FORUM
Uprawa zboz
-
"Brzydal" w 2007 miałem zasiany groch na 5klasie nie położył się bardzo i po suszy uleciało 2300kg i wszystko to prawie wysiałem na poplon,gdy jest normalny rok i jest zasiane na 4 to jest go ok.4ton ,po skoszeniu na polu zawsze zostaje ok 300kg gdyż nie jestem w stanie zebrać go idealnie. W moich okolicach ładne deszcze przeszły ok18 maja tak że u nas dopiero zaczyna brakować wilgoci ale u nas przeważają gleby lekkie 3nie ma a4 jest tylko miejscami
-
Panowie z tą suszą to nie przesadzajmy cały maj był przekropny a w niektórych regionach Polski było za mokro. Pamiętam lata jak w maju nie spadła kropla deszczu, to była susza! Wiadomo jak jest 5 klasa ziemi to może padać co tydzień i za mokro nie będzie.
U mnie po tych ciepłych dniach jęczmień zaczoł dobrze rosnąć a i ozimina troche przychamuje.
Narazie jest ekstra aby tak dalej.
U mnie po tych ciepłych dniach jęczmień zaczoł dobrze rosnąć a i ozimina troche przychamuje.
Narazie jest ekstra aby tak dalej.
Michal03011, może w niektórych rejonach Polski w maju było sporo deszczu, ale w mojej okolicy (okolice Rypina - kujawsko - pomorskie) ostatni deszcz spadł 1 maja. Później uciułało się ze trzy dni z opadami takimi jak ksiądz kropidłem.
Sytuacja u mnie wygląda tak, że gdzie IVb i słabsza to już lipa po całości. Schnie w oczach. Jeśli ten tydzień dołoży upałów to i na IVa będzie kiepsko. Gdzie IIIb i mocniejsza to rośnie całkiem przyzwoicie.
Z moich upraw jak na razie niedoborów wody to nie widać w burakach. W początkowym okresie nie potrzebują dużo wody tylko słońca. Dla nich potrzeba deszczy w końcu lipca i sierpniu.
Sytuacja u mnie wygląda tak, że gdzie IVb i słabsza to już lipa po całości. Schnie w oczach. Jeśli ten tydzień dołoży upałów to i na IVa będzie kiepsko. Gdzie IIIb i mocniejsza to rośnie całkiem przyzwoicie.
Z moich upraw jak na razie niedoborów wody to nie widać w burakach. W początkowym okresie nie potrzebują dużo wody tylko słońca. Dla nich potrzeba deszczy w końcu lipca i sierpniu.
Tak Glebiusz. Mieszkamy nie daleko siebie ( okolice torunia ).
Deszcz u mnie ostatni raz padał 1 maja, ale co to był za deszcz 5 minutowy. Mogę smiało powiedzieć że od 20 kwietnia nie padało.
A sami możecie sobie wyobrazic co się zaczyna dziac na polu 6 tygodni bez deszczu na słabszych glebach.
pozdrawiam
Deszcz u mnie ostatni raz padał 1 maja, ale co to był za deszcz 5 minutowy. Mogę smiało powiedzieć że od 20 kwietnia nie padało.
A sami możecie sobie wyobrazic co się zaczyna dziac na polu 6 tygodni bez deszczu na słabszych glebach.
pozdrawiam
-
Na pomorzu środkowym źle się dzieje za sprawą braku deszczu. Oziminy w nienajlepszym stanie, kloszą się ale plon z tego nie będzie zbyt wielki, żyta miejscami powypalane. O jarych zbozach boję się nawet opisywać. powiem tylko tyle, że kto się spóźnił trochę z siewem to na tych polach jęczmień jeszcze nie wzeszedł. Tragedia. Pozdrawiam
-
-
witam!zachodnia wielko.szkoda gadac!wszystko sie juz pali,a nie kture jare to tylko nadaje sie pod pług.najpierw nas pod koniec kwietniam pod topilo i musielismy pszesiewac a teraz pali w jasnom cholere i kolejny rok tyly.jak slysze tych co zapowiadajom pogoge to mnie szlak bierze!cieszom sie z tego slonca jak male dzieci
- Muchozolali
-
Inwestować w świnie ? ćhyba Cie pogieło za pół roku znowu będziesz płakał na forum że się nie opłaci. Pszenica po 80-100zł będzie susza się robi, w całej europie ba nawet w Australii.
A zakłady mówią tak cyt. po co płacić drogo jak i tak świnek nie ma.
cytat z dzisiejszego agrobiznesu.
Ale do odważnych świat należy, życze powodzenia.
A zakłady mówią tak cyt. po co płacić drogo jak i tak świnek nie ma.
cytat z dzisiejszego agrobiznesu.
Ale do odważnych świat należy, życze powodzenia.
-
Może u nas w Wielkopolsce susza powstrzyma takich napaleńców gdyż czarno widzę sytuację gdy wszyscy zaczną powiększać hodowlę. I tak u nas w Wielkopolsce ceny najniższe z powodu największej obsady na ha użytków rolnych.rychu pisze:a ja mysle ze warto by w swinie teraz zainwestowac, najlepsze intaresy moga wyjsc tylko te najbardziej nieprawdopodobne
-
-
-