FORUM
obrzękówka
obrzękówka
Mam problem z obrzękówką u u prosiąt w przedziale masowym 20-30kg w tym przedziale stosuje żywienie zgodne z recepturą na worku (ponieważ nie potrawie sam zbilansować dawki pokarmowej) problem pojawił się już drugi raz odkąd stosuje tą recepturę - stosuje koncentrat z firmy de haus kudjis 

Ja przy zakupie prosiąt robię pasze z podobnych składników, prócz kukurydzy. Zakwaszacza daje ok 2,5-3kg na tonę. Do tego tlenek cynku można dać. Koncentratu na początek daje połowę tego, co Ty. Może to mało, ale przy prosiętach z zakupu trzeba być ostrożnym z pasza. Jakie masz objawy obrzękowki? Nagle padniecia, czy biegunka, obrzęk krtani, powiek? Stosujesz jakieś leki do paszy lub wody?
Uważam ,że pasza jest dobra-też robię podobnš tylko na odsadzenie dokładam do tony 1,5 kg colistyny,tlenek cynku , olej rolinny i zakwaszacz to standart.Moze zamiast 100 kg kukurydzy dałbym 200 zmniejszajšc pszenicę.JA daję 150 kg koncentratu i 50 kg mleka -POLLAC z Polmasu Bydgoszcz-
łagodniej przechodzš z mleka matki na pokarm stały.Życzę powodzenia
łagodniej przechodzš z mleka matki na pokarm stały.Życzę powodzenia
-
Re: obrzękówka
Wypieprz tego koudijsa, jak to stosowałem (wytwórnia jest 13 km ode mnie) też cały czas był ból...Arek39 pisze:Mam problem z obrzękówką u u prosiąt w przedziale masowym 20-30kg w tym przedziale stosuje żywienie zgodne z recepturą na worku (ponieważ nie potrawie sam zbilansować dawki pokarmowej) problem pojawił się już drugi raz odkąd stosuje tą recepturę - stosuje koncentrat z firmy de haus kudjis

pozdrawiam i polecam innym