Zakaz uboju gospodarczego!

baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Zakaz uboju gospodarczego!

Post autor: baraki »

http://www.ppr.pl/artykul-bedzie-inaczej-156322.php
To juz totalne przegięcie! Ciekawe co na to organizacje rolnicze? Według mie niepowinny pozostac bezczynne i ostro zaprotestowac, bo jest to zamach na nasze podstawowe prawa!!! Jak na to pozwolimy to wkrótce nie wolno bedzie zabrac jajka z pod kury i usmazyc jajecznicy!!!
Precz z UE[/url]
tomek majos
Posty: 108
Rejestracja: wtorek 22 kwie 2008, 18:56

Post autor: tomek majos »

według mnie zakaz uboju gospodarczego będzie kolejnym martwym prawem. wyobrażacie sobie jak ewentualnie egzekwować to prawo przy takim rozdrobnieniu jak w Polsce i przy naszych zdolnościach do kombinacji to według mnie wprowadzenie tego zakazu jest głupotą
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

mojim zdaniem to juz powino wejsc bardzo dawno do zycia.
dlaczego
- co zrobic z odpadami ubojowi- na gnój i sasiadowi serwujesz problemy
- wiara niebada miesa
- taki ubój powinien miec miejsce tylko wyniku wyszej konicznosc
a tak naprawde ubój z badniem w rzezni kosztuje 30zł plus rozbiór 30zł


a druga sprawa to sie pownio rozliczac ze sztuk padłych a nie na gnój.


poz
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

A co te odpady sa radioaktywne i napromieniuja sasiada czy jak?
A jak misie zepsuje w lodówce 1kg zwyczajnej to tez mam wzywac farmutil?
I co to kogo obchodzi czy bada czy nie bada? Mowa jest o uboju na własne potrzeby, chyba moja sprawa co kłade do garka. Jak mi sie spodoba to mogę sobie nawet psią kupe ugotowac i niepowinny tego żadne unijne przepisy zabraniać!!! A pozatym gdyby ustawodawcom zalezało na ochronie zdrowia konsumentów to w pierwszej kolejności zakazali by stosowania rakotwórczych dodatków do żywności.
A co ma do tego Muchozolali rozliczanie padłych sztuk to niebardzo romie.
jarki
Posty: 308
Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: jarki »

ja jak zabijam to jest zawsze WYŻSZA konieczność :lol:
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

umnie w koło jest tak prawda ze padłe sztuki naet sasiadowi sie podrzuca.
w 2008r woziłem na kupe gnój do sasiada a na drugi dzin gosciu mnie opierdoli ze swnika mu przywiozłme z gnojiem a swnika widziłem zanim wywaliłm pierwsza przyczepe a kosc niema swin

jeden sasia wywala wszystko co idzie na gnó ze zakopywania bo samo sie przywali
drugi tylko jak maciory padna to do utylizacji reszta na gnój i po sprawie
niedawno zgłosiłem na polcjie ze 5 tuczników na poli mi lezy niedleko zabudowan i rada nierada przyjechał powiatowa i kazali mi to posprzatac na własny koszt
jak ich opierdoliłem to samochód przyjechał jeszcze za 4 godziny i zabrał
a ile było histori jak pies cos przyniesi na cały łep lub giere.

i powiedz co masz z tym zrobic

poz
jarki
Posty: 308
Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: jarki »

wałęsające się psy to jest problem faktycznie
tomek majos
Posty: 108
Rejestracja: wtorek 22 kwie 2008, 18:56

Post autor: tomek majos »

proponuje aby każdy nas znając środowisko w którym żyjemy odpowiedział sobie na pytanie " ilu mojej miejscowości jest takich którzy za 100 zł ubiją świniak i przerobją go na pasztet czy kaszane " jeśli wyliczycie ze jest to cyfra ok 5 to pomnóżcie ją przez ilość wsi w całej polsce i spróbocie tego zakazać NIEREALNE. a tak na marginesie to i tak wolałbym zjeść tą zrobjoną w domowych warunkach kaszane niż iść do sklepu i kupić ją za 3,99zł pozdrawiam
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

Ja na ubój własny sprzedaję ok 30 szt rocznie.
U nas wiara bada mięso (11zł) co wieś to 1-2 rzeźników. Koszt uboju to 80-150zł/szt
Ja sam biję choć łamię przepisy bo będąc wat-owcem powinienem odprowadzać od tego podatek ;)
jarki
Posty: 308
Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: jarki »

Ja płace 180zł i zawoże tucznika a przywoże wyroby robi to facet który kiedyś miał ubojnie z masarnią{małą}
TJ
Posty: 215
Rejestracja: niedziela 02 mar 2008, 22:31
Lokalizacja: śląskie

Post autor: TJ »

Niech najpierw zabronią dodawać do wyrobów wszelkiego rodzaju świństwo,przecież to w lodówce nie poleży nawet 24h a kiełbasa zrobiona u Mnie wisi na sznurku miesiąc i schnie!!!!!!!! Możecie wybierać!!!!
Blazej
Posty: 605
Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Lokalizacja: woj. lodzkie

Post autor: Blazej »

Ja tez wole puknac swinke i miec swojskie wyroby niz to cos co w slkepie wisi pod nazwa "kielbasa" czy "szynka" :lol:
andrzej-guzik
Posty: 875
Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: andrzej-guzik »

U nas ubojnia prowadzi ubój zlecony zawozi się świnkę i za około 40 (dokładnie nie pamiętam) zeta na drugi dzień odbiera się półtusze schłodzone przebadane jednym słowem super
KRZYSZTOF11
Posty: 164
Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34

Post autor: KRZYSZTOF11 »

Zwróćcie uwagę że wydajność waszych wędlin jest 70% a zakładów produkcyjnych270%.Tym sposobem więcej świni można sprzedać.
dziadek51
Posty: 110
Rejestracja: niedziela 01 lis 2009, 00:35
Lokalizacja: małopolska

Post autor: dziadek51 »

baraki zgadzam się z Tobą przegięcie totalne . Zakaz uboju w gospodarstwie to następny cios w rolników , co to kogo bchodzi , że jem nie badane mięso , moja sprawa . Ostatnio około mięsiąca temu był wyrok w sprawie uboju psa .Jeżeli ktoś lubi psinę jak koreańczyk to czemu nie . Wyrok był uniewinniający , gdyż nie ma zakazu ubuju zwierząt i ich zjadania . Jest zakaz znęcania się na d zwierzętami , co popieram i myślę że wszyscy rolnicy to popierają , należy ubijać tak aby zwierze nie cierpiało . Wprowadzenie zakazu jest próbą ogrniczenia wolności i zarazem gdy zakaz będziemy łamać zrobienia z nas przestępców , po skazaniu przez sąd będziemy przestępcami , przy recydywie pójdziemy do więzienia .Będziesz chciał zostać radnym lub t.p. to nie będziesz mógł starotować boś skazany . Będziesz traktowany na równi z złodziejami bandytami , gwałcicielami . Baraki masz rację musimy naciskać na organizacje ronicze aby przeciwstawić sie tym propozycjom . Muchozolali , możma ubijać w rzeżniach za niewielkie pieniądze ale tych rzeżni nie ma , do najbliższej mam prawie 50 km [/b]
andrzej-guzik
Posty: 875
Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: andrzej-guzik »

Tylko często zwierzęta ubijane w gospodarstwie nie są badane a rolnik to mięso sprzedaje takie coś nie powinno mieć miejsca ale jak rolnik ma
ochotę jeść niezbadane mięso ze świni którą sam zabił to jego sprawa tylko niech tym nie handluje. Jak pisałem wcześniej u nas ubojnia bije zwierzęta na zlecenie i nie ma z tym żadnego problemu nawet wolą taki rodzaj działalności bo wtedy nie są odpowiedzialni za świnię bo świnia jest rolnika a oni tylko usługę wykonują koszt taniej operacji to coś około 50 zł z badaniem więc jak dla mnie to się brudzić nie opyla i męczyć mięsko jest schłodzone jak przywieziemy półtuszę to 1,5 - 2 godzinki i świnka rozmontowana i gotowa do przerobu na kiełbaski i wędlinki
dziadek51
Posty: 110
Rejestracja: niedziela 01 lis 2009, 00:35
Lokalizacja: małopolska

Post autor: dziadek51 »

Kolego Andrzeju zgadzam się z tobą całkowicie , tylko, że ty masz rzeżnie która to robi . W Polsce jest kilka milionow rolników , którzy nie mają dostępu do rzeżni a prawo się tworzy dła wszystkich nie tylko dla Andzreja Guzika .
andrzej-guzik
Posty: 875
Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: andrzej-guzik »

No trak nie wszyscy maja takie szczęście :D
ACONAR
Site Admin
Posty: 462
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 07:23
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ACONAR »

Witam!
Jeszcze nie tak dawno temu kowal wyrywał zęby... Dzisiaj każdy jedzie do dentysty! Ale czy rzeczywiście każdy?
Podobnie będzie z gospodarczym ubojem świń. Coraz więcej rolników będzie chciało jeść mięso od zwierzęcia przebadanego przez lekarza w ubojni. Chociaż i tak nadal będą amatorzy schabowego nie przebadanego...
andrzej-guzik
Posty: 875
Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: andrzej-guzik »

Taki mały dreszczyk emocji :)
irek
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 23 sie 2009, 12:59

Post autor: irek »

jak komuś ma świeczka zgasnąć za miesiąc to i nawet może badać z 10 razy mięso w laboratorium gdzie badają Justynę Kowalczyk i tak może zarazić się włośnicą z mięsa kupionego np w markecie :: Włosień kręty (Trichinella spiralis) należy do nicieni. Jest jednym z najgroźniejszych pasożytów człowieka - wywołuje chorobę włośnicę (trychinozę), która może mieć ciężki przebieg, kończący się niekiedy śmiercią.
kaciocha
Posty: 467
Rejestracja: czwartek 27 gru 2007, 14:57
Lokalizacja: BLM

Post autor: kaciocha »

witam wszystkich, ja myśle panowie że znowu działają jacyś wciskacze łapówek zwani lobbystami do spółki z bandą kudłatych nierobów nazywanych potocznie zielonymi czy animalsami, otórz zasłychnąłem że mają powstawać powiatowe czy gminne ubojnie świadczące tego typu usługi, czyli ktoś wpadł na pomysł robienia na nas kasy, a teraz stara sie go przepchnąć przy pomocy wyżej wywienionych, ciekaw jestem co z indykami, kurczakami, królikami itp. czy te stwprzenia też trzeba będzie wozic do ubojni... nie piszę więcej bo szlak mnie trafia... a tymczasem smacznego :D
ODPOWIEDZ