Mam Pytanie

bejs
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 17 sty 2010, 22:51

Mam Pytanie

Post autor: bejs »

Witam mam pytanie .
Ile ze 100kg świniaka otrzymam kilogramów mięsa?? Chodzi mi o podział że np karkówki tyle i tyle , szynki tyle i tyle , schabu ....... itd.
Gość
Posty: 0
Rejestracja: czwartek 01 sty 1970, 02:00

Post autor: Gość »

5 , 5 , 15 , 3 ,18 , 2 , 1 ,21
bejs
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 17 sty 2010, 22:51

Post autor: bejs »

Dzięki , rozumiem że pierwsze 3 to karkówka , szynka i schab a dalej ..
Gość
Posty: 0
Rejestracja: czwartek 01 sty 1970, 02:00

Post autor: Gość »

to był zart napisalem to dla jaj bo waga poszczegolnych elementow zalezy od wartosci genetycznej i wybicia swini jak rowniez miesnosci z tego co wiem to 100 kg tucznik da ok 55 kg czystego miesa
bejs
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 17 sty 2010, 22:51

Post autor: bejs »

Ok przeszukałem cały już chyba net i wszedzie piszą że daje ok 55-60kg mięsa , a mi chodzi o to ile kg poszczególnego miesa w przybliżeniu .

Nie znam się na tym

W życiu widziałem swiniaka 5 razy na oczy .

Jak toś ma takie info to proszę o odpowiedz ( nie musibyć dokładnie co do kilogram )
Bobo
Posty: 813
Rejestracja: sobota 15 mar 2008, 20:20
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: Bobo »

Kup, zabij, rozpraw i zważ;) Cieżko bedzie chyba dowiedziec się na forym ile co waży, zazwyczaj nikt tego nie waży.
Blazej
Posty: 605
Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Lokalizacja: woj. lodzkie

Post autor: Blazej »

Dokladnie nikt tego nie wazy i swiniw swini nie rowna
wetman
Posty: 463
Rejestracja: poniedziałek 05 lis 2007, 01:14
Lokalizacja: radomskie

Post autor: wetman »

110 kilo = 10 kilo schabu z kością, 10 kilo szynki bez kości, 3 kilo łopatki bez kości, 3 kilo karkówki bez kości, 5 kilo żeberek, 6,5 kilo słoniny, reszty nie pamiętam. To oczywiście z przeciętnego wiejskiego prosiaka, z mięsnych będzie więcej. Pozdrowienia.
bejs
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 17 sty 2010, 22:51

Post autor: bejs »

Dzięki wielkie , ogromnie mi pomogłeś.
ODPOWIEDZ