warchlaki z holandii

Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

a ja tylko przesle usmieszek do was wszystkich :wink:
arek

Post autor: arek »

a ja mam takie pytanko jaka waga obowiazuje ta u sprzedajacego czy moge sam je przewazyc i za ta wage zaplacic
Awatar użytkownika
monikaa

u mnie obowiazuje waga u kupujacego
arek

acha dzieki
Awatar użytkownika
jagienka

Post autor: jagienka »

Oczywiscie, ze waga u kupującego. A z warchlakami może być tak, że przywieziemy Wam 21 kg albo i 23 kg. Cena w dół - 227 zł.
Awatar użytkownika
jagienka

i jeszcze pragnę dodać, że to chyba logiczne, że podaję cenę na określoną wagę, a jakżeby miało być inaczej: 230 zł za prosię??????obojętnie w jakiej wadze? dlatego nie rozumiem komentarza, który miał być uszczypliwy, ale okazał się bez sensu. Przed dostawą ustalamy przelicznik za kg w góre lub w dół. Chyba wszyscy tak robią???
werkaa

Post autor: werkaa »

to po ile takie 23 kg z jednym kolczykiem ?
Awatar użytkownika
jagienka

a ile sztuk? zalezy od transportu, ale juz od 226 -230 zł, partie do 700 sztuk.
Awatar użytkownika
jagienka

Warchlaki w dół! w okolicach 220 zł (jeden kolczyk, partie do 600 - 900 sztuk)
Awatar użytkownika
monikaa

sie nam jagienka rozkreca :)
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

o kurka to ja nasze drożej dziś sprzedałem.
21,3 kg - 231zł
stary11

Post autor: stary11 »

witam kto przywozi warchlaki do łódzkiego bo myślę że każdy ma swoje rejony może jakiś namiar pozdrawiam
Awatar użytkownika
monikaa

ja :)
Awatar użytkownika
marek mokwa
Kontakt:

Post autor: marek mokwa »

monikaa ty jesteś z gdańska nie za duży rozrzut daj zarobić innym :D
Awatar użytkownika
monikaa

ja z gdanska ale prosiaki dowozimy wszedzie (od 100 sztuk)
arek

to sie nam monika rozkrecila
Awatar użytkownika
jagienka

213 zł netto - jeden kolczyk (holenderskie)Zainetersowani???:)
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

jagienka psujesz cenę naszym rodzimym prosiakom ;(
Awatar użytkownika
jagienka

oj, ale to jest przecież podtemat "warchlaki z Holandii", czyż nie??
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

Witam!
Wg danych Komisji UE ds. Rolnictwa ( http://ec.europa.eu/agriculture/markets/pig/porcs.pdf ) cena prosiąt w Holandii spadła od 20 kwietnia 2009 r. z 42,50 euro/szt. do 32,50 euro/szt. w poprzednim tygodniu.
Podobnie w tym samym okresie cena prosiąt w Hiszpanii spadła o 10 euro/szt., a we Francji o 6 euro/szt.
Jedynie w Danii cena prosiąt wzrosła o 5 euro/szt. i wynosi obecnie ok. 42 euro/szt., ale to dzięki ogromnemu eksportowi do Niemiec (aktualna cena prosiąt w Niemczech 50-55 euro/szt. i ma tendencje spadkową - http://www.agrarheute.com/schwein)
MAREK.R

Post autor: MAREK.R »

ACONAR!! Jak pan pisze "CENA PROSIAT" to trzeba wyjasnic co to znaczy.Bo to jest cena WARCHLAKOW!!!!!!! o wadze 25-28kg.
baraki

Post autor: baraki »

Jagienka musisz jescze duuużo spuścić z ceny! Niedawno odezwała się do mie pewna firma importujaca prosiaki i cena za holendry (do 1500szt z jednym kolczykiem) miała być 180zł netto/szt.
ACONAR
Site Admin

MAREK.R pisze:ACONAR!! Jak pan pisze "CENA PROSIAT" to trzeba wyjasnic co to znaczy.Bo to jest cena WARCHLAKOW!!!!!!! o wadze 25-28kg.
Witam Panie Marku!
Bardzo słuszna uwaga!
Niemniej w tabelach aktualnych cen (z różnych państw UE) pisze się "piglet" lub "ferkel" nie zawsze podając dokładnie, o jaką wagę chodzi i w sumie nie wiadomo, czy są to prosięta o wadze 7-10 kg czy warchlaki o wadze 20-30 kg. W informacji na stronie niemieckiej "agrarheute" chodzi o warchlaki o wadze 28 kg. Racja!!

Nawet specjaliści w handlu prosiętami/warchlakami na tym FORUM raz piszą "prosięta", a kiedy indziej "warchlaki" - też nie zawsze podając ich wagi.
Może więc przy tej okazji spróbujmy sobie wyjaśnić dokładniej, do jakiej wagi jest prosię, a od-do jakiej wagi jest warchlak.
Awatar użytkownika
monikaa

Witam :)

zgadzam sie, ze powinnismy mowic o warchlakach, ale czyz nazwa prosiak nie brzmi jakos milej dla ucha ( a i tak kazdy z nas wie o co chodzi)...??
Awatar użytkownika
monikaa

Do Admina!!!!!!

Czy Jagienka w jakikolwiek sposob sponsoruje forum?

Ja jestem ganiana za jakiekolwiek konkrety cenowe (dostajac ostrzezenia na forum oraz emaile), a tu konkurencja sobie w najlepsze podaje dokladne ceny??????????

Rowniejsza rownosc?
ACONAR
Site Admin

monikaa pisze:Do Admina!!!!!!
Czy Jagienka w jakikolwiek sposob sponsoruje forum?
Ja jestem ganiana za jakiekolwiek konkrety cenowe (dostajac ostrzezenia na forum oraz emaile), a tu konkurencja sobie w najlepsze podaje dokladne ceny??????????
Rowniejsza rownosc?
Witam Pani Moniko!
Jagienka jeszcze nie sponsoruje tego FORUM, ale może zgłosi taką propozycję. Redakcja TCh chętnie przyjmie kolejnego sponsora FORUM...

A teraz odnośnie Pani zastrzeżeń:
17 kwietnia 2008 r. wysłałem do Pani maila, w którym napisałem m.in.:
Uważamy, że Pani udział na FORUM www TCh jest ze wszech miar pożyteczny, gdyż to dzięki m. in. prowadzonej przez Panią dyskusji udaje się wyjaśnić wiele różnych problemów związanych ze sprzedażą prosiąt na polskim rynku (cena, jakość i zdrowotność prosiąt, terminy i warunki dostaw itd.).
Do dzisiaj podtrzymuje to, co napisałem wtedy.

Nie wiem, kto ma do Pani pretensje (bo na pewno nie ADMIN tego FORUM!!), że Pani podaje/nie podaje ceny swoich warchlaków.
Regulamin FORUM nie zakazuje podawania cen prosiąt, warchlaków, tuczników, loch, loszek, leków, pasz, zbóż itd.
Regulamin natomiast zabrania >> patrz Regulamin FORUM. I jeśli ktoś nie będzie przestrzegał postanowień regulaminu, to jego posty będziemy musieli usunąć (z przykrością....)

Pani Moniko!
Proszę zatem od dzisiaj podawać ceny tak często, jak to Pani uważa za słuszne, może dodając, czy dotyczy to prosiąt czy warchlaków i w jakiej wadze..
Awatar użytkownika
jagienka

do Monikaa: rozumiem, dlaczego tak na mnie "naskakujesz", bo rzeczywiście rośnie tu konkurencja w postaci mnie ;-) i z tego co wiem mamy podpbne ceny tylko Wy - za zbieranicę po 100 sztuk,m a ja za partie 600 - 800 szt. z jednym kolczykiem.

Baraki: nie wierzę w tę cenę! Ktoś próbuje Cię skusić dobrą ceną a jak przyjdzie co do czego to podniesie, chyba, że ma przecieki, że ceny jeszcze pójdą w dól, co jednak, moim zdaniem, nie jest realne; w sierpniu i wrześniu oczekujemy wzrostu popytu, a co za tym idzie - wzrostu cen.

A jesli chodzi o te ceny warchlaków w Holandii to notowania swoją drogą, a cena warchlaka w Polsce swoją. Bo to jest notowanie + dodatek dla rolnika w Holandii (od kilku do kilkunastu euro nawet) + ewentualnie marża + dowóz do Polski + nasza marża. Logiczne chyba?

Gdzie i jak mogę się dowiedzieć na temat sponsorowania Forum? Uważam, że jest bardzo pożyteczne, dlatego może bym coś się dorzuciła ??;-)
Aha i jeszcze jedno, mojej obecności na forum nie traktuję jak reklamy, mamy stałych odbiorców i reklamujemy się w wydawnictwach rolniczych wszelakich. Tutaj jestem bardziej informacyjnie i towarzysko:-)

Pozdro!!
stary11

Post autor: stary11 »

Szanowni Państwo ceny warchlaków podawajcie na bieżąco. To bardzo pomaga w podejmowaniu decyzji hodwcom dobrze że mamy takie wolne forum gdzie możemy się informować dziękuie pozdrawiam
porażka

Post autor: porażka »

baraki pisze:Jagienka musisz jescze duuużo spuścić z ceny! Niedawno odezwała się do mie pewna firma importujaca prosiaki i cena za holendry (do 1500szt z jednym kolczykiem) miała być 180zł netto/szt.
Baraki daj namiary bo u nas w wielkopolsce na targowisku 190 zl szt 15 kilo
Awatar użytkownika
jagienka

a może Baraki masz przecieki, że euro będzie spadać? bo ta cena naprawde jest na dzien dzisiejszy nierealna. Nawet za kilka kolczykow i dowoz ledwo za granice niem-pol to tak nisko sie nie da...zaintrygowales mnie, przyznam :shock:
ACONAR
Site Admin

Witam Jagienka!

cytat: cena warchlaka w Holandii = ...+ dodatek dla rolnika w Holandii (od kilku do kilkunastu euro nawet)

Co to jest za dodatek?
Dodatek do każdego wyprodukowanego warchlaka?
Czy sprzedanego warchlaka?
Sprzedanego w Holandii czy poza Holandię?
Kto wypłaca ten dodatek producentom prosiąt/warchlaków w Holandii?

Jeśli producent w Holandii dostaje dodatek do każdego warchlaka, to cena sprzedaży powinna być niższa o ten dodatek, a nie wyższa.
Awatar użytkownika
monikaa

W Holandii funkcjonuje gielda cenowa,
dajmy na to np- 40 €/ warchlaka o wadze 23 kg,

rolnik posiadajacy np 2000 tysiace macior dostaje od kupujacego cene gieldowa (bazowa) + np 12 €/ sztuke,
czyli ten dotatek musi zaplacic kupujacy.
Mniejsi rolnicy otrzymuja mniej tego dodatku i sprzedaja swoje warchlaki taniej.
Awatar użytkownika
monikaa

bylo do Jagienki- ale pozwolilam sobie odpowiedziec :oops:
Awatar użytkownika
jagienka

P. Monikaa wszystko wyjaśniła:)
arek

co ma wplyw na wielkosc tego dodatku tylko liczba loch sprzedajacego czy umiejetnosc negocjacji
Awatar użytkownika
jagienka

Różne rzeczy, wielkość hodowli, zdrowotność warchlaków...ale i też trochę umiejętności handlowo-negocjacyjnych :)
ACONAR
Site Admin

Witam!
Dziękuję Paniom za wyjaśnienie naszym rolnikom, jak na co dzień funkcjonuje rynek prosiąt/warchlaków w Holandii. :wink:
Awatar użytkownika
monikaa

doszlam do wniosku, ze nie bede podawala dokladnych cen, bo inaczej z tego milego forum zrobi sie przekrzykiwanka targowa, w stylu kto da taniej.
arek

monika jak ktos chce kupic to i tak obdzwania kilka firm i nie tylko chodzi o prosiaki
Awatar użytkownika
monikaa

zgadzam sie z Toba, ale i tak negocjacja odbywa sie przy konkretnym zamowieniu, a nie na forum, wg mnie.
arek

oczywiscie ze nie na forum dlatego bez obaw mozna podawac cene zreszta jest tu kilka osob co podaje ceny ktore maja sie nijak do rzeczywistosci
Awatar użytkownika
jagienka

a ja się dostosuję do Państwa:) dajcie znać czy mam pisać ceny czy nie. mamy w sprzedaży również warchlaki duńskie i niemieckie, jesli ktoś jest zainteresowany.

Ale ja muszę przyznać, że np. podawane na forum ceny skupu trzody chlewnej są dla mnie bardzo cenne, więc jeśli jest choć jedna osoba, która skorzysta z tego, że podam aktualną cenę to proszę bardzo.
baraki

Jeśli o mie chodzi to jestem za tym zeby monikaa i jagienka podawały ceny na forum.
Awatar użytkownika
jagienka

Ja póki co podtrzymuję cenę w granicach 212 - 213 zł.Pozdro!
Awatar użytkownika
monikaa

ja ponad 20 zl nizej, partie 100-150 szt z kolczyka
Awatar użytkownika
jagienka

209 zł. 600 - 700 szt., jeden kolczyk.
baraki

Jak tydzień temu napisałem że miałem propozycje po 180 za szt holendra jagienka uznała że to nie realne ale coś mi się wydaje że chyba jednak cena (choć z małym opóźnieniem) zmierza w dobrym kierunku :D
Awatar użytkownika
monikaa

8)
Awatar użytkownika
jagienka

mówiłam, że nierealne, chyba, że euro spadnie, a spada. ale mówiłam też tak, bo na rynku dużo jest takich plotów, co obiecują niskie ceny, super jakość itd, a jak przyjdzie co do czego to jest drogo i kolczyków 5 na 500 sztuk...
Ostatnio zmieniony środa 29 lip 2009, 09:57 przez jagienka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
monikaa

no ja nie wiem, czy dzieku Bogu niech euro spada, bo wtedy i tucznik bedzie tanial!
ODPOWIEDZ