FORUM
Makuch rzepakowy - jakie efekty tuczu?
Makuch rzepakowy - jakie efekty tuczu?
Witam
Stosuje ktoś makuch rzepakowy w robionych przez siebie paszach? Ja przez rok stosowałem, ogólnie nieźle, ale w odchodach da się zauważyć słabo strawione resztki. Jakie sa wasze opinie?
Stosuje ktoś makuch rzepakowy w robionych przez siebie paszach? Ja przez rok stosowałem, ogólnie nieźle, ale w odchodach da się zauważyć słabo strawione resztki. Jakie sa wasze opinie?
Można go kupić w firmie Wilmar
Tłocznia oleju rzepakowego (producent)
071 31 65 272
info@wilmar-oils.pl
Tłocznia oleju rzepakowego (producent)
071 31 65 272
info@wilmar-oils.pl
To nie jest taki makuch jak w bielmarze
my mamy inną technologię -ekstruzję
włókno jest rozerwane co powoduje że jest całkowicie strawny i białko przyswajalne zawiera więcej witamin i mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych od soi . z powodzeniem stosowany przy skarmianiu wszystkich zwierząt gospodarskich
my mamy inną technologię -ekstruzję
włókno jest rozerwane co powoduje że jest całkowicie strawny i białko przyswajalne zawiera więcej witamin i mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych od soi . z powodzeniem stosowany przy skarmianiu wszystkich zwierząt gospodarskich
- WOJCIECH1236
- WOJCIECH1236
Re: Makuch rzepakowy - jakie efekty tuczu?
To ile go można dodać zależy od wieku zwierząt oraz od tego czy w paszy są już jakieś niesmaczne rzeczy. Jeżeli dodasz jakiś smakołyk to możesz ich trochę oszukać deko więcej sypnąć.
- zzetor11441
Mam pytanie co jest lepsze do trzody powyżej 60 kg makuch czy śruta rzepakowa udział w paszy miał by byc około 3%. Kolega mi mówił ze tylko śruta bo makuch sie nie nadaje a ja znowu myślałem ze jest odwrotnie.
- zzetor11441
Odpoczywacie po żniwach czy na wakacjach?????? Wypowie się ktoś na ten temat.
Stosowałem... Ciężko mi się wypowiedzieć na temat jakiś widocznych efektów tuczu. Makuch bardziej dla bydła, dla świń lepiej śruta.
Czy ja wiem czy tak dla bydła. Z tłuszczem trzeba uważać.
łuskę z sezamu stosowaliście ? ciężko znaleźć informacje na ten temat
przy rozdrabnianiu makuchu rzepakowego elementy śrutownika duzo szybciej sie zuzywaja niz przy zbożach.
- zzetor11441
No nie wiem jak ja śrutuje wysłodki buraczane peletowane grube i długie jak palec to dopiero śrutownik dostaje w dupe.xfarmerx pisze:przy rozdrabnianiu makuchu rzepakowego elementy śrutownika duzo szybciej sie zuzywaja niz przy zbożach.
Dlatego ja rozdrabniam te grube wysłodki oddzielnie na bąku. Szkoda bijakowego z drobnymi sitami.
- zzetor11441
No tak myślałem że to trochę rozdrobnić no ale nie mam bąka ani czegoś podobnego, a właśnie szkoda śrutownika, mam gniotownik ale czy to pomoże coś bym musiał patrzeć.krzywy pisze:Dlatego ja rozdrabniam te grube wysłodki oddzielnie na bąku. Szkoda bijakowego z drobnymi sitami.
- zzetor11441
Nie próbujcie przez gniotownik bo to tylko niepotrzebna robota te odtykanie 

rzepak ziarno bardzo ladnie sie rozgniata lepiej niz zboze 2 do 3% w paszy
Stanisław z tego co pisałeś o mięsności swoich świń to nie za bardzo u Ciebie po tym rzepaku.
to nie wina rzepaku ale pewnej firmy ktora oszukiwala koncentrat Przez 4 miesiace miesnosc podniosla sie o 5% a bedzie lepiej . Tylko po co ,za 4,5zl
A z czym oszukiwali, że aż taka różnica? Może po to żeby po cztery nie dostać?
mam pytanie jaka jest różnica w składzie miedzy śrutą rzepakową a makuchem rzepakowym ,które bardziej strawne
i który olej rzepakowy bardziej strawny ten wyciskany na zimno czy pod temperaturą
i który olej rzepakowy bardziej strawny ten wyciskany na zimno czy pod temperaturą
- mytotoksyna1
przestaw się na śrutę sojową ,lepsza ,lepsza.lepsza.kaluś pisze:mam pytanie jaka jest różnica w składzie miedzy śrutą rzepakową a makuchem rzepakowym ,które bardziej strawne
Z makuchem jak z żytem w paszy. Teoretycznie można dać 50% (dodatków białkowych), wszyscy żywieniowcy powtarzają żeby udział żadnego ze składników nie przekraczał 50%, ale w praktyce jak z żytem, 20%, albo do 20% wręcz pożądane, powyżej zaczyna się zjazd w dół. Soja lepsza ale droższa...
Każdemu z żywieniowców z takim tekstem............. żeby udział żadnego ze składników nie przekraczał 50% ,..................... na dzień dzisiejszy możesz najmocniej zapierdol....i..............ć kopa w dupeeee i wysłać do szkoły ponieważ widać jasno że napewno się w szkole nie uczył.