FORUM
Masz problem zdrowotny w stadzie?Moge Ci pomoc.
tylko jak gospodarstwo jest podzielone oniunktura to bede miał 7x wiecej od ciebie jest jeszcze jedna sprrawa 30loch miałem na poczatku lat 90tych mogłem za to kupic co chciałem a teraz 30 loch wg mnie to na zycie starcza dlaczego w dani jest tendencja do komasacji i powiekszania produkcji - bo zyski maleją i trzeba produkowac wiecej zeby sie nie cofac
Ostatnio zmieniony niedziela 09 gru 2007, 23:20 przez borsuk22, łącznie zmieniany 1 raz.
ja caly czas sie rozwijam i ne czese portakimi jak sie cena załamuje bo mama inne zrodła dochodu porzeczka leszczyna !!!!!!!rzepak !!!
borsuk wogole zastanow sie co ty robisz włazisz na forum i nie widze tutaj osoby z ktora zaczoles jaks dyskusje i nie probowałes pokzac swojeje wyrzszosci!!!!!! a twoja wiedza z tego co widze pozostawia nieraz troszke do zyczenia !!!!! teraz bym ci powiedzial ile mama lat ale to nie ma sensu bo mi sie zapytasz skad ja moge cos wiedziec !!!!! wiec raczej staraj sie troszke ze spokojem odnosic do innych !
borsuk wogole zastanow sie co ty robisz włazisz na forum i nie widze tutaj osoby z ktora zaczoles jaks dyskusje i nie probowałes pokzac swojeje wyrzszosci!!!!!! a twoja wiedza z tego co widze pozostawia nieraz troszke do zyczenia !!!!! teraz bym ci powiedzial ile mama lat ale to nie ma sensu bo mi sie zapytasz skad ja moge cos wiedziec !!!!! wiec raczej staraj sie troszke ze spokojem odnosic do innych !
słuchaj nie kupie tych chlewnbi bo mnie na to nie stac i pewnie skonczył bym jak ich wlasciciel!!!!! pozostaje mi zyczyc powodzenia borsuk !!!!!!
specjalnie dla ciebie !!!!! a co do mojego rozwoju satysfakcjonuje mnie kazdy krok do pprzodu ktory osiagam własna praca!!!! wiem teraz bedziesz sie staral mnie obrazic !!! wiemz e duzym producentem nie ejstem ale chociarz status zdrowotny mam dobry a ciekawe jak to u ciebie wyglada?
specjalnie dla ciebie !!!!! a co do mojego rozwoju satysfakcjonuje mnie kazdy krok do pprzodu ktory osiagam własna praca!!!! wiem teraz bedziesz sie staral mnie obrazic !!! wiemz e duzym producentem nie ejstem ale chociarz status zdrowotny mam dobry a ciekawe jak to u ciebie wyglada?
ja naleze do grupy producenckiej co odstawia 22 tysiace tucznikuw i przy takiej ilosci ceny jak ty piszesz nie da sie wynegocjonowac jak rozmawiawiamy z zakładami to jak zadamy cen wyzszych to oni nam dziekuje bo swin maja w brud i szukaja tanszych w innych rejonach wiec przez grupe przy takiej duzej ilosci ceny na dzien dzisiejszy takiej nie osiagniesz
SWIETA PRAWDAMuchozolali pisze:a niech mi ktos powie co to jest za róznica
czy masz 100, 1000 lub 10 loch
ważne jest jak dbasz i jaka masz stysfakcjie i wyniki produkcjne
no przedeewszystkim wyniki finasowe.
W zyciu liczy sie tylko rodzina a nie tak zwana robota i robota.
Pozdrowienia
trudno mięć zysk mnożąc przez minus przy 100 lochach jesteś lepszy dla państwa bo banki odprowadzą więcej od twojego długu malo tego mniejsza ilość uchowasz z większym zyskiem -przy minusie zmniejszą stratą
borsuk22 pisze:tylko my jestesmy nieformalną grupą i za umowy z zakładami mamy nawet do 5% (zalezy od zakładu) a jezeli grupa jest formalnie zarejestrowana to ona przechwytuje te procenty (wiadomo musi sie jakos utrzymac
sam wiesz ile to jest np 5% od 3,60
te zakłady to samarytanie wolą Twoje niż kupić gotowe na gieldzie
dani tu nie chodzi o powiedzenie na rynku trzody w tym kraju możesz mieć hodowle przerób sprzedaż w jednym zakładzie ( korporacji) z tych podmiotów
tylko hodowla jest nie opodatkowana wiec cały zysk jest ladowany w produkcję tucznika i nikogo (kontroli podatkowej) nie obchodzi po ile wyprodukowano tucznika (we wlasynym zalkładzie lub u rolnika na kontrakce) więc każdy tucznik w papierkach może kosztować taka firmę ile chcą tak po prostu piorą pieniądze cel przyłaczcie się do nas lub bankrutujcie drugi posiadać tyle że gdy zmienią podatki być górąnapiszcie czy się mylę
tylko hodowla jest nie opodatkowana wiec cały zysk jest ladowany w produkcję tucznika i nikogo (kontroli podatkowej) nie obchodzi po ile wyprodukowano tucznika (we wlasynym zalkładzie lub u rolnika na kontrakce) więc każdy tucznik w papierkach może kosztować taka firmę ile chcą tak po prostu piorą pieniądze cel przyłaczcie się do nas lub bankrutujcie drugi posiadać tyle że gdy zmienią podatki być górąnapiszcie czy się mylę
- marek mokwa
- Kontakt:
witam mam pytanie do marka w czasie porodu prosięta duszą się w maciorze tzn.na poczatku były to 1,2 szt na 14,15 prosąt a teraz to szok 50/50% i więcej prosieta duże w pełni wykształcone niema znaczenia czy po pierwszym prosieciu podałem sinpanorm +1ml oksytocyny czy nie czy ma to wpływ na to zaw.potasu+fosfor w paszy? poród średnio w 114 dzień prrs brak badania 7 dni temu proszę o radę
MAREK MOKWA,DANI!! Jezeli rodza sie martwe,NORMALNIE ROZWINIETE PROSIETA to one sie dusza bo za dlugo przebywaja w macicy.Przyczyny rozne: stres,brak wapnia we krwi,zagrzybiona pasza itp.Oczywiscie najwazniejsze usuniecie przyczyn ale z ich rozpoznyniem moga byc klopoty.Jezeli jest to problem w stadzie to najprosciej:
-w 114 ewentualnie w 113 Dinolitik 2ml RANO!!!!!
-po ok 24 godz 2ml oxytocin normalnej lub tej o przedluzonym dzialaniu
-mozna podac ok 50ml Calcium bo jezeli BRAK WAPNIA WE KRWI TO
OXYTOCYNA NIE DZIALA
Prosze zapamietac :normalna oxytocyna dziala krotko do ok 1godz i tylko w obecnosci wapnia CA we krwi.To znaczy ze lepiej podac oxytocyne + Calcium,po godzinie powtorzyc jak brak prosiat sprawdzic reka czy nie ma przeszkod w maciy
-w 114 ewentualnie w 113 Dinolitik 2ml RANO!!!!!
-po ok 24 godz 2ml oxytocin normalnej lub tej o przedluzonym dzialaniu
-mozna podac ok 50ml Calcium bo jezeli BRAK WAPNIA WE KRWI TO
OXYTOCYNA NIE DZIALA
Prosze zapamietac :normalna oxytocyna dziala krotko do ok 1godz i tylko w obecnosci wapnia CA we krwi.To znaczy ze lepiej podac oxytocyne + Calcium,po godzinie powtorzyc jak brak prosiat sprawdzic reka czy nie ma przeszkod w maciy
mam pytanie :
czy mozna zastosowac 21 dni po pokryciu prostaglandyne w celu potwierdzenia zaplodnienia???
dziekuje
pojemyliło mi sie - chodziło mi o pg 600 a nie prostaglandyne
czy mozna zastosowac 21 dni po pokryciu prostaglandyne w celu potwierdzenia zaplodnienia???
dziekuje
pojemyliło mi sie - chodziło mi o pg 600 a nie prostaglandyne
Ostatnio zmieniony sobota 12 sty 2008, 22:18 przez lantier, łącznie zmieniany 1 raz.
- Muchozolali
- marek mokwa
- Kontakt:
- marek mokwa
- Kontakt: