"Polska soja"

SZYMEK
Posty: 12
Rejestracja: środa 16 kwie 2008, 17:28
Lokalizacja: Wielkopolska

"Polska soja"

Post autor: SZYMEK »

:)
Ostatnio zmieniony piątek 18 cze 2010, 21:29 przez SZYMEK, łącznie zmieniany 1 raz.
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

niewiem czy wystepuje taka soja !!!! kiedys w top agrar byl artykul o uprawie soi w polsce
mloci sie ja pod koniec wrzesnia poczatek pazdziernik , trezba ja dosuszac i ma mniej bialka niz importowana !!!
andrzej-guzik
Posty: 875
Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: andrzej-guzik »

Ja słyszałem że to urośnie tylko trzeba konkretnie nawozić azotem bo u nas nie ma bakterii które z nią w symbiozie żyją i azot dostarczają.
SZYMEK
Posty: 12
Rejestracja: środa 16 kwie 2008, 17:28
Lokalizacja: Wielkopolska

Pozdrawiam

Post autor: SZYMEK »

:D
Ostatnio zmieniony piątek 18 cze 2010, 21:31 przez SZYMEK, łącznie zmieniany 1 raz.
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

no to o co tobie chodzi ?
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

polska soja
to jest bobik

poz
Don
Posty: 637
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:34
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Don »

Panowie przecież jemu o mączke chodzi :lol:

Jak masz dojście do fabryki i dużą chodowle to możesz sobie wannami zamawiać za grosze a jak przez pośredników to zapłacisz kilka razy więcej! Czy warto w takim wypadku?! Druga sprawa to jakość która zazwyczaj pozostawia wiele do życzenia(włosy, kawałki kości)
Po trzecie Ryzyko duże - dasz tego 10% w paszy to badać nie potrzebują bo wyczują ją idąc obok chlewni :lol:
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

tylko po pierwsze po chlewni nikt nie chodzi,
po drugie niemiecka jest w super wyglądzie, super białkowa i nie śmierdzi
po 3 i nawet 18 % można dawać bez problemu
po 4 cena 750 zł łał
po 5 na 20 dni przed sprzedażą przejdż na droższą paszę (soja po 1300zł ;))
Robek
Posty: 368
Rejestracja: sobota 09 cze 2007, 10:27
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: Robek »

lukas1982 pisze:tylko po pierwsze po chlewni nikt nie chodzi,
po drugie niemiecka jest w super wyglądzie, super białkowa i nie śmierdzi
po 3 i nawet 18 % można dawać bez problemu
po 4 cena 750 zł łał
po 5 na 20 dni przed sprzedażą przejdż na droższą paszę (soja po 1300zł ;))
Po pierwsze póki co jest to prawnie zabronione !
Po drugie w przpadku stwierdzenia mączki w paszy, powiatowy weterynarz może przeznaczyć na śmietnik cała partię tuczników odstawionych do rzeźni !
po 3 zakłady produkujące mączkę nie mają obowiązku standaryzacji tego produktu (nie wiesz co kupujesz) ani zabezpieczania antyutleniaczem ,mączka szybko jełczeje stając sie trucizną !
po 4 mączka w tym wydaniu moze być żródłem poważnych chorób,sam słyszałem o potwierdzonych przypadkach zawleczenia salmonelozy i choroby Aujeszki w związku z nielegalnym stosowaniem mączki!
po 5 obecnie produkowana mączka jest nawozem(alternatywa dla bardzo drogich obecnie nawozów sztucznych),pamiętaj że jesteś producentem żywności ! Pisząc bzdury ,straszysz potencjalnego konsumenta ,który odwraca sie od wieprzowiny a potem narzekasz że nadprodukcja i nie ma gdzie sprzedać tucznika !!
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

Robek większość twoich odpowiedzi to bzdury]

Widzisz wszystkie wielkie fermy jadą na tym do samego końca i śmieją się z nas miłośników prawa, bo my jesteśmy w dużo gorszym dołku finansowym niż oni

Więc nie gadaj mi o zakazach prawnych bo gdybym się do nich nie stosował mój budżet nie wyglądał by aż tak tragicznie
andrzej-guzik
Posty: 875
Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: andrzej-guzik »

No nie wiem czy to takie bzdury prawnie jest to zabronione, a to że wieeeelkie fermy to stosują świadczy o braku kontroli nad nimi lub o układach na jakie małych producentów trzody nie stać. Jak sobie ktoś to normalnie zastosuje ktoś podkabluje to będzie syf.

A jeszcze dodam że to czym się tak chwalicie na forum (np. stosowanie mączki) można łatwo wykorzystać, namierzyć wasze IP określić gdzie mieszkacie, sprawdzić które wypowiedzi są czyje wysłać kontrolę i dokopać że tak że z butów wyskoczycie, i to wszystko bez większego problemu.
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

No dobrze Andrzej, tylko dlaczego my stosujemy się do prawa a Fermy nie muszą??
Przez brak kontroli kg wytworzenia tucznika przez ferme jest 40gr niższy !!
wetman
Posty: 463
Rejestracja: poniedziałek 05 lis 2007, 01:14
Lokalizacja: radomskie

Post autor: wetman »

To przecież wiadomo dlaczego! Jak masz się czym podzielić z "resztą" to żadna kontrola ci nie straszna. Takie jest prawo rynku, a niestety rynek to dżungla i tam decyduje prawo "pięści"! I nikt kto, żyje chociaż kilka lat nie zaprzeczy, że tak jest! Pozdrowienia. Nie łudźcie się, że jest inaczej.
andrzej-guzik
Posty: 875
Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: andrzej-guzik »

Dokładnie tak duży (kasiasty) może dużo więcej :)
wojtek1982
Posty: 20
Rejestracja: czwartek 11 gru 2008, 13:15
Lokalizacja: wielkopolska

Odp do Robek

Post autor: wojtek1982 »

Robek – ciekawe jak byś poodkładał po 100zł do tucznika przez kilka miesięcy i zabrakłby by ci w kieszeni pieniędzy na chleb dla dzieci czy ci konsumenci, o których tak się troszczysz by ci pomogli i się tym przejęli???? Raczej mieli by to gdzieś i nadal tak jak kupują kupowaliby w marketach np. kiełbasę po 7zł/kg nie myśląc jak to możliwe, gdy realny koszt produkcji tej kiełbasy wynosi 10zł. To dopiero smaczne i zdrowe!
Krasula
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek 06 lip 2009, 20:50

Post autor: Krasula »

Ja stosuje soje od jakiegoś czasu i dają ją tylko tuczowi końcowemu. Świniaki chowają się o wiele lepiej niż na samych koncetratach :D
KRZYSZTOF11
Posty: 164
Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34

Post autor: KRZYSZTOF11 »

Nasza żywność jest najzdrowsza .My na małych gospodarstwach nie mamy pieniędzy żeby w takie coś wejść.Za duże ryzyko ciągłe kontrole inspekcji powiatowych stad zarodowych uniemożliwiają produkowanie paszy niezgodnej z prawem.
ODPOWIEDZ