FORUM
BRAK RUII? Jakie są powody?????????
BRAK RUII? Jakie są powody?????????
Jestem początkującym chodowcą może mi ktoś pomoże , mam sześć loszek obserwuję je od dłuższego czasu żadna nie ma rui co robić ?????????? 

Bioestrovet i tego typu preparaty podje sie wyłącznie do indukcji porodów a nie synchronizacji cyklu, szczególnie właśnie u loszek przy braku rui ,nigdy nie masz pewności w jakim momencie cyklu loszka się znajduje, podając go w nieodpowiednim momencie ryzykujesz powstanie cyst jajnikowych !lukas1982 pisze:Też się zgadzam.
MOzesz próbować kontakt z knurem 2xdzień po 15 minut
Poczęstować je Bioestrowetem a po 3 dniach PG600, a od momentu podania bioestrowetu karmić paszą flusching sporządzoną dla loszek
ja nie mam do nikogo pretensji przecież to jest towar żywy i nikt nie wie co się w nich siedzi, a po drugie jeśli sprzedacie komuś nawet 50 loch jaką macie pewność ze wasze lochy na 100% będą miały ruje, i że kupujący ma warunki do hodowli a może to tylko zwykło oszołom który myśli ze zrobi biznes świński w stodole i jeszcze jedno jak bym kupił 10 loch i połowa by nie miała rui to wtedy by było coś nie tak
Wjesz lesio zazwyczaj jest tak że kilka % może mnieć problemy z ruja więc jeśli kupisz 50 i np. 2 sztuki nie będa mniały rui to powiesz że to norma, ale jak kupisz 4 i akurat trafisz na te 2 wadliwe to powiesz że 50% twoich loch jest do du...lesio pisze:ja nie mam do nikogo pretensji przecież to jest towar żywy i nikt nie wie co się w nich siedzi, a po drugie jeśli sprzedacie komuś nawet 50 loch jaką macie pewność ze wasze lochy na 100% będą miały ruje, i że kupujący ma warunki do hodowli a może to tylko zwykło oszołom który myśli ze zrobi biznes świński w stodole i jeszcze jedno jak bym kupił 10 loch i połowa by nie miała rui to wtedy by było coś nie tak
Myśle że to koledzy mnieli na myśli.
właśnie mi o to chodziło że to czysty przypadek i ja nie narzekam tylko myślę że to moja wina ze jest za mała obsada co zrobię że aujeszkin mnie dopadł to co zrobię warunki miale ***... nawet po przyrostach widziałem (jedno mnie ciekawi jeżeli nie sprzedajecie po 4 sztuki to ciekawe czy macie takich zapaleńców co kupują całe stada jak świnie są po 3 zł kg, myślę że z każdej sztuki sprzedanej wtedy się cieszycie)
- marek mokwa
- Kontakt:
Ja na takie sprawy stosuje preparat z firmy OVER sa to tabletki o nazwie OVULIK dla zainteresowanych link do strony
http://www.over.agro.pl/pl/prod_szcz.ph ... =43&idi=54
http://www.over.agro.pl/pl/prod_szcz.ph ... =43&idi=54
no właśnie jak swinie tanie to sie nie chce trzymac,a jak cena dobra to najlepiej zeby warchlaka juz się dało pokryc!!!lesio pisze:właśnie o tym to wiem dawno że lochy się kupuje wtedy jak są świnie po 3 zł ale wtedy to jakoś ochoty nie ma żeby je trzymać, a jeszcze jedno pytanie jak można najszybciej sprawdzić czy loszki są prośne do jakoś dziwnie po podaniu pg 600 ruie miały 2 dni i spokój.
a tak na marginesie,jezeli maciorze podejrzanej o ciązę podasz pg 600 i pojawia się ruja to znaczy ze nie jest ona prośna,choc to mało dokładna metoda,usg bada sie od 28 dnia ciązy