FORUM
Odrobaczywienie
Odrobaczywienie
Mam pytanie
Czy można podawać preparaty na odrobaczywianie loszkom na 4 tygodnie przed wyproszeniem. Jeśli tak to jakie preparaty.
Czy można podawać preparaty na odrobaczywianie loszkom na 4 tygodnie przed wyproszeniem. Jeśli tak to jakie preparaty.
Możesz podać Fenbenat 4% do paszy w ilości 1,25g/10 kg m.c. (przy zastosowaniu tego preparatu pozostaje niezwalczony świeżb). Cena 200 g Fenbenatu to około 11 zł.
Możesz również podać iniekcyjnie Vetamectin w dawce 0,3 ml/10 kg m.c. i przy okazji mięć zwalczany świeżb. Cena 250 ml Vetamectinu to około 90 zł.
Osobiście proponowałbym podać Vetamectin na około 10 dni przed porodem. Wtedy prosięta będą miały "odkażoną" matkę.
Możesz również podać iniekcyjnie Vetamectin w dawce 0,3 ml/10 kg m.c. i przy okazji mięć zwalczany świeżb. Cena 250 ml Vetamectinu to około 90 zł.
Osobiście proponowałbym podać Vetamectin na około 10 dni przed porodem. Wtedy prosięta będą miały "odkażoną" matkę.
dektomax jest drogi 130 zł za 50 ml ,,ale wygodny w podaniu bo domięśniowo najtaniej i nastkueczniej to podać biomectin podskurnie losze na 14 dni przed porodem i prosiaki przed odsadzeniem zaszczepić jakimś taninim preparatem na robaki i nie powiino być problemuw tylko że te szczepienia wykonuje się podskurnie ,,,,,,,,,
-
1kg lewamizolu jest chyba na 12 ton masy ciała zwierząt, trzeba to podać w takiej ilości aby porcja została pobrana w ciągu 2 - 3 dni, o ile mnie pamięć nie myli. Dectomax był dobry ale kiedyś. Zastanawiające jest to że w latach 90-tych kosztował tyle co i teraz. Otatnio miałem przypadki że po dectomaxie przy uboju domowym zdarzały się robale w przewodzie pokarmowym:D Chyba musieli go trochę rozrobić:D
taktic...bardzo skuteczny.baraki pisze:... + jeszce jakiś oprysk dam (tylko co?)
http://www.veterynaria.pl/leki.php?cmd=info&id=1115
http://www.citovet.pl/pl4/index.php?p=p ... taktic-174;
to że się na niego rzuciły to obstawiam że głównie wina gorączki bo już miałem taki przypadek że nie cały stopień różnicy temp.ciałą spowodował agresje wobec osobnika co mnie trochę dziwi bo są na głębokiej ściółce więc teoretycznie temp.otoczenia jest wyższa,sekcji niestety nie zrobiłem bo dość szybko przyjechał zakład utylizacji po delikwenta. Dzięki za wszelkie komentarze i mam nadzieję że więcej nie będę musiał o tym pisać
podałem lochom dywanowo levamisol 8% w dawce 10g/100kg po 12 godzinach u prośnych 2 słabiej jadły natomiast w porodówce zjadły może ze 30% paszy reszta została na etykiecie nie znalazłem żadnych informacji o mozliwości wystąpienia reakcji na lek ? moze ktoś w swojej praktyce spotkał sie z podobna sytuacją ?
ja od lat stosuje biomectin.
Poprzez ułatwienie podania (gęste dziadostwo) lochy dostają igłę 5 tygodni po pokryciu będąc jeszcze w pojedynkach w dniu przegnania na kojce grupowe.
Coli i Art lochy dostają łącznie w trzech grupach jednocześnie tj na 2,5 i 8 tyg przed wyproszeniem.
Negatywnych skutków nie zaobserwowano.
Poprzez ułatwienie podania (gęste dziadostwo) lochy dostają igłę 5 tygodni po pokryciu będąc jeszcze w pojedynkach w dniu przegnania na kojce grupowe.
Coli i Art lochy dostają łącznie w trzech grupach jednocześnie tj na 2,5 i 8 tyg przed wyproszeniem.
Negatywnych skutków nie zaobserwowano.