FORUM
Ceny Trzody
Re: Ceny Trzody
Chyba znaleźli tucznika no cena w dół
Tzn po ile teraz tucznik ?
6 minut i po aukcji.
Zero ofert kupna
Zero ofert kupna
Tygodniowo w samych Niemczech ubija się kilkaset tysięcy świń, a cała Europa patrzy na jakąś pseudo giełdę, na której wystawia się 4-5 naczep tucznika. To tak jakby ktoś postawił na łące 4 samochody i powiedział, że jego giełda samochodowa trzęsie rynkiem motoryzacyjnym. Albo notowania Matif zależałyby od tego, czy udało się sprzedać 4 worki pszenicy dla gołębi na targu w Wygwizdowicach, czy nie.
Peron przez tyle lat da się zauważyć że giełda jest tylko wyznacznikiem jaki jest ruch , jak schodzi to legancko jak nie to znaczy że spadnie cena . Te samochodu na łące tak samo , sprzedane 4 jest zainteresowanie bo Ukraińcy zabierają , za tydzień jeden się sprzeda tzn że rynek się najadł .
Trochę to śmieszne sugerowanie się tą giełdą ale niestety dużo zakładów się nią sugeruje a poza tym "oni" czytaj hieny zakładowe wcześniej wiedzą jaki będzie jej przebieg i finał.
Trochę to śmieszne sugerowanie się tą giełdą ale niestety dużo zakładów się nią sugeruje a poza tym "oni" czytaj hieny zakładowe wcześniej wiedzą jaki będzie jej przebieg i finał.
Za ile szt ? jaki region ?Bart205 pisze:Czerwona 6,7 żywa
50szt WielkopolskaDRIPOL pisze:Za ile szt ? jaki region ?Bart205 pisze:Czerwona 6,7 żywa
Przyjeżdza do Wlk Pan Jankowski z Animexu
ale albo są konfiskaty albo bardzo niskie wybicie .Ma ktoś inną opinie.
ale albo są konfiskaty albo bardzo niskie wybicie .Ma ktoś inną opinie.
-
Witam mam problem z wnioskiem suszowym nie moge pobrac protokolu suszowego tez macie ten problem???
Walczę od trzech dni by pobrać
Większość tych co znam a złożyli wnioski mają ten sam problem a jak juz pobiorą to się okazuje że strata wyszla 11%
Większość tych co znam a złożyli wnioski mają ten sam problem a jak juz pobiorą to się okazuje że strata wyszla 11%
-
adrian10250 pisze:Witam mam problem z wnioskiem suszowym nie moge pobrac protokolu suszowego tez macie ten problem???
Jeszcze przed 1 listopada aplikacja suszowa śmigała jak osiemnastka. Ten wniosek suszowy w tym wykonaniu to czysta patologia, nie chodzi tu o aplikacje którą należy i tak ocenić pozytywni w porównaniu do gminnych zaocznych komisji suszowych. Chodzi o formę pomocy niby dla rodziny w kryzysie i tak za 1 ha przy 30% straty można dostać 10 000 zł . To już lepiej rzucać pieniądze z helikoptera przed wyborami efekt będzie podobny. Hodowcą trzody też się skapnie większa kasa z dotacji niby za straty wojenne. Podobno jak dają to się bierze a jak biją to ucieka. To trzeba brać i szybko uciekać z pieniędzmi póki są jeszcze coś wartę, bo inflacja przy takim rozdawnictwie nie zatrzyma się na 25%. Jeszcze jedno, to może być już ostatnia darmowa kasa. W końcu kiedyś trzeba będzie zapłacić za życie na kredyt. A ten czas nieubłaganie nadchodzi.
Każdy, kto ma cykl otwarty, nawet na krajowym warchlaku powie, że wojny nie ma, bo on nie ma strat spowodowanych działaniami Putina.
Nie wiem, co mu ci z maciorami zawinili, ze tak w nich uderzył?
Nie wiem, co mu ci z maciorami zawinili, ze tak w nich uderzył?
-
Powiedzieć że przy cenie 7 za tucznika strat nie ma przy cenie mokrej kuku po 1000 i pszenicy po 1500 i worku koncentratu 25kg. za 125 zł. to trzeba być na bakier z matematyką

dawać ostro w szyje
albo być bogaty ja bufet
no ale pomaganie tym co mają cykl zamknięty tylko wkurwia i dzieli !!

dawać ostro w szyje
albo być bogaty ja bufet

-
Stan strata jest oczywista. Ja tam biorę dotacje za urodzone prosiaki w czasie wojny i w nogi z tego syfu świnskiego. Pewnie już byłby koniec wiosną ale ceny po 10 zł za WBC mnie powstrzymały. Myślałem że będzie tylko lepiej a tu klops, maciory zaproszone , żrą darmozjady pszenice po minimum 1500 zł t netto. Stan a tak po starej znajomości. We wtorek przyjezdza do sąsiedniej wsi minister rolnictwa Ukrainy Kowalczuk może zapytać się go dlaczego pomoc suszowa nie przysługuje kawalerom,wdowcom czy konkubentom. Oczywiście o ile wejdę na salę i dopuszczą mnie pisowcy do głosu.
-
pomoc suszowa jest skierowana do rodzin , ale żeby to nagłośnić i pokazać jacy oni dobrodzieje i wkurwić ludzi to głupio to interpretują a chopy ze wsi łykają jak pelikany hahah
wpisz sobie jeden z drugim w wyszukiwarke rodzina , tam wcale nie pisze że to ma być janusz z żoną januszową haha tam może być juzek z ojcem tadeuszem albo bratem zdziśkiem i wspólnie zamieszkającą z nimi konkubiną tereską
o takie rzeczy nie trzeba pytać ministra , składać wniosek i niech się odniosą
wpisz sobie jeden z drugim w wyszukiwarke rodzina , tam wcale nie pisze że to ma być janusz z żoną januszową haha tam może być juzek z ojcem tadeuszem albo bratem zdziśkiem i wspólnie zamieszkającą z nimi konkubiną tereską
o takie rzeczy nie trzeba pytać ministra , składać wniosek i niech się odniosą
Stan Ty nie masz świń więc i ceny koncentratu powinieneś nie znać
A odnośnie pomocy to coś się poruszyłeś , czyżbyś samotnym singlem był

A odnośnie pomocy to coś się poruszyłeś , czyżbyś samotnym singlem był

A jak odróżnić cykl otwarty od hotelu? Znowu miałyby korpo dostać kasę? Zastanów się. Bardzo dobrze zrobiona ta pomoc. Tym co rzeczywiście ucierpieli.stan1069@o2.pl pisze:
-
korpo..... odbierze kase w postaci tańszego tucznika , którego utuczyli ci z otwartego dlatego bo kupili tańszego warchlaka którego było więcej na rynku dzieki dofinansowaniu cyklu zamkniętego w postaci dopłaty do urodzonego prosięcia , to tak w wielkim skrócie wygląda z pozycji hodowcy
z pozycji rządu to brzmi tak ; ratujemy rodzime hodowle które najbardziej ucierpiały od cowida i putina hahhaha i w międzyczasie podnosimy im ceny świadectw , prądu o 700 % węgla o 400 % nawozu o 500 % odsetek od kredytów 100 % itd. hahha
dopłacimy im 100 do prosięcia niech się cieszą , ale dzięki temu że ta locha go odchowa nam zostanie 200
przypomnę że eksperci swego czasu wyliczyli że koszt produkcji kg. żywca wynosi 12 kg. żyta
obecnie jest to 5 kg. żyta
bochenek chleba
5 bułek
2 browary
po nowym roku duże szanse na wzrost cen bułek , a nowy rok w większości to spadek cen tucznika i nie wykluczone że za kg. maciory braknie na bułkę
trochę to skomplikowane ale 7 za kg.tucznika za całego 1000 robi wrażenie i uczucie potężnego zarobku bo jeszcze kilka miesięcy temu taka cena była marzeniem , ale trochę się to w międzyczasie pozmieniało i za tego tucznika 2000 niedługo będzie poniżej kosztów
z pozycji rządu to brzmi tak ; ratujemy rodzime hodowle które najbardziej ucierpiały od cowida i putina hahhaha i w międzyczasie podnosimy im ceny świadectw , prądu o 700 % węgla o 400 % nawozu o 500 % odsetek od kredytów 100 % itd. hahha
dopłacimy im 100 do prosięcia niech się cieszą , ale dzięki temu że ta locha go odchowa nam zostanie 200
przypomnę że eksperci swego czasu wyliczyli że koszt produkcji kg. żywca wynosi 12 kg. żyta
obecnie jest to 5 kg. żyta
bochenek chleba
5 bułek
2 browary
po nowym roku duże szanse na wzrost cen bułek , a nowy rok w większości to spadek cen tucznika i nie wykluczone że za kg. maciory braknie na bułkę

trochę to skomplikowane ale 7 za kg.tucznika za całego 1000 robi wrażenie i uczucie potężnego zarobku bo jeszcze kilka miesięcy temu taka cena była marzeniem , ale trochę się to w międzyczasie pozmieniało i za tego tucznika 2000 niedługo będzie poniżej kosztów
Państwo najpierw każde nam oddać 1000zł (w postaci wyższych rachunków za prąd, ogrzewanie, nawozy itd), a potem z tego tysiąca wyciąga 100zł i rzuca nam w twarz (oczywiście najpierw trzeba złożyć odpowiedni wniosek bo inaczej nic nie dostaniesz). I po tym wszystkim mówi wszem i wobec jakie jest cudowne bo nas wspiera. Dla zainteresowanych mogę pokazać gdzie mam takie wsparcie. Wolałbym żeby tylko nam nie przeszkadzali zamiast na wszystko wnioski pisać.
Swoją droga tego badziewnego protokołu oszacowania strat nie można pobrać, nawet jak komuś uda się zalogować. Czy tylko ja tak mam?
Nawiązując do głównego wątku- jak ceny w tym tygodniu ? podobno animex +10gr , potwierdzi ktoś ?
Jakie prognozy na najbliższe dni ? ruszy się coś w którąś stronę ?
Swoją droga tego badziewnego protokołu oszacowania strat nie można pobrać, nawet jak komuś uda się zalogować. Czy tylko ja tak mam?
Nawiązując do głównego wątku- jak ceny w tym tygodniu ? podobno animex +10gr , potwierdzi ktoś ?
Ten tydzień 7 do max 7,2.
Ciekawe czy to tylko przed weekendem czy tak zostanie bo patrząc na reszte europy entuzjazmu nie ma
Ciekawe czy to tylko przed weekendem czy tak zostanie bo patrząc na reszte europy entuzjazmu nie ma
Ten sam mechanizm co euroburdel stosuje od lat -miej wiecej od 2000 roku okradali nas na opłacalności [zeby nie powiedzieć ze nas gnoili ] po czym łaskawie dali biedakom jakies dopłaty -dzis juz kazdy czeka na dopłaty jak pies na miske [miske ryzu po morawieckiemu] jeszcze łaskawie kontrolerów po czterech literach głaszcze zeby tylko mu nie ujeli. -taki sam mechanizm jak powyzej opisałes ulan.Ulan pisze:Państwo najpierw każde nam oddać 1000zł (w postaci wyższych rachunków za prąd, ogrzewanie, nawozy itd), a potem z tego tysiąca wyciąga 100zł i rzuca nam w twarz (oczywiście najpierw trzeba złożyć odpowiedni wniosek bo inaczej nic nie dostaniesz). I po tym wszystkim mówi wszem i wobec jakie jest cudowne bo nas wspiera. Dla zainteresowanych mogę pokazać gdzie mam takie wsparcie. Wolałbym żeby tylko nam nie przeszkadzali zamiast na wszystko wnioski pisać.
Co do protokołu -jak juz sie uda pobrac to nie otworzysz bo jakis bład na okragło.
Tak coś mi się zdaje że protokół można było pobrać do końca października, ale mogę się mylić
ja się zalogowałem 31 pąździernika bez problemu , był komunikat ,że protokół dostępny od 1.11 ,a od 1 nie działa sąsiadom 2 dni wcześniej udało sie pobrać protokół i wniosek już złożyli
masz się zająć ściąganiem protokołu (i nie myśleć o tym jak zostałeś skrojony przez ostatnie 2 lata), żeby dostać ochłap który się okaże że ze względu na ilość wniosków wyniesie 500zł po uwzględnieniu współczynnika korygującego.
Jak ktoś zeczywiscie miał suszę to protokół dawno był gotowy teraz to tylko cwaniaki ręce po kasę wyciągając plują na PiS aż strach pomyśleć co by było gdyby po z PSL byli dziś przy władzy ludziom z dobrobytu się w głowach poprzewracało
Coś racji masz , ja dawno już składałem i wtedy nie było problemów
F1 jakbyś miał po ryju dostać to byś się wystawił czy uciekał ?
Z kasą jest podobnie tylko w tą stronę co grabie grabią.
Marne to pocieszenie te 5 koła , każdy wyda na swój sposób poza tym działanie bez sensu .
Jest niczym darmowa wazelina a później i tak do dupy sytuacja
Z kasą jest podobnie tylko w tą stronę co grabie grabią.
Marne to pocieszenie te 5 koła , każdy wyda na swój sposób poza tym działanie bez sensu .
Jest niczym darmowa wazelina a później i tak do dupy sytuacja
dokąd zmierzasz rynku tucznika ?
kto to przewidzi ?
może Emil144 powiesz co myślisz ? ostatnio trafiłeś najlepiej
kto to przewidzi ?
może Emil144 powiesz co myślisz ? ostatnio trafiłeś najlepiej
Nie widze wyraźnie na dzień dzisiejszy, mały ruch robi się w Polsce ale to będzie raczej kosmetyka bo Niemcy trzymają cenę. Dzisiejsza rozpatrywana była 1.85 euro czyli nie ma się co ekscytować.
Wschód przygaśnie z wojną to i cena poleci , myślę że koło tego się to kręci. Gaz na 1 kwartał też tani prognozują , magazyny pełne i zastoje w odbiorze w terminalach
Drożyzna już zostanie ale oczywiście tylko w sklepach bo tylko oni koszty mają wysoki rolnik już Nie !!!
Świnie spadły o 1zł a w sklepach nic.
Każdy handlujący ma wiecznie wzrost kosztów a rolnik nigdy !
Świnie spadły o 1zł a w sklepach nic.
Każdy handlujący ma wiecznie wzrost kosztów a rolnik nigdy !
-
- Kontakt:
14.11.2022 r. Aktualne ceny skupu tuczników i macior w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Za 5 kg doxymed ile teraz trzeba zaplacić ?
jakie macie ceny od jutra? kiedy 8zł na żywą ?
u niemca niby bez zmian, ale u nas dokładają
u niemca niby bez zmian, ale u nas dokładają
Jak ja już świnie sprzedałem to wy teraz o podwyżkach...
to chociaż powiedz że warchlaka kupiłeś przed podwyżkami
7,5 na poniedziałek

7,5 na poniedziałek
Nie znalazłem tematu to piszę tu . Mam dwa gospodarstwa z czego w jednym jest taryfa prądu C 11 (przemysłówka). Enea do której należę nie wie czy mam złożyć oświadczenie do końca listopada jako mikroprzeciebiorstwo na stałą cenę prądu czy jako zwykłe gospodarstwo (bo takie przecież jest) na zamrożenie cen prądu przy taryfie G 12 . Ma ktoś podobny przypadek,bo pani nie wie czy rodzaj taryfy ma znaczenie ,w odniesieniu do limitu 3000 kw.
Dzięki o to się rozchodziło. Nie śledzę Farmera więc to zródełko mi uszłowojce pisze:https://www.farmer.pl/finanse/wkrotce-mija-termin-skladania-wnioskow-o-tanszy-prad-dla-producentow-rolnych,125396.html
No właśnie nie zajołem się suszeniem kukurydzy i brakło czasu na mycie chlewniUlan pisze:to chociaż powiedz że warchlaka kupiłeś przed podwyżkami![]()
7,5 na poniedziałek
greg - a qq teraz tanieje, wiec jak już pech to pech na całego, bo lepiej było sprzedać mokrą niż suszyć, no chyba że się przetrzyma w nadziei że cena wróci.
Albo daje ryjom do pożarcia. Ja w tym roku daje pierwszy raz im mokrą qq, póki co z dobrym skutkiem. Pytanie ile można tego dać w karmieniu na sucho żeby się nie zepsuła pasza, albo nie chciała lecieć z automatów ?
Albo daje ryjom do pożarcia. Ja w tym roku daje pierwszy raz im mokrą qq, póki co z dobrym skutkiem. Pytanie ile można tego dać w karmieniu na sucho żeby się nie zepsuła pasza, albo nie chciała lecieć z automatów ?
-
Jak zimno to i 30-40 % pójdzie, ale jak ciepło to lepiej i 10% tego nie dawać, chyba że śrubować raz na dzień, i z młotkiem gumowym cały dzień w reku
Jak ma się dawać 10% w dawce, to moim zdaniem szkoda zachodu. Świnie nawet tego nie poczują.
Ześrutować, zakisić, szuflować do mieszalnika a na koniec jeszcze się zawiesi z silosach albo karmnikach..
Kto tak robił to wie jak to wygląda.
Ześrutować, zakisić, szuflować do mieszalnika a na koniec jeszcze się zawiesi z silosach albo karmnikach..
Kto tak robił to wie jak to wygląda.
-
Ja już nie kisze, to jest dobre do płynnego żywienia, albo dla tych co 24h na dobę na chlewni
Co oznacza certyfikat ITW świń wystawianych na giełdzie w Niemczech ?