FORUM
Masz problem zdrowotny w stadzie?Moge Ci pomoc.
przyjechały po 25kg dostały na starcie doxy 10 dni,potem miały tylan przez 14dni o tego momentu sie popitoliło! lekerz zalecił mix doxy amoxy 5dni, nawrot był już na drugi dzian po skonczonym antybiotyku, potem dostały doxy+tiamulina nic nie pomogło, potem znów mix doxy amoxy i tak wkółko... teraz te swinie maja po ok 60kg a powinny spokojnie po 80 kg. i co mam dalej robic?
lekwet
a jak tam wątroba ,nerki, podejrzewam duże dawki antybiotyków.Sekcja powinna byc zrobiona na paru sztukach.Proszę opisac objawy konkretnie ile pada, czy padaja nagle czy w ciagu 48h, czy charłaczeja,jak wygląda serce. W tym opisie jest zamało danych a cały obraz jest zamazany przez bardzo długą antybiotykoterapię
wiktorr
na moje nie można mieszać doxy z amoxy
http://www.citovet.pl/pl4/index.php?p=p ... med-50-174;
doxycyklina jest penicyliną
na moje nie można mieszać doxy z amoxy
http://www.citovet.pl/pl4/index.php?p=p ... med-50-174;
doxycyklina jest penicyliną
-
siema mam problem prosiaki u maciory jedno dwu i trzy tygodniowe kaszlą po tzrech tugodniach dopiero można szczepic te zaszczepione tez kkaszlą prosze o pomoc na tyczarni stosowałem tetramutin przez 9 dni i zadnej poprawy
te tuczniki będo sprzedane w ciagu miesiaca myśle ze dam sobie z nimi spokuj rosńą normalnie nie wiem co mam robic zprosiaczkami
te tuczniki będo sprzedane w ciagu miesiaca myśle ze dam sobie z nimi spokuj rosńą normalnie nie wiem co mam robic zprosiaczkami
jelonek doksycyklina to tetracyklina,a amoksycyklina nalezy do aminopenicylin.
wg farmakologi nie można łączyć leków bakteriostatycznych(np doksycyklina) z bakteiobójczymi(np penicyliny)
chociaż spotkałem się z poglądem znanego profesora od chorób ptaków ze łaczne stosowanie powoduje lepsze wchłanianie tetracyklin...
pietrekrolnik,zwróc uwage na temp jaką mają prosięta,ale bardzo dobre efekty daje stosowanie draxxin łącznie z żelazem w 3-4 dniu zycia,problem kaszlu powróci ale prosięta znacznie lepiej rosną i lepiej radzą sobie z innymi infekcjami
wg farmakologi nie można łączyć leków bakteriostatycznych(np doksycyklina) z bakteiobójczymi(np penicyliny)
chociaż spotkałem się z poglądem znanego profesora od chorób ptaków ze łaczne stosowanie powoduje lepsze wchłanianie tetracyklin...
pietrekrolnik,zwróc uwage na temp jaką mają prosięta,ale bardzo dobre efekty daje stosowanie draxxin łącznie z żelazem w 3-4 dniu zycia,problem kaszlu powróci ale prosięta znacznie lepiej rosną i lepiej radzą sobie z innymi infekcjami
Chcialbym sie odniesc do problemu DEPOPULACJA.Jezeli mamy male stado loch tj.20-sztuk to moim zdaniem to jest falszywa droga.Bo jak zlikwidujemy stado macior i wprowadzimy nowe do pomieszczenia gdzie sa swinie pochodzace od tych macior to one sie zakaza /PRRS,parwo ,grypa,circo/ i mamy taka sama sytuacje jak wczesniej.Zakupujac nowe loszki tez rezykujemy ze wprowadzimy nowe bakteri czy wirusy do stada.Z tymi szczepionkami ktore mamy mozna poradzic sobie z problemami w rozrodzie.Majac male stado,mamy sytuacje ze zwierzeta maja czesty kontakt miedzy soba,wzajemnie sie zakazaja,produkuja przeciwciala,sa niewrazliwe na zakazenie/to tak w uproszczeniu/.Mozna to przyspieszyc przez podawanie kalu od starych macior dla reszty stada, czy tez zmielonych jednodniowych prosiat+lozyska od macior.Chodzi o to by miec stado w ktorym max.ilosc zwierzat zetknela sie z drobnoustrojami krazacymi w tym stadzie.A w malych gosp.jest to mozliwe i koszty sa niskie.
Ja to juz nic z tego nie kumam, na co w takim razie te wszystkie dezynfekcjie, cpp/cpp, zasady higieny itd skoro najlepszy efekt jest wtedy gdy każda świnia jest zakazana a jakby tego było mało to nalezy jeszcze przyspieszac to zakażenie przez rozrzucanie gówna po całej chlewni! To po co marnowac kase na systemy komorowe?MAREK.R pisze:Chcialbym sie odniesc do problemu DEPOPULACJA.Jezeli mamy male stado loch tj.20-sztuk to moim zdaniem to jest falszywa droga.Bo jak zlikwidujemy stado macior i wprowadzimy nowe do pomieszczenia gdzie sa swinie pochodzace od tych macior to one sie zakaza /PRRS,parwo ,grypa,circo/ i mamy taka sama sytuacje jak wczesniej.Zakupujac nowe loszki tez rezykujemy ze wprowadzimy nowe bakteri czy wirusy do stada.Z tymi szczepionkami ktore mamy mozna poradzic sobie z problemami w rozrodzie.Majac male stado,mamy sytuacje ze zwierzeta maja czesty kontakt miedzy soba,wzajemnie sie zakazaja,produkuja przeciwciala,sa niewrazliwe na zakazenie/to tak w uproszczeniu/.Mozna to przyspieszyc przez podawanie kalu od starych macior dla reszty stada, czy tez zmielonych jednodniowych prosiat+lozyska od macior.Chodzi o to by miec stado w ktorym max.ilosc zwierzat zetknela sie z drobnoustrojami krazacymi w tym stadzie.A w malych gosp.jest to mozliwe i koszty sa niskie.

Na dyzenterię tiamulina lub walnemulina inne działaja słabo np. lincomycyna a tylozyna jeszcze słabiej ,tetracykliny nie działają wcale ! Można też próbować paraleków np. Dysantic lub PigerKing albo dawać czyste chelaty miedzi i cynku ! Musisz pogadać z weterynarzem !dani pisze:mam takie pytanie czy doxycyklina może w jakimś stopniu zatrzymać dezynterie ,
Przepisy zabraniaja samodzielnego dodawania antybiotyków do pasz ,amoxy w paszach leczniczych jest na poziomie 400 ppm czyli odpowiada to 500 gramom twojego preparatu na tonę .Młody pisze:Dozatron nie pobiera mi precyzyjnie amoksycykliny , dlatego chciałbym ją zmieszać w paszy ale nie wiem ile dać na tone ? Amoksycylina w postaci trójwodzianu 800 mg/g, do warchlaków trzydziesto kilowych
Po za tym zwykłe amoxy jest mało stabilne w mieszankach i efekt działania z reguły słaby w premiksach leczniczych stosują otoczkowaną amoxycylinę .Paszę leczniczą zrobi ci wytwórnia jesli weterynarz wypisze zlecenie !
też myślałem że od tiamuliny na dezynterie nie ma nic lepszego ale zimowa porą dosyć czesto dawałem tucznikom doxycykline i przez ten czas nie miałem żadnej biegunki a niedawno zrobiłem przerwe 2 tyg żeby zauwazyc czy sie pojawi dezynteria i wystrzcyły 2 tyg a biegunka sie pojawiła ,ale doxy umnie lepiej działa jak tiamulina może nie leczy ale wstrzymuje biegunki,,,,,,,
Młody napisał:
Dozatron nie pobiera mi precyzyjnie amoksycykliny , dlatego chciałbym ją zmieszać w paszy ale nie wiem ile dać na tone ? Amoksycylina w postaci trójwodzianu 800 mg/g, do warchlaków trzydziesto kilowych
DO amoxy najlepiej zamontować w wiaderku zwykłą pompkę z akwarium i nie ma problemu z osadem.cały czas jest wymieszana.
Dozatron nie pobiera mi precyzyjnie amoksycykliny , dlatego chciałbym ją zmieszać w paszy ale nie wiem ile dać na tone ? Amoksycylina w postaci trójwodzianu 800 mg/g, do warchlaków trzydziesto kilowych
DO amoxy najlepiej zamontować w wiaderku zwykłą pompkę z akwarium i nie ma problemu z osadem.cały czas jest wymieszana.
Z tymi pompkami to bzdety, albo coś się rozpuszcza albo nie ,tu masz jedynie zawiesinę ,powtarzam zawiesinę która nie zdązyła opaść na dno ,ale w rurze złaszcza przy wolnym przepływie zdąży ,efekt końcowy jest taki że na pierwszym poidle masz stężenie jako takie ale w ostatnim już na pewno nie !! Próbując zwiekszyć rozpuszczalność amoxy trzeba podnieść pH roztworu np soda oczyszczona ,rozpuszczać na ciepło ale nigdy nie zakwaszać ,bo wtedy efekt jest odwrotny - rozpuszczalność się jeszcze bardziej pogarsza ! Cena amoxy w dużej mierze zależy od rozpuszcalności i stabilnosci w roztworze właśnie , łatwo rozpuszczalne są najdroższe !
Spróbuj doxy to zobaczysz czy jest skuteczna ? Z własnego doświadczenia wiem, że nie jest a nawet słyszałem że niekiedy strepto się wręcz nasila w stadzie po wprowadzeniu tetracyklin ! Doustnych leków na strepto nie ma wiele ,przede wszystkim amoxy ,możesz podać łącznie np. z trimerazinem albo innym podobnym środkiem, ja stosowałem u siebie płynny nuflor z dobrymi efektami , pare lat temu stosowałem też amoxyklav ,dobrze działał ale był okropnie drogi !Młody pisze:Czytam Pejsaka i on pisze że dobre efekty w leczeniu streptokokozy dają oksytetracykliny: tetradur, oxytet .
Stąd pytanie skoro oksytetracyklina jest skuteczna to czy doksycyklina też będzie?
Weterynarz
Witam
Współpracował ktoś z wet. Krzysztof Górecki(Golub-Dobrzyń) jakieś opinie?
Współpracował ktoś z wet. Krzysztof Górecki(Golub-Dobrzyń) jakieś opinie?