FORUM
opony
-
opony
mam w landini 8880 na tyle opony 13,6/R38. chcę wymienić na rozmiar szersze, ale o tej samej wysokości. może ktoś wie jakie oznaczenie musi mieć taka opona, albo są gdzieś może tabele zamienników w necie?
A może ktoś chce się wymienić na opony których szukam?. moje mają 85%-90% bieżnika.
A może ktoś chce się wymienić na opony których szukam?. moje mają 85%-90% bieżnika.
http://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html
Pod tym linkiem masz kalkulator który ci wszystko policzy.
Istnieje jeden rodzaj oznaczania rozmiaru opony, lecz czasem wymiary podawane są w milimetrach a czasem w calach.
Przykładowo oznaczenie: 175/70 R 14 T czytamy następująco:
175 – szerokość opony w milimetrach,
70 – profil opony oznaczający, że wysokość opony stanowi 70% jej szerokości,
R – opona radialna, litera D oznaczałaby oponę diagonalną,
14 – średnica osadzenia, będąca jednocześnie średnicą obręczy, podana w calach,
T – indeks prędkości dopuszczalnej. Tabela kodów prędkości znajduje się poniżej.
Inne oznaczenie (stosowane głównie do oznaczania opon do aut ciężarowych i ciągników) może wyglądać następująco: 6.00-16 a oznacza:
6.00 – szerokość opony w calach
16 – średnica osadzenia podana w calach
Brak oznaczenia profilu zazwyczaj oznacza, że opona ma standardowy profil wynoszący 80% jej szerokości. Wszystkie opony o wartości profilu niższej od 80 są uznawane za opony niskoprofilowe. W przypadku współczesnych samochodów osobowych za standardowy zwykło się przyjmować profil 70 ze względu na jego powszechność.
Pod tym linkiem masz kalkulator który ci wszystko policzy.
Istnieje jeden rodzaj oznaczania rozmiaru opony, lecz czasem wymiary podawane są w milimetrach a czasem w calach.
Przykładowo oznaczenie: 175/70 R 14 T czytamy następująco:
175 – szerokość opony w milimetrach,
70 – profil opony oznaczający, że wysokość opony stanowi 70% jej szerokości,
R – opona radialna, litera D oznaczałaby oponę diagonalną,
14 – średnica osadzenia, będąca jednocześnie średnicą obręczy, podana w calach,
T – indeks prędkości dopuszczalnej. Tabela kodów prędkości znajduje się poniżej.
Inne oznaczenie (stosowane głównie do oznaczania opon do aut ciężarowych i ciągników) może wyglądać następująco: 6.00-16 a oznacza:
6.00 – szerokość opony w calach
16 – średnica osadzenia podana w calach
Brak oznaczenia profilu zazwyczaj oznacza, że opona ma standardowy profil wynoszący 80% jej szerokości. Wszystkie opony o wartości profilu niższej od 80 są uznawane za opony niskoprofilowe. W przypadku współczesnych samochodów osobowych za standardowy zwykło się przyjmować profil 70 ze względu na jego powszechność.