produkcja pasz

sztuka90
Posty: 9
Rejestracja: środa 30 gru 2009, 17:47
Lokalizacja: RYPIN

produkcja pasz

Post autor: sztuka90 »

kto zna proporcje mieszanek zboz i koncentratow.aby uzyskac dobre przyrosty trzody.
Blazej
Posty: 605
Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Lokalizacja: woj. lodzkie

Post autor: Blazej »

Zywieniowec :lol:
sztuka90
Posty: 9
Rejestracja: środa 30 gru 2009, 17:47
Lokalizacja: RYPIN

Post autor: sztuka90 »

tak.zuzycia paszy do masy ciala.
gratka
Posty: 241
Rejestracja: sobota 28 mar 2009, 20:49

Post autor: gratka »

do tego jest specjalny program... nie da sie od tak ulozyc poprawnych dawek
KRZYSZTOF11
Posty: 164
Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34

Post autor: KRZYSZTOF11 »

Należy dać zbadać zboża.Potem należy zaprosić kilku żywieniowców z różnych firm najlepiej osobno żeby nie skoczyli sobie do gardeł.Zobaczycie wtedy jakie będą mieli kompromitujące wydruki analiz, komputerowe pasz.
jarki
Posty: 308
Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: jarki »

w trzecz firmach badałem zboże i zgadnijcie jakie wyniki :?:
oczywiste inne :lol:
ACONAR
Site Admin
Posty: 462
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 07:23
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ACONAR »

jarki pisze:w trzecz firmach badałem zboże i zgadnijcie jakie wyniki :?:
oczywiste inne :lol:
Co to znaczy: inne?
Ile wynosiły różnice i w jakich parametrach?
jarki
Posty: 308
Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: jarki »

Różnice :!: to białko bo dwie firmy paszowe a trzecia to młyn i tu białko było środkowe :) więc tak dotyczy to pszenicy w pierwszej paszarni białko 11,1% w drugiej 12,7% a w młynie 12%białka{pozostałe moge podać}

W jęczmieniu ozimym było mniej ciekawie 12% i 11,6% obie z paszarni.
tomek majos
Posty: 108
Rejestracja: wtorek 22 kwie 2008, 18:56

Post autor: tomek majos »

Panowie spotkał sie ktoś z was z zakwaszaczami do pasz firmy brenntag jeśłi tak to proszę o opinie. worek 25 kg cena ok 130 zł
mcrobb
Posty: 140
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2009, 22:25
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: mcrobb »

Brenntag to firma handlowa - jedna z większych. Za tą cenę dostaniesz jedynie co najwyżej konserwant który zadziała na krótkim odcinku jelita, lepiej kup coś lepiej działającego dobry zakwaszacz to koszt minimum 6-7 zł. Polecam mrówczan wapnia (Adimix).
ACONAR
Site Admin
Posty: 462
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 07:23
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ACONAR »

jarki pisze:Różnice :!: to białko bo dwie firmy paszowe a trzecia to młyn i tu białko było środkowe :) więc tak dotyczy to pszenicy w pierwszej paszarni białko 11,1% w drugiej 12,7% a w młynie 12%białka{pozostałe moge podać}

W jęczmieniu ozimym było mniej ciekawie 12% i 11,6% obie z paszarni.
Witam!
Średnia wynosi (11,1 + 12,7 + 12)/3 = 11,93 %
Jeśli błąd analizy jest równy 5%, to różnice od średniej mogą wynosić +/- 0,60%,
czyli zawartość białka w badanych próbach może się wahać od 11,33 % do 12,53%.
Niestety...
A do tego każda laborantka może mieć lepszy lub gorszy dzień!!

Aby uzyskać najbardziej prawdopodobny wynik, trzeba zrobić analizę kilku próbek tego samego zboża pobranych z różnych miejsc i oznaczyć te próbki kolejnymi numerami (1, 2, 3 itd.) lub literami (A, B, C itd.) i oddać je do jednego tylko laboratorium. Potwierdza to analiza jęczmienia w paszarni.
Wynik analizy jednej tylko próbki to może być czysty przypadek!
jarki
Posty: 308
Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: jarki »

Jęczmień badały dwie paszarnie.
Z pobraniem kilku próbek jest problem bo ziarno w silosie :?
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Trzeba użyć specjalnego narzędzia do pobierania próbek!!!
Należy jeszcze miec świadomość że białko oblicza sie na podstawie zawartości azotu używając odpowiedniego przelicznika, w ziarnie pochodzącym z upraw intensywnie nawożonych zazwyczaj jest sporo azotu który nie wchodzi w skład białek i w rzeczywistości zawartośc białka jest dużo niższa niz wynikało by to z analizy.
Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem było by robienie analiz na wyjściu, tzn badanie odchodów na zawartość azotu i na tej podstawie korygowanie receptury paszy, potrzebna jest tylko odpowiednia metodyka, taka by każdy rolnik mógł wykonywac testy na bieżaco w swojej chlewni, ograniczyło by to niepotrzebne wydatki na drogie białko które często i tak jest nieproduktywnie wydalane przez zwierzęta pogarszając jednoczesnie jakość powietrza w budynku.
sztuka90
Posty: 9
Rejestracja: środa 30 gru 2009, 17:47
Lokalizacja: RYPIN

Post autor: sztuka90 »

jakie sa programy do ukladania dawek pokarmowych dla trzody
Awatar użytkownika
marek mokwa
Posty: 634
Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2007, 21:00
Lokalizacja: --SUBKOWY
Kontakt:

Post autor: marek mokwa »

win pasze mroczki poszukaj w necie
jarki
Posty: 308
Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: jarki »

@baraki :!: właśnie przy bardzo wysokim białku{azot} jest mniej aminokwasów niżby się wydawało i jak piszesz strasznie odchody smierdzą przerobiłem to na pewnej firmie z Osie..ka :evil: a problemów było więcej :!:
Moje niskie białko to mój błąd bo nie dałem ostatniej dawki saletry{miała być susza} :lol:
ODPOWIEDZ