FORUM
Cena Prosiaka
-
w ksiazce pejsaka zawarte sa choroby swin a nie przyklad Pana kolegi.
nie wiem co sklania Pana do takich zlych wypowiedzi nt holenderskich warchlakow.
wiadomo, ze jest to jak kazdy, zywy towar i zarowno z polskim, dunskim i holenderskim towarem moze sie czasami cos stac.
zapewniam Pana, ze w takich przypadkach nie zostawiamy rolnika samego z problemem, pod warunkiem oczywiscie ze problem nie wynika z ewidentnej winy rolnika
nie wiem co sklania Pana do takich zlych wypowiedzi nt holenderskich warchlakow.
wiadomo, ze jest to jak kazdy, zywy towar i zarowno z polskim, dunskim i holenderskim towarem moze sie czasami cos stac.
zapewniam Pana, ze w takich przypadkach nie zostawiamy rolnika samego z problemem, pod warunkiem oczywiscie ze problem nie wynika z ewidentnej winy rolnika
-
Cześć Marcin Daj spokój Monice niech sprzedaje nic nie da pisanie i tak kupią takie prawo rynku Niech przećwiczą leczenie powodzenia
Mam dość szukania klijentów ze zdrowym prosiakiem nie warto
trzeba mieć stado miń 300 loch by prosperować i tucz do tego jak jakiś??? TUCZARZ?? nie kupi
Marcin jak sprzedaż bo ja zamykam interes z produkcją prosiaka
pozdrawiam
Mam do wydzierżawienia pomieszczenia ok 800m porodówki warchlakarnia sektor krycia może? jakiś holender
Mam dość szukania klijentów ze zdrowym prosiakiem nie warto
trzeba mieć stado miń 300 loch by prosperować i tucz do tego jak jakiś??? TUCZARZ?? nie kupi
Marcin jak sprzedaż bo ja zamykam interes z produkcją prosiaka
pozdrawiam
Mam do wydzierżawienia pomieszczenia ok 800m porodówki warchlakarnia sektor krycia może? jakiś holender
-
Czesc Adas
Co do Holandii niech biora, ale wożą to badziewie po calym kraju i nam sieja choroby.
A co do sprzedazy nie jest zle ogolnie, towar schodzi na bieżąco, cena sie poprawila w miare, jakos trzeba przetrwac , bo bedzie lepiej zobaczysz, nie likwiduj loch za 2-3 miesiace bedzie brak prosiaka , bo holandii juz nikt nie bedzie bral , bo ludzie w terenie juz maja dosc tego dziadostwa.
Tak ze Adas ,trzymaj sie i sprobuj przetrwac, jakby co to mam pare namiarow , albo zrobimy razem duza partie i pchniemy....= pozdrawiam
Co do Holandii niech biora, ale wożą to badziewie po calym kraju i nam sieja choroby.
A co do sprzedazy nie jest zle ogolnie, towar schodzi na bieżąco, cena sie poprawila w miare, jakos trzeba przetrwac , bo bedzie lepiej zobaczysz, nie likwiduj loch za 2-3 miesiace bedzie brak prosiaka , bo holandii juz nikt nie bedzie bral , bo ludzie w terenie juz maja dosc tego dziadostwa.
Tak ze Adas ,trzymaj sie i sprobuj przetrwac, jakby co to mam pare namiarow , albo zrobimy razem duza partie i pchniemy....= pozdrawiam
mały komentarz
Nasi producenci za warchlaka 21 kg. życzą sobie 160zł/szt. Statut zdrowotny bardzo różny,cena nie do zaakceptowania.Miałem rozterki moralne,ale jak dowiedziałem się ile mięsa i żywych świń wiozą do naszego kraju stwierdziłem,że taką patriotyczną postawą wywalę dodatkowo nie małą kasę stwierdziłem,że może na wczasy będę mógł z rodziną wyjechac za te różnice w cenie.Prawda jest taka,że każdy za swoją pracę chciałby jak najwięcej zarobic i patriotyzm w interesach to nieporozumienie. Poza tym jakośc tych warchlaków bardzo mi odpowiada.Narazie nie odpadł ani jeden i oby tak dalej.Pozdrawiam i współczuję naszym hodowcom ale nie możecie produkowac tak drogo bo rynek jest otwarty i nikt z hodowców takich jak ja nie zaakceptuje tej ceny bo niby dlaczego ma dokładac. Dla jasności nigdy nie kupowałem od Pani Moniki,ale wiem,że moje podejście do sprawy jest konkretne i z prawami rynku nie można walczyc choc niektórym trudno się z tym pogodzic. Pozdrawiam
- WOJCIECH1236
jakis zacofany jestes kolego...marcin jedrasik pisze:Czesc Adas
Nikogo nie zniechęcisz do brania holenderek pisząc że to "syf" bo to bajki poprostu nie wiesz wogóle o czym piszesz a buntujesz sie bo jestes producentem prosiaków w polsce i twoja sytuacja nie jest najlepsza (zresztą jak kazdego producenta trzody) ale takie jest prawo rynku i kto chce to bedzie brał prosiaki z holandii i zaden tego raczej nie zmieni
-
Nie obrażaj mnie , bo zacofany to Ty moze jestes , trzymajac holandie, nikt nie karze ci brac Polskiego prosiaka. Twoj wybor , tylko ze ja mam w tej chwili nowych odbiorcow co przerobili warchlaki z holandii i............, nie maja teraz na życie nawet, musza kredytowac pasze, prosiaka i prosic zeby cena pozniej byla . Wiec nie wypowiadaj sie na ten temat jak jestes prostakiem, po drugie to podpisz sie jak czlowiek a nie jak (..............) , bo lubie wiedziec z kim mam do czynnienia . Zobaczymy jeszcze jak bedziesz szukał prosiaka u Polskich rolnikow , ale wtedy bedzie za pozno , bo kazdy madry powie Ci zebys .......... !!!
Wiec skoncz zaczepki na forum bo ich caly czas szukasz jak widze !
Wiec skoncz zaczepki na forum bo ich caly czas szukasz jak widze !
240 zł za 30 kg nie Holender tylko Duńczyk a to dwie różne bajki. Fermowe prosiaki na Śląsku 200 - 220 zł za 20 kg. Gdybym nie miał własnych prosiąt kupowałbym od Moniki bo chłopki na targu dostali małpiego rozumu i za 12 kilowe sierściuchy chcą po 200 zł szt. Mimo że status zdrowotny holendrów jest różny to i tak jest to bardziej opłacalne niż krajowe. Pewnie zaraz posypie się fala krytyki ze strony krajowych producentów prosiąt ale powiem wam że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Do niedawna produkowałem prosięta na sprzedaż
p.s na ten adres monika@ropolfarm.pl