FORUM
warchlaki z holandii
jelonek a czy ty przypadkiem nie jesteś importerem tych prosiaków,bo kalkulacja chowu ci widzę bardzo dobrze wychodzi.Brawo oby tak dalejjelonek pisze:skończyły się czasy sprzedaży kilkunastu tuczników na rok i na każdym po 150 albo więcej zysku,
108kg tucznika *4,6+vat= 526zł
108-21kg=87kg *2,8kg paszy*0,75gr/kg= 182zł pasz+200zł prosiak=382zł +prąd woda robocizna, upadki, amortyzacja powiedzmy 60zl
526-182-200-60=84zł na plus to w czym widzisz problem>??????

Z tego co widze u dudy jest za wbc 5,5 za E co w przeliczeniu na żywo da max 4,4 więc do 4,6 jeszcze trochę brakuje. A gdzie tu mniejsce na mozliwe wachnięcia ceny? Osobiście przy cenie za 21 kilorgamowego prosiaka powyżej 160 zł mówię pas. Trzeba jeszcze pamnietac że z kazdym zakupem prosiaka wiąże sie spore ryzyko problemów zdrowotnych.jelonek pisze:jest jeszcze jedno ale .....
jak ktoś kupuje warchlaka importa po 207zł to na pewno nie sprzedaje po 4,2zł/kg i w dodatku pośrednikom
Witam. Porazka na jakiej podstawie tak twierdzisz myślę że przeczytałeś jakiś artykulik w Top Agrarze i myślisz ,żę jesteś najmądrzejszy. Myślę ,że mylisz się troszeczkę albo nie masz pojęcia o czym mówisz. Nie jestem importerem tylko chodowcą od kilku lat choduję wyłącznie Holendra i nie produkuję 100 szt rocznie. Gdybym nie był zadowolony to dawno zmienił bym dostawcę. Ostatnia cena to 240 zł/21 kg. Pozdrawiem Alf27
- marek mokwa
- Kontakt:
-
Witam! Znam hodowców, którzy wstawiali holendry... i wiem że szału nie ma...wyniki są przeciętne 53-54,5 % średnia mięsność, mam porównanie z innymi dostawcami i przy tym samym żywieniu (% zawartości białka i energiiiiiii) wyniki były znacznie lepsze...Pozdrawiammarek mokwa pisze:jak ja bym miał dziś zapłacić 240 zł za prosiaka to wolę wcale nie hodować bo napracować sie po to aby holender czy duńczyk miał interes to ja dziekuję
- Muchozolali
-
Przemek2516
Ile musiałbym zapłacić za prosiaka na dzień dzisiejszy w wadze ok.15-25kg????
Prosieta
Witam!
Mam do sprzedania około 60 prosiąt w cenie 180zł/szt zaszczepionych, wykastrowanych.
Prosięta mają od 15 do 20 kg i znajdują się na granicy dolnego śląska i wielkopolski Leszno, Rawicz.
Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 500-282-184
Mam do sprzedania około 60 prosiąt w cenie 180zł/szt zaszczepionych, wykastrowanych.
Prosięta mają od 15 do 20 kg i znajdują się na granicy dolnego śląska i wielkopolski Leszno, Rawicz.
Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 500-282-184
-
kupię 100 szt. woj. podlaskie. mail: navaho13@tlen.pl tel: 511 647 773
holendry
ja również jade na holendrach i jestem zadowolony średnia mięsność 56 zawsze z hakiem na tych samych paszach polskie najlepszy wynik to 55 a najczęsciej 53 i dłuższy tucz większe zużycie paszy więc gorsze wyniki ekonomiczne pozdro

- WOJCIECH1236
-
Re: holendry
jarekg pisze: ja również jade na holendrach i jestem zadowolony średnia mięsność 56 zawsze z hakiem na tych samych paszach polskie najlepszy wynik to 55 a najczęsciej 53 i dłuższy tucz większe zużycie paszy więc gorsze wyniki ekonomiczne pozdro![]()
nie wiem czym tu się podniecać (mięsność 56%). Ja mam lochy PBZ nasienie z sULU nieważne czy to durok,wbp czy pbz mięsność średnia 57-58% wyniki tuczu ekstra. Więc po co oczerniać nasz towar!!!
A tak w ogóle to 53% to chyba na ziemniakach je chowałeś.
Alf27Alf27 pisze:Witam. Porazka na jakiej podstawie tak twierdzisz myślę że przeczytałeś jakiś artykulik w Top Agrarze i myślisz ,żę jesteś najmądrzejszy. Myślę ,że mylisz się troszeczkę albo nie masz pojęcia o czym mówisz. Nie jestem importerem tylko chodowcą od kilku lat choduję wyłącznie Holendra i nie produkuję 100 szt rocznie. Gdybym nie był zadowolony to dawno zmienił bym dostawcę. Ostatnia cena to 240 zł/21 kg. Pozdrawiem Alf27
PostWysłany: Nie Lut 10, 2008 23:05 Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Witam. Walnąłem w łeb raz holenderkę naprawdę tego mięsa nie szło zjeść słoniny nie miała wcale,ale smak kolor konsystencja tego mięsa fatalna.Teraz kupuję do kolegów nasze rasy wbp lub pbz i nigdy już żadnych pietrenów i innych kolorowych.Pozdrawiam smakoszy wieprzowiny. tak pisałeś jakiś czas temu ALFie
Nie przesadzaj porazka, każdy robi to co uzna zodnie z własna wiedza i umniejetnościami w danyomencie za stosowne a polskiej hodowli napewno nie zaszkodzi pare naczep warchlaka z holandi. Jedyne co można zrobić to przestac sie użalać, wziąc do roboty i wygryźc z rynku zwykłymi konkurencyjnymi metodami te holendry poprostu oferując lepszy i tanszy towar.