FORUM
CENY TRZODY
Duda na jutro juz podniósł o 20gr w górę na 3.90. Ładnie sie dzieje. Zawsze styczen luty to byly obnizki maksymalne a teraz ostro w góre.To jest poprostu jakies chore.Mam kontakt z dwoma posrednikami , i oni mowia ze nie ma świnek. CZy nie lepiej jak by było cały rok po jednakowej cenie np.4.30.zł A nie takie hustawki cenowe.????Brak słów.
Andrzej L????? Narobił tylko zamętu, miał w planach kontraktacje ale nic z tego nie wyszło. Myślicie ze SAWICKI cos zrobi dobrego????Nic nie zrobi. A teraz gdy cena pnie sie w góre to kompletnie nic nie bedzie myslał w sprawie kontraktacji.Musi być kontraktacja, rolnik musi wiedziec ile ma sztuk wyprodukować i za jaka cene sprzeda.Bo inaczej to nic z tego nie bedzie.I zostanie tak jak było czyli cykliczna świńska górka co jakis czas. A i rolnicy muszą sie zorganizować tak jak jest to w DANI, tam rolnicy ustalają cene świnek. Musze przyznac ze my polscy rolnicy nie umiemy sie zmówić, połaczyć tylko każdy dba o swoj interes.A tak w tych czasach chyba daleko nie zajedziemy,przynajmniej my co hodujemy trzodę.
Teraz pytanie co robić? Czy sprzedawać w panice przed tym że ceny znowu bedą spadały czy uzbroic nerwy i czekać?czy może zakłady miesne robia w konia obnizkami zeby ludzie predko wywozili tuczniki za niska cene zeby pożniej zkłady kupili mniejsze ilości tuczników za wyższa cene.Na www.rolpetrol.pl napisane jest że zakłady już zaczęli importować mięso z belgi i dani bo jest o wiele tańszę.
Ceny transakcyjne elementów wieprzowych
rodzaj cena – kraj (zł/kg) cena – import (zł/kg)
schab 10,00 – 16,00 13,00 – 14,00
szynka 7,80 – 13,00 6,50 – 6,60
łopatka 6,50 – 9,80 4,80 – 4,90
Panie Waldku Pan sie nie boi..................
Tak powaznie to myslisz ze jak cena w danii jest tak to u inas musi byc taka Polki miesem nie zawala oczywiscie korekta musi byc bo za szybko nastepowal wzrost ,ale czy my zawsze musimy byc ponizej średniej europejskiej czego .......
sporo robi propaganda.... u mnie cena u posredników jutro 3.7 netto dla kazdego w skupie świn nie ma i tez juz kszyczą ze bedzie tanieć
a najlepsze ze w zakladach miesnych juz licza jak to rolnik sie teraz dorabia ..
Naciagno gówna i potem znowu jakas afera wyjdzie i bedzie kolejne embargo

Tak powaznie to myslisz ze jak cena w danii jest tak to u inas musi byc taka Polki miesem nie zawala oczywiscie korekta musi byc bo za szybko nastepowal wzrost ,ale czy my zawsze musimy byc ponizej średniej europejskiej czego .......
sporo robi propaganda.... u mnie cena u posredników jutro 3.7 netto dla kazdego w skupie świn nie ma i tez juz kszyczą ze bedzie tanieć
a najlepsze ze w zakladach miesnych juz licza jak to rolnik sie teraz dorabia ..
Naciagno gówna i potem znowu jakas afera wyjdzie i bedzie kolejne embargo
na cennik Dudy wogole nie patrzcie , nie ma sensu, on tam gra sam ze soba i z rolnikami co sprzedają mu po 10 sztuk, innym placi inaczej tzn wiecej, o żadnych korektach na ten tydzien nei ma mowy- tylko posrednicy probuje cos zmotac.
A jak mówiłem tydzien temu ze wjadą tańsze duńskie półtusze to sie wszyscy śmiali - a do tego doszlo. Sprzedawajcie wszystko jak idzie nie przetrzymujcie tego bo sami tworzycie sytuacje w ktorych w jednym tygodniu jest dużo swin na rynku i sa tanie a w drugim malo i sa drogie
A jak mówiłem tydzien temu ze wjadą tańsze duńskie półtusze to sie wszyscy śmiali - a do tego doszlo. Sprzedawajcie wszystko jak idzie nie przetrzymujcie tego bo sami tworzycie sytuacje w ktorych w jednym tygodniu jest dużo swin na rynku i sa tanie a w drugim malo i sa drogie
A mnie dziś złapała policja, jak przewoziłem świnki z jednego gosp.do drugiego i dostałem mandat 200 zł bo świnki nie miały na ogonkach odblaskowych czerwonych światełek.
Ten mandat to za brak " sygnalizacji swietlnej"
Agryf 4,6 w tym tygodniu za 52%, pośrednik 20 gr więcej niż tydzień temu 3,8 +vat
Ten mandat to za brak " sygnalizacji swietlnej"
Agryf 4,6 w tym tygodniu za 52%, pośrednik 20 gr więcej niż tydzień temu 3,8 +vat
DUDUŚ pisze:Teraz pytanie co robić? Czy sprzedawać w panice przed tym że ceny znowu bedą spadały czy uzbroic nerwy i czekać?czy może zakłady miesne robia w konia obnizkami zeby ludzie predko wywozili tuczniki za niska cene zeby pożniej zkłady kupili mniejsze ilości tuczników za wyższa cene.Na www.rolpetrol.pl napisane jest że zakłady już zaczęli importować mięso z belgi i dani bo jest o wiele tańszę.
OK moze i takie ceny mają bo jest nadpodukcja tylko jak jest z ta dopłatą do eksportu poza unie dostaną a w uni zero więc gdzie będą słać ? nie wiem na jakich to zasadach działa- czy ktoś sie orientuje?
To ciekawe bo ostanio to wlasnie Dania Holandia Niemcy Francja ziekszyły znacząco export do panstw trzech, A co do jakosci to kazdy wie jak to jest ale im nikt embarga nie nałozył ,a jak dalej tak bedzie to cos czuje ze Polacy nakombinuja z tym tanim miesem i znowu bedzie placz ze wszystko jest ok a exportu brak
Witam,
Proszę obejrzeć porównanie cen netto skupu świń w 2007 r. w sześciu krajach UE (najwięksi producenci świń w Unii Europejskiej). Opracowanie: ISN - Niemcy (dane z 07.01.2008)
Ceny skupu wg wbc klasa E (mięsność 56 %, wybicie 79 %, świnie zważone na fermie)
• Tabela i Wykres (pdf): http://tiny.pl/p9q5
Proszę obejrzeć porównanie cen netto skupu świń w 2007 r. w sześciu krajach UE (najwięksi producenci świń w Unii Europejskiej). Opracowanie: ISN - Niemcy (dane z 07.01.2008)
Ceny skupu wg wbc klasa E (mięsność 56 %, wybicie 79 %, świnie zważone na fermie)
• Tabela i Wykres (pdf): http://tiny.pl/p9q5
Witam grysza03,grysza03 pisze:Jak mozna zobaczyc jak wiekszosc tych danych tam zamieszczonych jest pusta.... linki nie działają brak pliku!!!!
Dziękuję za informację, że coś sie dzieje i nie można obejrzeć tabeli i wykresu.
Zanim spróbujemy naprawić problem z naszym informatykiem, proszę o dodatkowe informacje:
1. Czy nie można obejrzeć tabeli i wykresu używając podanego linku na FORUM? http://tiny.pl/p9q5
2. Czy nie można obejrzeć tabeli i wykresu wchodząc ze strony głównej www.trzoda-chlewna.com.pl do: WOKÓŁ ŚWINI > Wokół świni > TABELA i WYKRES Ceny skupu świń wg wbc w krajach UE w 2007 roku [2008-01-09]
3. Czy nie można obejrzeć tabeli i wykresu, bo jest podany w .pdf?