FORUM
Soja
-
Soja
Czy trafiła wam się partia soji o poziomie białka 42%? Mówię wam ,tragedia .
Re: Soja
KRZYSZTOF11 pisze:Czy trafiła wam się partia soji o poziomie białka 42%? Mówię wam ,tragedia .

- WOJCIECH1236
-
-
Witam!
Warto wiedzieć, że (patrz strona: http://tiny.pl/hxwkw ):
Jedynym wskaźnikiem stosowanym przy klasyfikacji poekstrakcyjnej śruty sojowej jako low-pro (ziarno nie łuskane) lub high-pro (ziarno łuskane) jest zawartość włókna w śrucie. Jeśli średnia zawartość włókna surowego w śrucie wynosi maksymalnie 4 % lub mniej, to śruta jest traktowana jako high-pro, natomiast jeśli zawartość włókna przekracza 4 %, to śruta jest traktowana jako low-pro. Przy czym zawartość włókna w śrucie low-pro nie jest ograniczona żadną normą...
A teraz zagadka dla bardziej dociekliwych:
Gdzie trafia łuska z ziaren soi po ich obłuszczeniu i wyprodukowaniu śruty sojowej high-pro?
O innych ciekawostkach związanych z „uszlachetnianiem” śruty sojowej przy innej okazji...
Warto wiedzieć, że (patrz strona: http://tiny.pl/hxwkw ):
Jedynym wskaźnikiem stosowanym przy klasyfikacji poekstrakcyjnej śruty sojowej jako low-pro (ziarno nie łuskane) lub high-pro (ziarno łuskane) jest zawartość włókna w śrucie. Jeśli średnia zawartość włókna surowego w śrucie wynosi maksymalnie 4 % lub mniej, to śruta jest traktowana jako high-pro, natomiast jeśli zawartość włókna przekracza 4 %, to śruta jest traktowana jako low-pro. Przy czym zawartość włókna w śrucie low-pro nie jest ograniczona żadną normą...
A teraz zagadka dla bardziej dociekliwych:
Gdzie trafia łuska z ziaren soi po ich obłuszczeniu i wyprodukowaniu śruty sojowej high-pro?
O innych ciekawostkach związanych z „uszlachetnianiem” śruty sojowej przy innej okazji...
Ja nie powiedziałem, że wszystko, co jest z Ameryki, jest najlepsze...baraki pisze:Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...
W tabeli na stronie internetowej podanej przeze mnie są wyniki analizy śrut sojowych wyprodukowanych w różnych krajach (USA, Argentyna, Brazylia, Indie, UE).
Natomiast przetłumaczyłem fragment informacji (akapit pod tabelą), z której jasno wynika, na co należy zwracać uwagę kupując śrutę sojową.
W myśl zasady:
nie zawsze to, co wygląda na śrutę sojową, jest tylko śrutą sojową
Zresztą świnie wiedzą o tym najlepiej (patrz post wyżej Krzysztofa11)
-
-
- marek mokwa
- Kontakt:
- WOJCIECH1236