Ceny Trzody

arek

Re: Ceny Trzody

Post autor: arek »

70 tys droga nie chodzi będzie auto dla syna
zzoorroo

Post autor: zzoorroo »

Spadek cen i pogłowia był w całej Europie a gdyby władze miało PO nic by się nie zmieniło tyle że dopłaty by nie było.Zeby nie było nie głosowałem na PIS
F1

Post autor: F1 »

Jak by było PO i PSL to by była tylko sól i ocet ludzie nie bądźcie ślepi podobne gdyby była konfederacja
dragonlux

Post autor: dragonlux »

vicia1223 pisze:Tak myślałem że poruszając temat tego działania forum zamieni się w jadkę i wyłonią się pisowskie gęby. No cóż , można tylko pożyczyć mądrego wydania tych pieniędzy co by wam starczyło do końca roku tej jałomużny
Vicia masz rację '' mądrego wydania jałmużny'' tylko jednego nie rozumiem dlaczego my kupujący polskiego, duńskiego, litewskiego, holenderskiego i niemieckiego warchlaka jesteśmy na końcu kolejki po jakąkolwiek pomoc.
rom19

Post autor: rom19 »

No i dragon wreszcie powiedziałeś o co ci chodzi. Bo oni dostali a ja nie. A jak odróżnić kogoś jak ty od umowy hotelowej? Nie mieszając się w politykę, nikt jeszcze lepszej dotacji do małych, średnich hodowców nie wymyślił.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Śmieszni jesteście, żeby za parę złotych było czy nie było godpodarstwa, powinniśmy za swoją pracę godnie zarabiać, bez ich dotacji, a tak szczują jednych na drugich, ten dostał tamten nie, ten żonaty, ten kurwiaty, zaraz jeszcze coś wymyśla, rolnik bez palca wskazującego tylko mu się należy, to jest śmieszne, a zarazem żałosne. I nic się nie zmieni w tym temacie, daliśmy sobą pomiatać, wszyscy i nie tylko trzodziarze, emeryci i etecetera. Zaczęło się dawno, ale covid. A w zasadzie jego przykrywką, przelała czarę goryczy. Ludzie są takimi idiotami, że jak by im jakiś autorytet w telewizji powiedział że trzeba jeść swoje lub cudze gówno, to by wpi..lali i jeszcze po szaletach chodzili chapnqc gratisa, daleko nie trzeba szukać, moich rodziców tak zmanipulowali że po 3 dawki ciupli, ale to nie ma żadnej rozmowy,
daniel0

Post autor: daniel0 »

Duńczyk to nawet za moje tuczniki dostanie dywidendę!
U nas nie ma już możliwości wejścia w udziały zakładów chociaż Kutno mogłoby byc nasz, gdyby rząd naprawdę chciał cos zrobić dla hodowców...
Dlatego ta i wczesniejsza kasa do prosiat to najlepsza forma dotowania hodowli. Nie jestem za doplatami do czegokolwiek...
Temst rzeka.
Co do cen na dziś 9.15 hak
F1

Tylko powiedz kto zmanipulował bo na pewno nie rządzący dzielenie zaczęło się przez wprowadzenie nas do eurokołchozu temu damy temu nie powinny być jednakowe dopłaty jak do paliwa a cała banda urzędników rowy kopać nic bardziej wsi nie podzieliło jak UE
andre

Post autor: andre »

Dlatego że komuniści olali po wojnie plan Marshalla jako kraj stanęliśmy na wiele lat w miejscu tak jak nasz wielki wyzwoliciel że wschodu,a w tym samym czasie Europa zachodnia z prędkością expresu nam odjechała. Wejście do unii przyczyniło się do zmniejszenia tego dystansu,ale widzę że niektórzy dalej chcą stać w miejscu. Dziś pislamisci i ziobrowe kmioty znowu chcą zaciągnąć nam hamulec i jak widać społeczeństwo nie umie wyciągać wniosków z historii. Wybacz F1 ale i granicę absurdu mają gdzieś szczyty
F1

No ruszyliśmy do przodu oddaliśmy suwerenność i prowadzają nas jak chcą w czym niby do przodu ruszyliśmy przez te 18 lat?
andre

F1 pisze:No ruszyliśmy do przodu oddaliśmy suwerenność i prowadzają nas jak chcą w czym niby do przodu ruszyliśmy przez te 18 lat?
Ty poważnie się pytasz? Jeżeli tak to pozwól że przemilcze to
F1

Lepiej przemilcz jak głupoty masz dalej pisać
dragonlux

Post autor: dragonlux »

F1 pisze:No ruszyliśmy do przodu oddaliśmy suwerenność i prowadzają nas jak chcą w czym niby do przodu ruszyliśmy przez te 18 lat?
Jakbym Ziobre z tym vice ministrem od rolnictwa słyszał
321

Post autor: 321 »

Co do UE ,od kiedy bogaty wchodzi w spółkę z biednym aby biedny był bogaty?
pio

Post autor: pio »

Nie wiem gdzie widzicie ten skok do przodu jak dla mnie to przeskok cywilizacyjny to był za gospodarzenia mojego taty. Jak elektryfikacja, wodociągi nim nie są to co. Wszystkie szpitale za kogo były budowane, bloki z wielkiej płyty które miały po 50 latach być rozebrane a stoją do dzisiaj. Tata miał 28ha i wymienił konia na 60 snopowiązałke na bizona bryczkę na Skodę 105. Może za mało telewizjie oglądam ale ja tego szybkiego rozwoju nie widzę.
hodowca przez cecha

Post autor: hodowca przez cecha »

pio pisze:Nie wiem gdzie widzicie ten skok do przodu jak dla mnie to przeskok cywilizacyjny to był za gospodarzenia mojego taty. Jak elektryfikacja, wodociągi nim nie są to co. Wszystkie szpitale za kogo były budowane, bloki z wielkiej płyty które miały po 50 latach być rozebrane a stoją do dzisiaj. Tata miał 28ha i wymienił konia na 60 snopowiązałke na bizona bryczkę na Skodę 105. Może za mało telewizjie oglądam ale ja tego szybkiego rozwoju nie widzę.
To były złote lata dla rolnictwa a zarazem wsi polskiej. 50% naszych wiejskich zabudowań pochodzi z tych lat. Zaraz napiszecie że Gierek zadłużył kraj. ale on nie przeżarł kredytu jak obecni, nie dawał kasy na takie duperele jak wczasy w Grecji czy Egipcie; Inwestował w naszą gospodarkę budował przemysł a i rolnictwo kwitło jak nigdy dotąd wczesniej i po tym okresie. To on wprowadził rolnikom emerytury a obecna władza tak kochająca emerytów kombinuje tylko co by tu zrobić żeby tych rolniczych emerytów wykiwać a to podnieś im wiek emerytalny a to zmienić sposób waloryzacji na mniej korzystny dla rolników a wszystko to niby dla ich dobra.
GaL

Post autor: GaL »

Mial ktos telefon z ARiMR z zapytaniem o problemy ze sprzedaza zboza?
mar

Post autor: mar »

GaL pisze:Mial ktos telefon z ARiMR z zapytaniem o problemy ze sprzedaza zboza?
Witam ja dziś mialem
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Do mnie też dzwonili.
F1

Do mnie nie dzwonią bo ja kupuję techniczne z UA niczym nie różni się od naszego to po co przepłacać,
mar

A jakie ceny tucznika?
Awatar użytkownika
Peron

„Co łaska”
bezbarwny

Post autor: bezbarwny »

andre pisze:Dlatego że komuniści olali po wojnie plan Marshalla jako kraj stanęliśmy na wiele lat w miejscu tak jak nasz wielki wyzwoliciel że wschodu,a w tym samym czasie Europa zachodnia z prędkością expresu nam odjechała. Wejście do unii przyczyniło się do zmniejszenia tego dystansu,ale widzę że niektórzy dalej chcą stać w miejscu. Dziś pislamisci i ziobrowe kmioty znowu chcą zaciągnąć nam hamulec i jak widać społeczeństwo nie umie wyciągać wniosków z historii. Wybacz F1 ale i granicę absurdu mają gdzieś szczyty
I to pisze Człowiek, który poszedł do pracy, żeby utrzymać produkcję trzody chlewnej i doganiać Europę zachodnią :lol: Andre, weź Ty się ogarnij Chłopie.
andre

No cześć. Też się za Tobą stęskniłem 8) . A wracając do tematu to czy nie polityka cenowa ZM czasami nie przyczyniła się do tej sytuacji na rynku trzody? Oczywiście jest więcej przyczyn takiej sytuacji. A swoją drogą uwierz że gdybym nie miał pobudowanych nowych chlewni to wieprzowine oglądalbym tylko na talerzu i przynajmniej od roku miałbym święty spokój
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

bezbarwny pisze:
andre pisze:Dlatego że komuniści olali po wojnie plan Marshalla jako kraj stanęliśmy na wiele lat w miejscu tak jak nasz wielki wyzwoliciel że wschodu,a w tym samym czasie Europa zachodnia z prędkością expresu nam odjechała. Wejście do unii przyczyniło się do zmniejszenia tego dystansu,ale widzę że niektórzy dalej chcą stać w miejscu. Dziś pislamisci i ziobrowe kmioty znowu chcą zaciągnąć nam hamulec i jak widać społeczeństwo nie umie wyciągać wniosków z historii. Wybacz F1 ale i granicę absurdu mają gdzieś szczyty
I to pisze Człowiek, który poszedł do pracy, żeby utrzymać produkcję trzody chlewnej i doganiać Europę zachodnią :lol: Andre, weź Ty się ogarnij Chłopie.
A kto tym krajem rządzi ?????????????? ponoć ci którzy najwięcej zrobili dla gospodarstw rodzinnych , tak tu wyczytałem
Żebyś czasem bezbarwny i Ty na etat nie poszedł wiosną hhahah bo szału z cenami ziarna nima i pomału nie kupują

podobno mają do pomocy [ tej której nabór wniosków trwa ] dołączyć tych co ziarna nie sprzedali bo im się za tanio wydawało jak było po 1600
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Tutaj każdy pisze jak stanieją o złotówkę że rezygnuje albo że to jego ostatnie a prawda jest zupełnie inna

Zrezygnować to trzeba mieć pieniądze i wolny PESEL i mieć czym dołożyć do interesu .
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Sieroty polityczne...

To my rolnicy, to cała gospodarka ludzi fizycznie pracujących, to większość wiejskiej i spora część mało miasteczkowej populacji.
Jesteśmy między młotem a kowadłem.

Człowiek wybierając między Kaczorem A Donaldem najchętniej wskoczyłby w przepaść.
Dżuma czy Cholera? Co wybieracie?

Swoją drogą zaraz się okaże że mościwie nam panujący Europarlament będzie bardziej umoczony pieniędzmi spod lady niż Polska za komuny.

Oj w dziwnych czasach żyjemy, w dziwnych....

Młodzi, Ci mający wywalone na wartości patriotyczne, konserwatywne mają wybór łatwiejszy.....
andre

I tu się Lukas z Tobą zgodzę. Bo faktycznie wyboru nie ma i wiem że to nie patriotyczne ale najbliższe wybory odpuszczam sobie bo choć wiem że mój głos nie oddany przyda się jakiejś partii to przynajmniej sumienie będę miał czyste że nie uległem fikcji jaką każda opcja polityczna przedstawia.
lantier

Post autor: lantier »

Wstawia ktoś z kolegów warchlaczki po 460 zł ?
GaL

Gdzie takie ceny? Chyba że dziś poszły do góry.
Duńczyk 430-440
Polak 400
Ulan

Post autor: Ulan »

wszyscy czekają żeby po 500zł były :lol: :lol: :lol:

A prawda taka że jak ktoś lubi ryzyko to już lepiej w rosyjską ruletkę zagrać.

Przy zakupie 1000 sztuk warchlaków na stół trzeba wyłożyć około 500 tys zł więc stawka spora.
lantier

Post autor: lantier »

GaL pisze:Gdzie takie ceny? Chyba że dziś poszły do góry.
Duńczyk 430-440
Polak 400
+ 13 zł
tukan

Post autor: tukan »

Na jutro 110 szt. - 9,15 w E
arek

F1 nadal chcesz kupić grunt bo mam ofertę z mojej okolicy 12.8 ha za 80 tys hektar klasa gleby 4 w 2 kawałkach grunt
pio

Post autor: pio »

To szybko ta ziemia u ciebie drożeje w grudniu było po 60tys za ha a teraz 80tys w tym tempie szybko dogonisz nasze ceny.
arek

To że tyle wolaja to nie znaczy że tyle dostają
Transakcja kończą się najdalej na 40 tys
Ulan

Post autor: Ulan »

kiedy 8zł na żywą ?
pitek81

Post autor: pitek81 »

witam jakie ceny na przyszły tydzień
vicia1223

Plus 30 gr na przyszły tydzień
Awatar użytkownika
Peron

To znaczy ile? Pod koniec tygodnia będę musiał coś przebrać. Tak, jeszcze hoduje :)
Emil144

Post autor: Emil144 »

8.50 zł żywa za 2 tyg.
GaL

+7 giełda
czarny

Post autor: czarny »

Czyli tydzień do tygodnia to +9 już.
DRIPOL

Post autor: DRIPOL »

mar

Niemcy plus 8.
U nas 9,75-9,80 póki co.
chłop

Post autor: chłop »

Czyli mamy z sąsiadem z zachodu te same ceny
adamk9335

Post autor: adamk9335 »

I tym sposobem chcesz zatrzymać go na roli?
F1

W nowym programie dobrostanu szykują całkiem przyjemne pieniądze dla cyklu zamkniętego
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

te przyjemne pieniążki za dobrostan to nic innego jak wsparcie dla hodowcy za zmniejszenie produkcji
głupie to nie jest bo roboty mniej świnie lepsze warunki , ale żeby na tym zarobić , mało prawdopodobne
vicia1223

Tak samo jak dopłaty obszarowe dla ciebie , na przejebanie idą i na dobrostan w twojej klatce
ODPOWIEDZ