FORUM
Slaba ruja
Slaba ruja
Co sadzicie o wspomaganiu ruji loszkom srodkami niefarmaceutycznymi typu maczka rybna , tlenek cynku oraz jak ostatnio slyszalem , rowniez siarczan miedzi jako dodatki do pasz .
Jesli macie jakies opinie doswiadczenia , prosze o informacje
Jesli macie jakies opinie doswiadczenia , prosze o informacje
słaba ruja-wspomaganie światłem
Jeśli słaba ruja to czepiamy świetlówkę przed nosem świni.Czy ma ktoś wiedzę: ile dni przed spodziewaną rują? ile godzin dziennie? jaka moc świetlówek? itd.
SENTIMO!! Swietlowke nie przed nosem ale nad glowa BY NIE OSLEPIALA SWINI.Moc swiatla taka by mozna bylo swobodnie przeczytac gazete-to jest nie oszczedzamy na mocy swietlowek.
Czas swiecenia 12-14 godzin!!!!
Swiecimy od momentu odsadzenia prosiat do momentu wyst.objawow ruii,jezeli nie wystapi do 10 dnia to sa jakies inne przyczyny.
Dodatek ok.200gr.tj ok.2 szklanek cukru/nie glukozy/dziennie wspomaga wyst. ruii.
Czas swiecenia 12-14 godzin!!!!
Swiecimy od momentu odsadzenia prosiat do momentu wyst.objawow ruii,jezeli nie wystapi do 10 dnia to sa jakies inne przyczyny.
Dodatek ok.200gr.tj ok.2 szklanek cukru/nie glukozy/dziennie wspomaga wyst. ruii.
LANTIER!! Glukoza jest bardzo szybko rozkladana w organizmie o wiec jej efekt dzialania JEST KROTKI.Z tego wzgledu uzywamy ZWYKLEGO cukru gdyz jego rozklad jest przedluzony.chodz tu o poziom INSULINY WE KRWI .Im wyzszy poziom insuliny tym wieksz produkcja hormonow odpowiedzialnych za wystapienie ruii.
-
-
-
-
-
Witam!
Aby coś podpowiedzieć, trzeba mieć więcej danych (wiek loszek, ich masa ciała i kondycja, rodzaj i jakość skarmianej paszy, warunki chowu, światło, podawane leki i preparaty itd., itd.).
Zanim podejmiesz decyzję o sprzedaży loszek, proponuję skonsultować problem z panem Markiem Gasińskim (SAN-VIT) tel. kom. 602-371-773 e-mail: marek.gasinski@san-vit.pl
Aby coś podpowiedzieć, trzeba mieć więcej danych (wiek loszek, ich masa ciała i kondycja, rodzaj i jakość skarmianej paszy, warunki chowu, światło, podawane leki i preparaty itd., itd.).
Zanim podejmiesz decyzję o sprzedaży loszek, proponuję skonsultować problem z panem Markiem Gasińskim (SAN-VIT) tel. kom. 602-371-773 e-mail: marek.gasinski@san-vit.pl
-
slaba ruja
U nas gosc kupil klacz i jezdzil do ogierka i nie byla nim zainteresowana a za 6 mie.wchodzi do stajni a zrebak spaceruje ,moze kupiles zaproszone przyjrzyj im sie jak nie prosne to na kielbase .adam06024 pisze:pomóżcie mi bo ja już nie wiem co robić . jak nic nie pomoże to bedzie trzeba sprzedać je
To ze mają około 6-7mcy i pochodzą z intesywnego tuczu czyli były zle hodowane jak na loszki .Odczekaj 3-4 tyg od podania zastrzyku powinna wystąpic nastepna ruja a jak nie to w kiełbasy.adam06024 pisze:wiem że tyle mają nie pamiętam nazwy zastrzyku a srom był powiększony i zaczerwieniony ale nie chciała do knura. co to oznacza?
A skąd wiesz, że nie chciała. Młode to głupie, zresztą teraz to wszystkie te nowoczesne świnie są nieco pokręcone w tych sprawach. kiedyś to sie wchodziło do chelwni i aż słychać było, że coś na rzeczy a teraz topatrzysz i sie zastanawiasz, może tak a może nie, a może jeszcze nieadam06024 pisze:wiem że tyle mają nie pamiętam nazwy zastrzyku a srom był powiększony i zaczerwieniony ale nie chciała do knura. co to oznacza?

-
Ja od jakiegoś czasu stosuje feromonowy stymulator ruji dla loch . Jest to taki spray kosztuje około 30-40zł. Psika się go do pyska. Pomaga bardzo czesto ale nie zawsze.
http://www.hodowlany.pl/i752_Zapach_knu ... _loch.html
ma to symulować zapach knura i locha reaguje na to rują, ważne że rzeczywiście w wielu przypadkach działa.
http://www.hodowlany.pl/i752_Zapach_knu ... _loch.html
ma to symulować zapach knura i locha reaguje na to rują, ważne że rzeczywiście w wielu przypadkach działa.
miał ktoś problemy z rują u loch które podczas laktacji zwiększyły swoją masę ?
Lochy opuszczają porodówkę w doskonałej formie, tydzień przed odsadzeniem vit AD3E, flusching, świato itd wszystko OK
brak rui u loch najlepiej wyglądajacych, wieloródek bez problemów w przeszłości
zbyt dużo energii w paszy ? na co obstawiacie
Lochy opuszczają porodówkę w doskonałej formie, tydzień przed odsadzeniem vit AD3E, flusching, świato itd wszystko OK
brak rui u loch najlepiej wyglądajacych, wieloródek bez problemów w przeszłości
zbyt dużo energii w paszy ? na co obstawiacie
-