najpierw publikują że saletra ma kosztować 6 tys później piszą że to pomyłka A w końcu podnoszą do ponad 4,5 tys A rolnik ma się cieszyć że tylko tyle kosztuje bo mogla być 6 tys. Odnośnie swin to cenę mogą obniżyć np do 1,70 A rolnik ma się cieszyć bo mogło być 1,60. Nic tu nie sugeruje tylko taka myśl mi przyszła. I jak tu człowiek ma się nie wkur....
Za mniej niż 7 net nie sprzedam i ch*j
Dziś to najlepiej mieć układy z ARiMR a nie jakieś hodowle,
Jak to mówił pewien klasyk nie bój nie bój po 3 tygodniach sprzedaż po 6,00rom19 pisze:Za mniej niż 7 net nie sprzedam i ch*j
Ewidentna zagrywka z dużym kapitałem w tle moim zdaniem.
Jak widać nie tylko w Polsce chcą wykosić do cna gospodarstwa rodzime
Sam człowiek już nie wie co robić ale jeśli by zacząć ciąć wszystko w lipcu to październikowe zbiory kuku można by w większości opchnąć na rynek.
Póki co możemy powiedzieć jedno. Głupi ten co się łudził i stada jeszcze nie wyciął. Głupi ten co się łudzi, że w tym roku coś zarobi.
Jak widać nie tylko w Polsce chcą wykosić do cna gospodarstwa rodzime
Sam człowiek już nie wie co robić ale jeśli by zacząć ciąć wszystko w lipcu to październikowe zbiory kuku można by w większości opchnąć na rynek.
Póki co możemy powiedzieć jedno. Głupi ten co się łudził i stada jeszcze nie wyciął. Głupi ten co się łudzi, że w tym roku coś zarobi.
No masz rację Łukasz,bo rzeczywiście pchanie drogiego zboża do koryta to jak dobrowolny skok w przepaść bez zabezpieczenia. Ale na dziś każda decyzja jest obarczona wielką niewiadomą. Na ten czas pracuje na etacie po to żeby utrzymać produkcję przy życiu. Szaleństwo,głupota,a może jedno i drugie ,ale wiem że jak wytne stado to już koniec i nie ma się co czarowac że ktoś do tego wróci po takim zabiegu. Także dzisiejsze decyzje jak nigdy dotąd będę rzutowały na resztę naszego zawodowego życia
A tak dla dodatkowych atrakcji to w tym tygodniu czeka mnie już druga kontrola z weterynarii,więc Ci też nie ułatwiają życia
dragonlux pisze:Jak to mówił pewien klasyk nie bój nie bój po 3 tygodniach sprzedaż po 6,00rom19 pisze:Za mniej niż 7 net nie sprzedam i ch*j
Poczekam 3 i sprzedam za 10
Oczywiście 10 zł za 2 kg żywca
Z tych hodowców prosiat których znam A występowali o pomoc dla loch to każdy miał kontrolę weterynaryjna kontrolowali wode pasze dobrostan i bioasekuracje
...i jeszcze ze 40 gr urwą za przerosty.dragonlux pisze:Jak to mówił pewien klasyk nie bój nie bój po 3 tygodniach sprzedaż po 6,00rom19 pisze:Za mniej niż 7 net nie sprzedam i ch*j
...albo słabą mięsność, albo słabe wybicie....jest możliwości.engie pisze:...i jeszcze ze 40 gr urwą za przerosty.dragonlux pisze:Jak to mówił pewien klasyk nie bój nie bój po 3 tygodniach sprzedaż po 6,00rom19 pisze:Za mniej niż 7 net nie sprzedam i ch*j
-
- Kontakt:
16.05.2022 Aktualne ceny skupu tuczników i macior w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
Właśnie w agobiznesie na TVP 1 zapowiedzieli korekty w dół na dużej giełdzie w środę. Dziwne to ...
Jeszcze chwila i zacznie brakować miejsc u stana pod przyczepa
-
No pszeniczka i zboża dzisiaj wystrzelily ostro do gory
Czołem
Ciekawe czy ktoś kupi mieszalnik i śrutownik
obecnie
bo mi zawadza
Ciekawe czy ktoś kupi mieszalnik i śrutownik

bo mi zawadza

Dotarło do analityków że jest susza i zboz będzie mało do tego dodajmy niepewny los zboz z Ukrainy dlatego wystrzelily
Coś więcej o sprzęcie w prywatnej wiadomości.MekkaB pisze:Czołem
Ciekawe czy ktoś kupi mieszalnik i śrutownikobecnie
![]()
bo mi zawadza
Wilk86 pisze:Właśnie w agobiznesie na TVP 1 zapowiedzieli korekty w dół na dużej giełdzie w środę. Dziwne to ...
na początku maja zapowiadali podwyżki w agrobiznesie, jak się skończyło, wiadomo.
Swoją drogą jak by cena spadła, to nie było by chociaż dylematu czy hodować czy nie - wiadomo że lepiej zboże sprzedać.
Obecnie handel opiera się na grze psychologicznej - tak nami rozgrywają że to jest głowa mała. Rolnik ma być w ciągłym napięciu i niepewności. W temacie ceny nie ma rzetelnej informacji, są tylko jakieś pogłoski. I na tym my mamy opierać decyzje czy hodować świnie, czy sprzedawać już czy jeszcze czekać.
W zeszłym tygodniu też zapowiadali obniżki, dużo osób sprzedało a okazało się że cena zamiast spaść, nieco wzrosła.
W Danii był na ostatniej giełdzie wzrost tucznika, u nas gobarto i dużo innych dołożyło 10gr od zeszłego tygodnia.
Do tego sami w agrobiznesie powiedzieli że podpisaliśmy umowę na handel wieprzowiną z Ukrainą. Plus 2 miliony uchodźców u nas, coraz droższe pasze i żywność, pierś z kurczaka w sklepie 22zł. Dodatkowo drogi warchlak zaczął się 3 miesiące temu i już zaczyna schodzić. TO przemawia za tym że cena raczej powinna rosnąć. A co przemawia za spadkami, poza widzimisie marketów niemieckich i zakładów w niemczech ?
Ile chcesz za zestaw ?MekkaB pisze:Czołem
![]()
bo mi zawadza
Co, bo złom po 2 ziko to szukasz zarobku?dragonlux pisze:Ile chcesz za zestaw ?MekkaB pisze:Czołem
![]()
bo mi zawadza
Rom zarobku to ja szukam tam gdzie wszyscy którzy są na tym forum
Dzisiejsza sprzedaż 6,30 netto
mar pisze:Dzisiejsza sprzedaż 6,30 netto
ile sztuk?
150Ulan pisze:mar pisze:Dzisiejsza sprzedaż 6,30 netto
ile sztuk?
Złom niewiele tańszy
U nas w tym tygodniu delikatnie cena do góry. Ciekawe jak za Odrą jutro.
mar pisze:150Ulan pisze:mar pisze:Dzisiejsza sprzedaż 6,30 netto
ile sztuk?
trochę mało jak za taką ilość, (chyba że jesteś w czerwonej ? )
bo 6,6-6,7 do osiągnięcia normalnie
[/quote][/quote]mar pisze:Dzisiejsza sprzedaż 6,30 netto
trochę mało jak za taką ilość, (chyba że jesteś w czerwonej ? )
bo 6,6-6,7 do osiągnięcia normalnie
Tak czerwona strefa
Niemcy bez zmian, a miało być minus 20
Nawet mi nie przypominaj o tych wypocinach szkopskiej propagandy
widać jak kłamią w mediach żeby tylko omamić ludzi. Prawdę powiedzą tylko wtedy kiedy się pomylą. Świnia jest poszukiwana mocno od dzisiaj już oficjalnie.
Myślę że nasze naganiacze pomagają utrzymać cenę u Niemca wysyłając tam swoje auta.
A gdzie mają kupić jak w Polsce nawet kontrakt odpuścił.
To powiedzcie mi komu woza warchlaka chłopaki od Woznieckiego urlopy mają nawet wstrzymane bo takie zainteresowanie warchlakiem
Zgadza sie. Warchlak staniał i idzie jak świeże bułeczki.
Jak kto bierze no hotele , kontrakty Pan W-ki obstawia.
Po drugie jak się jest w grupach i się bierze pieniądze to za puste chlewnie nie dadzą
więc wstawić trzeba zadeklarowaną ilość
Po drugie jak się jest w grupach i się bierze pieniądze to za puste chlewnie nie dadzą
więc wstawić trzeba zadeklarowaną ilość
Gdyby tucznik był poszukiwany jak tu co niektórzy pisza od co najmniej dwóch lat to dziś by nie było ceny 6 zeta z małym okladem tylko z 12 zeta i to panie z pocalowaniem w raczke
Tys prowda...
Tucznik był, jest i będzie. Tylko wolny rolnik powiedział świniom "ADIOS".
Zostali kontraktowcy i ujeb...ni w kredyty i zobowiązania unijne.
Zostali kontraktowcy i ujeb...ni w kredyty i zobowiązania unijne.
No i jo jeszcze zostolym
A i jeszcze polsus został z hodowla
Jakkolwiek brzmi słowo został
Jakkolwiek brzmi słowo został
I jo tyż.
6,7 za solówkę umówione na poniedziałek, strefa różowa