FORUM
CENY TRZODY
- Muchozolali
- marek mokwa
- Kontakt:
Pomysł bardzo dobry,tylko co z tymi biednymi zwierzętami o tej porze roku to chyba niezbyt humanitarne,ale na pewno medialne.W imię wyższej konieczności może jakiś oddźwięk by to przyniosło,bo ta cisza w mediach jest naprawdę zastanawiająca.Wszyscy protestują tylko my siedzimy na tyłkach i przeklinając żalimy się wzajemnie na forum.Pozdrawiam Alf 27
Maciek ma racje ze niby sie cos wynegocjuje ale oni i tak sobie to odbija - znam to miedzy innymi z wlasnego przykladu. Teraz wychodze z zalozenia ze pokorne ciele dwie matki ssie i przynajmniej przt takiej koniunkturze nie ma co sie zbytnio targowac bo to tylko zludna satysfakcja ze sie udalo cos wyrwac wiecej a wiadomo ze ZM nie zrobia sobie krzywdy
"Maklerzy niechętnie podają ceny towaru, bo wszystko jak mówią jest dziś do negocjacji. Oferty sprzedaży półtusz wieprzowych we klasie E nie przekraczają 4 złotych 60 groszy za kilogram. Ale oczekiwania kupujących są jeszcze o kilkadziesiąt groszy niższe."
Proponuje, aby maklerzy zajeli się hodowlą i jeszcze obniżyli koszty i ceny.
Proponuje, aby maklerzy zajeli się hodowlą i jeszcze obniżyli koszty i ceny.
jutro wioze kilka sztuk (tylko kilka bo boje sie o pzrerośnięcie), mam umuwione po 4,30+Vat za E.
Z reszta wstrzymuje sie, jak każdy ograniczy sie do minimum to cena skoczy bo żywca brak.
Z reszta wstrzymuje sie, jak każdy ograniczy sie do minimum to cena skoczy bo żywca brak.
Ostatnio zmieniony czwartek 24 sty 2008, 16:10 przez mirkoski, łącznie zmieniany 1 raz.
Co wy na to ??
http://e-gospodarz.pl/index.php?id=0&pd=0&ad=1201031818
I " HODOWCA " tez ma --------> puste kieszenie i kredyty !!!
http://e-gospodarz.pl/index.php?id=0&pd=0&ad=1201031818
I " HODOWCA " tez ma --------> puste kieszenie i kredyty !!!
Też tak słyszałem ale to na 100% nie wiadomo. Dwa tygodnie temu sprzedałem tej firmie maciorki ale do dziś pieniędze nie wpłynęły. Mozliwe że POLMEAT BRODNICA dogorywa.....krims pisze:POLMEAT BRODNICA podobno jest coraz bliżej końca. Mają spore zaległości w wypłacaniu.
DUDA 4,5? Odbiór bezpośredni przy negocjowaniej cenie czy skup na warunkach ogólnych?
NIKOS dzis ZAKLADAMY ZE SPRZEDALES PO 2.80 PLUS VAT I JA MYSLE ZE SPRZEDALES Z KLASY R a nadzien dzisiejszy cena klasy E jest 4.20teraz jak ci sie dobrze tucznik wybije to masz 80 %
wiec 80 razy 4.20=3,36 to ci cena za dobrego tucznika wyszła 3.36 plus vat przy klasie E bo kazda klasa slabsza tomozsza cena
wiec 80 razy 4.20=3,36 to ci cena za dobrego tucznika wyszła 3.36 plus vat przy klasie E bo kazda klasa slabsza tomozsza cena
Pomomo że chowam sporo ale 80% miesności to jeszcze nie miałem.NIKOŚ pisze:Czyli R to jest klasa żywca na przysłowiowych spędach ?No pytam bo może jest szansa na coś lepszego jkby się miało dobre tuczniki.No ale żeby zaliczyć tuczniki do wyższej klasy to pewnie trzeba dużo na rzut sprzedawać.I jeszcz jedno waldek to 80% to jest mięsność którą wylicza kupujący
Żle to zrozumiałeś, te 80 % to jest waga mięsa z całego tucznika (w opisie Waldka) i za te kilogramy masz płacone.
Nie chce tu mieszać bo się nieznam,ale umnie w okolicy tacy przeciętni rolnicy sprzedają właśnie na spędach i jest jedna cena a może np.na 20 szt.bo ja mam takie partie i też bym chciał mnieć jak najlepsze rasy no to na tkim spędzie się traci bo prosiak dobrej rasy droższy i wogle,no to gdzie to sprzedać żeby można było o wyższą klasę powalczyć