FORUM
Ceny Trzody
Re: Ceny Trzody
ten wniosek to 1 minuta klikania, chyba że ktoś żonaty to by trzeba było skan oświadczenia żony dodać
Dzieki Maniu ,faktycznie min. z hakiem i wniosek wypełniony. Musiałem zapytać sie żonke o zgodę
Cały czas patrzyłem na aplikacje ale nie widziałem wniosku bo nie byłem zalogowany. No cóż starość 

7.5 Żywiec minus jeden
Ale to nie ważne ważne że zamknięty ma wnioski i mogą opuszczać cenę parę zł dadzą po inwazji , nie wiem co to za bladź wymyśla takie programy tzn tytuł , jak wojna podniosła cenę o 2.5 zł kg .
Ale to nie ważne ważne że zamknięty ma wnioski i mogą opuszczać cenę parę zł dadzą po inwazji , nie wiem co to za bladź wymyśla takie programy tzn tytuł , jak wojna podniosła cenę o 2.5 zł kg .
Czołem Peron'iePeron pisze:Mekka co u Ciebie? Biznes się kręci jako?
Jest dobrze, zdrowie jest, piniądze są

pozdrawiam serdecznie
Vicia a koszty?
A koszty wzrosły o 7 zeta
Rok temu styczeń pszenżyto po 1200 było a tucznik po 4.5 płacił do końca lutego
Gratuluję jezeli Twoim kosztem jest tylko pszenżyto. U mnie jest ich trochę więcej i chyba nie znajdę żadnego
który by w ostatnim roku nie pokazał tendencji wzrostowej . Jeżeli się mylę to wybacz, ale mam wrażenie że jedziesz w otwartym i z tąd te boleści o tym programie wsparcia
który by w ostatnim roku nie pokazał tendencji wzrostowej . Jeżeli się mylę to wybacz, ale mam wrażenie że jedziesz w otwartym i z tąd te boleści o tym programie wsparcia
Jeżeli wszystkie świnie są zarejestrowane tylko na Ciebie , to nie musisz o nic pytać żony i w oświadczeniach nie zaznaczasz że wspólnie z małżonkiem prowadzisz produkcję. Inaczej jest , jeżeli wcześniej w tym wniosku zaznaczyłeś , że prosisz o uwzględnienie świń należących do małżonka itp. - to wtedy potrzebne jest to oświadczenie i załącznikandre pisze:Dzieki Maniu ,faktycznie min. z hakiem i wniosek wypełniony. Musiałem zapytać sie żonke o zgodęCały czas patrzyłem na aplikacje ale nie widziałem wniosku bo nie byłem zalogowany. No cóż starość
Nie wiem czy Beniu masz żonę, ale ja że swojego doświadczenia wiem że od czasu do czasu warto jest jej pokazać że też jest ważna 

Trzeba oświadczenie współmałżonka. To jest PROW.itd.
Chyba że jest rozdzielczość majątkowa to inna sprawa.
Andre , koło dupy mi lata ta zapomoga na dwie palety premiksu , po prostu mówię jak jest , pszenżyto fakt , stanowi 60% paszy , soja jest droga ale była też droga i przed wojną , premiks jak zdrożał 20 zł na worku to jest żaden koszt w różnicy 4.50a 7 zł tucznik , nazywanie tej pomocy dla macior jako inwazja Rosji to tj nawet nie wiadomo do czego porównać , chyba do dupy . Stanowi ona hołd producentom warchalkow żeby ta tratwa jeszcze nie zatonęła .
Vicia jak ci kolo dupy lata ta zapomogą to ja rozdaj biednym a jak nie znasz takowych to daj rydzykowi
Po prostu sprawdza się to co powiedział kaczor , że chłopom da się parę złotych i niech zapierdalają.
Poza tym zachód głosuje na PO ale jakoś po danine od PiS to każdy leci.
Poza tym zachód głosuje na PO ale jakoś po danine od PiS to każdy leci.
Pokaż mi grabie które grabią od siebie. Jeżeli można to się bierze. Jakoś orlen nie miał problemu żeby nas kroić, producenci nawozów zyski jak nigdy to jeszcze dostaną pomoc od państwa. Nawiasem mówiąc państwo wspomoże państwowe spółki
A Ty wzywasz do tego żeby tej jak to nazwałeś daniny nie brać? Mnie ten mały karzeł z żoliborza nie kupi żadnymi pieniędzmi ale też nie mam zamiaru zgrywac bohatera

Zobacz co się stało jak agro dostało 68 mln.kary. Animex a w ślad za nimi reszta opuszcza ceny mimo że na rynku towaru nie ma. Nikt nie ma skrupułów, a ja mam mieć wyrzuty z tytułu że chciało mi się utrzymać produkcję przy życiu. Wiadomo że to już kampania wyborcza i z tego tytułu przypomnieli sobie o nas ,ale to nie są ich pieniądze więc na mnie to nie działa
-
Wykluczenie z obecnej pomocy tuczu otwartego i pomoc ograniczona do 600 urodzonych sztuk prosiąt woła o pomstę do nieba
jest niekonstytucyjne i proponuje tym z otwartego żeby w tej sprawie interweniowali
jest niekonstytucyjne i proponuje tym z otwartego żeby w tej sprawie interweniowali
Ostatnio zmieniony piątek 20 sty 2023, 00:40 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Stan z tych co znam a mieli otwarty to chlewnie stoją puste i nie jeden żarty sobie że mnie robił że chodziłem do pracy żeby utrzymać to przy życiu,więc różnie można na to patrzeć. A swoją drogą zobaczcie jak łatwo się nami steruje. Wystarczy rzucić padline między głodne psy to same się pozagryzają, oczywiście rzucający ma przy tym niezły ubaw.
-
pusta chlewnia chyba nie wyklucza z obecnej pomocy , ci z otwartego też pewnie żeby było z czego żyć poszli na etat albo za granice wyjechali żeby długi spłacić różnie pewnie było
Ostatnio zmieniony piątek 20 sty 2023, 00:39 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Vicia skoro producenci prosiat dokładali do każdego prosiaka to trudno aby Ci mocno koszty wzrosly. Gdybys zapłacił za warchlaka 400zl to inaczej byś gadał. Tak naprawde cykl otwarty nie mógł narzekać w zeszłym roku
-
A co to chodzi znowu z tą pomocą do prosiat?
Jaki przedział czasowy obowiązuje?
Jaki przedział czasowy obowiązuje?
-
W tym roku wyborczym można spodziewać się wszystkiego. Nawet dopłat do dopłat.
-
Kurcze. A już myślałem ze sie załapie.stan1069@o2.pl pisze:https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci-branzowe-swinie/nabor-wnioskow-dla-producentow-swin-rusza-lada-dzien-nawet-70-tys-zl/
Ale odpadam na warunku ze do dnia pgloszenoa naboru utrzymywał hodowle.
Za wcześnie zlikwidowałeś maciory tak jak ja ,jeden prosiak którego nie ma zadecydował o dotacji 

-
ten rejestr taki szczelny ???? ze 1 prosie sie nie wcisnie
przecież warunek zgłoszenia 1 prosięcia do dnia naboru aż się prosi o kombinację
przecież warunek zgłoszenia 1 prosięcia do dnia naboru aż się prosi o kombinację
-
Ja mam urzędowy zakaz hodowli. Wniosek skladalem w maju więc było kreatywne zerowanie stanu. No i oficjalnie mam zero na stanie .
tucznik w dół o 30 gr, warchlak w górę o 15zł. Za chwile dla producentów tucznika trzeba będzie dopłaty wprowadzać, bo szykuje się powtórka sprzed nie tak dawna, kiedy to warchlak był po 500zł, a za tucznika z niego wyprodukowanego brało się 520zł.
Do tego jeszcze tanie zboże, więc na zbożu też się nie zarobi. Podejrzewam że większość hodowców ma swoje zboże ze żniw. Albo kupiło przed spadkami.
Na teraz warchlak ile kosztuje ? 440zł ?
Pozostałe koszty około 500zł czyli 940zł a to daje 7,6 koszt na zero. Więc żeby coś zarobić to cena musiała by być 8,5-8,6 minimum
Do tego jeszcze tanie zboże, więc na zbożu też się nie zarobi. Podejrzewam że większość hodowców ma swoje zboże ze żniw. Albo kupiło przed spadkami.
Na teraz warchlak ile kosztuje ? 440zł ?
Pozostałe koszty około 500zł czyli 940zł a to daje 7,6 koszt na zero. Więc żeby coś zarobić to cena musiała by być 8,5-8,6 minimum
Trochę słabe liczenie kiedy bierzemy cenę dnia tucznika i warchlaka . Dziś schodzi warchlak po 350
Skoro producent warchlaka liczy cenę warchlaka w oparciu o aktualną cenę tucznika, to czemu producent tucznika nie może przyjąć aktualnej ceny warchlaka?
Sam jesteś niekonstytucyjny. Najlepsza pomoc dla sektora trzody to pomoc dla producentów prosiąt w małej i średniej skali. Reszta gdyby dostała to przechwyci to hotelarstwo i to tak jakbyś wzbogacał chińczyków. Brawo za ten pomysł z tą dopłatą do urodzonych.stan1069@o2.pl pisze:Wykluczenie z obecnej pomocy tuczu otwartego i pomoc ograniczona do 600 urodzonych sztuk prosiąt woła o pomstę do nieba
vicia1223 pisze:Trochę słabe liczenie kiedy bierzemy cenę dnia tucznika i warchlaka . Dziś schodzi warchlak po 350
miałem na myśli cenę jaka musi być za około miesiąc kiedy zaczną schodzić warchlaki z tych wyższych cen ponad 400zł.
MIMO to Żeby było ok, to już teraz cena powinna być około 8zł. To co proponują na teraz 7-7,2zł nie gwarantuje już opłacalności. 350+500=850zł 850/125kg =6,8 .
Z kg w takim układzie zostaje 20-40gr. To nawet kontraktowcy mają lepiej.
Byle jaka firma handlowa za przerzucenie towaru z miejsca na miejsce narzuca sobie 20% marży. A 20 gr z ceny 7zł to jest 2,8 %. Słaba stopa zwrotu jak za 3 miesiące harówki.
Ale spoko - przecież zawsze można dołożyć, bo po co zarabiać na swojej ciężkiej pracy ?
20 gr ceny to ma pośrednik do Kutna
-
Masz poniekąd racje tylko połowa z tych małych hodowców zostało wyautowanych z tej pomocy poprzez dziwne wymogi nie dotyczące ściśle hodowli świnek. Ale co zrobić taki mamy w Polsce teraz klimat jak pomoc suszowa nie należała się samotnym bo u nich suszy nie było to dlaczego w pomocy dla hodowców nie wymyśleć jakichś dziwnych wymogów wziętych z zakutych pisowskich łbów.rom19 pisze:Sam jesteś niekonstytucyjny. Najlepsza pomoc dla sektora trzody to pomoc dla producentów prosiąt w małej i średniej skali. Reszta gdyby dostała to przechwyci to hotelarstwo i to tak jakbyś wzbogacał chińczyków. Brawo za ten pomysł z tą dopłatą do urodzonych.stan1069@o2.pl pisze:Wykluczenie z obecnej pomocy tuczu otwartego i pomoc ograniczona do 600 urodzonych sztuk prosiąt woła o pomstę do nieba
rom 19 ty chyba z choinki się urwałeśhodowca przez cecha pisze:Masz poniekąd racje tylko połowa z tych małych hodowców zostało wyautowanych z tej pomocy poprzez dziwne wymogi nie dotyczące ściśle hodowli świnek. Ale co zrobić taki mamy w Polsce teraz klimat jak pomoc suszowa nie należała się samotnym bo u nich suszy nie było to dlaczego w pomocy dla hodowców nie wymyśleć jakichś dziwnych wymogów wziętych z zakutych pisowskich łbów.rom19 pisze:Sam jesteś niekonstytucyjny. Najlepsza pomoc dla sektora trzody to pomoc dla producentów prosiąt w małej i średniej skali. Reszta gdyby dostała to przechwyci to hotelarstwo i to tak jakbyś wzbogacał chińczyków. Brawo za ten pomysł z tą dopłatą do urodzonych.stan1069@o2.pl pisze:Wykluczenie z obecnej pomocy tuczu otwartego i pomoc ograniczona do 600 urodzonych sztuk prosiąt woła o pomstę do nieba
A ty z czego się urwałeś?
Mam nadzieję że się urwie z łańcucha Pis-owskiego ale dopiero na jesień
Tyłek cie boli, bo nie ma dotacji dla duńskiego warchlaka. Cała prawda. Bardzo dobrze, że nie ma. Gdyby ktoś inny był przy władzy i wprowadził takie rozwiazania też bym przyklasnął.
Nic mnie nie boli a co do dotacji tj. nastepny bubel który świadczy o braku rozeznania w w/w branży tylko tak dalej niech robią to podziękujemy im przy urnie
To najlepszy program który wspiera rodzinne gospodarstwo a nie tucz nakładczy tyle co PiS zrobił dla rolników nie zrobiła żadna partia od 89 roku
O to toF1 pisze:To najlepszy program który wspiera rodzinne gospodarstwo a nie tucz nakładczy tyle co PiS zrobił dla rolników nie zrobiła żadna partia od 89 roku
Masz poczucie humoru .F1 pisze:To najlepszy program który wspiera rodzinne gospodarstwo a nie tucz nakładczy tyle co PiS zrobił dla rolników nie zrobiła żadna partia od 89 roku
-
F1 pisze:To najlepszy program który wspiera rodzinne gospodarstwo a nie tucz nakładczy tyle co PiS zrobił dla rolników nie zrobiła żadna partia od 89 roku
Bez komentarza. Dla nich to nawet 90% równa się 100% tak dobrze robią rolników w pazernych sprzedawczyków. Prezes wiedział co mówił.
dobrze prawi polać mu tylko zeby się nie zachłysnął tymi bzdurami co wypisujeF1 pisze:To najlepszy program który wspiera rodzinne gospodarstwo a nie tucz nakładczy tyle co PiS zrobił dla rolników nie zrobiła żadna partia od 89 roku
Co z jego wypowiedzi jest niezgodne z prawdą?
Jeżeli jest wszystko o.k. to dlaczego w 2021 r. odnotowaliśmy spadek 30% stad utrzymujące świnie takim wyniku to PO ani SLD od 1989 roku nie mogą się pochwalić brawo rządzący
Tak myślałem że poruszając temat tego działania forum zamieni się w jadkę i wyłonią się pisowskie gęby. No cóż , można tylko pożyczyć mądrego wydania tych pieniędzy co by wam starczyło do końca roku tej jałomużny