FORUM
uprawa rzepaku
Re: uprawa rzepaku
rzepak przed chwila wymlocony .Rewelacji nie ma ale lepiej niz szacowalem .Lodygi zieloniutkie ze musielismy wylaczyc rozdrabniacz slomy ,zapychalo sie .
Zainwestuj w sprzet z rotorem to się problem zielonym rzepakiem skończy 

Prawda to, że z APS albo rotoseparatorem ciężko kosić rzepak i się owija?
Nie stac mnie na taki sprzet jak u mnie mlocil rzepak .1,4 mln.Z tym rotorem niewiem o co chodzi?
- mytotoksyna1
...łoj , olej rzepakowy będzie łoił skórę konsumentom przez najbliższe kilkanaście miesięcy. 

Przyznacie pewnie, że mało kto wie tyle o uprawie rzepaku co Słomek14. Na Agro Show wsiądziemy razem z nim do nieco innego kombajnu i pomłócimy trochę ofert na czarne ziarno 
https://www.facebook.com/events/2351464148412290/
Wpadniecie? Poznalibyśmy się en-facjalnie

https://www.facebook.com/events/2351464148412290/
Wpadniecie? Poznalibyśmy się en-facjalnie

- mytotoksyna1
...mokro !! 

Z całym szacunkiem dla Slomka, ale raczej już każdy plantator profesjonalny posiada ten sam poziom wiedzyDograne pisze:Przyznacie pewnie, że mało kto wie tyle o uprawie rzepaku co Słomek14
co on. Mało tego, jest wielu co prezentują znacznie wyższy poziom, ale niechętnie dzielą się tymi bardzo
cennymi wskazówkami, zresztą z wiadomych przyczyn

- mytotoksyna1
Mokro .

- mytotoksyna1
Mokro , a jeszcze do tego pchła obgryza listki rzepaku ! 

Mam taki problem pomyliła mi się wiosenna dawka Toprexu i dałem teraz 0,5 litra będzzie oś z tego czy do likwidacji?
Już pryskales, którego sialeś?
patrzac na to co robia w tym roku mlodzi rolnicy , pytam sie co wami kieruje , wyksztalcenie i wiedza czy YT i doradcy [przedstawiciele handlowi ] Czym argumentujecie ten wczesny siew ? Dzis rzepak tak siany ma 20 cm, jak go utrzymacie przy tej pogodzie . Chyba ze zniwa przed zima
.W zadnej fachowej ksiazce nie ma mowy o siewie rzepaku [w moim regionie] przd 20 sierpnia a ci niby dobroczyncy ktorzy chca wam jak najwiecej sprzedac, dobrze wam nie doradzaja .Wierzycie w kazde ich slowo nie czerpiac z wlasnego wyksztalcenia .Chociaz to dzisiejsze wyksztalcenie to przewaznie obraz nedzy i rozpaczy .YT i doradcy to wasza praktyka. Jak widze Slomka to jestem ciekaw ile mu placa za te glupoty ktore opowiada a podobno studiuje . ..Naprawde zal mi was .To tak jakby chciec naprawic samochod z pomoca YT. Powodzenia .

takie filmy nie pomoga rolnikowi a moga zaszkodzic [ finansowo] https://www.youtube.com/watch?v=V85Dd83nuGs. Jedyna rada jest instrukcja stosowania [ etykieta] .2,5 l - 4 l, wazny rodzaj gleby i warunki .A co opowiada ten gostek , bez komentarza . srodek z filmu na ha przy 3l wychodzi prawie 300 zl .Metazachlor + chlomazon troche ponad 100 zl na ha
- mytotoksyna1
W uprawie rzepaku najważniejsza jest gleba ,, bo bez gleby uprawiać rzepaku się nie da. 

No -dziś widziałem uprawę rzepaku ozimego w fazie początku kwitnienia -bedzie co z tego???????????????????????????
poplon
abcd niemozliwe aby kwitl teraz rzepak . Na bank to był poplon
- Muchozolali
rzepak kwitnie mogę wstawić zdj
Poplon hmmmmmmmmmm odchwaszczony i z ścieżkami technologicznymi [widać że używane]. Ja się zastanawiam bardziej czy to jakimś przypadkiem nie był jary siany w sierpniu.Farmer pisze:abcd niemozliwe aby kwitl teraz rzepak . Na bank to był poplon
-
widac pierwszych na polu sypia azot
raczej siarkę sieja
- mytotoksyna1
Na ten czas spoglądnąć na oziminy to w naszej wiosce mamy wesołe miny . 

a co sadzicie o ustawie azotanowej bo ostatnio bylem na szkoleniu i powiem wam ze za chwile utoniemy w papierach
ciekawe co w tym temacie powiedzą hotelarze, którzy nie mają pola, albo mają go mało
to samo tyczy właścicieli kórników
to samo tyczy właścicieli kórników
-
W biogazowniach przyszłość
Rzepak zamiast rosnac to zaczyna karlowacieć . Wszystkie w moim sasiedztwie .Obecnie na 2 tony z ha i nic wiecej .
- mytotoksyna1
Rzepak jest cały czas w pogodowym stresie dlatego obfitych plonów nie przyniesie. 

-
KIEDY DESYKACJA czy natura sama zalatwi sprawe
w sobotę ewentualnie w poniedziałek za tydzień
- mytotoksyna1
Żniwa coraz bliżej ,ale kłosy jakieś zrobiły się karłowate ?

-
Jak jesteśmy przy uprawie rzepaku, powiedzcie ile teraz dostajecie dotacji z UE ?
-
O jaki dotacje Ci chodzi dopłaty bezpośrednie do rzepaku jak i zbóż to ok 900 zł do ha.PaolaBracho pisze:Jak jesteśmy przy uprawie rzepaku, powiedzcie ile teraz dostajecie dotacji z UE ?
Ma ktoś z was dobra odmianę rzepaku na 4 klasę gleby i do tego mozaika
-
Derrick kws, na slabych fajnie jeszcze Gemini wychodzi, populacje to sa
nie wierzcie że jest odmiana na mozaiki[ klasowe ] . Jaka ziemia taki plon ,jak masz wiekszość III kl to i plon bedzie ale jak wiekszość V to cudów nie bedzie .Chyba ze bardzo sprzyjający rok .
Mam problem z klimatyzacja w dominatorku 98
Mianowicie po schłodzeniu i wyłączeniu się sprężarki ponownie nie chce się załączyć ale wystarczy wyłączyć i włączyć i działa aż do ponownego schłodzenia i znów to samo co to może być
Dodam że instalacja jest szczelna
Mianowicie po schłodzeniu i wyłączeniu się sprężarki ponownie nie chce się załączyć ale wystarczy wyłączyć i włączyć i działa aż do ponownego schłodzenia i znów to samo co to może być
Dodam że instalacja jest szczelna
-
A czynnik uzupelniony?
Jest uzupełniony fachowiec sam nie wie w czym problem
U mnie w ciągniku podobnie było to termostat był winien. Tylko że u mnie to nie rozłączał i zimno strasznie było a później bryła lodu się robiła.
Termostat działa sprawdzony
Po wyłączeniu i załączeniu termostatem czy wentylatorem? Ja bym obstawiał termostat lub masz za duża przerwę na sprzęgle kompresora i nie załącza dobrze jak słabszy prąd pójdzie przez termostat.
kompletny kompresor jest nowy
Miała czas wentylatorem bo wygodnie ale wystarczy zdjac kabelek czy to z termostatu czy to z czujnika to znów się załączy i znów to samo
Miała czas wentylatorem bo wygodnie ale wystarczy zdjac kabelek czy to z termostatu czy to z czujnika to znów się załączy i znów to samo
Czołem
liczył ktoś może jak wyszedł w br na rzepaku ?
Się tak zastanawiam na siewem, w tym roku nie miałem postawiłem na qq
liczył ktoś może jak wyszedł w br na rzepaku ?
Się tak zastanawiam na siewem, w tym roku nie miałem postawiłem na qq
ja jeszcze nie liczyłam, dopiero będę
-
Mam problem.
Co może się stać jeśli zastosuje nawigator 360 sl na rzepak w fazie 7 liści. Wyrósł tak szybko i teraz mam problem.
Co może się stać jeśli zastosuje nawigator 360 sl na rzepak w fazie 7 liści. Wyrósł tak szybko i teraz mam problem.
u mnie to samo , nie bede teraz pryskał bo i tak nie doleci do chwastów ,mam sporo maków i wiosna ,La Diva lub Korwetto czyli coś z Arylexem