FORUM
CENY TRZODY
jak ktos slucha to tak ale wiekszosc ludzi jest tak madra ze nie slucha. poza tym firmy strasznie chca kontraktowac pszenice po 700 a to znaczy ze surowca bedzie potrzebne i chca sie zabezpieczyc zeby wiecej nie placic. moim zdaniem zboza ponizej 700-750 przy urodzaju i tak nie spadna. swinie tez beda w cenie bo naprawde malo juz ich jest
-
- Posty: 92
- Rejestracja: środa 13 lut 2008, 22:16
- Lokalizacja: mazowieckie
-
- Posty: 18
- Rejestracja: niedziela 24 lut 2008, 20:24
- Lokalizacja: wielkopolska
Witam.Wszyscy się zastanawiają dlaczego cena świń nie wzrasta albo wzrasta nieznacznie, choć mówi się ,że świń jest mało,że produkcja w w każdym rejonie się zmniejszyła.W moim rejonie jest masarnia,która importuje zamrożone bloki z starym mięsem.Taki blok 3 dni się rozmraża i potwornie śmierdzi.Podobno kosztuje 30 gr. za kg.To jest chyba cena transportu ,bo na zachodzie sie tego pozbywają,żeby nie ponosić kosztów utylizacji.Z taką chorą konkurencją trudno nam konkurować bo zdrowe polskie mięso jest potrzebne tylko w nieznacznej ilości.SMACZNEGO?!
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Drodzy Towarzysze wy nawet niewiecie
jakie Polska podpisała umowy zeby wejsc do UNI
to głowa boli.
I tak w tym roku przyszedł przymusowy kontygent z Holandi
mrozonego miesa.
i tyle tgo było jak to rozdysponowali
to sam stoklosa musiał tyle tego zabrac ze mu na tydzien przerobu
ale przerobu niebyło bo sie nawet nienadawało i wyszystko do utylizacji.
Na wiem bo sam wet mówił co to mieso konfiskował.
poz
jakie Polska podpisała umowy zeby wejsc do UNI
to głowa boli.
I tak w tym roku przyszedł przymusowy kontygent z Holandi
mrozonego miesa.
i tyle tgo było jak to rozdysponowali
to sam stoklosa musiał tyle tego zabrac ze mu na tydzien przerobu
ale przerobu niebyło bo sie nawet nienadawało i wyszystko do utylizacji.
Na wiem bo sam wet mówił co to mieso konfiskował.
poz
Prosta kalkulacja:
7 kg prosiak 70 zł ( przy 22 od lochy w ciągu lochy pasza + wszystkie opłaty.)
7 --12kg 27zł
12- 25 51zł
25 - 45 62zl
45-100 152zł
=362 zł + 20zł(upadki, wyliczenie poniżej)
(48 x 5 =240zł x 8%= 20zł)
=382zł + 15% zysku = 440zł
kg tucznika aby był opłacalny i wyżywił rodzinę w dzisiejszej sytuacji cena skupu powinna wynosić 4,4 zł/kg żywej wagi.
Ot i tyle
NO ale przywiązanie do tucznika bezcenne
7 kg prosiak 70 zł ( przy 22 od lochy w ciągu lochy pasza + wszystkie opłaty.)
7 --12kg 27zł
12- 25 51zł
25 - 45 62zl
45-100 152zł
=362 zł + 20zł(upadki, wyliczenie poniżej)
(48 x 5 =240zł x 8%= 20zł)
=382zł + 15% zysku = 440zł
kg tucznika aby był opłacalny i wyżywił rodzinę w dzisiejszej sytuacji cena skupu powinna wynosić 4,4 zł/kg żywej wagi.
Ot i tyle
NO ale przywiązanie do tucznika bezcenne
zauwazyliscie ze nagle skonczyla sie swinska gorka? zadajecie sobie pytanie co za bzdury pisze ale to nie bzdury otoz ZM juz wpadaja w panike skad wezma towar aby wyslac go na Ukraine . Mysle ze cale 2 latka wciskali nam scieme o tej gorce po to tylko zeby zbic ceny bo przeciez przyszedl czas na splate zaciagnietych kredytow na przystosowanie zakladow do wymogow unijnych, a przeciez z naszej kieszeni najlepiej i najprosciej jest wyciagac
Miłe złego początki
25 tysięcy ton mięsa – tyle chcą kupować od nas co miesiąc Ukraińcy. Branża zaciera ręce w oczekiwaniu na zyski, ale przewiduje spore zamieszanie na ryku. Kłopoty mogą zacząć się już jutro. Z nieoficjalnych informacji wynika, że Komisja Europejska zamierza zrezygnować z dopłat do eksportu wieprzowiny.
25 tysięcy ton mięsa to 1250 tirów. Tyle w ostatnim czasie eksportowaliśmy przez cały rok. Teraz mamy szansę wysłać taką ilość przez miesiąc i to tylko do jednego kraju. To duża szansa, ale także spory kłopot. Po pierwsze dlatego, że możemy nie sprostać takiemu zapotrzebowaniu. Po drugie prawie na pewno eksport tak dużej ilości mięsa spowoduje wzrost cen.
Witold Choiński, Izba Gospodarcza „Polskie Mięso”: na pewno wpłynie to na wzrost cen skupu, no i jednocześnie jeśli wzrosną ceny skupu, będą musiały wzrosnąć ceny eksportowe i tutaj jest znak zapytania.
Znak zapytania, czy Ukraińcy będą nadal zainteresowani kupnem drogiego polskiego mięsa. Na razie są i to bardzo, bo towaru jest mało i jest bardzo drogi. Ukraińscy przedsiębiorcy nie czekając na formalne ustanowienie bezcłowych kontyngentów przez swój rząd już rozpoczęli import.
Leszek Kawski, KRD: już pierwsze transportery mięsa drobiowego w tamtą stronę pojechały. Firmy ukraińskie same bezpośrednio zgłaszają się do firm, które mają uprawnienia na eksport. Nawiązują rozmowy, kontrakty, no i ten drób zaczyna jechać.
Problemem jest też liczba firm, które mają ukraińską licencję eksportową. Na razie jest ich tylko 35. W Polsce przebywa właśnie grupa ukraińskich inspektorów, którzy kontrolują nasze zakłady mięsne.
Ewa Lech, główny inspektor weterynarii: będziemy rozmawiać z Ukraińcami, ze służbami ukraińskimi, na temat możliwości dopuszczenia na ich rynek zakładów, które mają uprawnienia unijne.
W wysyłce na Wschód mogłyby pomóc unijne dopłaty do eksportu wieprzowiny. Ale Komisja Europejska chce je podobno jutro zlikwidować
Witold Choiński, Izba Gospodarcza „Polskie Mięso”: jeśli te dopłaty zostaną zlikwidowane, z pewnością można oczekiwać, że ten eksport zostanie ograniczony.
Ewentualny brak unijnych subwencji eksportowych oraz niekorzystny kurs euro i dolara do złotego może uczynić eksport na Ukrainę nieopłacalnym. A wtedy nasz kontyngent przejmą firmy z Europy Zachodniej.
25 tysięcy ton mięsa – tyle chcą kupować od nas co miesiąc Ukraińcy. Branża zaciera ręce w oczekiwaniu na zyski, ale przewiduje spore zamieszanie na ryku. Kłopoty mogą zacząć się już jutro. Z nieoficjalnych informacji wynika, że Komisja Europejska zamierza zrezygnować z dopłat do eksportu wieprzowiny.
25 tysięcy ton mięsa to 1250 tirów. Tyle w ostatnim czasie eksportowaliśmy przez cały rok. Teraz mamy szansę wysłać taką ilość przez miesiąc i to tylko do jednego kraju. To duża szansa, ale także spory kłopot. Po pierwsze dlatego, że możemy nie sprostać takiemu zapotrzebowaniu. Po drugie prawie na pewno eksport tak dużej ilości mięsa spowoduje wzrost cen.
Witold Choiński, Izba Gospodarcza „Polskie Mięso”: na pewno wpłynie to na wzrost cen skupu, no i jednocześnie jeśli wzrosną ceny skupu, będą musiały wzrosnąć ceny eksportowe i tutaj jest znak zapytania.
Znak zapytania, czy Ukraińcy będą nadal zainteresowani kupnem drogiego polskiego mięsa. Na razie są i to bardzo, bo towaru jest mało i jest bardzo drogi. Ukraińscy przedsiębiorcy nie czekając na formalne ustanowienie bezcłowych kontyngentów przez swój rząd już rozpoczęli import.
Leszek Kawski, KRD: już pierwsze transportery mięsa drobiowego w tamtą stronę pojechały. Firmy ukraińskie same bezpośrednio zgłaszają się do firm, które mają uprawnienia na eksport. Nawiązują rozmowy, kontrakty, no i ten drób zaczyna jechać.
Problemem jest też liczba firm, które mają ukraińską licencję eksportową. Na razie jest ich tylko 35. W Polsce przebywa właśnie grupa ukraińskich inspektorów, którzy kontrolują nasze zakłady mięsne.
Ewa Lech, główny inspektor weterynarii: będziemy rozmawiać z Ukraińcami, ze służbami ukraińskimi, na temat możliwości dopuszczenia na ich rynek zakładów, które mają uprawnienia unijne.
W wysyłce na Wschód mogłyby pomóc unijne dopłaty do eksportu wieprzowiny. Ale Komisja Europejska chce je podobno jutro zlikwidować
Witold Choiński, Izba Gospodarcza „Polskie Mięso”: jeśli te dopłaty zostaną zlikwidowane, z pewnością można oczekiwać, że ten eksport zostanie ograniczony.
Ewentualny brak unijnych subwencji eksportowych oraz niekorzystny kurs euro i dolara do złotego może uczynić eksport na Ukrainę nieopłacalnym. A wtedy nasz kontyngent przejmą firmy z Europy Zachodniej.
jaqbn co wszystko jasne? Ten artykuł który przytoczyłeś świadczy tylko o tym że ten choiński ze związku Polskie Mięso to zwykły *** który już się martwi że koledzy złodzieje od Dudy będą musieli drożej płacić za świnie.
"Ewentualny brak unijnych subwencji eksportowych oraz niekorzystny kurs euro i dolara do złotego może uczynić eksport na Ukrainę nieopłacalnym. A wtedy nasz kontyngent przejmą firmy z Europy Zachodniej." ten kawałek tektstu to już *** za dużo. A co w europie zachodniej robią świnie za darmo?
"Ewentualny brak unijnych subwencji eksportowych oraz niekorzystny kurs euro i dolara do złotego może uczynić eksport na Ukrainę nieopłacalnym. A wtedy nasz kontyngent przejmą firmy z Europy Zachodniej." ten kawałek tektstu to już *** za dużo. A co w europie zachodniej robią świnie za darmo?
dlatego napisałem- ...i wszystko jasne. Myslę tak samo jak Ty.corvina pisze:jaqbn co wszystko jasne? Ten artykuł który przytoczyłeś świadczy tylko o tym że ten choiński ze związku Polskie Mięso to zwykły ++++ który już się martwi że koledzy złodzieje od Dudy będą musieli drożej płacić za świnie.
"Ewentualny brak unijnych subwencji eksportowych oraz niekorzystny kurs euro i dolara do złotego może uczynić eksport na Ukrainę nieopłacalnym. A wtedy nasz kontyngent przejmą firmy z Europy Zachodniej." ten kawałek tektstu to już +++++ za dużo. A co w europie zachodniej robią świnie za darmo?
www.polskie-mieso.pl
Wzrost uboju macior w UE
2008/03/14 - 14:36
W ostatnich kilku tygodniach odnotowano znaczący wzrost cen macior w UE. W Niemczech ceny macior M1 wzrosły o 18% do poziomu 0,98 Euro/kg. Średnia ilość macior wycofanych ze stad w ujęciu tygodniowym w lutym 2008 roku wyniosła 22,000 sztuk w porównaniu do średniego tygodniowego uboju macior, który w styczniu 2008 roku utrzymał się na poziomie 20,000 sztuk. Warto zauważyć, iż obecna cena jest wciąż niższa o 12% w stosunku do ceny zeszłorocznej z tego samego okresu. W Holandii cena macior od początku lutego wzrosła o 30%. Ze względu na zwiększony handel między Danią a Niemcami cena duńskich macior również wzrosła w ostatnich tygodniach.
Rąbią nas równo na tucznikach jak i na maciorach, Choinski jakoś otwarcie nie mówi jakie są ceny w UE tylko jakieś farmazony
Wzrost uboju macior w UE
2008/03/14 - 14:36
W ostatnich kilku tygodniach odnotowano znaczący wzrost cen macior w UE. W Niemczech ceny macior M1 wzrosły o 18% do poziomu 0,98 Euro/kg. Średnia ilość macior wycofanych ze stad w ujęciu tygodniowym w lutym 2008 roku wyniosła 22,000 sztuk w porównaniu do średniego tygodniowego uboju macior, który w styczniu 2008 roku utrzymał się na poziomie 20,000 sztuk. Warto zauważyć, iż obecna cena jest wciąż niższa o 12% w stosunku do ceny zeszłorocznej z tego samego okresu. W Holandii cena macior od początku lutego wzrosła o 30%. Ze względu na zwiększony handel między Danią a Niemcami cena duńskich macior również wzrosła w ostatnich tygodniach.
Rąbią nas równo na tucznikach jak i na maciorach, Choinski jakoś otwarcie nie mówi jakie są ceny w UE tylko jakieś farmazony