Ceny Trzody

turbogrocho49

Re: Ceny Trzody

Post autor: turbogrocho49 »

Nie zdziwie sie jak tak bedzie, to Polandia, tu jest inny stan umyslu
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

yaro_1 pisze:do dobrostanu zwierząt nie ma jeszcze zatwierdzonego rozporządzenia więc niektóre szczegóły sa pisane palcem po wodzie, nie zmienia to jednak faktu że przy dobrostanie tuczników jak zapisali że mają być od loch dobrostanowych, to zapewne to się już nie zmieni, a dodatkowo warchlaki nie mogą jechać z drugiego końca polski. ma być też tak, że jak ktoś zapisze się na dobrostan loch, to ma być baza takich gospodarstw, żeby potencjalni kupcy na warchlaka wiedzieli gdzie mogą kupić warchlaki dobrostanowe

inne podejście było by bez sensu, bo rolnik z cyklem zamkniętym ale bez dobrostanu loch, nie mógł by się starać o dobrostan tuczników, a jego sąsiad kupujący warchlaki z fermy zarodowej loch (gdzie nie myślą o dobrostanie) już by miał taką możliwość, byle by ta ferma była do 50km od niego

Zapis iż tuczniki dobrostanowe muszą być od loch dobrostanowych lub kupionych nie dalej jak 50 kilometrów od gospodarstwa wskazywał by iż cykle zamknięte bez dobrostanu loch spełniają ten warunek [ 30 zł. jest chyba mniej jak nie od loch dobrostanowych ] , 50 km dopisali żeby duńskie wykluczyć ale już pewnie żeby to obejść zainteresowani nad tym pracują pod warunkiem że to się będzie opłacać . A to się może opłacać bo skala większa i cykl krótki . Zwięszona powierzchnia o 50 % + na słomie to pewnie 100 zł za łebka za dobrostan + tańsze zboże może spowodować w niedługim czasie 300 zł dopłatę do tucznika :lol: to też trzeba brać pod uwagę
czarny

Post autor: czarny »

Tymczasem gnida jednej z partii twierdzi że wieprzowina za droga. Padalec jeden.
arek

Post autor: arek »

Tucznik wcale nie jest drogi tylko zboze jest tanie i dlatego tak tucznik dobrze wygląda
F1

Post autor: F1 »

stan1069@o2.pl pisze:
yaro_1 pisze:do dobrostanu zwierząt nie ma jeszcze zatwierdzonego rozporządzenia więc niektóre szczegóły sa pisane palcem po wodzie, nie zmienia to jednak faktu że przy dobrostanie tuczników jak zapisali że mają być od loch dobrostanowych, to zapewne to się już nie zmieni, a dodatkowo warchlaki nie mogą jechać z drugiego końca polski. ma być też tak, że jak ktoś zapisze się na dobrostan loch, to ma być baza takich gospodarstw, żeby potencjalni kupcy na warchlaka wiedzieli gdzie mogą kupić warchlaki dobrostanowe

inne podejście było by bez sensu, bo rolnik z cyklem zamkniętym ale bez dobrostanu loch, nie mógł by się starać o dobrostan tuczników, a jego sąsiad kupujący warchlaki z fermy zarodowej loch (gdzie nie myślą o dobrostanie) już by miał taką możliwość, byle by ta ferma była do 50km od niego

Zapis iż tuczniki dobrostanowe muszą być od loch dobrostanowych lub kupionych nie dalej jak 50 kilometrów od gospodarstwa wskazywał by iż cykle zamknięte bez dobrostanu loch spełniają ten warunek [ 30 zł. jest chyba mniej jak nie od loch dobrostanowych ] , 50 km dopisali żeby duńskie wykluczyć ale już pewnie żeby to obejść zainteresowani nad tym pracują pod warunkiem że to się będzie opłacać . A to się może opłacać bo skala większa i cykl krótki . Zwięszona powierzchnia o 50 % + na słomie to pewnie 100 zł za łebka za dobrostan + tańsze zboże może spowodować w niedługim czasie 300 zł dopłatę do tucznika :lol: to też trzeba brać pod uwagę
Tyle że dobrostan musisz zapewnić wszystkim tuczników a dopłaty dostaniesz max do 500 dztuk
F1

arek

To se pogadali i na tym się skobczy
Ulan

Post autor: Ulan »

nikt się nie cieszy że giełda +5 ?
9zł będzie na żywą ?
8,8 było przed giełdą
daniel0

Post autor: daniel0 »

Pszenica 900
Pszenżyto 800
Jeczmien 700
Żyto 600
Maciory z prosiakami to w domu na sypialni będą trzymać przy takich cenach.
Czekać tylko jak to wszystko runie...
Co ciekawe mieszalnie od zniw zeszly z cen ok 70-100 zł.
arek

Ja myślę że kto zrezygnował z hodowli to do niej nie wróci
Przynajmniej w mojej okolicy nie widzę aby wracali
andre

Post autor: andre »

Zanim by wrócili to już będzie po cenie. Cieszmy się na ten moment, ale chyba wszyscy którzy zostali wiedzą doskonale że o długofalowej stabilizacji możemy tylko pomarzyć
andre

Według J. Wojciechowskiego to nie wymysł Brukseli tylko naszych orłów pisowskich żeby zdjęcia gnoju robić.
beniu33

Post autor: beniu33 »

Oby ich piekło ... :cry:
yaro_1

Post autor: yaro_1 »

a kto wymyślił te całe ekoschematy? tym pan wojciechowski już się nie chwalił, a szkoda
Awatar użytkownika
a1980

Post autor: a1980 »

arek pisze:Ja myślę że kto zrezygnował z hodowli to do niej nie wróci
Przynajmniej w mojej okolicy nie widzę aby wracali
raczej nie ,za rok pewna górka
F1

U mnie kasa z pomocy na koncie
yaro_1

z dopłaty do urodzonych prosiąt?
F1

Tak
pitek81

Post autor: pitek81 »

witam jakie ceny na ten tydzień
andre

11 to już nic nadzwyczajnego
pitek81

F1 pisze:U mnie kasa z pomocy na koncie
a jakiaś decyzja albo informacja była
arek

Decyzja jest w tej zakładce co składałeś wniosek działanie M17
pitek81

arek pisze:Decyzja jest w tej zakładce co składałeś wniosek działanie M17
M22 to było ale ja tam żadnej decyzji nie dostałem
pitek81

a w temacie ceny na jutro umówione 50 szt 8,75 netto
yaro_1

pitek81 pisze:
arek pisze:Decyzja jest w tej zakładce co składałeś wniosek działanie M17
M22 to było ale ja tam żadnej decyzji nie dostałem
kliknij w numer sprawy który jest w zakładce M22, rozwinie się lista dokumentów w sprawie, wniosek, potwierdzenie złożenia i decyzja

przynajmniej u mnie była
andre

No tak papier za 70 baniek na kopertowe wybory szlak trafił, to go teraz brakuje na zwykłe decyzje.
pio

Post autor: pio »

Ja to się cieszę że decyzje przychodzą elektronicznie bo tych papierów to już nie ma gdzie upychać. Kasę pewnie też mają ci przynieś w gotówce.
jacek-g

Post autor: jacek-g »

cena żywej to już 9,20 idzie,
długo pewnie to nie potrwa ale przedział 9,00-9,20 jest do wzięcia/
andre

Tylko że zgodnie z ostatnimi zmianami jak minie 14 dni a Ty z różnych przyczyn nie otworzysz przesłanej elektronicznie decyzji uznaje się ją za skutecznie doręczoną. A wtedy ewentualne odwołanie od decyzji nie ma już szans . Nie mówię zwykła korespondencja np.z armir, ale decyzje mają bezpośredni wpływ na przebieg sprawy. Weź też pod uwagę wiek ,ci młodsi czy w średnim wieku ogarniaja temat,ale spora część starszych rolników może nie być taka wyedukowana.
andre

To jeżeli w ten sposób ma być doręczane to chociaż wiadomość SMS, na telefonie że coś takiego zostało wysłane, chyba że dla Ciebie to też niepotrzebna ekstrawagancja
arek

Pio ja tam mogę co drugi dzień dostawać takie decyzję papierowe i przez kilkadziesiąt lat będę miał gdzie to upchać
321

Post autor: 321 »

23-03-23 decyzja dziś przelew
pio

Post autor: pio »

Można taką decyzję oprawić w ramkę i powiesić na ścianie żeby nie zapomnieć ile PiS dał, ale dla mnie starczy tylko kasa na koncie.
321

pio pisze:Można taką decyzję oprawić w ramkę i powiesić na ścianie żeby nie zapomnieć ile PiS dał, ale dla mnie starczy tylko kasa na koncie.
Od kiedy pis daje swoje pieniądze?
staś76

Post autor: staś76 »

prawda jest taka ,że od poewców to najwyżej po łubie można było dostać ,a nie realną pomoc
hodowca przez cecha

Post autor: hodowca przez cecha »

A ja dostałem decyzje odmowną 1% przekroczona powierzchnia uprawy. Brawo PIS tych ich urojeń to żaden rząd nie przebije. Albo jesteś kawaler i nie miałeś suszy, albo prawo działa wstecz na zasadzie, to co było rok temu dobre teraz jest bee. No ale zawsze mogę dostać kredyt preferencyjny na 12% z marżą banku 2-4% i to bez poręczeń. Jakie to wspaniałomyślne.
yaro_1

odnośnie braku decyzji papierowych, to składając wniosek była informacja, że składający akceptuje, że komunikacja w sprawie wniosku odbywa się tylko drogą elektroniczną, nie wiem tylko dla czego nie było powiadomień sms jak to działa przy wnioskach na wymianę eternitu
F1

321 pisze:
pio pisze:Można taką decyzję oprawić w ramkę i powiesić na ścianie żeby nie zapomnieć ile PiS dał, ale dla mnie starczy tylko kasa na koncie.
Że też Wam nie wstyd brać pieniądze od PiS, i płuc jadem na nich :i :roll:
321

F1 pisze:
321 pisze:
Że też Wam nie wstyd brać pieniądze od PiS, i płuc jadem na nich :i :roll:

Bardzo przepraszam ale jestem nieświadomy nie oglądam żadnej telewizji wiadomości czerpię z internetu za młodu uczono mnie że rząd nie posiada własnych pieniędzy tylko wydaje pieniądze pobrane z podatków opłat pobranych od obywateli firm oraz oczywiście korzysta z kredytów.
Być może ja niedouczony nie oglądający rządowej telewizji no nieświadomy jestem że rząd wydaje tylko pisowskie pieniądze jeżeli tak proszę mi to udowodnić a zwrócę te pieniążki pod warunkiem zarząd pisowski odda wszystkie pieniądze które zgarną ode mnie w podatkach.
SA

Post autor: SA »

Ale mądry rząd pisowski zebrał podatki i daje ludziom a po wyborach będzie rząd nasz powski i pieniędzy niema i nie będzie.
andre

Mądrego to aż miło posłuchać i w tym przypadku poczytać (to o Tobie 321), a wyznawcy nadal myślą że Jaro i spółka dają swoją kasę :lol:
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

SA; rząd to drukuje i próbuje nami, rolnikami zbic inflację. Myslisz że ta dzisiejsza cena na zboża to co jest ? To było zaplanowane od dawna, czym zbić szalejąca inflacje jak nie cena produktów rolnych ? Gdyby na dzis obowiązywała cena z tamtego roku to ten matoł z NBP już by nie wiedział kompletnie co mówić, profesor pierdolony od 7 boleści z lambredziarami nastrzykiwanymi botoksem pftuuu...
F1

To na Mastif też nasz rząd zbija inflację przecież drożyzna jest tylko w Polsce i energia też tylko u nas podrożała prawda a markety zachodnie to ceny pewnie też prezes im dyktuje
SA

Post autor: SA »

MekkaB pisze:SA; rząd to drukuje i próbuje nami, rolnikami zbic inflację. Myslisz że ta dzisiejsza cena na zboża to co jest ? To było zaplanowane od dawna, czym zbić szalejąca inflacje jak nie cena produktów rolnych ? Gdyby na dzis obowiązywała cena z tamtego roku to ten matoł z NBP już by nie wiedział kompletnie co mówić, profesor pierdolony od 7 boleści z lambredziarami nastrzykiwanymi botoksem pftuuu...
Ale same uprzejmości mądrości wylew miłości pełna kultura.
yaro_1

to dla niektórych lepiej by było żeby rząd zbijał inflację ceną zboża, mleka czy świń, i nic za to rolnikom nie dawał, żeby było więcej kasy dla przyjaciół królika, na ośmiorniczki i tym podobne, a obywatele, podatnicy niech się sami o siebie martwią

pewnie że bym wolał, żeby zboże, świnie czy mleko miało odpowiednią cenę, która godnie wynagrodziła by naszą pracę ale co zrobić jak jest jak jest

za dużo w naszym kraju różnego rodzaju lobbystów, który mają dostęp do ministerstw, posłów i mają duży wpływ na tworzenie różnych rozporządzeń, które w teorii nie dotyczą rozdawania kasy, przyznawania dotacji i pozornie nic nie znaczą, ale po czasie się okaże że jakaś grupa biznesmenów dzięki takim czy innym przepisom może się szybko dorobić, obstawiam że przepisy dotyczące transportu zboża z ukrainy były podobnie zrobione pod kogoś, wszystkie dziury w przepisach pozwalające na sprzedaż tego zboża w polsce też były "na zamówienie"
321

SA pisze:Ale mądry rząd pisowski zebrał podatki i daje ludziom a po wyborach będzie rząd nasz powski i pieniędzy niema i nie będzie.

"najważniejszego polityka PiS". Potwierdził, że słowa o tym, iż ”chłopi są pazerni, da się im parę złotych przed wyborami i zagłosują", usłyszał z ust Jarosława Kaczyńskiego.

Tu się z hodowcą kota zgadzam, że niektórzy są pazerni.

Zarządzanie Państwem porównam do prowadzenia gospodarstwa. Gospodarstwo prowadzę z żoną nikt z nas nie ma swoich pieniędzy. Zarządzający Państwem też nie mają własnych pieniędzy (chyba że kradzione) Jedno i drugie nie pokazuje efektów natychmiast. Podjęte decyzje właściwe lub nie czas weryfikuje. Bywa i tak że pokolenia odczuwają decyzję poprzedników (życie ponad stan na pokaz na kredyt zaciągnięty lub nieopłacone zobowiązania)
No ale wszyscy widzieli jaki bogacz.

Wszystko co posiadamy jest nasze nie obciążone.
Następne pokolenie nic po nas nie będzie spłacać.
Może się okazać że następny zarządca Państwa będzie miał problem.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Prawdą jest że wszyscy wyznawcy PiSu jak i zajadli jego przeciwnicy błądzą po omacku. Nasz rząd ma takie zasługi w gospodarce oraz taki możliwości zbicia cen np zbóż jak światło w czarnej dupie. Tym którzy myślą że za PiSu mamy eldorado albo że zmieni się na lepsze gdy PSL przejmie stery w rolnictwie proponuje serio odpocząć od telewizora, polityki i zacząć w końcu żyć. Bez złości narzekania i biadolenia na innych.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Mamy Unię, mamy wspólny rynek, mamy zobowiązania. Mamy uzależnienie gospodarcze od Niemiec. Mamy niemiecką giełdę tuczników i francuski matiff. I ktokolwiek by nie rządził rolnictwem Kowalczyk, Kosiniak czy Kołodziejczyk zmienić się mogą tylko detale.. a rolnictwo w Unii.... Szczególnie hodowla nie są dobrze postrzegane.i będzie nam coraz trudniej.
arek

I tu się z tobą nie zgodze minister ma duże możliwości wpływu nie chce się rozpisywać bo by cały dzień zeszło ale jeden przykład podam Ardanowski jako pierwszy zminimalizowal różne wnioski beż zbędnego wypisywania beznadziejnych rubryk bo to wszystko agencja miała w swoich zasobach poco było powielać coś co było wiazdjęć
Jeszcze jeden przykład
Choćby z obornikiem i gnojowica już nie trzeba robić zdjec wystarczy oświadczenie
Na rynki światowe może nie ma wpływu ale to co dzieje się na naszym podwórku już ma
andre

I tak samo z tym nieszczesnym zbożem z Ukrainy. Pomagać i owszem należy, ale to po stronie rządzących była piłeczka żeby tak to zorganizować żeby to naprawdę był tylko tranzyt do portów,a że wkoło tego kręcą się cwaniaki i spekulanci przy poparciu rządowym,bo nie wierzę że nikt tego procederu nie śledził od zeszłorocznych żniw to skończyło się szambem
ODPOWIEDZ