FORUM
Ceny Trzody
Re: Ceny Trzody
Oczywiście, że minister ma pewne możliwości choć wysyłanie zboża tylko do portów jest sprzeczne z zasadą wolnego rynku i pewnie Bruksela by to zablokowała. Wiadomo, ze u nas najbardziej jest bity wschód Polski bo najbliżej taniego zboża i to jest tendencja stała a nie tylko w czasie wojny.
Ukr zawsze zboże wysyłała co prawda częściowo w innych kierunkach ale do Polski też szło multum choćby największa ferma drobiu w żniwa i po żniwach dziennie ściągała z granic Ukr/Pl i Ukr/Slo 70 tirów pszenicy a zimą kukurydzy.
Mamy zastój w całej europie. Kumpel mi pisze, że jego Bauer w Niemczech został z 400t rzepaku i 1300t zbóż. Firmy tam na miejscu oferują mu w przeliczeniu na nasze 1090zł.
Natomiast moim zdaniem oczywiście jeżeli Chiny nie zaczną następnej wojny koszty uprawy będą malały a cena zbóż będzie się utrzymywać w widełkach 1000-1200zł. Ukraina ma sporo mniejsze zasiewy.
Dla nas jednak może być ciekawą opcją zmiana trendu żywienia w PL. Coraz więcej ludzi przekonuje się do jedzenia low carb i keto i nagle okazuje się, że można żyć bez pszeniczki i cukru, czuć się dobrze, odwracać metaboliczne choroby wpieprzając masełko, mięsko i jajka. Więc tu nadzieja na wzrost spożycia mięsa chociaż będzie to trudne ekonomicznie do udźwignięcia. Niemniej bez pszennych rzeczy i słodyczy taki model żywienia wcale nie musi być droższy
Sam jestem na keto dwa lata i szczerze polecam
Ukr zawsze zboże wysyłała co prawda częściowo w innych kierunkach ale do Polski też szło multum choćby największa ferma drobiu w żniwa i po żniwach dziennie ściągała z granic Ukr/Pl i Ukr/Slo 70 tirów pszenicy a zimą kukurydzy.
Mamy zastój w całej europie. Kumpel mi pisze, że jego Bauer w Niemczech został z 400t rzepaku i 1300t zbóż. Firmy tam na miejscu oferują mu w przeliczeniu na nasze 1090zł.
Natomiast moim zdaniem oczywiście jeżeli Chiny nie zaczną następnej wojny koszty uprawy będą malały a cena zbóż będzie się utrzymywać w widełkach 1000-1200zł. Ukraina ma sporo mniejsze zasiewy.
Dla nas jednak może być ciekawą opcją zmiana trendu żywienia w PL. Coraz więcej ludzi przekonuje się do jedzenia low carb i keto i nagle okazuje się, że można żyć bez pszeniczki i cukru, czuć się dobrze, odwracać metaboliczne choroby wpieprzając masełko, mięsko i jajka. Więc tu nadzieja na wzrost spożycia mięsa chociaż będzie to trudne ekonomicznie do udźwignięcia. Niemniej bez pszennych rzeczy i słodyczy taki model żywienia wcale nie musi być droższy
Sam jestem na keto dwa lata i szczerze polecam

Informacja dla hodowców, polityków, dietetyków i wszelkiej maści osób związanych z hodowlą trzody: maciory 6,80 zł/kg netto - 5% ( powiat brodnicki, kujawsko-pomorskie), tuczniki 8,80 zł/kg netto - 2%, lokalna ubojnia, kujawsko-pomorskie.
-
To że w tym roku jest oświadczenie jest zasługą tego że aplikacja nie chodzi jak powinna a nie dobrej woli rządu. W przyszłym roku już się raczej tego spodziewamarek pisze:I tu się z tobą nie zgodze minister ma duże możliwości wpływu nie chce się rozpisywać bo by cały dzień zeszło ale jeden przykład podam Ardanowski jako pierwszy zminimalizowal różne wnioski beż zbędnego wypisywania beznadziejnych rubryk bo to wszystko agencja miała w swoich zasobach poco było powielać coś co było wiazdjęć
Jeszcze jeden przykład
Choćby z obornikiem i gnojowica już nie trzeba robić zdjec wystarczy oświadczenie
Na rynki światowe może nie ma wpływu ale to co dzieje się na naszym podwórku już ma
Nie chodziło mi o przyczynę tylko że minister ma taką możliwość
Tak się zastanawiam czy na całym obszarze kraju jest zasieg aby ta aplikacja działała bo ja w to wątpię
Tak się zastanawiam czy na całym obszarze kraju jest zasieg aby ta aplikacja działała bo ja w to wątpię
kto tyle daje za maciory przy jakiej ilości?Glebiusz pisze:Informacja dla hodowców, polityków, dietetyków i wszelkiej maści osób związanych z hodowlą trzody: maciory 6,80 zł/kg netto - 5% ( powiat brodnicki, kujawsko-pomorskie), tuczniki 8,80 zł/kg netto - 2%, lokalna ubojnia, kujawsko-pomorskie.
Cena ze zwykłego spędu w Szczutowie. Cena od jednej sztuki.
Witam to już nikt nie hoduję ? Prawie 2 tygodnie bez postu
wszyscy zarobieni,dragonlux pisze:Witam to już nikt nie hoduję ? Prawie 2 tygodnie bez postu
co do ceny to 9,00-9,40 na żywą
9 to tak ale 9.40 na dzis u nas
nieosiągalne
nieosiągalne
I warchlaczka też ładnie zrobili. I jak to od lat bywało drogie zboże tani tucznik i na odwrót.
Podpinam się że 9,4 jeszcze nie ma nigdzie
Podpinam się że 9,4 jeszcze nie ma nigdzie
11,40 jutro ładuję
Ładne ceny. Ja jeszcze wczoraj za 105 szt. dostałem 8,85.
Na poniedziałek leciutko weszło11.50
Witam. Jakie macie propozyje za żywiec?
Witam 9.2-9,3tomek11 pisze:Witam. Jakie macie propozyje za żywiec?
Witam widzę że cena jest ok nikt się nie chwali
A co sie będziesz chwalił jeszcze źródełko wyschnie i będziesz pluł sobie w brodę
Prędzej źródełko zbankrutuję przy tych cenach
od 9,50 do nawet 9,70 osiągalne
11.8 E
-
Witam.
Kiedy ruszacie z siewem kukurydzy?
Kiedy ruszacie z siewem kukurydzy?
Pierwsze hektary zasiane w poniedziałek. Reszta na dniach.
-
Na jutro cena przed giełdą ustalona na 11,75.
Asf na piotrkowie
zaczyna się 

Żarty , myślałem że będzie większy odzew ale widocznie temat zamarł.
A niby dlaczego miałby być większy odzew
ASF tak długo trwa że na nikim nie robi wrażenia
Tym bardziej że powoli nie ma na kim robić
ASF tak długo trwa że na nikim nie robi wrażenia
Tym bardziej że powoli nie ma na kim robić
Jakie ceny na ten tydzień? rekordowa giełda odwróciła spadkowy trend?
Dziś załadunek 11.20
Czy odwrócił się trend spadkowy? Nie wiadomo, ale napewno nieźle pomieszał ISN plany naszym odbiorcom. Nikt nic nie wie, nawet na Farmerze jeden artykuł o spadkach a drugi o wzrostach. To się tak ładnie nazywa: trend boczny 

a tu rozpisany przykład jak rozpierdzielić polski przemysł (z którym jesteśmy powiązani)
http://pink-panther.szkolanawigatorow.p ... h-puawy-sa
http://pink-panther.szkolanawigatorow.p ... h-puawy-sa
jak tam ceny Panowie u Was na teraz ?
giełda bz a po piątku miało być tak pięknie
giełda bz a po piątku miało być tak pięknie
Nihil novi.
Widzę że z nadmiaru gotówki zaczęliśmy uczyć się języków
Czyżby podróże były nam w głowie
Czyżby podróże były nam w głowie
Jak to mówią: wiedza kosztuje ale jej brak jeszcze więcej.
A jak tam samopoczucie po wydaniu rozporządzenia że na własny użytek bez jakichkolwiek zasad bioasekuracji mozna trzymać nawet maciore z przychowkiem? Szczerze jak teraz na kontroli wet. zacznie mi wysmradzac że coś mu się nie podoba, to nie wiem czy będę potrafił trzymać nerwy na wodzy. Ja wiem że przed wyborami rozdaje się na lewo i prawo ,ale znowu najgorzej mają się ci którym chce się pracować
Szkoda gadać.
Taka myśl mi się nasuwa
Dajmy na to ze jeden rolnik bedzie miał duze stado
Sąsiadowi się to nie spodoba bo tak czesto jest
To co może zrobić taki cwaniaczek kupi sobie pare prosiat .zainfekuje je asf i ferma ma pozamiatane
To tylko takie tam moje gdyvania
Dajmy na to ze jeden rolnik bedzie miał duze stado
Sąsiadowi się to nie spodoba bo tak czesto jest
To co może zrobić taki cwaniaczek kupi sobie pare prosiat .zainfekuje je asf i ferma ma pozamiatane
To tylko takie tam moje gdyvania
Poprostu po raz kolejny zrobili z nas idiotów. Bo najpierw wymogi, kontrole, kary a teraz napluli nam w twarz i takie przypadki jak pisze Arek mogą się zdarzyć,a co gorsza taki delikwent nie poniesie żadnych konsekwencji,bo przecież nie musiał nic przestrzegac to i karać nie ma za co. Normalnie obłęd.
Jak dla mnie to i tak to nic nie zmieni chyba że w innych rejonach jest inaczej. Ta cała bioasekuracja to jedno wielkie udawanie, a najgłupsze w tym wszystkim jest to że inspektor czepia się o jakąś durnote. U mnie zawsze jest problem z ilością świni liczenie przy cyklu zamkniętym to obłęd zwłaszcza prosiąt przy maciorach. Mając ponad 100loch tłumaczysz się czy jest 5 szt w jedną czy drugą stronę jak za dzień tak będzie inaczej.
U nas jeden drobiarz zaczął walczyć z małymi hodowlami skończyło się tym że zdechła kura zatkała paszociag. Jak ktoś chce was załatwić to jest prostszy sposób niż chów świni dla asf.
Teorie spiskowe czasami się potwierdzają... Sam mierzę wszystkich swoją miarą przez swój pryzmat, nikomu źle nie życzę i zawsze pomogę , ale wiem że może się znaleźć taka czarna owca i zrobi wszystkim na złość dla lepszego swojego samopoczucia.
Świnie bez bioasekuracji nie powinne być badane pod kątem asf , zdechło to na pakę i Bajlando , nie będzie kiełbasy
Vicia ,ale przecież w tym rozporządzeniu tak pisze że padłe świnie z takich gospodarstw nie będą badane na ASF, chyba że grzecznie poprosi o to weterynaria, ale z kolei skąd oni będą wiedzieli że coś padło skoro taki rolnik nie ma obowiązku oprócz agencji do nikogo nic zgłaszać. I wczoraj jeszcze znalazłem wywiad z Telusem czy jak mu tam ,że takie gospodarstwo NIE MA ograniczeń w ilości sztuk tylko warunek żeby były one tylko na własny użytek 

A to nie doczytałem , podsumowując wychodzi na to że można trzymać ile się chce i jeść ile się chce
Np 4 osobowa rodzina będzie zjadać 15-20 sztuk rocznie
Np 4 osobowa rodzina będzie zjadać 15-20 sztuk rocznie

Korea zezwala na export z Niemiec mięsa. Myślę że ceny mogą drgnąć że 2 zł po niedzieli.
Sądząc po telefonach to mogą delikatnie drgnąć. 1-2 zł na kg na pewno
1-2zł to ładnie mi delikatnie jak 11zł będzie.