FORUM
substancje zapachowe
substancje zapachowe
Jak sądzicie, czy duży jest wpływ substancji zapachowych zawartych w premiksach, koncentratach, mieszankach pełnoporcjowych na przyrosty, pobranie paszy przez prosięta, warchlaki, tuczniki ? Może macie jakieś spostrzeżenia ?
-
Re: substancje zapachowe
Słodziki i aromaty mają znaczenie w pierwszych paszach ,czyli prestarterach mają za zadanie zachęcić do pobrania pierwszej paszy stałej, prosieta dobrze reagują na smak słodki i zapach mleczny, mleczno-waniliowy itp, prawdopodobne skojarzenia smaku mleka lochy !?sentimo pisze:Jak sądzicie, czy duży jest wpływ substancji zapachowych zawartych w premiksach, koncentratach, mieszankach pełnoporcjowych na przyrosty, pobranie paszy przez prosięta, warchlaki, tuczniki ? Może macie jakieś spostrzeżenia ?
Starsze prosięta preferują także inne zapachy i nie reagują już tak wyraźnie ! Ostatnio testowałem eko dodatek do paszy , silny ziołowy zapach (dla mnie nieprzyjemny) reakcja 14-15 kg prosiąt była pozytywna (niewielki wzrost pobrania paszy) !
Co do aromatyzowania pasz dla starszych grup ,to uważam że służy to raczej maskowaniu smaku niektórych składników paszy których świnie nie preferują ! Nie zawsze pasza która ładnie pachnie jest lepsza, przy wyborze kierujmy się raczej efektami produkcyjnym i zdrowotnością , namawiam do rozsądnych testów i skrupulatnego notowania wyników a wtedy jak kiedyś pisał jeden z forumowiczów ; niejedna firma polegnie w waszym gospodarstwie !!
Praktycznie wszystkie swoje pasze produkuję z dodatkiem oleju rybnego i twierdzę że świniom bardzo odpowiada ten smak i zapach !
- mytotoksyna1
- mytotoksyna1
tak sądzę słuchaj to jest skomplikowany temat bo olej w proporcji jednego procenta to na zapylenie działa i na pewno ci nie zaszkodzi ale problem tkwi w tym ile twoje zboża mają energii i wtedy można regulować ,zwiększać olej przy niedoborze a nadmiarze białka wtedy automatycznie zwiększysz przyrosty ale przy wysokiej energii może i mieć skutki negatywne stosowany w podwyższonych procentachmytotoksyna1 pisze:to jednak lepszy jest olej rzepakowy/? a czy dodatek oleju poprawia przyrosty wagowe. czy nie występują biegunki z tego powodu??w ogóle jakie są korzyści ,z dodatku oleju do paszy? pozdrawiam życzliwych ziomali!!!!!!
-
A nie mogłeś tego zapytania umieścić niżej tylko zaśmiecasz forum !jarek45 pisze:Witam wszystkich:)))) i mam pytanko. Mam dostęp do taniego łubinu słodkiego, jak to się ma w żywieniu trzody? ile tego można stosować w mieszankach? i czy jast sens? w to się bawić?
Czekam na podpowiedz i odpowiedz. Pozdrawiam.
Dwie zakładki niżej masz odpowiedź na swoje pytanie tylko najpierw musisz określić jaki to gatunek : żółty, biały czy wąskolistny ,określenie słodki znaczy tylko tyle że to łubin o obniżonej zawartości alkaloidów z przeznaczeniem na nasiona(gorzkie odmiany przeznaczone są na zielonkę) i nic więcej , najlepiej zapytać jak konkretna odmiana się nazywa ! A tak w ogóle to wpisz w wyszukiwarkę hasło łubin i masz co czytać przez kilka godzin !
ja z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć,że zapach jak najbardziej u prosiąt przy losze ma to być takie źródło wabiące prosięta z tym się zgadzam, jednak bez przesady z tym zapachem a już na pewno,jestem przekonany że po tym nie jesteś w stanie poznać jakości tej paszy, od zapachu nie ma przyrostów ,mięsności itp. myślę że jest bardzo wiele ważniejszych aspektów które trzeba udoskonalać a to zostawmy firmom paszowym bo to jest markietingsentimo pisze:No to z zapachami jesteśmy w punkcie wyjścia. Jedni twierdzą, że mają wielkie znaczenie, drudzy że żadne. Czyżby racja była gdzieś pośrodku?
Bardzo dziękuję za odpowiedz i instrukcje.Robek pisze:A nie mogłeś tego zapytania umieścić niżej tylko zaśmiecasz forum !jarek45 pisze:Witam wszystkich:)))) i mam pytanko. Mam dostęp do taniego łubinu słodkiego, jak to się ma w żywieniu trzody? ile tego można stosować w mieszankach? i czy jast sens? w to się bawić?
Czekam na podpowiedz i odpowiedz. Pozdrawiam.
Dwie zakładki niżej masz odpowiedź na swoje pytanie tylko najpierw musisz określić jaki to gatunek : żółty, biały czy wąskolistny ,określenie słodki znaczy tylko tyle że to łubin o obniżonej zawartości alkaloidów z przeznaczeniem na nasiona(gorzkie odmiany przeznaczone są na zielonkę) i nic więcej , najlepiej zapytać jak konkretna odmiana się nazywa ! A tak w ogóle to wpisz w wyszukiwarkę hasło łubin i masz co czytać przez kilka godzin !
to może moderator usunie te śmieci? sorry.

tryptofan zbilansować panowie, tryptofan a prosiaki się zorientują i bedą rosnąć- ta magiczna wartość to 22%

jacek 177 pisze:ja z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć,że zapach jak najbardziej u prosiąt przy losze ma to być takie źródło wabiące prosięta z tym się zgadzam, jednak bez przesady z tym zapachem a już na pewno,jestem przekonany że po tym nie jesteś w stanie poznać jakości tej paszy, od zapachu nie ma przyrostów ,mięsności itp. myślę że jest bardzo wiele ważniejszych aspektów które trzeba udoskonalać a to zostawmy firmom paszowym bo to jest markietingsentimo pisze:No to z zapachami jesteśmy w punkcie wyjścia. Jedni twierdzą, że mają wielkie znaczenie, drudzy że żadne. Czyżby racja była gdzieś pośrodku?